×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мамут и тасманийски тигър скоро може отново да ходят на Земята


Мамут и тасманийски тигър скоро може отново да ходят на Земята
Изчезването на двата вида е човешко дело, сега, с помощта на развитията в генетиката, можем да поправим грешките от миналото
16 Януари 2023, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Учени работят по въпроса, но етично ли е?

Преди милиони години тасманийските тигри са били широкоразпространени в цяла Австралия. С приблизителен размер на койот, тези подбни на кучето животни с ивици по гърба изчезват от континента преди около 2000 години, но тяхна популация остава на о-в Тасмания до 1920 г., когато последните „тигри” биват брутално избити от европейските населници, които считали, че животните са заплаха за добитъка.

„Това е било пълно изтребление. Просто са ги избили всичките”, коментира Андрю Тейт –специалист по генетика към университета в Мелбърн. Той е един от учените, които заедно с компанията Colossal Biosciences, занимаваща се специфично с идеята да върнем към живот изчезнали видове, цели да направи точно това с кучеподобния Тасманийски тигър, пише BBC.

И благодарение на сериозните развития на технологията в сферата на генетиката – особено Crispr-Cas9, тази задача вече изглежда по-близко от всякога. А талацинът, както е научното име на тасманийския тигър, няма да е единственото изчезнало животно, което скоро може пак да ходи по Земята.

Но какъв точно е процесът и не се ли повдигат сериозни етически въпроси?

В случая на талацина, първата стъпка е да се секвенира ДНК-то на вече изчезналото животно. Това е генетичния „чертеж” на вида, съдържащ се във всяка клетка на тялото му. Паск е направил това още през 2017 г. „Хубавото при тасманийския тигър е, че това е било толкова важно торбесто животно, че всеки музей е искал да притежава едно такова в своята колекция и по тази причина има стотици проби по целия свят. Някои от тях са изненадващо запазени”, коментира генетикът.

Той уточнява, че пробата, която е използвал за секвенирането е от бебе тасманийски тигър, отнето от майката, която е била застреляна, а малкото директно пуснато в алкохол, което предпазва ДНК-то му. Затова е било сравнително лесно да се извърши секвенирането.

Въпреки че е била в добро състояние, ДНК-то обаче не е било пълно. С времето излагането му на ултравиолетовите лъчи от слънцето и действието на различни бактерии са „разрушили” част от секвенцията в по-малки фрагменти. И така колкото по-стара е пробата, толкова по-малки са фрагментите. Това изправя учените пред почти невъзможната задача да разберат как пъзелът на ДНК-то на животното може да се нареди, но без да гледат от картинка на корицата.

За щастие едно друго малко торбесто животно с размера на мишка, наречено дунарт, се оказва способно да предостави чертежа. „Намерихме най-близкия родственик на тасманийски тигър”, казва Паск.

Двете животни споделят близо 95% от своя генетичен год, който, оказва се, е запазен в цялост – тоест не се е променил кой знае колко през времето. „Секвенирахме генома на дунарта и го сравнихме с генетичния код на тасманийския тигър. Когато ги сравнихме, установихме точно къде са пропуските ни. За съжаление да имате само генетичната секвенция на дадено животно не е достатъчно”, подчертава още специалистът. След това в употреба влиза Crispr-Cas9 – методът за генетични промени, спечелил Нобелова награда.

Процесът започва с живи клетки от дунарта, чиито код се променя по такъв начин, че да съвпада с този на талацина. Звучи просто, но всъщност процесът е доста сложен.

Когато учените разполагат с клетка, която се доближава достатъчно много до изчезналото животно, следва тя да бъде приспособена така, че да се превърне в ембрион. После въпросната клетка се имплантира в утробата на най-близкия родственик на вида.

Тасманийският тигър не е единственото изчезнало животно, което потенциално можем да върнем към живот. Както писахме вчера, през 2022 г. бе открит напълно запазен труп на мамут – вид, изчезнал преди около 10 000 години, вероятно заради прекалено ловуване от страна на древните хора. Сега Crispr-Cas9 се използва и за реконструкция на неговото ДНК, използвайки съществуващото такова на най-близкия му родственик – азиатският слон. Резултатът може да е хибрид, наречен mammophant и би могъл да бъде адаптиран към климата в сибирската тундра. Има обаче и ограничения с технологията, както и препятствия, които тепърва трябва да се преодолеят.

Играем ли си на Бог?

Дори да успеем да върнем вече изчезнали видове към живота, това повдига етически въпроси. Пускането на талацина или мамута в природата може да се окаже катастрофално за различни екосистеми. Тъй като тези животни ги няма от векове, е възможно други да са еволюирали и да са се адаптирали да запълнят нишата им. Какво ще е тогава съдбата на тези същества?

Друг проблем е, че средата, в която изчезналите видове са живели, вече не е същата. Така например някои от растенията, с които мамутите са се хранели, отдавна вече не съществуват. Ще могат ли в този смисъл да оцелеят, дори да успеем да ги върнем? Или ще са само поредното любопитство в зоологическата градина?

„Не смятам, че трябва да връщаме всички животни. Мисля, че трябва да има определен критерий. За талацина например проблем няма, защото неговото изчезване е сравнително скорошно и хабитатът му в Тасмания е същият, какъвто е бил и преди 100 години. Храната, която е ял, също е непроменена. Животното е играело и ключова роля в екосистемата, която и досега остава незапълнена. Тое било най-големия хищник в системата и е стояло на върха на хранителна верига. Други торбести хищници от тази категория няма и до днес там”, казва Андрю Паск.

Някои учени твърдят, че опитите да се върне отдавна изчезнало животно пък може да „разсеят” научната общност от това да спасява в момента застрашените видове и дори да доведат до загуба на биоразнообразие.
Генетичните технологии обаче могат да бъдат използвани и за спасяването на сега застрашените видове с крайно ограничен генофонд. Пример за такъв е белият носорог.

„Мисля, че би било неетично да не използваме технологията, с която разполагаме, за тези цели. Истинският етически въпрос, който трябва да си зададем, е етично ли е било човекът да унищожи тези животни, заличавайки ги от лицето на Земята. Не става въпрос за това дали си играем на Бог, или не. Целта е да върнем това, което някога сме отнели на природата”, казва Майкъл Арчър – палеонтолог от университета в Южен Уелс в Сидни, Австралия.

 


В категории: Животът


Крадец на песни ли е Фики?
Крадец на песни ли е Фики? 25/04/2024, Четвъртък 10:40 1
10
Коментара по темата
10.
оффф...
17.01.2023 08:43:12
0
2
Много интересна статия. Русчев, моля те, пиши САМО такова статии вече. Зарежи всичко останало и се концентрирай над животните.
9.
До 8
16.01.2023 23:48:22
0
11
Ти остави това, ама и убиха всичко в мен с тая новина за бактерии дето издържали на спирт. Сега ще трябва да пия не за дезинфекция, а за удоволствие
8.
GP Gosho ot Pochivka
16.01.2023 22:46:18
0
4
Андрю Тейт вече е професор ?
7.
до 4
16.01.2023 22:45:27
0
3
У нашето село нямаме акули, имаме вълци и кучета, виж те от кога са се пръкнали.
6.
Четирима хаховци....
16.01.2023 22:11:36
1
2
......и аз да не остана по-назад!!!
Излагате се бря... тасманийски тигри тъквизи!!
5.
Дейва тез гумени глави
16.01.2023 22:08:49
1
9
Върнете и динозаврите, да поправите и тази грешка от миналото, дейва и гумените глави!
4.
до 3
16.01.2023 21:59:23
4
8
Няколко милиона или няколко стотин милиона години ви трябват у вашто село за да се пръкнат новите видове ?
Щото акулите за 300млн години все си стоят акули.
Ни един нов вид не се е пръкнал а само измират и измират и измират видовете.

Е аз съм прост а Дарвин умник.
3.
до 1
16.01.2023 21:42:15
5
7
Повечко чети, по-малко пиши, че се издаваш колко си простоват.Появяването на нови видовете и изменението на генитеизисква милиони години подбор.От твоя пример - Трофим Лисенко си е мислил, че ако натопи зърна в ледена вода и ще има зимна реколта да нахрани целия СССР, резултатът е , че милиони умират от глад.
2.
Гошо
16.01.2023 21:26:14
7
4
Това нещо е от половин година някъде - баси и новината :-) А за No 1 отдолу: явно въображаемият ти приятел от небесата бая те е ощетил откъм когнитивност... На него трябва да се сърдиш основно...
1.
Дарвин
16.01.2023 21:16:57
6
13
Е нали вЕрваме в Дарвин и неговата теория !
Т.е. непрекъснато би трябвало да се появяват нови видове.
Хоп затопли се и сега от кучето ми на двора ще се пръкне някой крокозъбел.
Издишате... издишате !
И на това учим децата си.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Бойко Борисов е част от най-голямото зло за България и затова отказах да съм председател на парламента, сподели тя Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Участниците почистиха парковите пространства в квартала, засадиха дръвчета и поставиха къщички за птички Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонт на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонт на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" След цялостния ремонт на “Патриарх Евтимий” ще продължим и с останалите улици във “Възраждане”, каза Димитър Николов ИТН напусна пленарната зала заради фарса с Росен Желязков, сглобката и контрабандистите ИТН напусна пленарната зала заради фарса с Росен Желязков, сглобката и контрабандистите Станислав Балабанов уверява, че хората на Слави в парламента ще гласуват за оставката на парламентарния шеф, защото били истинска опозиция за разлика от ПП-ДБ Крадец на песни ли е Фики? Крадец на песни ли е Фики? Изпълнителят проговори за скандала с Мира  Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Ал Бано все пак се усети, че преводачът от италиански е аматьор и затова реши да мине предимно на английски език, макар и там преводът да не беше добър Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито на „Възраждане“, на БСП, ние се отървахме от ПП-ДБ, обяви Борисов Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Депутатите от ПП-ДБ все пак се появиха в пленарна зала  Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Последователите на двойката изглеждат доволни от подобен “отчет” и въпреки че в центъра на събитията най-често е нежната половинка, все пак и Петко съумява да се появи в някой кадър Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Имунизираните много леко болестта, уверява главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори