×
Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Австрия и Унгария отказват да доставят оръжия на Украйна
  • 40% от сайтовете за онлайн пазаруване в ЕС манипулират потребителите
  • Китай обвини САЩ за руската инвазия в Украйна
  • Митничари от Видин заловиха валута за близо 860 хил. лева, скрита в тенджера и греда
  • Украинците ще получат милиони ЛЕД крушки, за да намалят енергийния недостиг
  • Путин, Пригожин и Кадиров ще се срещнат в Сталинград
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скандинавските туристи се връщат към България, очакваме Лято 2023 да е по-силно от миналото


Скандинавските туристи се връщат към България, очакваме Лято 2023 да е по-силно от миналото
Кметът на Созопол Тихомир Янакиев даде и подробности за ремонта на ключовата улица „Виа Понтика”, който стартира днес, вижте повече в интервюто ни с него
19 Януари 2023, Четвъртък, 14:55 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Успяхме да разработим общинските паркинги в община Созопол, приходите ни са 60-кратно увеличени, в сравнение с предходната ера на общинската администрация

- Г-н Янакиев, днес направихте първа копка на предстоящия ремонт на ул. „Виа Понтика”. Защо тази улица е толкова важна за Созопол?

- Созопол е разположен условно върху три полуострова. Ул. „Виа Понтика” действа като околовръстен път на най-големия от тях – Буджака. Тук районът преди години бе обособен като вилна зона, но впоследствие тук се застроиха жилищни сгради, хотелски комплекси. Длъжни сме да осигурим на хората, живущи тук, нормални условия за живот. И едното важно нещо е ул. „Виа Понтика”, която преди беше старият път към Приморско.

- Днес официално започва ремонтът на улицата, какъв ще е процесът на работа?

- Проектът е разделен на два етапа. Знаете за огромния проект, който сега се движи за ВиК инсталциите и който е на стойност около 400 млн.лв. Община Созопол участва в него за около 13 млн. лв. – средства, които ще се изразходят за южния склон на Буджака и за вилна зона „Червенка”. Тоест ние трябва да направим ремонта на южната част на ул. „Виа Понтика”, след като стартира големият ВиК проект. Затова реконструкцията на улицата е условно разделена на северен и южен участък. Първо започваме със северния. Той се простира почти до „Созополис” и е с дължина около 2 километра, като на този етап ще бъде изграден половината.

Започва ремонтът на созополската улица „Виа Понтика“

- А колко е дължината на цялата улица и колко ще струва реконструкцията? Изобщо може ли да се направи такава сметка, предвид инфлацията?

- Трудно е да се направи сметката наистина. Само миналата година имахме ръст от 30% в строителните материали. Грубо казано улицата е с дължина около 4 километра от край до край. За първия етап на ремонта са предвидени около 3 млн.лв. и така общата сметка би следвало да стигне до 5-6 млн.лв., ако не растат допълнително цените. Тук говорим за основен ремонт със смяна на пътната настилка, на тротоарите, изграждане на отводняване и всичко необходимо. Тротоарите са важна част от предстоящия ремонт, защото не навсякъде има такива. Това скоро ще се промени и ще стане удобно както за пешеходците, така и за шофьорите. Нужно е да оправим „Виа Понтика”. Знам добре, че състоянието на общинската инфраструктура е трагично и затова една голяма част от услията ми като кмет са насочени към ремонта ѝ, както и на вътреуличната мрежа в населените места.

- Ще се справите ли до лятото с ремонта?

- Първият етап е на стойност около 1.5 млн.лв. и той ще бъде завършен до май месец тази година. Идеята е да се завърши преди сезона, за да могат хората да го ползват в най-активните за града и общината месеци.

- Като заговорихме за предстоящия летен сезон, имате ли вече някаква информация от туроператорите, от хотелиерите? Какви са техните прогнози, анализи?

- Проведох няколко срещи с хотелиери и това, което разбирам, е, че записванията за Лято 2023 са повече от миналогодишните. Добра новина е, че част от Скандинавския пазар започва отново да се връща към България и Созопол и ще можем да разчитаме и на тях. Важно е, че тези страни изглежда са започнали пак да виждат България като атрактивно за почивка място.

- През последните години, основно заради ковид, фокусът на туризма по Българското Черноморие сякаш се измести към родния турист.

- Да и докато това не е лошо, знаете добре какъв беше резултатът по отношение на броя автомобили. Западните туристи идват основно с чартърни полети и автобуси, а българите – с личните си коли. И в един момент се оказа, че имаме много гости, а автомобилите са два пъти повече и няма къде да се паркират.

- Има ли решение на този проблем?

- Опитваме се. За 3 години сме осигурили може би около 300-400 нови паркоместа – в паркинги и места за паркиране.

- Още като стартира мандатът Ви в края на 2019 г., мнозина още помнят сериозния проблем с паркинга край яхтеното пристанище, който се оказа отдаден под наем и крайно непечеливш. Успяхте ли да коригирате това?

- Паркингът там беше в публично-частно партньорство. Това се касаеше на практика за всички паркинги на територията на общината и от тях в хазната влизаха... по 10 000 лв. на година. Това вече не е така. Сега приходите ни само от паркинги са в размерите 600 000 лв. през 2022 г. 60-кратно увеличение като печалбата от там е доста голяма. Това ни позволява да инвестираме постоянно в нови идеи като бариери, LPR камери,  модерно паркинг оборудване и т.н., което допълнително повишава качеството на услугата. Успяваме да намерим и нови локации, където да организираме нови паркоместа – пример за това е кв. Месаря в Новия град. Постоянно работим в тази насока и аз съм на мнение, че това е добро, защото едно от основните пера на Община Созопол е дейността „транспорт”.

- А какво се случва с подземните контейнери за отпадъци? Чистотата в града несъмнено е нещо много важно особено през летния сезон.

- Продължаваме монтирането на такива. Не съумяваме навсякъде, защото на много места в града има ключова подземна инфраструктура. Но е много ценно да има такива контейнери поради редица причини – по-тихо е за жителите, херметически са затворени и съответно няма такава миризма, няма да говорим и за гларусите. Но процесът продължава и Созопол и Черноморец ще бъдат оборудвани с такива контейнери.

 


В категории: Созопол


Азис нагъна млад колега
Азис нагъна млад колега 30/01/2023, Понеделник 19:30 2
Деси Цонева е ревнивка
Деси Цонева е ревнивка 30/01/2023, Понеделник 19:00 2
12
Коментара по темата
12.
Кюприецът
19.01.2023 21:24:15
1
8
А у наше весело село,кога ще дойдат такива "платежоспособни господа"?
Ние сме закоравяли в издояването на бедния български турист лятоска!
Че омръзна ни да перем чаршафи (нямаме сушилня... старата Зла е изкукала...дай и да простира и готви,вмирисва стаите на почиващите на горния етаж със зловонните си помии),чистим от сутрин до вечер до припадък,от изкачване на стълби заприличваме лятоска на "бухенвалдски манекени" (не ни стига и другото),поливаме доматито,приготвяме буркани с туршия, зидаме като ненормалници в задния двор.. сновем като главами около нашето всичко...имотите-имането и накрая нищо... САМО ТРОХИ.
Здрави сме в ръцете ама в ъкъла... уч но нема?
Само наши побратими от Пернишко, Радомирско и Разложко идват да ни" оакат "хотела от Соца с пристроени нужници.
Догодина като паднем,я кръст,я някой вирус,я нещо очаквано...как ще я караме?
А дано дойдат и при нас...
Чувай Боже и закриляй!
11.
Някога беше ...
19.01.2023 21:01:48
5
6
Хубаво беше някога, когато идваха богатите главно руски туристи и сезоните бяха силни. Сега чакай ти на скандинавци . ..
10.
тихо
19.01.2023 20:50:35
1
11
Ако те чуе Аспасия и Хриска,за тези скандинавски туристи, жив ще те одерат Тихич .ха-ха-ха-ха-ха
9.
1
19.01.2023 20:10:30
3
9
Гръмнете са е флегми смешни. Кви скандинавци пък чака тоя идват само мангали и клошари да не говорим че тая паплач скандинавска не е чувало за бакшиши. Кажете кой ще им работи че вече и мангалите не се хващат да ви работят щели сте африканци да внасяте чувам ама и те като разберат както украинците молдовците казахстанците и какви ли не че не давате един лев по-следващата година ще внасяте и аборигени предполагам. Флегманката радка пак души на разни общинари
8.
Дообреее!
19.01.2023 19:58:14
0
2
В Созопол ли ве? Че те след Слънчакс са втири по фалити :-)
7.
Скандинавци в Созопол...?
19.01.2023 17:33:37
2
13
Скандинавските алкохолици не се ли наливат предимно на Бетонен Пиянски Бряг?!
6.
Анета
19.01.2023 16:36:47
8
15
Созополска батка в защита на созополска шматка, като си замине Янакиев и всички пак ще хванете Германията или ще започнете да обслужвате новата власт, не сте батки, мишки сте, малки, гладни, корабни плъхове.
5.
Созополска батка до Анета
19.01.2023 16:28:07
9
11
Анета всички знаем истории с теб, хайде дръж човката затворена и си карай работата.
4.
*********
19.01.2023 15:16:18
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
Сервитьор
19.01.2023 15:08:01
6
11
Tия северните никакъв бакшиш не дават лятото.
2.
Анета
19.01.2023 15:01:44
4
22
Отряза една лента и сега пак цял ден ще изригва във Флагман, голямо бутане за тоя, а аз си мислех, че Ка*абова е с десни разбирания и ценностна система, позор.
1.
Кахли
19.01.2023 15:01:18
2
10
Искам повече скандинавски трилъри да се издават. Дали туристите им ще са повече, не ме засяга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ъндърграунд звездата Илко Паскалев излезе на свобода Ъндърграунд звездата Илко Паскалев излезе на свобода Освободен е от затвора на 3 януари т.г., показа проверката на Флагман.бг Азис нагъна млад колега Азис нагъна млад колега В профила на ромския славей лъсна видео, на което Антонио буквално награбва Азис в страстна целувка, който от своя страна посреща с радост това ИАРА извади 1500 метра бракониерски мрежи от "Мандра" ИАРА извади 1500 метра бракониерски мрежи от "Мандра" Уловът в тях на риба 150 кг, от вида сребриста каракуда, е дарен на Зоопарк Бургас Зовът на селото: Новият любовник на Глория стана за смях! Зовът на селото: Новият любовник на Глория стана за смях! Видът на Добри е доста комичен и показва, че му липсва вкус, за разлика от Глория, която винаги се стреми да изглежда елегантно Деси Цонева е ревнивка Деси Цонева е ревнивка „Любов от пръв поглед беше! Той е  страхотен, невероятен, готин мъж “, откровеничи Деси Джина Иванова от Трамвай № 5: Стрелят с пушки по котките ми Джина Иванова от Трамвай № 5: Стрелят с пушки по котките ми Четири котки и един котарак съжителстват обичани и обгрижени от  семейството на солистката и съпруга й Иван Усещам сериозната подкрепа сред жителите на Царево и ще победя Лапчев на кметските избори Усещам сериозната подкрепа сред жителите на Царево и ще победя Лапчев на кметските избори Смятам, че и Марин Киров, за когото не крия, че е мой братовчед, също ще се яви на изборите през октомври. Той е с добра биография и заслужава уважение,  каза Емил Пейчев Скоротечна левкемия отне живота на млад пожарникар Скоротечна левкемия отне живота на млад пожарникар Костадин Вълков издъхна на 45-годишна възраст Почина 45-годишният бургазлия, пострадал тежко при жестоко меле на АМ "Тракия" Почина 45-годишният бургазлия, пострадал тежко при жестоко меле на АМ "Тракия" Травмите му бяха много сериозни Бивш полицейски шеф и съпругата му - герои в пловдивски римейк на "Войната на семейство Роуз" Бивш полицейски шеф и съпругата му - герои в пловдивски римейк на "Войната на семейство Роуз" Юлия Рашкова: Бившият ми мъж и синът ми ме оставиха на улицата
Султана на Бруней омъжи дъщеря си за сина на брат си Султана на Бруней омъжи дъщеря си за сина на брат си Тържествата продължиха една седмица в най-големия дворец на планетата Необичайно студената зима в Афганистан причини смъртта на поне 170 души, съобщиха талибаните Необичайно студената зима в Афганистан причини смъртта на поне 170 души, съобщиха талибаните Според говорителя сред починалите има деца и жени Дарени генератори от България се продават в Украйна през OLX? Дарени генератори от България се продават в Украйна през OLX? Българите, които дариха генераторите в Украйна, даже станаха обект на обстрел, а водачът на групата Саша Андреев почина от раните си NEXO започна да заличава следите си NEXO започна да заличава следите си Основаната от българи компания е обект на проверки от американските власти Полша възнамерява да увеличи разходите си за отбрана на 4 процента от БВП Полша възнамерява да увеличи разходите си за отбрана на 4 процента от БВП Страните от алианса си поставиха за цел да увеличат бюджетите си за отбрана на около 2 процента от БВП Нови 500 сигнала за нашествие на НЛО Нови 500 сигнала за нашествие на НЛО Към това число се добавят 119 случая на поява на мистериозни самолети Руснаци избягали от Чукотка в Аляска, за да се спасят от войната Руснаци избягали от Чукотка в Аляска, за да се спасят от войната Чак сега стават ясни подробностите около бягството на 52-годишния Сергей Нечаев и 45-годишния Максим Теунаут Хандбалният "Фрегата" игра равностойно срещу шампиона, но загуби с минимална разлика Хандбалният "Фрегата" игра равностойно срещу шампиона, но загуби с минимална разлика След загуба на старта на пролетния дял от първенството от "Чардофон" - Габрово, бургаските момчета излязоха много мотивирани да покажат, че искат да изненадат опитния отбор на Шумен Принц Хари обеща, че ще дари многомилионните приходи от биографията си Принц Хари обеща, че ще дари многомилионните приходи от биографията си Към края на миналата седмица в света са продадени повече от 3,2 милиона копия на „Spare” на 16 различни езика и в четири версии – меки и твърди корици, електронен вариант и аудиокнига Зеленски: Не позволявайте на Русия да участва на Олимпийските игри в Париж Зеленски: Не позволявайте на Русия да участва на Олимпийските игри в Париж Опитите това да се случи казват, че терорът е някак си приемлив, заяви украинският президент
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Ще спретнем още едно дело на Борисов - заради оръжията Виц на деня Виц на деня На рожден ден, между приятелки:
"Скъпа, желая ти красота, акъл, любов и пари! Останалото си го имаш!"
Виц на деня Виц на деня Надпис в болница:
"Ако сте без платени здравни осигуровки – Господ здраве да ви дава!"
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Владея свободния поток на информация. В едното ми ухо влиза, от другото излиза.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори