×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 13-годишен пипнат да кара автомобил с 1.13 промила
  • Над 2000 здравни работници в момента протестират по улиците на Букурещ
  • Откриха тялото на изчезналия Димитър Петков край Аспаруховия мост във Варна
  • Легендарният цигулар Дмитри Ситковецки с концерт и майсторски клас в София
  • Мариета Георгиева е назначена за заместник-министър на образованието и науката
  • Слух за чистка на кадрите на БСП тресе държавната администрация в Бургас, засега освободени няма
  • Над 1400 мигранти бяха спасени от претъпкани лодки до бреговете на Южна Италия
  • Бивш затворник преби жестоко служителка на автогара в Русе
  • Асен Василев определи 31 юли като краен срок за приемане на Бюджет 2023
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Профилът на българския гурбетчия - над 30 години, семеен, средно образование...


Профилът на българския гурбетчия - над 30 години, семеен, средно образование...
Германия е най-предпочитаната дестинация от нашите сънародници
07 Януари 2023, Събота, 18:10 ч.
Автор: Флагман

Проучване разби няколко мита за нашите сънародници в чужбина

Не е вярно, че младите български граждани - предимно мъже, които още не са създали семейство и деца, са основната група, която заминава да работи в чужбина. По-малко от двама от десет души го правят за пръв път, а почти половината са го превърнали в повтаряща се практика и планират за пореден път да отидат в друга държава. Повече от една трета (34.6%) казват, че го правят не заради по-добър живот и заплащане, а за да оцелеят.

Две трети (почти 67%) са семейни или живеят с партньор, над 38% имат деца. Долната граница за трудова емиграция е около 25 години, а най-активна е средната възрастова група (31-45 години).

При това от 10 години се запазва сходна структура на миграцията към чужбина по региони, пол и възраст, което показва, че планиращите да работят временно, или постоянно в чужбина, всъщност възпроизвеждат моделите на поведение на тези, които вече са заминали. Това сочи социологическо проучване на агенция "Алфа Рисърч".

Проведено е в периода 7-20 септември м.г. чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице чрез таблет са анкетирани 607 души от целева група, които полагат и/или планират да полагат сезонен или постоянен труд в чужбина.

Данните показват, че жителите на по-слабо развитите икономически региони в страната са преобладаващите българи, които заминават в чужбина с цел работа. Основната причина българите да търсят препитание в друга държава е заплащането. Близо 96 на сто от трудовите емигранти очакват по-високи заплати от тези в България и се надяват да натрупат спестявания, които ще им помогнат в бъдеще. Тази мотивация не зависи от образование, материално положение и населено място.

Делът на хората, които заминават на работа в чужбина, към момента бележи тенденция на спад, се казва в доклада за проучването. В голямата си част заминават хора, които вече са работили там.

Какъв е българският гурбетчия

Данните установяват 11 области, от които има най-много заминаващи за работа в чужбина. За тези области е валидно, че над 5% от живущите са мигрирали (като дял от общото население) и над 5% са сменили адреса си на местоживеене с такъв в чужбина през последните 10 години. Такива региони са: Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково.

При демографския профил във възрастовия диапазон 18-55 години, по-активни за работа в чужбина са хората над 30 години. Долната възрастова граница на активно работещите в чужбина е от около 25 години. Младежите от малките населени места пък са по-активни в търсенето на работа в чужбина, спрямо връстниците си от областните градове.

От гледна точка на пола мъжете преобладават в съотношение 53%:47%, но делът на жените постепенно расте. С нарастване на възрастта делът на жените става по-голям, като при възрастовата група 46-55 години те вече доминират. От по-големите населени места мъже по-често избират работата в чужбина, докато при малките селища, двата пола са представени в еднаква степен.

При анализа по образование прави впечатление, че делът на хората със средно образование е по-висок, което е за сметка на тези с основно, или по-ниско образование. Това социолозите обясняват с необходимостта от базови образователни умения за пътуване и постъпване на работа в чужбина.

По етнос делът на работещите в чужбина турци и особено на ромите е значително по-висок, отколкото средното за страната. Ромите са повече сред най-младите, а близо половината от най-ниско образованите са от тяхната общност. За турците е характерно, че са предимно мъже, както и че 1/3 от тези с основно и по-ниско образование са техни представители.

При профила по семейно положение стойностите за работещите в чужбина са сходни с тези за страната. Регистрирано е обаче, че делът на децата в семействата на гурбетчиите е значително по-висок (с около ½) спрямо средния за страната.

За социално-икономическия статус на работещите в чужбина българи е важно да се отбележи, че те в много по-голяма степен упражняват ръчен труд. Работниците сред тях са над 2.5 пъти повече спрямо тези в страната, а доходите им в България са чувствително по-ниски. По данни на КНСБ от 2021 година две трети от работещите в страната получават под средната работна заплата, докато 90% от работещите в чужбина българи са получавали у нас под тази сума.

Къде и за колко

В изследването са обхванати няколко подгрупи - хора, които са работили в чужбина през последните пет години (85%) и такива, които планират да го направят в близката една година (63%). Сборът на двете групи надхвърля 100%, тъй като част от анкетираните са посочвали и двете опции.

Сред планиращите пътуване за работа в чужбина за първи път са предимно младите и хората на средна възраст (до 45 години), жените, имащите по-нисък доход в България. Те търсят работа в различна сфера от тази, в която са заети в България, а секторите, към които се засилва интересът са здравеопазването и социалните грижи, селското стопанство, услугите и търговията.

Статистическият анализ показва, че 58% от вече работилите в чужбина, имат намерение отново да го сторят. Тази група обаче представлява почти ¾ от планиращите заминаване. Следователно може да се заключи, че в момента е налице процес на спад в дела на хората, заминаващи на работа в чужбина. Като част от причините за това се посочват наложените ограничения покрай коронавируса и рецесията в Европа в резултат на пандемията и на войната в Украйна.

Предпочитаните държави за полагане на труд през последните пет години са същите, към които са отправени и бъдещите планове за работа. Това са основно държави от ЕС, като водещи са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия. Интерес представлява Великобритания, която е много предпочитана, но след Брекзит потокът към нея започва да намалява.

Две трети от анкетираните посочват, че извършват постоянна (дългосрочна) работа, а една трета са с по-кратък времеви хоризонт - сезонна работа.

Интерес към краткосрочната работа проявяват в по-голяма степен жителите на по-големите населени места, най-младите, жените, имащите деца и онези без доходи ,или с най-ниски такива. Сезонната работа представлява по-голям интерес за планиращите работа в чужбина, както и за тези с интерес за заетост в селското стопанство. Дългосрочната заетост е характерна за по-възрастните в целевата група (46-55 години), турците, работещите в една и съща сфера в България и в чужбина.

Икономическите сектори, в които се трудоустрояват българските граждани в чужбина, са на първо място услугите и търговията (29%), следвани от селското стопанство (20%) и промишлеността (16%). Сходен е интересът към строителството, както и здравеопазването и социалните грижи (по 14%).

Над 1/3 работят в чужбина, за да оцелеят

За мнозинството от участниците в проучването решението да работят извън страната е свързано с очаквания за по-добри перспективи. Почти две трети смятат, че там по-успешно могат да подобрят материалното си състояние. От друга страна не е за пренебрегване и делът на тези, които приемат работата в чужбина като въпрос на оцеляване - малко над 1/3 от анкетираните. Т.е. тези хора до голяма степен се чувстват принудени да заминат поради сериозните материални затруднения, пред които са изправени в България.

Основната причина за напускане на страната сред хората с най-ниски нива на образование, респективно, без работна квалификация, голяма част от които от ромски или турски произход, най-често е свързана с лошото им финансово положение в България. 56% от незавършилите средно образование или изобщо без никакво образование и 44% от тези със средно непрофилирано образование посочват като основна движеща сила невъзможността "да свързват двата края". Много често това са жителите на по-малките населени места, а трудът който полагат в чужбина е в сферата на селското стопанство, вкл. животновъдство и месопреработване, както и неквалифициран труд в строителството.

При по-високо квалифицираните хора - със средно профилирано образование (69%) и особено при висшистите (72%), мотивацията не е толкова свързана с липса на алтернативи за оцеляване, колкото с очаквания за по-добри работни перспективи, които приемащата страна им предлага. Нерядко тези хора говорят и чужди езици, което им позволява по-лесно да се реализират в сферата на услугите или търговията - напр. като служители в магазини, заведения и др.

Най-силно влияние върху мотивацията за заминаване в чужбина, по оценка на интервюираните, оказват факторите, свързани със плащането за труда им. Огромното мнозинство от над 96 на сто отчитат, че очакванията за по-високи доходи и, съответно, за възможност да спестяват повече средства, са изиграли важна роля за решението им. Тези мотиви са водещи в рамките на всички социално-демографски групи.

Освен чисто финансовите, се очертават и други мотиви със значителна относителна тежест. Една част от тях са свързани с очаквания за по-подходящи условия на труд. Прави впечатление обаче, че изискванията сред нискоквалифицираните и неквалифицираните работници, особено сред ромите, по повечето показатели дотук (формални условия на труд, работна среда, работа, която се извършва, отношение на работодателя) са като цяло по-занижени.

Като най-значим сред социалните фактори, оценен като "по-скоро важен" от 70 на сто от интервюираните, се откроява очакването за по-добра среда за живот - благоустрояване, паркове, инфраструктура, ниска престъпност и др. За 56% е важно да имат близки, които работят в същата фирма или населено място. Съизмерим е делът на тези, които посочват, че е важно да имат добро жилище - 55%.

64 на сто от участниците в проучването споделят, че в чужбина като цяло не се чувстват по-добре, но там имат повече възможности да спестяват средства за България. Противоположната теза застъпват 30% от интервюираните, като посочват, че в чужбина живеят и се чувстват по-добре, отколкото в България.

Две социални групи правят впечатление при социално-демографски разрез на данните:

-Сред по-маргинализираните групи, като представителите на малцинствата (турци, роми), доминира разбирането, че в чужбина живеят и се чувстват по-добре. 55% от турците и 47% от ромите в извадката застъпват тази теза.

-Значителен дял от хората с по-висока степен на квалификация (43%), някои от които работещи в една и съща сфера в чужбина и в България, предпочитат живота навън, отколкото този у нас.

 


В категории: Животът


13 неща за стабилна връзка
13 неща за стабилна връзка 08/06/2023, Четвъртък 22:00 0
Рецепта за чиа пудинг с авокадо
Рецепта за чиа пудинг с авокадо 08/06/2023, Четвъртък 21:00 0
15
Коментара по темата
15.
XX
08.01.2023 10:54:27
0
4
По- ме интересува профилът на мласия български висшист:
От Меден рудник, знаещ всичко по-добре от преподавателите си, не разбиращ какво му преподават и затова иска реформа, живеещ на общежитие и очакващ за 5 лева парното да греи на 30 градуса... ах, да и учещ африкански науки...
14.
Николай
08.01.2023 10:43:32
0
8
Не знам колко е верен този анализ на Дневник и как е направен. Аз живея близо 20 години във Северна Германия поради брак с немска гражданка. Познавам отлично района на хамбург бремен хановер .Повечето български граждани които виждам в БГ магазини ,кафета консулства или случайно чуя бг реч на улицата са с Ромски произход бг турци или хора които не ми приличат да са завършили средно образование. Лек ден на всички Бургазлии
13.
КПП
08.01.2023 08:43:29
3
9
Крадците от ГЕРБ & Сие заграбиха постове и службички и единствено за обикновените честни граждани да вземат некой лев и читава пенсия е чужбина
12.
Иван
08.01.2023 07:55:59
1
7
Много ме е яд, че сънародниците ми са гурбетчии. Обидно ми е, че и коментарите са истина, въпреки, че някои звучат грозно. Всички, които не сме гурбетчии, губим, а гурбетчиите смятат, че са спечелили, но по-късно разбират, че не е така. Темата може да се разисква банално дълго, но няма смисъл. Скоро няма да има промяна.
11.
OG KUSH
07.01.2023 22:59:40
9
15
Не мога да си представя да си шофирам мерцедеса по разбитите пътища на България. Не мога да си представя и да нямам голям парк и зеленина наоколо, а само шибани панели и мухлясали сгради и замърсени с пластмаса и всякакви боклуци площи. Не мога да си представя и много други работи. А иначе България ми липсва много на моменти, но като си представя тези всички работи, прибера се и ги видя на живо с очите си, че все още съществуват и ще продължават да съществуват, газ обратно към чистото и подреденото.
10.
От 9 до 8
07.01.2023 22:23:57
0
1
Ако искаш, разбира се :) Такива работи... :)
9.
До 8
07.01.2023 22:13:01
0
0
Виж 4 :) Остави им да се радват :)
8.
Ами
07.01.2023 21:32:20
2
11
67% семейни или с партньор - това са две напълно различни понятия и групи. То всеки може да е с един или друг партньор за известен период от време, но това въобще не го прави семейство. Така че тази статистика изобщо не е вярна!
7.
Профила е
07.01.2023 21:13:51
19
15
Селтак с много кредити, я за автомобил който не му отива, я за апартамент който изобщо не му отива, алкохолик и наркоман със зависимости към хазарт, без никаква финансова дисциплина.
6.
ас
07.01.2023 21:13:01
1
22
,,ходене, седене на чужди места за работа или трудова миграция в търсене на средства за прехрана и по-добри условия на живот, при които потоците от хора са насочени главно от западащите към развитите райони ,,. СЛЕД КАТО СЕ ОСТАВИХМЕ ДА НИ ОГРАБЯТ ОТНОВО ТРУДА ШУМКАРИТЕ И ТЕХНИТЕ МАШИ - МУТРИТЕ СЕГА ДОЙДЕ РЕД ДА ИМ ОСТАВИМ И ТЕРИТОРИЯТА НА КОЯТО Е БЪЛГАРИЯ. КОЙ ЛИ НИ НАПРАВИ ТАКИВА......безсилни и примирени
5.
Велин
07.01.2023 20:54:26
0
32
Като няма икономика тука,като има шайка некадърници ,които не могат да привлекат инвеститори а само се карат в парламента и не могат едно правителство да съставят така ще е. Младо, старо си казва и там съм роб и тук ама поне оценят труда ми.
4.
Хахахах
07.01.2023 18:45:24
13
29
Важно е, да има банани! Маймуните с това се хранят ;)
3.
*********
07.01.2023 18:42:11
2
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
123
07.01.2023 18:34:20
4
50
Нормално няма индустрия като навремето. Хората завършваха средно специално образование и веднага имаха работа. А сега учат висше образование и какво работят продавачи и магазинерки. В най добрия случай кара камион или работи в някой фирма в сферата на услугите! Да вземем един Бургас какво стана с индустрията му? Къде са Бургаско пиво, Камбана, Винпрома, Мелниците, Хемус на издихания, Ел кабел и той едвам крета. Всичко се затри, мощностите се изнесоха и се построиха молове. Егати икономиката! Ако затворят хранителните вериги, Лукойл и още 7-8 предприятия и ще фалира държавата а половината от трудоспособното население в страната ще остане без работа... Трагедия!
1.
...
07.01.2023 18:15:43
5
58
Вариантът за да храниш семейство е София или чужбина. В Бургас като вземем 800 лв само за колата не стигат
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ВСС заседава до полунощ за отстраняването на Гешев, 13-часовото заседание разкри смущаващи факти ВСС заседава до полунощ за отстраняването на Гешев, 13-часовото заседание разкри смущаващи факти Утре главният прокурор се възползва от правото си да направи обръщение към нацията по БНТ, очаква се да хвърли бомба, която ще разтресе държавата Благой Георгиев се прегърна с Митрофанова пред лика на Путин Благой Георгиев се прегърна с Митрофанова пред лика на Путин Снимката разбуни социалните мрежи Валерия не иска да припарва до дома на Евгени Валерия не иска да припарва до дома на Евгени Да, заедно сме, но не живеем заедно. Малко сме от разстояние, но се обичаме, каза Валерия Тази за коя се мисли? Така да злепостави сина ми, изригна бащата на Евгени за Валерия Тази за коя се мисли? Така да злепостави сина ми, изригна бащата на Евгени за Валерия Кучелюбката получи неочакван удар от бащата на пианиста  13 неща за стабилна връзка 13 неща за стабилна връзка Не забравяйте за думата „благодаря“ Криминално проявен от Каблешково с фатален гаф, изхвърли наркотици пред полицията и се озова в ареста Криминално проявен от Каблешково с фатален гаф, изхвърли наркотици пред полицията и се озова в ареста Откриха 5 плика с марихуана, амфетамини и пико Кои неща са по-важни от секса в една връзка Кои неща са по-важни от секса в една връзка Взаимното уважение помага за доверието Огромен интерес към новия фенклуб на Манчестър Юнайтед в България Огромен интерес към новия фенклуб на Манчестър Юнайтед в България 13 отбора от общо 54 човека се включиха в първия куиз у нас изцяло на тема Манчестър Юнайтед Опитаха се да ме убият докато съм главен прокурор, нямам гаранции какво ще се случи утре, ако остана сам на улицата, казал Иван Гешев Опитаха се да ме убият докато съм главен прокурор, нямам гаранции какво ще се случи утре, ако остана сам на улицата, казал Иван Гешев Аз нямам избор, опрян съм до стената, признал главният прокурор пред Ясен Тодоров Най-добрата идея за среща според зодията Най-добрата идея за среща според зодията Ето как да я/го впечатлите
Създадоха бебета мишки от два мъжки гризача, скоро и хора Създадоха бебета мишки от два мъжки гризача, скоро и хора Постигнат е пробив в създаването на ембриони от еднополови двойки Внукът на Симеон II - принц Тасило пое в неочаквана посока Внукът на Симеон II - принц Тасило пое в неочаквана посока Става диджей Вижте новата Мисис Русия - прилича на крокодил Вижте новата Мисис Русия - прилича на крокодил Чуха се призиви да й се отнеме короната и то веднага Убитият в Атина е българин Убитият в Атина е българин Бил просяк Тази снимка на Селин Дион разтърси целия свят, звездата бере душа Тази снимка на Селин Дион разтърси целия свят, звездата бере душа В края на миналата година световната звезда отложи няколко свои участия и сподели, че страда от Синдрома на скования човек Няма да повярвате на какво плашило заприлича Алла Пугачова Няма да повярвате на какво плашило заприлича Алла Пугачова Защо няма достойнство да посрещне старостта, питат феновете й Управляващото мнозинство се изби на втория ден, отсече Корнелия Нинова Управляващото мнозинство се изби на втория ден, отсече Корнелия Нинова Единствено ние внесохме закони с грижа за хората И в Гърция започнаха да избиват мафиотите, застреляха двама с автомат И в Гърция започнаха да избиват мафиотите, застреляха двама с автомат Единият от мъртвите бил известен с прякора „Рамбо“ Няколко държави от НАТО обмислят да изпратят войски в Украйна Няколко държави от НАТО обмислят да изпратят войски в Украйна Полша и републиките от Прибалтика са най-ангажираните държави с предоставянето на гаранции за сигурност на Киев Максим Стойков грабна две титли от Европейското по бодибилдинг и фитнес Максим Стойков грабна две титли от Европейското по бодибилдинг и фитнес Той сподели, че едва не се е разплакал от радост, когато на почетната стълбичка чул химна на България
Михаил СТАНЧЕВ, експерт по национална сигурност Михаил СТАНЧЕВ, експерт по национална сигурност Руснаците са полудели, Южна Украйна остава без земеделие за десетилетия напред Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Миме, правих тест за бременност!
- И каво трудни ли бяха въпросите?
Виц на деня Виц на деня - Сине, гледай как баща ти боядисва. Като пораснеш, ще му помагаш.
- Той няма ли да е свършил дотогава?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Искате да вбесите жена си по време на скандал. Само кажете:
- Мама ще се окаже права за тебе....
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече