×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мамут и тасманийски тигър скоро може отново да ходят на Земята


Мамут и тасманийски тигър скоро може отново да ходят на Земята
Изчезването на двата вида е човешко дело, сега, с помощта на развитията в генетиката, можем да поправим грешките от миналото
16 Януари 2023, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Учени работят по въпроса, но етично ли е?

Преди милиони години тасманийските тигри са били широкоразпространени в цяла Австралия. С приблизителен размер на койот, тези подбни на кучето животни с ивици по гърба изчезват от континента преди около 2000 години, но тяхна популация остава на о-в Тасмания до 1920 г., когато последните „тигри” биват брутално избити от европейските населници, които считали, че животните са заплаха за добитъка.

„Това е било пълно изтребление. Просто са ги избили всичките”, коментира Андрю Тейт –специалист по генетика към университета в Мелбърн. Той е един от учените, които заедно с компанията Colossal Biosciences, занимаваща се специфично с идеята да върнем към живот изчезнали видове, цели да направи точно това с кучеподобния Тасманийски тигър, пише BBC.

И благодарение на сериозните развития на технологията в сферата на генетиката – особено Crispr-Cas9, тази задача вече изглежда по-близко от всякога. А талацинът, както е научното име на тасманийския тигър, няма да е единственото изчезнало животно, което скоро може пак да ходи по Земята.

Но какъв точно е процесът и не се ли повдигат сериозни етически въпроси?

В случая на талацина, първата стъпка е да се секвенира ДНК-то на вече изчезналото животно. Това е генетичния „чертеж” на вида, съдържащ се във всяка клетка на тялото му. Паск е направил това още през 2017 г. „Хубавото при тасманийския тигър е, че това е било толкова важно торбесто животно, че всеки музей е искал да притежава едно такова в своята колекция и по тази причина има стотици проби по целия свят. Някои от тях са изненадващо запазени”, коментира генетикът.

Той уточнява, че пробата, която е използвал за секвенирането е от бебе тасманийски тигър, отнето от майката, която е била застреляна, а малкото директно пуснато в алкохол, което предпазва ДНК-то му. Затова е било сравнително лесно да се извърши секвенирането.

Въпреки че е била в добро състояние, ДНК-то обаче не е било пълно. С времето излагането му на ултравиолетовите лъчи от слънцето и действието на различни бактерии са „разрушили” част от секвенцията в по-малки фрагменти. И така колкото по-стара е пробата, толкова по-малки са фрагментите. Това изправя учените пред почти невъзможната задача да разберат как пъзелът на ДНК-то на животното може да се нареди, но без да гледат от картинка на корицата.

За щастие едно друго малко торбесто животно с размера на мишка, наречено дунарт, се оказва способно да предостави чертежа. „Намерихме най-близкия родственик на тасманийски тигър”, казва Паск.

Двете животни споделят близо 95% от своя генетичен год, който, оказва се, е запазен в цялост – тоест не се е променил кой знае колко през времето. „Секвенирахме генома на дунарта и го сравнихме с генетичния код на тасманийския тигър. Когато ги сравнихме, установихме точно къде са пропуските ни. За съжаление да имате само генетичната секвенция на дадено животно не е достатъчно”, подчертава още специалистът. След това в употреба влиза Crispr-Cas9 – методът за генетични промени, спечелил Нобелова награда.

Процесът започва с живи клетки от дунарта, чиито код се променя по такъв начин, че да съвпада с този на талацина. Звучи просто, но всъщност процесът е доста сложен.

Когато учените разполагат с клетка, която се доближава достатъчно много до изчезналото животно, следва тя да бъде приспособена така, че да се превърне в ембрион. После въпросната клетка се имплантира в утробата на най-близкия родственик на вида.

Тасманийският тигър не е единственото изчезнало животно, което потенциално можем да върнем към живот. Както писахме вчера, през 2022 г. бе открит напълно запазен труп на мамут – вид, изчезнал преди около 10 000 години, вероятно заради прекалено ловуване от страна на древните хора. Сега Crispr-Cas9 се използва и за реконструкция на неговото ДНК, използвайки съществуващото такова на най-близкия му родственик – азиатският слон. Резултатът може да е хибрид, наречен mammophant и би могъл да бъде адаптиран към климата в сибирската тундра. Има обаче и ограничения с технологията, както и препятствия, които тепърва трябва да се преодолеят.

Играем ли си на Бог?

Дори да успеем да върнем вече изчезнали видове към живота, това повдига етически въпроси. Пускането на талацина или мамута в природата може да се окаже катастрофално за различни екосистеми. Тъй като тези животни ги няма от векове, е възможно други да са еволюирали и да са се адаптирали да запълнят нишата им. Какво ще е тогава съдбата на тези същества?

Друг проблем е, че средата, в която изчезналите видове са живели, вече не е същата. Така например някои от растенията, с които мамутите са се хранели, отдавна вече не съществуват. Ще могат ли в този смисъл да оцелеят, дори да успеем да ги върнем? Или ще са само поредното любопитство в зоологическата градина?

„Не смятам, че трябва да връщаме всички животни. Мисля, че трябва да има определен критерий. За талацина например проблем няма, защото неговото изчезване е сравнително скорошно и хабитатът му в Тасмания е същият, какъвто е бил и преди 100 години. Храната, която е ял, също е непроменена. Животното е играело и ключова роля в екосистемата, която и досега остава незапълнена. Тое било най-големия хищник в системата и е стояло на върха на хранителна верига. Други торбести хищници от тази категория няма и до днес там”, казва Андрю Паск.

Някои учени твърдят, че опитите да се върне отдавна изчезнало животно пък може да „разсеят” научната общност от това да спасява в момента застрашените видове и дори да доведат до загуба на биоразнообразие.
Генетичните технологии обаче могат да бъдат използвани и за спасяването на сега застрашените видове с крайно ограничен генофонд. Пример за такъв е белият носорог.

„Мисля, че би било неетично да не използваме технологията, с която разполагаме, за тези цели. Истинският етически въпрос, който трябва да си зададем, е етично ли е било човекът да унищожи тези животни, заличавайки ги от лицето на Земята. Не става въпрос за това дали си играем на Бог, или не. Целта е да върнем това, което някога сме отнели на природата”, казва Майкъл Арчър – палеонтолог от университета в Южен Уелс в Сидни, Австралия.

 


В категории: Животът


10
Коментара по темата
10.
оффф...
17.01.2023 08:43:12
0
2
Много интересна статия. Русчев, моля те, пиши САМО такова статии вече. Зарежи всичко останало и се концентрирай над животните.
9.
До 8
16.01.2023 23:48:22
0
11
Ти остави това, ама и убиха всичко в мен с тая новина за бактерии дето издържали на спирт. Сега ще трябва да пия не за дезинфекция, а за удоволствие
8.
GP Gosho ot Pochivka
16.01.2023 22:46:18
0
4
Андрю Тейт вече е професор ?
7.
до 4
16.01.2023 22:45:27
0
3
У нашето село нямаме акули, имаме вълци и кучета, виж те от кога са се пръкнали.
6.
Четирима хаховци....
16.01.2023 22:11:36
1
2
......и аз да не остана по-назад!!!
Излагате се бря... тасманийски тигри тъквизи!!
5.
Дейва тез гумени глави
16.01.2023 22:08:49
1
9
Върнете и динозаврите, да поправите и тази грешка от миналото, дейва и гумените глави!
4.
до 3
16.01.2023 21:59:23
4
8
Няколко милиона или няколко стотин милиона години ви трябват у вашто село за да се пръкнат новите видове ?
Щото акулите за 300млн години все си стоят акули.
Ни един нов вид не се е пръкнал а само измират и измират и измират видовете.

Е аз съм прост а Дарвин умник.
3.
до 1
16.01.2023 21:42:15
5
7
Повечко чети, по-малко пиши, че се издаваш колко си простоват.Появяването на нови видовете и изменението на генитеизисква милиони години подбор.От твоя пример - Трофим Лисенко си е мислил, че ако натопи зърна в ледена вода и ще има зимна реколта да нахрани целия СССР, резултатът е , че милиони умират от глад.
2.
Гошо
16.01.2023 21:26:14
7
4
Това нещо е от половин година някъде - баси и новината :-) А за No 1 отдолу: явно въображаемият ти приятел от небесата бая те е ощетил откъм когнитивност... На него трябва да се сърдиш основно...
1.
Дарвин
16.01.2023 21:16:57
6
13
Е нали вЕрваме в Дарвин и неговата теория !
Т.е. непрекъснато би трябвало да се появяват нови видове.
Хоп затопли се и сега от кучето ми на двора ще се пръкне някой крокозъбел.
Издишате... издишате !
И на това учим децата си.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борисов: Кирил Петков пред мен си призна , че ме арестува незаконно Борисов: Кирил Петков пред мен си призна , че ме арестува незаконно На изборите на 9 юни трябва да има отчетлива разлика между ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ, смята той Димитър Желязков-младши шашна випуска в Несебър с ултра Ламборгини, чака го кариера на финансист Димитър Желязков-младши шашна випуска в Несебър с ултра Ламборгини, чака го кариера на финансист Възпитаникът на Професионалната гимназия по туризъм "Иван Вазов" има планове за бъдещето си, свързани с добро висше образование  Машините за гласуване на изборите 2 в 1 ще бъдат 9500 Машините за гласуване на изборите 2 в 1 ще бъдат 9500 Технически проблеми с машините за гласуване на изборите на 9 юни няма да има, гарантира служебният министър на електронното управление Валентин Мундров Защо мълниите убивали най-често мъже Защо мълниите убивали най-често мъже Пикът на фаталните случаи е при 15-годишните момчета Той е тунингов милионер и подкара уникалното Ламборгини за $1 000 000 Той е тунингов милионер и подкара уникалното Ламборгини за $1 000 000 Собственици на пунктове за ГТП се оправдават за високите цени - и на тях всичко им поскъпнало Собственици на пунктове за ГТП се оправдават за високите цени - и на тях всичко им поскъпнало На места в страната задължителните прегледи скочиха двойно, като достигат и до 100 лева Запишете си отпуск в този период - това е най-подходящото време за море у нас Запишете си отпуск в този период - това е най-подходящото време за море у нас Предстои ни поредното горещо лято, казва синоптик Тази плеймейтка разходи 5 рокли по червения килим в Кан, щракна се с Ева Лонгория Тази плеймейтка разходи 5 рокли по червения килим в Кан, щракна се с Ева Лонгория Мечтая да изиграя Скарлет О'Хара, споделя Анна-Мария Чернева Този певец е бесен, използват името му за реклама на фалшиво лекарство Този певец е бесен, използват името му за реклама на фалшиво лекарство От известно време в интернет циркулира клип, в който Веселин Маринов подробно говори как имал проблеми със ставите, кръста и гърба и уж открил чудодеен и таен начин за лечение 1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 са в болница 1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 са в болница Кърлежите са в някакъв бум тази година, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
Депутати искат забрана за смартфони за лица под 16 години Депутати искат забрана за смартфони за лица под 16 години Едно на всеки четири деца развива зависимост към телефона Бягащи от мобилизация украинци гърмяха по граничар Бягащи от мобилизация украинци гърмяха по граничар Плюли си на петите заедно с оръжието на ченгето Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Най-известен е с филма си от 2004 г. Super Size Me Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Певицата заложи и на нова фризура за важното събитие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Средно на ден в страната се изяждат 3 милиона броя След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън Принцесата на Уелс продължа да се лекува от рак, подлага се на химиотерапия Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Деца стрелят с автомати в училище Деца стрелят с автомати в училище Отново провеждат военно обучение Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Каналите му в Телеграм пуснаха замаскирано видео от тази седмица, на което се вижда човек, приличащ на него Спец части арестуваха известен рапър Спец части арестуваха известен рапър Имението му посиня от полиция, баретите заключиха и майка му
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Двама вървят след една засукана мацка и единия казва на дугия:
- Знаеш ли, че с ей тая съм спал?
Тя се обърнала и отговорила:
- Да си е*ал, да не си спал!
Виц на деня Виц на деня - Колега, вярно ли е, че сте направили издателска къща?
- Да!
- И какво издавате?
- Онзи ден издадохме комшията, че вари ракия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи, считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори