×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Робърт де Ниро открива два хотела у нас
  • Случващото се с Израел може да завърши със световна война, смята Доналд Тръмп
  • Бронз за ансамбъла в многобоя на световната купа в София
  • Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, обяви премиерът Димитър Главчев
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Румен Радев, Слави и мераците за президентска република


Румен Радев, Слави и мераците за президентска република
И това че парламентът и настоящите политици копаят дъното, не е аргумент, напротив, контрааргумент е, защото президентът няма да се появи от друга планета
01 Февруари 2023, Сряда, 09:45 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

И къде са налични президентски републики? В държавите от Третия свят, които са всичко друго, но не и демократични, и където има диктатури

Идеята за смяна на формата на управление – от парламентарна към президентска република, блазни не един и двама.

Пръв преди доста време за това намекна не кой да е, а настоящият президент Румен Радев. Колко от вас знаят, че още през 2018 г., в лекция пред студенти от Пловдивския университет, попитан дали е дошло време за президентска република, той отговори: „Дали е дошло времето, ще проличи от това дали сегашната политическа класа в рамките на сегашната конституция решава проблемите на България. Ако тя е неспособна, отговорите може да се търсят и в конституционна промяна. Тя може да придобие различни форми, но те ще зависят от гражданите, т.е. от вас.”

Макар първоизточник въобще на идеята за референдуми да е Станислав Трифонов (в „Шоуто на Слави“ от 31 юли 2015 той официално обявява, че през септември ще стартира събирането на подписи за провеждането на референдум, първоначално обхващаш 6 въпроса), конкретно по въпроса, касаещ формата на управление, пръв спомена именно Радев. Разбира се, преди пет години на думите на президента не беше дадена гласност – съзнателно или не, а и самият той само плахо загатна за тази възможност, защото отлично знаеше как щеше да бъде посрещната тази му идея. Но през 2018 година политическата обстановка беше една, сега – 5 години по-късно, след N на брой избори и парламенти, почвата е доста по-благоприятна.

Самите медии, и то без въобще да подкрепят ИТН или Радев, неусетно влизат и започват да работят за тази идея със заглавия от типа на „Отново сме на прага на избори”, „И в този парламент няма да се състави правителство”, „Въртим се в омагьосан кръг, какъв е изходът” и прочее.

Безпомощността е повсеместна, а неспособността на пореден парламент да достигне до мнозинство за формиране на кабинет, отлично обслужва все по-често подхвърляната от Радев идея

Румен Радев

Зад последното решение на президента, който връчи третият мандат на БСП, според редица прозира именно тази цел. Спиралата „служебни правителства” е до болка омръзнала на всички. Избори, избори и пак избори също е до болка омръзнал рефрен, чието споменаване докарва до нервна криза почти всички. Безпомощността е повсеместна, а неспособността на пореден парламент да достигне до мнозинство за формиране на кабинет, отлично обслужва все по-често подхвърляната от Радев идея.

Практически именно той управлява, макар и чрез служебни правителства. И не само той вече говори за изчерпана парламентарна система. Самите ни политици пък се надпреварват да ни доказват, че са абсолютно неспособни да сътворят нещо градивно и работещо.

Кризата е повсеместна, поради което президентската република все по-често бива представена като алтернатива на недъгавото парламентарно управление. Дори не е нужно президентът да е много гласовит по темата, кризата, в която сме (и поради неумениетo на политиците ни да излязат от нея) налива вода в мелницата му.

Но не трябва да забравяме, че поне на този етап, без промени в Конституцията, той не може да бъде преизбран за трети път. Тук обаче му идват на помощ други, които обикновено даже са му противници на политическата сцена – напъните за изменение на основния ни закон идват предимно по линия на ДБ и ПП. И ето, че отново на президента не му е нужно лично да инициира това, което вече ще е крайно подозрително. Има си партии, които съзнателно или не обслужват амбициите му. И макар въпросните формации да се стремят към ревизиране на Конституцията предимно заради желанието им да овладеят прокуратурата и да елиминират главния прокурор, стигне ли се до промени в нея, не се знае къде ще му излезе краят.

Да не забравяме, че официално Трифонов подкрепи Радев за втория мандат, нееднократно е изказвал и удовлетворението си от действията на президента

Станислав Трифонов

Още миналата година лидерът на ИТН написа във Фейсбук профила си, че изходът от кризата е само един - референдум за президентска република. „ Вие сте суверенът и вие трябва да решите. Това зле скалъпено шоу ли искате да гледате непрекъснато, или работещ, отговорен и кадърен политически елит?”. Преди броени дни партията даде и пресконференция, на която обяви, че 50% от българите искат президентска република  (според социологическо проучване на френската агенция „Ипсос”, проведено по метода телефонно интервю сред 1000 респонденти у нас в периода 19 декември 2022 г. - 10 януари 2023 г.), а настоящият президент нямал нищо общо, идеята си била на ИТН.

Амбициите на партията са отново да влезе в парламента, откъдето всъщност може да работи за промени в Конституцията, защото даже да бъде проведен такъв референдум, Велико Народно събрание, което да промени формата на управление, не може да бъде свикано дори поради положително проведен национално допитване.

Интересното е, че във въпросното социологическо проучване, проведено по инициатива на ИТН, е имало и въпроси, касаещи настоящия президент. По-конкретно: 61% от отговорилите му вярват, само една трета изразяват недоверие. И съответно 8% заявяват, че правомощията на президента трябва да бъдат ограничени, докато почти половината (45%) иска разширяването им. Това са данните, предоставени от Трифонов.

Резонно възниква въпросът дали Трифонов се опитва да покаже на суверена, че явно Радев е един от малкото одобрявани от всички политици, или пък целта е да насочи избирателите само към тезата, че президентската република явно би се възприела отлично от повечето хора. Да не забравяме, че официално Трифонов подкрепи Радев за втория мандат, нееднократно е изказвал и удовлетворението си от действията на президента. По-паметливите припомнят и че когато ИТН оттегли подкрепата си от кабинета „Петков”, това беше тълкувано от мнозина като предварително съгласувано с президентството, а и реално още в 45-то и в 46-то Народно събрание партията не направи нужното да състави кабинет, макар тогава да имаше изгледи за успех. Напротив, поднесе на президента възможността да състави служебен кабинет, а пък след вторите (тогава) поред предсрочни избори, властта се озова в ръцете на ПП, които тогава бяха създадени именно с благословията на Радев и които той дълго време подкрепяше.

Но не по-малко вероятна е и другата възможност – Трифонов да вижда себе си като подходящ за президент, a най-малкото – по този начин дава летящ старт на предизборната им кампания, като този референдум ще им гарантира постоянно място в новините.

Рисковете поради едноличното управление

При президентската република изпълнителната власт е концентрирана изцяло в ръцете на президента. Всички, които са срещу политиките, водени от него, нямат обаче никакви лостове да се противопоставят на действията му – това вече няма да е парламентарната република, където опозицията има възможност да внесе например вот на недоверие. Парламентът вече не може да осъществява контрол.

Оплакваме се от партиите и политиците ни, че са подвластни на нечии нечисти интереси, но поне имаме избор между различни политики и идеи. А при президентската република президентът ще е едноличен управляващ, и дори и при съмнения за негови зависимости, няма как да се предприемат и изпълнят стъпките, които да го неутрализират, няма и кой да го вика на парламентарен контрол, нито действията му все пак ще могат да се влияят от т.нар. опозиция, която има при парламентарно управление.

И къде са налични президентски републики? В държавите от Третия свят, които са всичко друго, но не и демократични, и където има диктатури. Еднолични... Единственото изключение са САЩ, но там властта на президента е ограничена поради федералния характер на страната. Да не говорим, че у нас, за разлика от Щатите, липсва демократична култура.

И това че парламентът и настоящите политици копаят дъното, не е аргумент, напротив, контрааргумент е, защото президентът няма да се появи от друга планета, а ще е някой от тези неспособни да излъчат кабинет политици и партии. Разбира се, че сме свидетели на безпрецедентна (парламентарна) криза, но тя е породена от неспособността на настоящия ни политически елит да управлява. Проблемът е в него, не в самата форма на управление.


В категории: Политика


15
Коментара по темата
15.
Адвокат Адвокатов
07.02.2023 12:46:58
0
1
Много смислена статия и много думи на вятъра. За сведение на авторката и тези пропарламентаристи, които са изразили мението си тук - В българското и в световното законодателство колективна отговорност - НЯМА!!!!
Парламентът и МС са колективни органи, а изводите оставям за и на вас "Драги ми парламентаристи"
14.
e
06.02.2023 11:40:18
1
2
а защо не монархия ,във всички монархически страни в Европа стандартът на живот е по голям от тези с президентско управление ,а и така ще се избегне във власта да попадат случайни хора събърани от села и паланки изпълняващи поръчки на партии и посолства ...
13.
1111
05.02.2023 17:48:08
0
0
Не мога да преценя кой от двамата е по противна селска мутра.
12.
hhmmm
01.02.2023 16:29:07
1
9
Крадев е за линчуване, не за президент!
11.
XXX
01.02.2023 15:07:59
2
8
За всичко са виновни партиите, те са който загубиха доверието на народа си. Обещават и после забравят какво са обещали.
10.
Военната хунта
01.02.2023 15:03:58
2
12
Самата мисъл, че едно служебно правителство може да поставя ултиматуми на Народното събрание и да "изисква" от него да приема законопроекти, показва остър дефицит на политическа и правна култура.
Другите въпроси относно промяната на държавното управление е , че властта на Радев ще е неограничена както в момента , кой ще контролира тази власт, предложението на чалгарите е за диктатура на президента.
Той да назначава правителството и всички държавни служители , няма да има разделение на властите.
Ако Славчо Клоуна си въобразява той да бъде президент, нещо се е объркал.
9.
Фигуранта
01.02.2023 14:02:59
4
15
Настоящата политическа криза се дължи на Палячото Гумен Гадев, вдигна въстание срещу законно избраното правителство и настъпи инфлация, далавери, комисионни, посредници, кражби и продажби от неговите стажанти и службаши.
А смешниците от жълтите павета останаха отвън, ако толкова ги подкрепяха за промяна, защо получиха толкова малко гласове тези от Изправи се, легни, стани и т.н.
С цел въвеждане на еднолична власт ,диктаторски режим.
Подкрепям авторката за съмнението, че ИТН са троянския кон в парламента на Юмрученко, много от техните действия навеждат на такава мисъл.
Другата теза е ,че чалгарите с този референдум искат да привлекат вниманието към себе си за гласоподаватели.
8.
Един куп умници и критици
01.02.2023 13:43:03
8
8
Аз съм за президенстската република. Ако един президент оплеска работата, само той може да носи отговорност. Няма как да си мие ръцете със останалите политически партии.
7.
Хахахах
01.02.2023 12:12:23
11
3
Вместо да опърди кочана, авторката взела да пише неща, които въобще не са й ясни!
6.
Р. Р.
01.02.2023 11:36:14
4
21
Един търтей на директорски пост в МО взема РЗ за един месец 14 000 лв.
А майката на Георги Свиленски получава пенсия 470 лв. на месец.
С какво е заслужил едни фигурант като Радев да получат пенсия и РЗ?
Сигурно взема 25 000 на месец , да спи и пърди един скъпо платен
пенсионер , назначен на висок държавна пост при облекчени условия.
Да се промени държавното управление и Мунчо става несменяем до живот като Живков докато се насират на държавната хранилка.
5.
Млади хора
01.02.2023 10:55:07
45
17
Преди да стане президент, Радев беше пилот на изтребител. Преди да стане политик, Баце беше мафиот. Пилотите на изтребител са всичко друго, но не и страхливци. Баце ни управлява сума години, и ни вкара в такъв батак, че още сума години не можем се измъкна. '' Голямата '' му заслуга за тия години е, че направи българските цигани най добре живеещите безработни. Оставете народа да реши каква да бъде държавата, "демократичен" парламент или управлявана от умен и смел президент.
4.
Фокусник
01.02.2023 10:24:03
2
26
Правителството трябва да бъде от, експерти, а не здравния министър да няма медицинско образование, като Ананиев например. 240 хрантутници, и още няколко хиляди антураж покрай тях. Милиони профукани на вятъра. Колко безплатни операции могат да се направят с тия пари, колко живота могат да се спасят. Кой е съгласен да храни депутати, и те нищо не правят.
3.
Haha
01.02.2023 10:21:59
19
12
Че България също е страна от третия свят само че по прикритие .с тия продажни помияри които разбиха икономиката на страната и прогониха хората да работят за чужди икономики ТВЪРДО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА .
2.
50/50
01.02.2023 10:16:18
4
14
САЩ са президентска република и Франция, от другите са Беларус,Русия,Иран...
1.
Някой
01.02.2023 10:11:17
2
40
А в коя държава с територия и население колкото в един развит и модерен град има 240 хрантутници, които не могат да си разделят парите??? Такава територия и икономика, нормалните хора я управляват с един кмет!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината 7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината Иван, който закла 11-годишната Никол, защото му отказала целувка, бил ужасно тормозен в затворническото общежитие в Бойчиновци Диона разплака с личната си история Диона разплака с личната си история Певицата впечатли феновете си със сърцераздирателна балада, която носи заглавието “Ако те има”  Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Бях я окъсал и спукал гумите. Сърцето ми беше взело да отказва, но се оперирах, призна колоритът Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Оправдават се с инфлацията, която обаче не е чак толкова висока, колкото са новите цени на основни стоки Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Църквата има привилегията да не декларира приходи от подобна търговия Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Печалбата на концесионера е впечатляваща, а редица министри през годината са подписвали с анекст неизгодната за България концесия Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Вечно усмихнатата Галена от Генерал Тошево наруши правилата на екстремното предизвикателство няколко пъти и получи служебна загуба за нея и нейния съпруг Петър Жена му го заплаши да не помисля да си ляга с друг мъж, защото... Жена му го заплаши да не помисля да си ляга с друг мъж, защото... Ще остане без дом и семейство  Кирил Петков проговори за пачките и пуделите Кирил Петков проговори за пачките и пуделите По-сериозният проблем, според него, обаче бил разговорът на главния прокурор с главния секретар Влак удари 20-годишна жена край Благоевград Влак удари 20-годишна жена край Благоевград Тя е починала на място 
Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Любовта на Бога я подобрява в личен, родови, народен и общочовешки план, казва астрологът Филип Филипов Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Толкова много желаещи имало да правят секс с нея и колежката й, че тълпи от учащи се редовно се събирали близо до стаята им Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Между 70 и 85 на сто от плажните ивици трябва да бъдат свободни Знаете ли, че тази звезда бил зъболекар в миньорско селце Знаете ли, че тази звезда бил зъболекар в миньорско селце Изпълнителят участва във формата Хелс Китчън Нестор Ел Маестро вече не е треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро вече не е треньор на ЦСКА Негов заместник ще е Стамен Белчев Иран и Израел: От съюзници до заклети врагове Иран и Израел: От съюзници до заклети врагове Как настъпи промяната след Ислямската революция през 1979 Предупредих ПП-ДБ, че Борисов ще сложи скалпа им на колана си, каза Корнелия Нинова Предупредих ПП-ДБ, че Борисов ще сложи скалпа им на колана си, каза Корнелия Нинова ПП-ДБ опропастиха реформата. Те реставрираха модела ГЕРБ и върнаха Борисов във властта, смята лидерът на БСП Байдън казал на Нетаняху да не нанася ответен удар по Иран Байдън казал на Нетаняху да не нанася ответен удар по Иран Заявил също, че тъй като иранската атака е причинила минимални жертви и щети, Израел не трябва да отмъщава на Иран.  Симеон Втори погреба сина си Симеон Втори погреба сина си Сакскобургготски показа, че не се отказа от короната и я предава официално на своя внук Борис Търновски Защо гадните китайски пантофи вече струват 40 лева Защо гадните китайски пантофи вече струват 40 лева Купувачите са недоволни от факта, че както е тръгнало, съвсем скоро цената на чехлите ще се изравни с тази на обувките и намират това за изключително нелепо
Николай СТОИЛОВ, АКФ Николай СТОИЛОВ, АКФ Още преди пуделите бе ясно, че ПП-ДБ не са в МВР за реформи, а за нещо друго Виц на деня Виц на деня - Жена, изпей нещо за гостите.
- Но те вече почнаха да си тръгват.
- Струва ми се много бавно.
Виц на деня Виц на деня Квартирант към хазяин:
- Аз от три месеца живея тук, а Вие чак сега ми казвате че няма баня!?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-лесно е да съблечеш една жена, отколкото да я облечеш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори