×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Карнобат промениха правилата за евтините дърва, ще доставят само на реално нуждаещи се


В Карнобат промениха правилата за евтините дърва, ще доставят само на реално нуждаещи се
Кметът Георги Димитров говори пред журналисти след края на днешната сесия, засегна и темата с кандидатурата му за пети мандат
26 Януари 2023, Четвъртък, 18:17 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимки: Авторът

Общината има право да добива по 8 хил.кубика годишно, а през последния сезон е получила заявка за 12 хил.кубика, част от възползвалите се продали дървата на по-висока цена

Нови правила за продажбата на дървесина на преференциални цени приеха днес общинските съветници в Карнобат.

Причината са прекомерно нарасналите заявления и съмнения за злоупотреби от граждани.

Цената на кубик дърва на социална цена за жителите на Карнобат е 60 лева (доплаща се 30 лева за транспорт), докато на свободния пазар са минимум 150 лева.

Оттук нататък заявки ще бъдат изпълнявани само за социално слаби семейства, а не за всеки желаещ.

През този отоплителен сезон има данни, че част от лицата, които са заявили доставка на дърва на преференциална цена като нуждаещи се, са ги препродали. В Общината вече са наясно кои са злоупотребили и са категорични, че ако следващата зима отново подадат заявка, ще бъдат „моментално зачеркнати“.

Правилата днес се приеха единодушно, а освен тази докладна, темата косвено бе засегната и в питане на общински съветник.

На сесията Мирослав Спасов от БСП сигнализира за зачестили кражби в Кликач от местна общност, които буквално опоскали гората около селото. След това продавали дървата за „по 40 лева за каруца“. Той поиска да знае какво е направила общинска администрация, за да се справи с този проблем.

Кметът Георги Димитров отговори, че е сигнализирал полицията, както и Държавното горско стопанство. „Правомощията на общината са ограничени и няма как да пратим Обществен ред срещу хора, които обикновено са агресивни, носят резачки и не желаят да спазват правилата. Не мога да си позволя да рискувам здравето на нашите служители“, категоричен бе Георги Димитров, който се озадачи от въпроса на общинския съветник от БСП, тъй като в края на мандата си така и не е разбрал кои отговорности са вменени на Общината, и съответно кои на други органи. 

След края на днешното заседание кметът Георги Димитров говори пред журналисти, ето и акцентите:

Кметът на Карнобат за проблемите с дървата:

Заявките за доставка на дърва значително се завишиха, защото инфлацията наду цените на енергийните ресурси – пелетите струваха 400 лева преди година, а сега е около 1000 лева, токът също скочи, газа поскъпна два и половина пъти – до 400 лева при 130-140 лева. В същото време дървата за кубик на свободния пазар са 150, а общинските – 60 лева. В един момент те се оказаха най-евтиното гориво.

Проблемът е, че според лесоустройствения план може да сечем до 8 хил.кубика дърва, а на списъците се записаха желаещи да закупят 12 хил.кубика. От държавния горски фонд взехме около 1000, но те са на по-висока цена от нашата. Заради това обсъдихме промяната на наредбата.

Имаше предложение, което според мен не беше разумно – да се откажем от тази дейност и да я прехвърлим на Държавното горско стопанство, но за мен това означаваше абдикиране от проблема. Действително щяхме да имаме по-малко ангажименти, нямаше ние да сме виновни, но ще бъде безотговорно към нашите съграждани.

Общинската гора не би трябвало да бъде само източник на доходи, а да изпълнява и своята социална функция. Общината трябва да се погрижи за най-нуждаещите се. Заради това идеята за правила бе така да ги утвърдим, че да обезпечим детските градини, училищата, болницата, социалните звена, пенсионери и социално слаби.

Тези, които имат по-високи доходи може да си купят дърва на свободния пазар. Смятам, че това е най-правилното решение.

За политическата криза и новия бюджет:

Трудно ни е, защото работим с 1/12 от бюджета. Търсим варианти. Днес например вкарахме като докладна покупката на части за багер, което по принцип е капиталов разход. Така да кажа – гласуваме парче по парче. Решение е, но съвсем временно и не толкова добро, защото ни пречи да планираме по-дългосрочно. Ако чакаме избори и сглобяване на кабинет и приемането на държавен бюджет значи, че тази година е похабена.

За щастие някои от програмите вече се отвориха. Например по Плана за възстановяване и развитие има обявени дати и се прави обследване за енергийна ефективност на сградите. „Човешки ресурси“ отдавна работи и виждате, че проектите вървят, днес гласувахме друг от тях. Очакваме ОП „Региони в растеж“. При нас от стария програмен период предстои да работим по пречиствателната станция за отпадни води, която включва довеждащ колектор, водопроводи и канализация в града.

Обявили сме обществена поръчка и за сепарираща инсталация. Правим го със собствени средства, от тези, които сме събирали по чл.64 на Закона за управление на отпадъците. Ако не я завършим, със сигурност ще я започнем.

Продължаваме работата и по преходните обекти от миналата година – междублоковото пространство, киното, пътя Черково-Сърнево, който е на инженеринг в момента.

Ще се кандидатира ли за кмет:

Георги Димитров е категоричен, че не мисли за избори, а за работа 

Не мисля за избори в момента. Имаме твърде много работа. Задайте този въпрос на кандидатите за кмет.  Аз си върша работа, мандатът ми изтича през октомври 2023 година. Хората ме оценяват по свършеното, а другите – по обещанията.

Екипът ми е разнолик, има представители от всички партии, но това не означава нищо. Не говорим за политика, а работим, защото нашите съграждани имат проблеми, които трябва да се решат. Няма ли различно мнение, няма и развитие.

За срещата на B40:

Срещата протече под мотото – да търсим това, което ни обединява, а не онова, което ни разделя. Обсъждахме няколко акцента върху дейността си – взаимодействие в областта на инфраструктурата, екология, дигитализация и сигурността.

Проблемите са общи. Например в сигурността – Турция, Гърция, България, Северна Македония и отчасти Албания се сблъскват с мигрантската криза.

Най-голямото богатство е, че направихме лични срещи с колегите, защото темите на съвместната ни работа зависят от местните власти. Ако решаваме общи въпроси, не би трябвало всеки „да открива топлата вода“, защото някъде тези проблеми са решени и то много добре. Обменяме добри практики, които са много полезни за всеки един от нас.

B40 e създаден по идея на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, когото имам чест да познавам. Идеята още при учредяването бе да членуват 40 общини от балканските страни, ние бяхме сред първите. Впоследствие се разрасна.

На последната среща присъстваха представители на 75 общини. Запознах се с кмета на Атина г-н Костас Бакоянис – много интересна личност. Неговата майка е първата жена-кмет на Атина, а неговият чичо е Мицотакис. Баща му е убит от левите екстремисти. Потомствен политик. Младо момче, което управлява голям град.

Аспарух Иванов, БСП
Стефан Кенов
Мирослав Спасов, БСП
Групата на ГЕРБ в ОбС Карнобат - Христо Георгиев, Драгомир Вълчев, Антоанета Пенева и Антоанета Стоянова

 




В категории: Карнобат


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
България Всички новини
Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори