×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще се завърне ли Международният фолклорен фестивал в Бургас


Ще се завърне ли Международният фолклорен фестивал в Бургас
За четвърта поредна година отговорът е по-скоро не, но този път заради неспособността на 48-ото НС да гласува държавния бюджет
01 Февруари 2023, Сряда, 18:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Видео: Петър ГЕНЧЕВ

От 1965 г. насам това събитие бе съизмеримо по значимост с националния конкурс "Бургас, морето и неговите трудови хора", COVID мерките го спряха, уж временно, но...

За четвърта поредна година Бургас може да остане без един от летните си символи – Международният фолклорен фестивал, научи Флагман. Мероприятието и през 2023 г. е заплашено да не се състои, но този път причината не са абсурдните мерки покрай COVID пандемията, а неспособността на 48-ото Народно събрание да състави кабинет и да изпълни най-важната си задача – гласуването и приемането на държавния бюджет.

Реално първите стъпки към организацията на фестивала са предприети от Община Бургас, но да се предвидят разходите е невъзможно, а това е най-важното условие. За втора поредна година от "жълтите павета" в София не успяват навреме да приемат бюдже за годината, с което заделянето на средства за всякакъв вид мероприятия от подобен мащаб остават на заден план. Така заради нехайството на управляващите и тяхното мнозинство в НС за пореден път общините в страната в патова ситуация. Те трябва да работят през 2023 г. месец за месец с 1/12 от средствата в бюджета им за предходната 2022 г., но точно за тази масова проява от национален характер, която бе "забранена" две години не може да се задели произволна сума за изхранване и нощувки, предвид огромната инфлация.

Бургас се превърна в столица на фолклора! Градът събра многообразие от култури, традиции и обичаи (ОБНОВЕНА)

Международният фолклорен фестивал  бе едно от най-атрактивните летни събития в Бургас. Той събираше по улиците на града и на сцената на Летния театър танцови формации от редица държави по света и у нас, които представяха пред широка публика своите традиционни танци, повечето от които атрактивни не само за по-възрастната публика, но и за младите. Отделно събитието даваше възможност на младежи от различни страни да обменят опит с българските си колеги и да създадат нови запознанства.

Фестивалът има богата история. Той стартира за първи път през 1965 г. под надслов „Да съхраним завещаното от дедите ни и да го предадем на децата си!”. Започнал като Балканиада на народните танци, постепенно се превръща в значимо международно събитие, ккоето расте с всяка година. Когато се състоя последното му издание през 2019 г., в биографията на фестивала бяха вписани имената на над 607 състава и повече от 19 000 участници, които са оставили част от културата си в Бургас. Така дари надхвърли по значимост конкурса "Бургас, морето и неговите трудови хора".

Малко известен факт е, че логото на МФФ, което все още може да се види на няколко места в града, но основно до Чадъра при входа на Морската градина към Летния театър, е дело на един от най-великите графични дизайнери в страната.

Стефан Кънчев създава преди повече от 50 години логото на МФФ, което е останало в сърцата на бургазлии и гости на града

Признат през 1994 г. за един от десете най-добри майстори на запазените знаци в света, Стефан Кънчев създава логото на Международния фолклорен фестивал през 1970 г. То представлява брилянтно изобразени в абревиатура трите първи букви от името на събитието, представени като фигури на танцьори.

Логото

Дали и тази година Бургас ще остане без цветните демонстрации на стотици младежи от цял свят на пл."Тройката", шествието по ул. „Александровска” и бул. „Алеко Богориди” и дали и тази година няма да можем да видим танците и културата на другите народи по света – отговорът на този въпрос е в ръцете на сегашните народни представители. По-вероятно обаче е и тази година да сме лишени от тази красота.

 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
9
Коментара по темата
9.
Пешо
02.02.2023 09:27:14
1
2
Ако пак се организира пак с какви пари ще се плаща? На фона на разбитите ни улици, липса на осветление и др. Бюджетът няма да е като за една Прешъс платено наполовина преди две години. Как сега на тоя ни хал да посрещнем, настаним и нахраним толкова участници? Може, ако не храним и глезим наглите укри с коли по 100 бона в евро.
8.
Детски закуски
02.02.2023 09:10:33
0
1
Това лого много прилича на човечетата от Детски закуски на Победа и Лютеница Хорце от соца. Може от логото да е взаимствано и върху хранителните продукти
7.
Бай....до 6
02.02.2023 00:28:16
3
5
С педерасти не споря !
6.
До мърша № 5
01.02.2023 23:28:58
5
5
Малоумнико!
През 70-85 година от миналия век е била едно - сега е друго. Тогава си бил млад - сега си скапан дъртак, който говори тежки глупости.
А това, че Летният театър на Бургас стана "топла връзка" на хибридната война на Русия срещу Свободния свят, това го знаят и кучетата на село.
Впрочем, къде отиде паметникът на маршал Толбухин, който преди години беше демонтиран? Ами в РУСКАТА база на устието на р. Камчия - продължение на т.нар. "фестивал" и др. подобни "побратимявания" и пр. и пр. мероприятия.
Хайде сега (отворко) сезирай КАСКЕТУРАТА да се захване с руската агентура.
5.
Бай....до 4
01.02.2023 20:52:03
5
8
Слушай бе, нещастник ! Бил съм участник в МФФ Бургас през 70-85 година. Имаше групи от целия свят! Срещал съм се с Хора от САЩ, Грузия, Индия,Македония,Русия,Южна Корея и т.н.
Обикновените хора са навсякъде! Само малоумниците и некадърни като теб си ядат мъдете !
4.
Въй...
01.02.2023 19:23:42
10
5
"Ще се завърне ли Международният фолклорен фестивал в Бургас"

Ама разбира се, че трябва да се завърне т.нар. Международен фолклорен фестивал" - тръпна, тръпна в очакване да видя отново руски десант на всякакви песни, пляски и казачоци. Всъщност това му е "международното" на тоя "фестивал" - да вкарва Русия през задната врата и да дава храна на руската пропаганда, че не са в изолация.
Докато каскетурата на Гешев спи, агентурата на Русия си разиграва коня в подобието на държава България.
3.
Бай....
01.02.2023 18:45:09
2
8
Всички "творци" трябва да направят паметник на Людмила Живкова !
2.
А във Велико Търново
01.02.2023 18:44:51
0
0
Може да се осъществи въпреки, че и там работят с 1/12 част от бюджета си. Или те са в Княжество България още, а ние още в Източна Румелия и работи общината с друг бюджет? Видимо е, че при тях и миналата година го е имал фестивалът , както и тази вероятно ще го има. https://www.facebook.com/groups/iff.velikotarnovo/?locale=bg_BG
1.
Нищо
01.02.2023 18:35:58
3
9
Карай нали имаше прешъс и ще има пак плейбек звезди на пристанището докарани от шайка гагаузи . За какво ни е фолклорен фестивал нас традиции не ни трябват
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори