×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разследване: Колко ни струват "малките обществени поръчки" в БДЖ?


Разследване: Колко ни струват "малките обществени поръчки" в БДЖ?
С възложена обществена поръчка от месец май държавното дружество е договорило доставката на 52 броя седалки за спалните вагони – на обща стойност близо 30 000 лв. Неголяма сума на пръв поглед, но дали е така?
15 Януари 2023, Неделя, 20:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Сигнали за двойно завишени цени при доставките на "антиковид" седалки за тоалетни и гумени резервни части за вагони

След всички заявки за хигиена по влаковете от пролетта на миналата година, ето ни пред една от новомонтираните така наречени антиковид седалки за тоалетни, пише в свое разследване bTV.

С възложена обществена поръчка от месец май държавното дружество е договорило доставката на 52 броя седалки за спалните вагони – на обща стойност близо 30 000 лв. Неголяма сума на пръв поглед, но дали е така?

Пластмасовата седалка с механизъм не тежи много. Не заема и особено място при транспортиране. А доставката на всяка една до депото в БДЖ според договора за поръчката струва 79 лв. на бройка. 79 по 52 прави над 4100 лв.

Избраната по поръчката фирма изпълнител е от София. Железопътно депо „Надежда“, където трябва частите да бъдат доставени, също е в София. Цената на самата седалка според договора пък е 298 лв. на брой. За сравнение в интернет намираме такава подобна седалка за 50 долара - от Китай. "Онлайн" без усилия договаряме оферта за 50 броя, заедно с доставката им от Китай до България, на обща цена малко под 9000 лв., тоест над два пъти по- евтино от обещаните държавни пари за поръчката. Търсим коментар от възложителя на БДЖ - Пътнически превози, чийто управител е на поста от есента.

- Капак на тоалетна седалка близо 300 лв.? Фолио ролка – 10 лв. Самата доставка на бройка – 79 лв. за една. Монтаж система – 80 лв. Не са ли малко високи тези цени?

- Как да ви кажа? Има вътре двигател, който задвижва, монтирано е в една кутия всичко. Не мога за нещо, което е направено преди мен, да преценя, ако аз бях провел поръчката - бих ви казал.

Откриваме по телефона и Явор Радев, шеф на избраната фирма.

- Цените са абсолютно реални. Имат двугодишна или тригодишна гаранция, съм им дал, каза Явор Радев, управител на „Аутокеър 777“

- 80 лв. за доставка на бройка?

- Това са си стандартни транспортни разходи.

Още през май преди подписването на договора bTV получи сигнал, че за избора на доставчик е избран текст от закона, с който е избегнат конкурс с други фирми по критерии цена и качество. Служители на железниците, пожелали анонимност, разказват:

„Цените са сериозно завишени, конкуренция няма при възлагането на тази поръчка. Първоначално поръчката беше обявена за много повече бройки, но тъй като надвишава сумата от 30 000 лв.по този начин трябва да има публично участие на повече от една фирми и беше намален силно броят на консумативите към тях, за да може да се избегне обявяването на обществена поръчка над 30 000 лв.".

Още пролетта наш репортер под прикритие присъства на разговор между един от служителите на „Пътнически превози“ и представител на фирмата с т. нар. ковид седалки.

Служител: 50 бона минаха ли?

Фирма: Е, още първата оферта ги беше прескочила 50-те, обаче я свалихме на 29 800 с консумативи, с подмяна, с всичко.

Служител: И сега какво променят по договора, като тя поръчката е обявена, условията са определени?

Фирма: Бяха пуснали 4000 бройки ролки и го коригират в офертата, защото офертата излезе много пари с тези ролки и затова сега ги коригират. 

„Не бих могъл да ви кажа в края на краищата какво е довело до това решение, за точно тази бройка да бъдат, вероятно, за да се вместят до 30 000 лв.“, каза Христо Иванов, управител на БДЖ „Пътнически превози“.

Иванов ни уверява, че всички седалки са доставени и монтирани в тоалетните на 26 спални вагона още след подписването на договора през май и ни обещава да ги снимаме във влак преди заминаване.

„Лично вчера бях в депо „Надежда“, в спалните вагони, да проверя след този сигнал, който получихме от вас, какво е състоянието. Наистина седалките са монтирани, работят, в действие са, там има едни батерии, които се зареждат, превъртат това фолио на седалката“, обясни Христо Иванов.

Няколко дни след това интервю обаче виждаме, че седалки тепърва се монтират – и то в тоалетните на вагона, към който БДЖ по-късно насочи екипа на bTV да снима. Кадрите с монтажа им, заснети от служители, са от 12 януари предиобед – часове преди да ги снимаме официално при тръгване на влака на Столичната централна гара. Видно от кадрите, поставянето се случва, едва след като bTV изпрати писмено запитване за доставката и повече от 6 месеца след сключения договор. На тях се вижда и друго, че монтажът се извършва не от фирмата, както е по договор срещу 80 лв. на седалка, а от служители на БДЖ.

И още един сигнал на железничари до bTV за харчове без конкурс – това, което държа в ръката си, се нарича "гумена втулка за шпинтонно водене" – каучуков тампон за ходовата част на вагона, до колелата.

Според сигнала от 2020 г. насам тези части, както и уплътненията, се доставят на цени два пъти над предлаганите от повечето фирми в бранша. Доставката им в трите поделения на "Пътнически превози" за година е общо към 60 000 лв. годишно, според служители. Това са писмени оферти на различни фирми от 2020 г. към БДЖ "Пътнически превози". В една от офертите четем цена от малко над 11,20 лв. за брой втулка.

Това предлагат и другите, с изключение на една от фирмите - тази на избрания доставчик – Едноличен Търговец "Ангел Милошов" от Перник. Неговата цена е 36 лв. на бройка. Служители на БДЖ свидетелстват, че Милошов е в близки лични отношения с отговорния за поддръжката началник дирекция "Вагони" в "Пътнически превози" Николай Николов. Последният наричал Милошов свой кум. На всички е известен, като Кумо. 

- Кумо, кумо, му викаме. Сега Николов ли му е кум, или той е кум на Николов - не знам. Едно от двете. Какво да правя, като ни се налага да ги приемаме. 

- Как ви се налага?
- Ами идва, стоварва ги, тръгва. Ако не дойдат, се вдига джабала защо не идват.

- Кой вдига джабала?
– Николов, кой?

Коментар за цената и избора на доставчика от Перник търсим от управителя на БДЖ "Пътнически превози" Христо Иванов. 

- Възможно ли е отношенията кум – кумец по някакъв начин нерегламентирано да повлияят на избора на БДЖ за доставки?

- Не бих казал. Не бих допуснал все пак някакви роднински отношения да пречат и да подронват имиджа на БДЖ. Преди няколко години при част от вагоните скоростта е намалена на 100 км, което е принудило в Генерална дирекция да се търсят начини и решения за доставяне и монтиране на такива втулки, които да бъдат поставяни на вагоните и да позволят скоростта да се вдигне до 140 км. През 2021 г. е подписан договор за доставка с Ангел Милошов, от Генерална дирекция.

Милошов доказал, че частите му издържат скоростта със специален документ от изпитване на вагони и му е възложена поръчка с пряко договаряне, твърди управителят. След запитване на bTV доставчикът Милишов не отрече, че е кум на началника в "Пътнически превози" и посочи, че са съвипускници от Висшия транспортен университет. Милошов отказа интервю пред камерата ни и отговори на въпросите ни писмено. 

"Нямам информация относно офертите на други фирми, но предложената цена на БДЖ "Пътнически превози" е същата, на която съм доставял изделията и на вагоно-ремонтен завод "Интерком АД Дряново". Коментара ми за цената: Техните втулки -100 км., моите втулки – 140 км. Евтиното си е евтино, то и толкова струва", пише Ангел Милошов, доставчик за БДЖ "Пътнически превози".

Не така мисли обаче един от останалите кандидати за доставка на втулките, чиято двойно по-евтина оферта е била отхвърлена в БДЖ – заводът за каучукови изделия в Ямбол. Сертификатът, приложен от пернишкия доставчик за качеството на втулките, по показатели не се различава особено от този на ямболския завод. Основната разлика е, че в сертификата на Милошов е вписано, че гуменото изделие издържа на 100 градуса температура.

Ето и коментара на завода с отхвърлената оферта:

"Нашето предприятие е доставяло посочените елементи за шпинтонно подаване в продължение на години за БДЖ. Устойчивостта на скорост от 140 км/ч., като критерий за качество на този вид гумен тампон, не е залягала в изискванията на БДЖ. Изделието е елементарно и нямаме отговор каква нужда има от такъв критерий. Същото се отнася и за устойчивост на температура от 100 градуса, което е характерно за специален вид каучук, подходящ за тампони при самолетите", обясни Атанак Боев, управител на ЗТКИ ООД.

Светлина върху избора на доставчик на частите дава и телеграма от 2020 г., подписана от началника на отдел „Вагони“ Николай Николов. С нея той още преди 2 години изисква втулките да се одобряват в химическата лаборатория на БДЖ "Пътнически превози". 

Според служители обаче:

„Лабораториите на БДЖ нямат методика за изпитване на тези втулки. Това изискване е включено единствено, за да се откажат другите фирми и производители на втулки от участие в доставки за БДЖ". 

Търсим ръководителя от дирекция "Вагони" Николай Николов. Най-напред чрез пресцентъра на БДЖ, а след това лично. Той отказа да отговори на въпросите ни за доставките и проверката на втулките от лаборатория.

Питаме и шефа на Николов, управителя на „Пътнически превози“.

- Вярно ли е, че този тест не отговаря на необходимостта за изпитване на този продукт?
- Аз поемам ангажимента да разуча и за себе си, да направим едни опити с други доставчици. 

Няколко дни след това интервю от БДЖ започнаха да искат нови оферти за доставки на гумените втулки и О-пръстени за пътническите вагони.


В категории: Разследване


6
Коментара по темата
6.
Васил
16.01.2023 09:32:21
1
6
Няма ли да направите разследване колко струват малките обществени поръчки на Община Созопол или клиенти не се закачат?
5.
Истината и пак истината
16.01.2023 04:56:57
0
7
Е да , но това не е отсега в БДЖ се краде и то много . Предприятие в което шуро- бажанащината се вихри в пълната си сила , управия там няма и не знам как това може да се оправи . Думи ,обещания и старата песен на нов глас .
4.
да има
15.01.2023 22:10:16
0
13
ДА ИМА НЯКОЙ УЧУДЕН ИЛИ ИЗНЕНАДАН ? ТОВА СИ Е ПУБЛИЧНА ТАЙНА И СТАНДАРТНА МАСОВА ПРАКТИКА НАВСЯКЪДЕ, КАДЕТО СЕ ПРОВЕЖДАТ ДЪРЖАВНИ ТЪРГОВЕ В БЪЛГАРИЯ / по кметства, общини, областни, министерски и т, нататък/ НАЛИ ЗА ТОВА Е БОРБАТА КАКВИ ДА СА ИЗБОРИТЕ , ЩОТО КАТО ВРЪТНЕШ И ТЕ ИЗБЕРЕ МНОЗИНСТВОТО ЗАПОЧВА ПЪЛНЕНЕ ДЖОБА НА ЛИЧНОТО. ВСИЧКО ТОЛКОВА Е ИЗПИПАНО, ЧЕ САМО МОЖЕ ДА СИ ПРИКАЗВАМЕ АМА КЕРВАНА СЕ ПОДСМИХВА НА ПРОСТИТЕ НИ ГЛАВИ И СИ ВЪРВИ
3.
*********
15.01.2023 20:49:56
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Работа работа работа
15.01.2023 20:23:53
10
16
БДЖ след 12 г герб
1.
ХХ
15.01.2023 20:03:19
7
2
По-малко от сградата на ЕП в Страсбург, оценена 2001ва на 1 милиард евро и строена без търг.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Анна-Мария Конова живяла с бежанци в Африка Анна-Мария Конова живяла с бежанци в Африка Днес той пълни зала 1 на НДК, а някога е бил общ работник и сервитьор Днес той пълни зала 1 на НДК, а някога е бил общ работник и сервитьор Тръгнал съм от най-ниската заплата, беше около стотина лева, признава актьорът Димитър Рачков Новият Ерген ще търси истинската любов, след като бившата го заряза като малко коте Новият Ерген ще търси истинската любов, след като бившата го заряза като малко коте Александър Младенов се оказал зарязан след 9 годишна връзка МБАЛ-Поморие постигна стандартите за заплащане на медицинските специалисти МБАЛ-Поморие постигна стандартите за заплащане на медицинските специалисти Ето какви заплати ще взимат работещите в болницата  С грандиозен концерт СЕК открива предизборната кампания в Средец, ще представи силните си кандидати С грандиозен концерт СЕК открива предизборната кампания в Средец, ще представи силните си кандидати В битката за кметския стол на Средец от партията влиза младият и амбициозен кандидат Николай Стоилов Тя беше най-красивата българка, но след убийството на мъжа й започна да… Тя беше най-красивата българка, но след убийството на мъжа й започна да… Мис България Наталия Гуркова навлезе в модния бизнес и пусна свой бранд Изключителна дама от Бургас оглави Дистрикт 30 на Зонта Интернешънъл Изключителна дама от Бургас оглави Дистрикт 30 на Зонта Интернешънъл Бургас ще бъде домакин на международната конференция на Зонта през 2025 г., което е признание за работата й, ще бъде престиж и за града ни Изследване: Левски е най-доминиращият отбор в световен мащаб Изследване: Левски е най-доминиращият отбор в световен мащаб След сините са Наполи, Байерн, Пари Сен Жермен Разбиха оранжерия с канабис във Варна, майка и син са арестувани (СНИМКИ) Разбиха оранжерия с канабис във Варна, майка и син са арестувани (СНИМКИ) Иззети са 400 растения в различен стадий на растеж и близо 2,5 кг марихуана на стойност над 50 000 лева ПП „Средна европейска класа“ регистрира кандидат за кмет и листа за общински съветници за местните избори в община Бургас ПП „Средна европейска класа“ регистрира кандидат за кмет и листа за общински съветници за местните избори в община Бургас Общо 51 силно изявени личности с висок морал ще търсят доверието на избирателите на 29 октомври 
Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Според световните медии певецът ще бъде на събитието, в което Мили Боби Браун и Джейк ще овековечат любовта си, но извън ролята на изпълнител Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Срещу певицата е повдигнато ново обвинение от испанската прокуратура Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами  Обвинението твърди, че президентът и компанията му са подавали грешни финансови отчети Русия обвини САЩ за взрива на газопровода "Северен поток" Русия обвини САЩ за взрива на газопровода "Северен поток" Целта на Вашингтон е била да запази влиянието си в Европа, която се нуждае от руските енергийни ресурси, заяви Василий Небензя Политически трус в Канада заради есесовец от Украйна, парламентарен шеф подаде оставка Политически трус в Канада заради есесовец от Украйна, парламентарен шеф подаде оставка Антъни Рота си отива заради хвалебствия към специално поканен в пленарната зала 98-годишен ветеран от Вафен Ес Ес Над 100 загинали на сватба, булката и младоженецът са сред жертвите Над 100 загинали на сватба, булката и младоженецът са сред жертвите Ранените са над 150 Доналд Тръмп обвини телевизионната компания NBC в държавна измяна Доналд Тръмп обвини телевизионната компания NBC в държавна измяна Те са истинска заплаха за демокрацията и всъщност са врагът на народа!, заяви 45-ият президент на САЩ Оставиха в ареста задържаните за шпионаж във Великобритания българи Оставиха в ареста задържаните за шпионаж във Великобритания българи 45-годишният Орлин Русев (вляво), 41-годишният Бисер Джамбазов (вдясно) и 31-годишната Катрин Иванова Той е на 70 години, но се ожени за 25 години по-млада красавица Той е на 70 години, но се ожени за 25 години по-млада красавица Новата съпруга на любимия актьор Хълк Хоган е йога инструкторка Почина британският актьор Дейвид Маккалъм Почина британският актьор Дейвид Маккалъм Той се превърна в една от най-големите телевизионни звезди на 60-те години на миналия век с ролята си на руския шпионин Иля Кирякин в "Мъжът от U.N.C.L.E."
Кирил Петков Кирил Петков Докато ДПС подкрепят приоритетите ни, не може да се сърдим на техния пиар Виц на деня Виц на деня Медицинска сестра към пациент:
- Стига телевизия, време е за лягане!
Пациентът:
- Ама да не ни хванат?
Виц на деня Виц на деня - Докторе, може ли все пак да ми мине и без операция - имам жена, деца!
- Няма начин! Аз също храня семейство
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Вече трето поколение котки не знае какво е да се спи на топлия телевизор!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече