×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Протест срещу внос на стоки от Украйна затвори граничния пункт при Кардам
  • Зеленски покани китайския президент да посети Украйна
  • Енергийният министър прати съветничката си, притежаваща барове, в борда на язовирната компания
  • Учени откриха една от най-големите черни дупки, наблюдавани някога - с маса 33 пъти по-голяма от Слънцето
  • Малките депозити и бързите кредити кърпели дупките в бюджета, обяви кредитният консултант Тихомир Тошев
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Румен Радев, Слави и мераците за президентска република


Румен Радев, Слави и мераците за президентска република
И това че парламентът и настоящите политици копаят дъното, не е аргумент, напротив, контрааргумент е, защото президентът няма да се появи от друга планета
01 Февруари 2023, Сряда, 09:45 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

И къде са налични президентски републики? В държавите от Третия свят, които са всичко друго, но не и демократични, и където има диктатури

Идеята за смяна на формата на управление – от парламентарна към президентска република, блазни не един и двама.

Пръв преди доста време за това намекна не кой да е, а настоящият президент Румен Радев. Колко от вас знаят, че още през 2018 г., в лекция пред студенти от Пловдивския университет, попитан дали е дошло време за президентска република, той отговори: „Дали е дошло времето, ще проличи от това дали сегашната политическа класа в рамките на сегашната конституция решава проблемите на България. Ако тя е неспособна, отговорите може да се търсят и в конституционна промяна. Тя може да придобие различни форми, но те ще зависят от гражданите, т.е. от вас.”

Макар първоизточник въобще на идеята за референдуми да е Станислав Трифонов (в „Шоуто на Слави“ от 31 юли 2015 той официално обявява, че през септември ще стартира събирането на подписи за провеждането на референдум, първоначално обхващаш 6 въпроса), конкретно по въпроса, касаещ формата на управление, пръв спомена именно Радев. Разбира се, преди пет години на думите на президента не беше дадена гласност – съзнателно или не, а и самият той само плахо загатна за тази възможност, защото отлично знаеше как щеше да бъде посрещната тази му идея. Но през 2018 година политическата обстановка беше една, сега – 5 години по-късно, след N на брой избори и парламенти, почвата е доста по-благоприятна.

Самите медии, и то без въобще да подкрепят ИТН или Радев, неусетно влизат и започват да работят за тази идея със заглавия от типа на „Отново сме на прага на избори”, „И в този парламент няма да се състави правителство”, „Въртим се в омагьосан кръг, какъв е изходът” и прочее.

Безпомощността е повсеместна, а неспособността на пореден парламент да достигне до мнозинство за формиране на кабинет, отлично обслужва все по-често подхвърляната от Радев идея

Румен Радев

Зад последното решение на президента, който връчи третият мандат на БСП, според редица прозира именно тази цел. Спиралата „служебни правителства” е до болка омръзнала на всички. Избори, избори и пак избори също е до болка омръзнал рефрен, чието споменаване докарва до нервна криза почти всички. Безпомощността е повсеместна, а неспособността на пореден парламент да достигне до мнозинство за формиране на кабинет, отлично обслужва все по-често подхвърляната от Радев идея.

Практически именно той управлява, макар и чрез служебни правителства. И не само той вече говори за изчерпана парламентарна система. Самите ни политици пък се надпреварват да ни доказват, че са абсолютно неспособни да сътворят нещо градивно и работещо.

Кризата е повсеместна, поради което президентската република все по-често бива представена като алтернатива на недъгавото парламентарно управление. Дори не е нужно президентът да е много гласовит по темата, кризата, в която сме (и поради неумениетo на политиците ни да излязат от нея) налива вода в мелницата му.

Но не трябва да забравяме, че поне на този етап, без промени в Конституцията, той не може да бъде преизбран за трети път. Тук обаче му идват на помощ други, които обикновено даже са му противници на политическата сцена – напъните за изменение на основния ни закон идват предимно по линия на ДБ и ПП. И ето, че отново на президента не му е нужно лично да инициира това, което вече ще е крайно подозрително. Има си партии, които съзнателно или не обслужват амбициите му. И макар въпросните формации да се стремят към ревизиране на Конституцията предимно заради желанието им да овладеят прокуратурата и да елиминират главния прокурор, стигне ли се до промени в нея, не се знае къде ще му излезе краят.

Да не забравяме, че официално Трифонов подкрепи Радев за втория мандат, нееднократно е изказвал и удовлетворението си от действията на президента

Станислав Трифонов

Още миналата година лидерът на ИТН написа във Фейсбук профила си, че изходът от кризата е само един - референдум за президентска република. „ Вие сте суверенът и вие трябва да решите. Това зле скалъпено шоу ли искате да гледате непрекъснато, или работещ, отговорен и кадърен политически елит?”. Преди броени дни партията даде и пресконференция, на която обяви, че 50% от българите искат президентска република  (според социологическо проучване на френската агенция „Ипсос”, проведено по метода телефонно интервю сред 1000 респонденти у нас в периода 19 декември 2022 г. - 10 януари 2023 г.), а настоящият президент нямал нищо общо, идеята си била на ИТН.

Амбициите на партията са отново да влезе в парламента, откъдето всъщност може да работи за промени в Конституцията, защото даже да бъде проведен такъв референдум, Велико Народно събрание, което да промени формата на управление, не може да бъде свикано дори поради положително проведен национално допитване.

Интересното е, че във въпросното социологическо проучване, проведено по инициатива на ИТН, е имало и въпроси, касаещи настоящия президент. По-конкретно: 61% от отговорилите му вярват, само една трета изразяват недоверие. И съответно 8% заявяват, че правомощията на президента трябва да бъдат ограничени, докато почти половината (45%) иска разширяването им. Това са данните, предоставени от Трифонов.

Резонно възниква въпросът дали Трифонов се опитва да покаже на суверена, че явно Радев е един от малкото одобрявани от всички политици, или пък целта е да насочи избирателите само към тезата, че президентската република явно би се възприела отлично от повечето хора. Да не забравяме, че официално Трифонов подкрепи Радев за втория мандат, нееднократно е изказвал и удовлетворението си от действията на президента. По-паметливите припомнят и че когато ИТН оттегли подкрепата си от кабинета „Петков”, това беше тълкувано от мнозина като предварително съгласувано с президентството, а и реално още в 45-то и в 46-то Народно събрание партията не направи нужното да състави кабинет, макар тогава да имаше изгледи за успех. Напротив, поднесе на президента възможността да състави служебен кабинет, а пък след вторите (тогава) поред предсрочни избори, властта се озова в ръцете на ПП, които тогава бяха създадени именно с благословията на Радев и които той дълго време подкрепяше.

Но не по-малко вероятна е и другата възможност – Трифонов да вижда себе си като подходящ за президент, a най-малкото – по този начин дава летящ старт на предизборната им кампания, като този референдум ще им гарантира постоянно място в новините.

Рисковете поради едноличното управление

При президентската република изпълнителната власт е концентрирана изцяло в ръцете на президента. Всички, които са срещу политиките, водени от него, нямат обаче никакви лостове да се противопоставят на действията му – това вече няма да е парламентарната република, където опозицията има възможност да внесе например вот на недоверие. Парламентът вече не може да осъществява контрол.

Оплакваме се от партиите и политиците ни, че са подвластни на нечии нечисти интереси, но поне имаме избор между различни политики и идеи. А при президентската република президентът ще е едноличен управляващ, и дори и при съмнения за негови зависимости, няма как да се предприемат и изпълнят стъпките, които да го неутрализират, няма и кой да го вика на парламентарен контрол, нито действията му все пак ще могат да се влияят от т.нар. опозиция, която има при парламентарно управление.

И къде са налични президентски републики? В държавите от Третия свят, които са всичко друго, но не и демократични, и където има диктатури. Еднолични... Единственото изключение са САЩ, но там властта на президента е ограничена поради федералния характер на страната. Да не говорим, че у нас, за разлика от Щатите, липсва демократична култура.

И това че парламентът и настоящите политици копаят дъното, не е аргумент, напротив, контрааргумент е, защото президентът няма да се появи от друга планета, а ще е някой от тези неспособни да излъчат кабинет политици и партии. Разбира се, че сме свидетели на безпрецедентна (парламентарна) криза, но тя е породена от неспособността на настоящия ни политически елит да управлява. Проблемът е в него, не в самата форма на управление.


В категории: Политика


15
Коментара по темата
15.
Адвокат Адвокатов
07.02.2023 12:46:58
0
1
Много смислена статия и много думи на вятъра. За сведение на авторката и тези пропарламентаристи, които са изразили мението си тук - В българското и в световното законодателство колективна отговорност - НЯМА!!!!
Парламентът и МС са колективни органи, а изводите оставям за и на вас "Драги ми парламентаристи"
14.
e
06.02.2023 11:40:18
1
2
а защо не монархия ,във всички монархически страни в Европа стандартът на живот е по голям от тези с президентско управление ,а и така ще се избегне във власта да попадат случайни хора събърани от села и паланки изпълняващи поръчки на партии и посолства ...
13.
1111
05.02.2023 17:48:08
0
0
Не мога да преценя кой от двамата е по противна селска мутра.
12.
hhmmm
01.02.2023 16:29:07
1
9
Крадев е за линчуване, не за президент!
11.
XXX
01.02.2023 15:07:59
2
8
За всичко са виновни партиите, те са който загубиха доверието на народа си. Обещават и после забравят какво са обещали.
10.
Военната хунта
01.02.2023 15:03:58
2
12
Самата мисъл, че едно служебно правителство може да поставя ултиматуми на Народното събрание и да "изисква" от него да приема законопроекти, показва остър дефицит на политическа и правна култура.
Другите въпроси относно промяната на държавното управление е , че властта на Радев ще е неограничена както в момента , кой ще контролира тази власт, предложението на чалгарите е за диктатура на президента.
Той да назначава правителството и всички държавни служители , няма да има разделение на властите.
Ако Славчо Клоуна си въобразява той да бъде президент, нещо се е объркал.
9.
Фигуранта
01.02.2023 14:02:59
4
15
Настоящата политическа криза се дължи на Палячото Гумен Гадев, вдигна въстание срещу законно избраното правителство и настъпи инфлация, далавери, комисионни, посредници, кражби и продажби от неговите стажанти и службаши.
А смешниците от жълтите павета останаха отвън, ако толкова ги подкрепяха за промяна, защо получиха толкова малко гласове тези от Изправи се, легни, стани и т.н.
С цел въвеждане на еднолична власт ,диктаторски режим.
Подкрепям авторката за съмнението, че ИТН са троянския кон в парламента на Юмрученко, много от техните действия навеждат на такава мисъл.
Другата теза е ,че чалгарите с този референдум искат да привлекат вниманието към себе си за гласоподаватели.
8.
Един куп умници и критици
01.02.2023 13:43:03
8
8
Аз съм за президенстската република. Ако един президент оплеска работата, само той може да носи отговорност. Няма как да си мие ръцете със останалите политически партии.
7.
Хахахах
01.02.2023 12:12:23
11
3
Вместо да опърди кочана, авторката взела да пише неща, които въобще не са й ясни!
6.
Р. Р.
01.02.2023 11:36:14
4
21
Един търтей на директорски пост в МО взема РЗ за един месец 14 000 лв.
А майката на Георги Свиленски получава пенсия 470 лв. на месец.
С какво е заслужил едни фигурант като Радев да получат пенсия и РЗ?
Сигурно взема 25 000 на месец , да спи и пърди един скъпо платен
пенсионер , назначен на висок държавна пост при облекчени условия.
Да се промени държавното управление и Мунчо става несменяем до живот като Живков докато се насират на държавната хранилка.
5.
Млади хора
01.02.2023 10:55:07
45
17
Преди да стане президент, Радев беше пилот на изтребител. Преди да стане политик, Баце беше мафиот. Пилотите на изтребител са всичко друго, но не и страхливци. Баце ни управлява сума години, и ни вкара в такъв батак, че още сума години не можем се измъкна. '' Голямата '' му заслуга за тия години е, че направи българските цигани най добре живеещите безработни. Оставете народа да реши каква да бъде държавата, "демократичен" парламент или управлявана от умен и смел президент.
4.
Фокусник
01.02.2023 10:24:03
2
26
Правителството трябва да бъде от, експерти, а не здравния министър да няма медицинско образование, като Ананиев например. 240 хрантутници, и още няколко хиляди антураж покрай тях. Милиони профукани на вятъра. Колко безплатни операции могат да се направят с тия пари, колко живота могат да се спасят. Кой е съгласен да храни депутати, и те нищо не правят.
3.
Haha
01.02.2023 10:21:59
19
12
Че България също е страна от третия свят само че по прикритие .с тия продажни помияри които разбиха икономиката на страната и прогониха хората да работят за чужди икономики ТВЪРДО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА .
2.
50/50
01.02.2023 10:16:18
4
14
САЩ са президентска република и Франция, от другите са Беларус,Русия,Иран...
1.
Някой
01.02.2023 10:11:17
2
40
А в коя държава с територия и население колкото в един развит и модерен град има 240 хрантутници, които не могат да си разделят парите??? Такава територия и икономика, нормалните хора я управляват с един кмет!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започна важният ремонт на ВиК инфраструктурата в Карнобат Започна важният ремонт на ВиК инфраструктурата в Карнобат Дългоочакваният проект стартира днес с официална церемония на ул. „Странджа” №27 в града Защо бургаският кмет възкликна: Някои хора много искат да ме изстрелят към Луната Защо бургаският кмет възкликна: Някои хора много искат да ме изстрелят към Луната До 10 май в бургаската библиотека може да се види интересен експонат БНТ тактично поряза концерта на Марешки, забрани на Орлин Горанов да пее БНТ тактично поряза концерта на Марешки, забрани на Орлин Горанов да пее Не мога да събера звездите на България на една сцена, разкри кандидатът за депутат Цена от около 3.50 лв. е максимумът за кюстендилската череша Цена от около 3.50 лв. е максимумът за кюстендилската череша Очаква се дръвчетата да цъфнат малко по-рано тази пролет Две училища в жк. "Меден рудник" са в капана на кибертероризма, евакуират учениците (ОБНОВЕНА) Две училища в жк. "Меден рудник" са в капана на кибертероризма, евакуират учениците (ОБНОВЕНА) Хаосът в Бургас става все по-голям - по улиците вървят на тумби ученици с доволни физиономии на хора, прецакали системата  Арестуваха пиян рецидивист, шофирал в насрещното на АМ "Тракия" - пътувал за Бургас в лентата за София Арестуваха пиян рецидивист, шофирал в насрещното на АМ "Тракия" - пътувал за Бургас в лентата за София Водачът е задържан в района на Пловдив Кичка Бодурова се изгаври грубо с Лили Иванова Кичка Бодурова се изгаври грубо с Лили Иванова Причината е дарението, което естрадната прима направи за ПФК "Левски" Пежо помете цивилен автомобил на Първо РУ в Бургас, пострадал е полицейски служител Пежо помете цивилен автомобил на Първо РУ в Бургас, пострадал е полицейски служител Униформеният е откаран в УМБАЛ-Бургас, с оплаквания за болки в гърдите и врата Профилът на хората, които мамят НОИ: Българин без стаж, който е регистриран като земеделски стопанин и не живее у нас Профилът на хората, които мамят НОИ: Българин без стаж, който е регистриран като земеделски стопанин и не живее у нас През 2021 г. са направили 5 разпореждания за възстановяване на неоснователно получените суми за пенсии общо за 40 965,46 лв. само в Разград При властването на Костов България бе разпродадена на безценица, контраатакува Радев При властването на Костов България бе разпродадена на безценица, контраатакува Радев Партиите не искат, не могат и ги е страх да съставят правителство, обяви президентът
Нови палежи и сблъсъци с полицията в Париж заради пенсионната реформа Нови палежи и сблъсъци с полицията в Париж заради пенсионната реформа Полицията пак използва сълзотворен газ срещу демонстранти Джо Байдън с признание за банковата криза Джо Байдън с признание за банковата криза Не е приключила все още, каза американският президент Край на "Нов СТАРТ"? Разясняват на хората в Москва какво да правят при ядрен удар Край на "Нов СТАРТ"? Разясняват на хората в Москва какво да правят при ядрен удар Белият дом заяви, че САЩ няма да обменят ядрена информация с Русия Протестите във Франция са на път да съсипят Макрон, зоват го да спре пенсионната реформа Протестите във Франция са на път да съсипят Макрон, зоват го да спре пенсионната реформа Общо 13 000 полицаи ще бъдат ангажирани по време на протестите през днешния ден, което е най-големият подобен брой, откогато и да е било преди това Латинска Америка - поле на дипломатически сражения между Тайван и Пекин Латинска Америка - поле на дипломатически сражения между Тайван и Пекин Президентката на Тайван Цай Ингвен ще посети тази седмица Гватемала и Белиз, за да ги насърчи да не последват примера на Хондурас Китай е против разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус При настоящите обстоятелства всички страни трябва да се съсредоточат върху полагането на дипломатически усилия за мирно уреждане на кризата, подчерта Мао Нин Aзиaтcĸoтo ceмeйcтвo, coбcтвeниĸ нa Rеd Вull, cпeчeли $8 милиapдa caмo зa 1 гoдинa Aзиaтcĸoтo ceмeйcтвo, coбcтвeниĸ нa Rеd Вull, cпeчeли $8 милиapдa caмo зa 1 гoдинa Eнepгийнaтa нaпитĸa e измиcлeнa в cpeдaтa нa 70-тe гoдини oт Чaлeo Ювидя Жените в България раждат най-рано в ЕС Жените в България раждат най-рано в ЕС Това сочи проучване на Евростат Осем арестувани за подготовка на терористични актове в Белгия Осем арестувани за подготовка на терористични актове в Белгия Задържаните са много млади радикализирани джихадисти Oпозицията иска отстраняване на Ердоган от битката за президентския пост Oпозицията иска отстраняване на Ердоган от битката за президентския пост Според три партии номинацията на действащия държавен глава на Турция противоречи на Конституцията
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Исканата от ГЕРБ стабилност върви с икономическа политика от латиноамерикански тип Виц на деня Виц на деня След с*кс той:
- Е, ние какви сме сега?
Тя:
- Никакви, само те пробвах...
Виц на деня Виц на деня - Преди да се оженя, обичах всички жени на света!
- А сега?
- Сега с една по-малко...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 95% от населението у нас страда от затлъстяване на политиците!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече