×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Украйна отмени въздушната тревога в по-голямата част от страната
  • Депутатите почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България
  • 45-годишна жена е била нахапана от куче в парк "Арпезос-север" в Кърджали, съобщиха от полицията
  • Откриха тяло на мъж с неустановена самоличност във водите на язовир „Студен кладенец“
  • Заловиха шофьор с близо 3 промила алкохол в Кюстендил
  • Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мамут и тасманийски тигър скоро може отново да ходят на Земята


Мамут и тасманийски тигър скоро може отново да ходят на Земята
Изчезването на двата вида е човешко дело, сега, с помощта на развитията в генетиката, можем да поправим грешките от миналото
16 Януари 2023, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Учени работят по въпроса, но етично ли е?

Преди милиони години тасманийските тигри са били широкоразпространени в цяла Австралия. С приблизителен размер на койот, тези подбни на кучето животни с ивици по гърба изчезват от континента преди около 2000 години, но тяхна популация остава на о-в Тасмания до 1920 г., когато последните „тигри” биват брутално избити от европейските населници, които считали, че животните са заплаха за добитъка.

„Това е било пълно изтребление. Просто са ги избили всичките”, коментира Андрю Тейт –специалист по генетика към университета в Мелбърн. Той е един от учените, които заедно с компанията Colossal Biosciences, занимаваща се специфично с идеята да върнем към живот изчезнали видове, цели да направи точно това с кучеподобния Тасманийски тигър, пише BBC.

И благодарение на сериозните развития на технологията в сферата на генетиката – особено Crispr-Cas9, тази задача вече изглежда по-близко от всякога. А талацинът, както е научното име на тасманийския тигър, няма да е единственото изчезнало животно, което скоро може пак да ходи по Земята.

Но какъв точно е процесът и не се ли повдигат сериозни етически въпроси?

В случая на талацина, първата стъпка е да се секвенира ДНК-то на вече изчезналото животно. Това е генетичния „чертеж” на вида, съдържащ се във всяка клетка на тялото му. Паск е направил това още през 2017 г. „Хубавото при тасманийския тигър е, че това е било толкова важно торбесто животно, че всеки музей е искал да притежава едно такова в своята колекция и по тази причина има стотици проби по целия свят. Някои от тях са изненадващо запазени”, коментира генетикът.

Той уточнява, че пробата, която е използвал за секвенирането е от бебе тасманийски тигър, отнето от майката, която е била застреляна, а малкото директно пуснато в алкохол, което предпазва ДНК-то му. Затова е било сравнително лесно да се извърши секвенирането.

Въпреки че е била в добро състояние, ДНК-то обаче не е било пълно. С времето излагането му на ултравиолетовите лъчи от слънцето и действието на различни бактерии са „разрушили” част от секвенцията в по-малки фрагменти. И така колкото по-стара е пробата, толкова по-малки са фрагментите. Това изправя учените пред почти невъзможната задача да разберат как пъзелът на ДНК-то на животното може да се нареди, но без да гледат от картинка на корицата.

За щастие едно друго малко торбесто животно с размера на мишка, наречено дунарт, се оказва способно да предостави чертежа. „Намерихме най-близкия родственик на тасманийски тигър”, казва Паск.

Двете животни споделят близо 95% от своя генетичен год, който, оказва се, е запазен в цялост – тоест не се е променил кой знае колко през времето. „Секвенирахме генома на дунарта и го сравнихме с генетичния код на тасманийския тигър. Когато ги сравнихме, установихме точно къде са пропуските ни. За съжаление да имате само генетичната секвенция на дадено животно не е достатъчно”, подчертава още специалистът. След това в употреба влиза Crispr-Cas9 – методът за генетични промени, спечелил Нобелова награда.

Процесът започва с живи клетки от дунарта, чиито код се променя по такъв начин, че да съвпада с този на талацина. Звучи просто, но всъщност процесът е доста сложен.

Когато учените разполагат с клетка, която се доближава достатъчно много до изчезналото животно, следва тя да бъде приспособена така, че да се превърне в ембрион. После въпросната клетка се имплантира в утробата на най-близкия родственик на вида.

Тасманийският тигър не е единственото изчезнало животно, което потенциално можем да върнем към живот. Както писахме вчера, през 2022 г. бе открит напълно запазен труп на мамут – вид, изчезнал преди около 10 000 години, вероятно заради прекалено ловуване от страна на древните хора. Сега Crispr-Cas9 се използва и за реконструкция на неговото ДНК, използвайки съществуващото такова на най-близкия му родственик – азиатският слон. Резултатът може да е хибрид, наречен mammophant и би могъл да бъде адаптиран към климата в сибирската тундра. Има обаче и ограничения с технологията, както и препятствия, които тепърва трябва да се преодолеят.

Играем ли си на Бог?

Дори да успеем да върнем вече изчезнали видове към живота, това повдига етически въпроси. Пускането на талацина или мамута в природата може да се окаже катастрофално за различни екосистеми. Тъй като тези животни ги няма от векове, е възможно други да са еволюирали и да са се адаптирали да запълнят нишата им. Какво ще е тогава съдбата на тези същества?

Друг проблем е, че средата, в която изчезналите видове са живели, вече не е същата. Така например някои от растенията, с които мамутите са се хранели, отдавна вече не съществуват. Ще могат ли в този смисъл да оцелеят, дори да успеем да ги върнем? Или ще са само поредното любопитство в зоологическата градина?

„Не смятам, че трябва да връщаме всички животни. Мисля, че трябва да има определен критерий. За талацина например проблем няма, защото неговото изчезване е сравнително скорошно и хабитатът му в Тасмания е същият, какъвто е бил и преди 100 години. Храната, която е ял, също е непроменена. Животното е играело и ключова роля в екосистемата, която и досега остава незапълнена. Тое било най-големия хищник в системата и е стояло на върха на хранителна верига. Други торбести хищници от тази категория няма и до днес там”, казва Андрю Паск.

Някои учени твърдят, че опитите да се върне отдавна изчезнало животно пък може да „разсеят” научната общност от това да спасява в момента застрашените видове и дори да доведат до загуба на биоразнообразие.
Генетичните технологии обаче могат да бъдат използвани и за спасяването на сега застрашените видове с крайно ограничен генофонд. Пример за такъв е белият носорог.

„Мисля, че би било неетично да не използваме технологията, с която разполагаме, за тези цели. Истинският етически въпрос, който трябва да си зададем, е етично ли е било човекът да унищожи тези животни, заличавайки ги от лицето на Земята. Не става въпрос за това дали си играем на Бог, или не. Целта е да върнем това, което някога сме отнели на природата”, казва Майкъл Арчър – палеонтолог от университета в Южен Уелс в Сидни, Австралия.

 


В категории: Животът


10
Коментара по темата
10.
оффф...
17.01.2023 08:43:12
0
2
Много интересна статия. Русчев, моля те, пиши САМО такова статии вече. Зарежи всичко останало и се концентрирай над животните.
9.
До 8
16.01.2023 23:48:22
0
11
Ти остави това, ама и убиха всичко в мен с тая новина за бактерии дето издържали на спирт. Сега ще трябва да пия не за дезинфекция, а за удоволствие
8.
GP Gosho ot Pochivka
16.01.2023 22:46:18
0
4
Андрю Тейт вече е професор ?
7.
до 4
16.01.2023 22:45:27
0
3
У нашето село нямаме акули, имаме вълци и кучета, виж те от кога са се пръкнали.
6.
Четирима хаховци....
16.01.2023 22:11:36
1
2
......и аз да не остана по-назад!!!
Излагате се бря... тасманийски тигри тъквизи!!
5.
Дейва тез гумени глави
16.01.2023 22:08:49
1
9
Върнете и динозаврите, да поправите и тази грешка от миналото, дейва и гумените глави!
4.
до 3
16.01.2023 21:59:23
4
8
Няколко милиона или няколко стотин милиона години ви трябват у вашто село за да се пръкнат новите видове ?
Щото акулите за 300млн години все си стоят акули.
Ни един нов вид не се е пръкнал а само измират и измират и измират видовете.

Е аз съм прост а Дарвин умник.
3.
до 1
16.01.2023 21:42:15
5
7
Повечко чети, по-малко пиши, че се издаваш колко си простоват.Появяването на нови видовете и изменението на генитеизисква милиони години подбор.От твоя пример - Трофим Лисенко си е мислил, че ако натопи зърна в ледена вода и ще има зимна реколта да нахрани целия СССР, резултатът е , че милиони умират от глад.
2.
Гошо
16.01.2023 21:26:14
7
4
Това нещо е от половин година някъде - баси и новината :-) А за No 1 отдолу: явно въображаемият ти приятел от небесата бая те е ощетил откъм когнитивност... На него трябва да се сърдиш основно...
1.
Дарвин
16.01.2023 21:16:57
6
13
Е нали вЕрваме в Дарвин и неговата теория !
Т.е. непрекъснато би трябвало да се появяват нови видове.
Хоп затопли се и сега от кучето ми на двора ще се пръкне някой крокозъбел.
Издишате... издишате !
И на това учим децата си.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо да правим секс 3 пъти в седмицата Защо да правим секс 3 пъти в седмицата Експертът по интимните въпроси съветва двойките да приемат честия секс като терапия Най-честите грешки при пестенето на пари Най-честите грешки при пестенето на пари Ето кои са те  Зодиите, които споделят прекалено много с партньора Зодиите, които споделят прекалено много с партньора Ето кои са те Рецепта за картофени кюфтета с тиквички на фурна Рецепта за картофени кюфтета с тиквички на фурна Вкусни и здравословни Огнената стихия край Созопол можеше да превърне "Блу Ориндж" и "Хасиенда бийч" в пепел (СНИМКИ) Огнената стихия край Созопол можеше да превърне "Блу Ориндж" и "Хасиенда бийч" в пепел (СНИМКИ) Още не е ясна каква е причината за огромния пожар, който снощи вдигна на крак огнеборците Свлачище посреща туристи на метри от Царевец Свлачище посреща туристи на метри от Царевец Свлачището вероятно се е образувало след проливните дъждове от края на миналата и началото на тази седмица Обявиха проектокабинета "Денков": Депутат от ДБ става министър, Асен Василев ще е и вицепремиер Обявиха проектокабинета "Денков": Депутат от ДБ става министър, Асен Василев ще е и вицепремиер Ако промените тръгнат в грешна посока, номинираните за ротационни премиери щели да си подадат оставките Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов От прокуратурата са подготвили обвинение срещу бившия премиер заради "Барселонагейт" Тошо Куката иска да излезе от ареста, бил безработен Тошо Куката иска да излезе от ареста, бил безработен Районен съд Пловдив решава дали да удовлетвори това искане Пеевски изненадващо се включи в преговорите около новата власт Пеевски изненадващо се включи в преговорите около новата власт Депутатът от ДПС участва в няколко срещи с представители на ГЕРБ и ПП-ДБ
61-годишна учителка давала уроци по секс на тийнейджър 61-годишна учителка давала уроци по секс на тийнейджър Обяснявала на младежа, че се учи от истинска жена ЕС ще налага санкции за доставка на военно оборудване за Русия ЕС ще налага санкции за доставка на военно оборудване за Русия Русия нанася въздушни удари в Украйна с ирански дронове Инфлaциятa в eвpoзoнaтa вeчe e нa нивoтo oтпpeди вoйнaтa в Уĸpaйнa Инфлaциятa в eвpoзoнaтa вeчe e нa нивoтo oтпpeди вoйнaтa в Уĸpaйнa Πoтpeбитeлcĸитe цeни в 20-тe дъpжaви, ĸoитo изпoлзвaт eвpoтo, ca ce пoвишили c 6.1% пpeз мaй нa гoдишнa бaзa, дoĸaтo пpeз aпpил бeшe 7% Екзекуцията на Къро е заснета с камера? Екзекуцията на Къро е заснета с камера? Записите показват, че в имението са нахлули 9 човека с униформи на ДЕА Сенатът на САЩ одобри закона за тавана на държавния дълг, фалитът избегнат Сенатът на САЩ одобри закона за тавана на държавния дълг, фалитът избегнат  Промените предвиждат ограничаване на разходите, без тези за отбрана и отлагане на плащането на дълга за две години Зеленски критикува кмета на Киев за смъртта на дете и две жени Зеленски критикува кмета на Киев за смъртта на дете и две жени Президентът на Украйна коментира убийството на 9-годишно момиченце, майка му и още една жена с руска ракета Джо Байдън се спъна и падна по време на церемония във Военновъздушната академия на САЩ Джо Байдън се спъна и падна по време на церемония във Военновъздушната академия на САЩ От Белия дом Бен посочиха, че Байдън е добре   Взривове в Белгород, 50 проукраински бойци убити? Взривове в Белгород, 50 проукраински бойци убити? Руснаците „изпекли“ със „Солцепек“ и 4 бойни бронирани машини, РСЗО „Град“ и 1 пикап Британският крал Чарлз Трети пристига на петдневно посещение в Румъния Британският крал Чарлз Трети пристига на петдневно посещение в Румъния Утре крал Чарлз Трети ще пристигне в Букурещ и ще бъде приет от президента Клаус Йоханис в двореца "Котрочени" Взривове в Киев, има загинали деца Взривове в Киев, има загинали деца Десетки автомобили и сгради пък са поразени в руския град Шебекино 
Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Да се погрижим за счетоводните записи на държавата Виц на деня Виц на деня - Излез, подъл сърахливецо! Стани и се бий!
- Марийке, престани да ми крещиш в гащите. Изобщо не е възбуждащо.
Виц на деня Виц на деня Баба се кара на внучката:
- Къде си хукнала така, ма?
- На купон.
- Бърже да си сложиш гащи!
- Бабо, ти на опера като ходиш, слагаш ли си тапи в ушите?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Казват, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха. Това е северният път, има и южен.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече