×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доказано е, че регистрираните от Европейската агенция по лекарствата ваксини срещу COVID-19 са безопасни


Доказано е, че регистрираните от Европейската агенция по лекарствата ваксини срещу COVID-19 са безопасни
Това важи и за повечето пациенти с придружаващи заболявания, категоричен е проф. д-р Иво Петров
Ключови думи: ваксина, Covid, д-р Иво Петров
23 Януари 2023, Понеделник, 17:10 ч.
Автор: Флагман.Бг

Много безумни твърдения се изказаха за ваксините, коментира експертът

Проф. д-р Иво Петров е медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити клиник. Преподавател, иноватор и пионер в областта на ендоваскуларната терапия в България. Съпредседател е на Българското дружество по ендоваскуларна терапия, член е на управителния съвет на Международното дружество на ендоваскуларните специалисти и активен участник в още няколко дружества и асоциации.

- Какви са най-честите усложнения при COVID-19, които наблюдавате и до колко са опасни те?

- Усложненията при COVID-19 са най-често свързани със сърдечно-съдовата система, поради факта, че вирусът предизвиква повишена склонност към тромбообразуване и към него се добавя и механизма за екстремното възпаление. Това ни дава отговор на въпроса - защо толкова често сърдечно съдовата система е засегната. Това са основните механизми, по които едно сърдечно-съдово заболяване се дестабилизира. Както и в другите страни, така и в България, най често се установяват именно сърдечно-съдовите усложнения при COVID-19, които са и най-честата причина за неблагоприятен, разбирайте смъртен, изход от заболяването. Още повече, като добавим и факта, че в България разпространението на сърдечно-съдовите заболявания, както с вече изявена симптоматика, така и такива, протичаща безсимптомно до определен момент, процентът на българите със сърдечно-съдова патология е много голям, разбираме защо контингента на потенциално уязвими хора, е много голям. За да бъда съвсем конкретен, усложненията, с които ни се налагаше да се справяме са дълбока венозна тромбоза, тромбоза на съдовете в малкия таз, белодробна тромбоемболия, артериални тромбози, както периферни, така и сърдечни, които преди предизвикват инфаркт, така и мозъчносъдови, които предизвикват мозъчен инсулт.

- Какво ще кажете за хората със съпътстващи заболявания, безопасно ли е да се ваксинират? Има ли заболявания, за които не е препоръчително поставянето на ваксина срещу COVID-19?

- След повече от 2 годишен опит с приложение на ваксините при COVID-19 беше доказано, че регистрираните от Европейската агенция по лекарствата ваксини са безопасни, не само за общата популация, но и за повечето пациенти с придружаващи заболявания. Разбира се, при някои групи от хора ваксините трябва да се прилагат с известна доза повишено внимание. Такива са например хората с тежки алергии, пациенти с автоимунни заболявания, пациенти, подложени на хронична терапия по повод системни и онкологични заболявания. При такива пациенти, дори и да се прилагат ваксини, това трябва да се случва след предварителна подготовка, под контрола на медицински специалисти.

- Проф. д-р Петров, в последно време повдигате темата за поставянето на дефибрилатори на публични места. Смятате ли, че подобна програма трябва да разгърне своите мащаби и защо това е толкова важно?

- Поставянето на дефибрилатори на публични места, заедно с обучението на населението за оказване на първа помощ и сърдечен масаж за възстановяване на циркулацията (ресусцитация) при сърдечен арест е стратегия, която е приложена с огромен успех, практически във всички страни членки на Европейския съюз, с изключение на България. Вероятността един пациент да оживее след възникване на сърдечен арест (внезапна сърдечна смърт, ВСС) се увеличава със 70% когато се приложи ранна дефибрилация (до третата минута) и ранна ресусцитация, тоест външен сърдечен масаж и обдишване. И то още преди да е дошъл екипа на бърза медицинска помощ. Именно националната стратегия за масово обучение на населението за взаимно оказване на първа помощ, ефикасно боравене с автоматичен външен дефибрилатор и ранно възстановяване на циркулацията е довело до това, че в много страни не само в Европа, но също така в двете Америки, Азия, Австралия, повече от 10% от населението е обучено, и подчертавам - това обучение задължително включва и непрофесионалисти, тоест не-медици. Тази стратегия има и допълнителен ефект, а именно: увеличаване на съзнанието на населението относно проблема сърдечно-съдови заболявания и рискът от тях. Вторият допълнителен ефект е промяна на отношението към ближния, тоест от режим на омраза, ненавист или незаинтересованост, обществото преминава към режим на съпричастност, взаимопомощ, емпатия.

- Говорейки си за ваксини и превенция срещу COVID-19, можете ли да споделите кое е най-безумното твърдение, което сте чували във връзка с вируса и ваксините? Какво отговаряте, как реагирате, когато чуете нещо невярно?

- Безумни твърдения се изказаха много: от това, че вирусът е плод на дейността на вирусологична лаборатория, създаваща оръжие, през другата крайност, че COVID-19 не съществува, че пандемията е измислена и хората си умират от други заболявания. Когато чуя такива твърдения на мен лично ми става болно, защото разбирам, че хората, които изказват тези твърдения, за съжаление, няма да вземат правилните решения както за себе си, така и за своите близки, и ще бъдат подложени на съществен риск от заболяване и техния живот ще бъде неоправдано застрашен. Този риск може да бъде елиминиран само от правилно взети решения под ръководство на авторитетни експерти и професионалните дружества, базиращи се на доказателствата и научните постижения.

*Материалът е част от серия публикации в рамките на инициативата „Ти решаваш“, обединяваща лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и други теми, които биха помогнали за вземане на информирано решение за поставяне на ваксина.

„Ти решаваш“ е инициатива на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

 


В категории: Здраве


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
Ttt
23.01.2023 22:35:09
0
11
На този трябва незабавно да му се отнеме лиценза и дипломите! Или е безкрайно тъп или платен.
8.
XX
23.01.2023 21:32:54
0
6
Ц. Не е доказано.
7.
Тома Неверни
23.01.2023 20:17:07
0
12
Брейййййй ама вЕрно ли бе ?
Т'ва 'сичкото що не отидете да го обясните на близките на Георги Коритаров , Ваня Костова и още хиляди знайни и незнайни повЕрвали Ви и се боцнали ?
апропо : В Белорус ЗАЩО никой не умря , при положение , че там изобщо не беше обявена измислената Ви пЛандемия ???
6.
Хахахах
23.01.2023 19:12:51
0
4
Демократската вапсана помия мълчи, като комунист на разпит ХАХАХХАХАХАХА роби малоумни ХАХАХАХАХАХХ
5.
ТБС
23.01.2023 18:49:26
1
22
Убиец! За лъжа с цел предумишлено убийство се лежи. Странно, че всякакви имбецили с дипломи си позволяват да лъжат, нагло. Експерименталките не са одобрени, няма и да бъдат. Тъй като вече няма и епидемична обстановка, всяка умишлена манипулация, е абсолютна лъжа. За този ще пиша до прокуратурата.
4.
Аз
23.01.2023 17:53:24
1
31
ПОРЕДНИЯ ПОРЪЧКОВ БОКЛУК
3.
ехаа
23.01.2023 17:39:22
1
22
тези,които създадоха ваксините и ги продадоха по целия свят,доказаха,че са безопасни.Браво,вече сме спокойни.
2.
Къде е истината ?
23.01.2023 17:19:39
1
25
Някой очаквал ли е професора да каже, че ваксините са вредни ? Това го провят хора, които не се страхуват, имат собствено мнение и са специалисти в тази област.
1.
No1
23.01.2023 17:12:41
2
30
Еми ваксинирай се серсем!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори