×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ISW: Украинската армия се готви за решаващ месец март


ISW: Украинската армия се готви за решаващ месец март
Ключови думи: русия, украйна, война
05 Януари 2023, Четвъртък, 09:20 ч.

Продължаващото изграждане на руски части, използващи само мобилизирани новобранци, нямало да генерира бойна мощ, съизмерима с броя на мобилизирания персонал

Информационното пространство на руските блогъри продължава да се възползва от официалните отговори на удара на украинския HIMARS срещу руска база в Макеевка, за да критикува ендемични проблеми в руския военен апарат. Руското министерство на отбраната (МО) публикува официално обяснение на удара на 4 януари - "наличието и масовото използване от персонала, противно на забраните, на мобилни телефони в обсега на вражеските оръжейни системи".

Това се посочва в новия анализ за ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Руското министерство на отбраната също така твърди, че броят на жертвите на удара вече е 89, включително е загинал и заместник-командир на полка, подполковник Бачурин, предава news.bg.

Явният опит на руското МО да обвини отделни мобилизирани военнослужещи, както ISW предположи на 2 януари, предизвика незабавен гняв сред руски блогъри.

Един блогър подчерта, че е "изключително погрешно мобилните телефони да бъдат виновни за ударите" и заключи, че "не са виновни мобилните телефони и техните собственици, а небрежността на командирите". Няколко блогъри отбелязаха, че използването на мобилни телефони на фронтовата линия през 21-ви век е неизбежно и че усилията за ограничаване на използването им са безполезни.

Критиките на блогърите към руското МО до голяма степен се сближиха в посоката за некомпетентността на руското военно командване, като мнозина твърдяха, че у руското военно ръководство няма разбиране за основните реалности, пред които са изправени руските войници на фронтовата линия, затова и се стреми да прехвърли вината върху собственото си командване провали върху "безликите маси" от руски мобилизирани новобранци.

Отговорът на руския блогър на руското Министерство на отбраната, прехвърлящо вината върху отделни военнослужещи, точно идентифицира ендемичното нежелание или неспособност на руския военен апарат да се справи със системни повреди. Използването на мобилен телефон може да е подпомогнало до известна степен украинската атака, но фиксацията на руското министерство на отбраната върху това като причина е до голяма степен несъществена.

Руското командване в крайна сметка e отговорно за решението да концентрира стотици мобилизирани мъже на нетактически позиции в обсега на артилерията на фронтовата линия и близо до склад за боеприпаси.

Руското министерство на отбраната вероятно използва удара, за да отклони допълнително вината за собствените си институционални провали във воденето на войната върху мобилизираните сили.

Продължаващото изграждане на руски части, използващи само мобилизирани новобранци, няма да генерира бойна мощ, съизмерима с броя на мобилизирания персонал. Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин отбеляза след удара в Макеевка на 4 януари, че някои от офицерите на атакувания полк са мобилизирани военнослужещи.

Индикацията на Пушилин, че някои руски части разчитат на новомобилизирани и зле обучени новобранци, добавя допълнителен нюанс към лошото представяне и големите загуби в частите, съставени от мобилизирани новобранци. 

Руското министерство на отбраната за пореден път промени риториката и формата на ежедневните си доклади от фронта, вероятно за да наводни информационното пространство с доклади за незначителни успехи и да отклони вниманието от значителните военни неуспехи, пишат експерти от базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).

Военното ведомство на РФ въведе промяната на 3 януари, като удвои обема на предишните си доклади и се съсредоточи върху докладваните удари срещу украински военни цели, които често не са от оперативно значение, и намали до голяма степен неуспешните си наземни атаки. Докладите се фокусират върху малки населени места и групират информацията за ударите по-скоро според вида на целта, отколкото според местоположението, което затруднява географското насочване и проверката на данните.

Руското министерство на отбраната също така посвети няколко публикации в канала си в Telegram на историята за новия ракетоносец "Адмирал Горшков", който едва ли ще провежда операции в подкрепа на руските операции в Украйна.

Преди това министерството се опитваше да подражава на брифингите на украинския генерален щаб в отговор на критиките за липсата на прозрачност в официалното отразяване на войната след военните неуспехи на Русия миналата есен, отбелязва ISW.

Началникът на Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) Кирило Буданов заяви, че украинските сили възнамеряват да започнат голямо контранастъпление в цяла Украйна през пролетта на 2023 г. Буданов заяви в интервю за ABC News, публикувано на 4 януари, че очаква боевете да бъдат най-интензивни през март 2023 г. и че украинските военни планират голям натиск през пролетта, който ще освободи територията "от Крим до Донбас" и ще нанесе "окончателни поражения на Руската федерация".

Украински официални лица по-рано посочиха, че украинските сили ще се опитат да запазят инициативата чрез поредица от текущи и последващи контранастъпателни операции през зимата на 2023 г.

Това, според съобщенията, планирано голямо украинско контранастъпление през пролетта на 2023 г. няма да бъде взаимно изключващо се с украинските контранастъпателни операции, продължаващи тази зима, тъй като украинските сили биха могли да използват текущи и последващи контранастъпателни операции тази зима, за да създадат условия за по-голяма контранастъпателна операция през пролетта. ISW не е забелязал никакви индикатори, че украинските сили възнамеряват да спрат контранастъпателните операции тази зима, за да проведат голяма контранастъпление тази пролет. Буданов заяви, че ще има нови удари "все по-дълбоко и по-дълбоко" в Русия, но отказа да коментира участието на Украйна в предишни такива по тилови зони в Русия.

Руските сили все повече разчитат на ирански дронове в кампанията си срещу украинската критична инфраструктура и вероятно значително са изчерпали сегашния си запас от тези системи. Представителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Вадим Скибицки съобщи на 4 януари, че руските сили са използвали около 660 ирански дрона Shahed-131 и -136 в Украйна от първото им използване през септември 2022 г.

ISW по-рано предположи, че руските сили са увеличили темпото на атаки с дронове срещу украинска критична инфраструктура през последния месец, използвайки предимно дронове Shahed.

Говорителят на командването на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат съобщи на 4 януари, че руските сили използват безпилотни самолети Shahed, защото те могат по-добре да избегнат откриването на радара поради това, че летят ниско до земята, особено по протежение на река Днепър в маршрути за атака, фокусирани върху цели в Киев.

Игнат съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 540 руски ударни дрона, но заяви, че дори при 100% на сваляне шахедите все още могат да нанесат щети на украински градове, тъй като техните бойни глави не винаги експлодират, когато бъдат прихванати от украински противовъздушни ракети и може да детонират при падане на земята.

Скибицки съобщи, че руските сили използват масивни рояци дронове Shahed, за да пробият украинската противовъздушна отбрана и отбеляза, че руските сили не могат да постигнат подобни резултати, ако използват пет до 10 дрона наведнъж.

В резултат на това руските сили преминават през значителен брой от тези дронове, които пристигат от Иран на партиди от 200 и 300 единици.

Скибицки съобщи, че договорът на Русия с Иран предвижда прехвърлянето на 1750 дрона и че руските сили в момента трябва да попълнят запасите си след широкото използване на тези системи през предходните дни.

Скибицки също съобщи, че ГУР разполага с разузнавателни данни, които предполагат, че Русия ще получи друга пратка ирански дронове на неуточнена дата.

Руските сили вероятно са започнали да разчитат на използването на ирански дронове, тъй като те са евтина алтернатива на по-конвенционалните високоточни ракети, запасите от които руската армия вероятно е значително изчерпана.

Русия вероятно ще търси допълнително двустранно сътрудничество с Иран, за да осигури по-голям брой високоточни оръжейни системи за използване в Украйна. Ирански държавен медиен източник заяви на 28 декември, че Иран скоро ще получи 24 изтребителя Сухой Су-35 от Русия вероятно в замяна на ирански дронове и балистични ракети.

Високопоставени американски служители съобщиха на 9 декември, че Русия предоставя безпрецедентно ниво на военна и техническа подкрепа на Иран в замяна на произведени в Иран оръжейни системи.

Руските сили ще използват всички обещани 1750 ирански дрона в Украйна до май 2023 г., ако ги изразходват със същата скорост, както между септември и декември 2022 г. Следователно Русия вероятно ще се стреми да осигури допълнителни споразумения с Иран за предоставяне на произведени в Иран високоточни оръжейни системи, за да засили кампанията си срещу украинската критична инфраструктура. Информационната агенция на Ислямската република на иранското правителство заяви на 1 януари, че Русия и Иран изграждат нов трансконтинентален търговски маршрут, за да заобиколят санкциите и "чуждата намеса".

Руски и ирански официални лица може да преговарят за търговски маршрут, отчасти за да подкрепят по-последователни трансфери на оръжия между двете страни. ISW по-рано предположи, че Иран може да доставя дронове и потенциално балистични ракети на Руската федерация, за да установи по-ясно изрично двустранни отношения за сигурност с Русия, в които иранците са по-равноправни партньори.

Избрани руски частни производители на оръжие също продължават да критикуват руската военна кампания. Собственикът на производителя на боеприпаси за прецизно оръжие Lobayev Arms Владимир Лобаев коментира заповедта на руския президент Владимир Путин към министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу да представи доклад за осигуряването на руските въоръжени сили до 1 февруари.

Лобаев твърди, че Кремъл не е изпращал поръчки за пушки на неговата компания, въпреки "огромната и непрекъснато нарастваща нужда от високоточни и далекобойни пушки" за поддържане на военните усилия в Украйна, отбелязвайки, че Шойгу трябва да добави това към своя доклад. Лобаев добави, че правителството е възложило само една държавна поръчка на компанията и отбеляза, че частни спонсори и неправителствени организации за групово финансиране изготвят 99,9% от всички поръчки в подкрепа на руската "специална военна операция" в Украйна. Лобаев отбеляза, че частните спонсори включват някои губернатори и членове на правителството, които плащат за това оборудване със собствени средства и призна, че неговият пост вероятно ще разстрои "висшестоящите".

Лобаев, подобно на финансиста на Wagner Group Евгений Пригожин, вероятно се възползва от вълната от критики сред военните блогъри, за да облагодетелства частния си бизнес. Кремъл от своя страна се опитва да успокои тези лица, като им позволи да заемат видно място в руското информационно пространство, като същевременно се въздържа от издигането им до официален статус. Кремъл може да се въздържа от публично обвързване с Lobayev Arms в опит да лиши Лобаев от легитимността и бизнес ползите, свързани с работата с руското Министерство на отбраната, въпреки че според съобщенията не е успял да оборудва правилно своите мобилизирани военнослужещи. ISW по-рано забеляза, че руските въздушнодесантни части са използвали въоръжение на Лобаев през лятото, а руските блогъри твърдят, че руското ръководство умишлено е попречило на прокси формации да използват снайперски пушки на Лобаев, въпреки че тези части са страдали от "остър недостиг" на модерни оръжия. Пригожин също критикува руското военно командване в продължаващите усилия да легализира своята наемническа организация в Русия, въпреки че Кремъл продължава да пренебрегва тези усилия, въпреки участието на Wagner Group във войната на Путин в Украйна.

Руските бизнесмени може да продължат да използват социалните медии и липсата на достоверно официално военно отразяване в своя полза, като същевременно неволно подкопават основните институции на Кремъл и режима на Путин. Известен руски блогър отбеляза, че критиките му към руското военно командване получават милиони гледания, предупреждавайки, че алгоритъмът може да накара някои хора да преувеличат критиката си, за да облагодетелстват дневния си ред. блогърите също използват отразяването на "специална военна операция" като примамка за кликване, за да насърчат публиката си да закупи спонсориран продукт или да се абонира за частни канали в Telegram.

Продължаващото месеци успокояване на Кремъл на провоенната блогърска общност може да продължи да поражда финансови и политически стимули за критика на руското МО, което може да се отрази зле на лидерството на Путин.

Руските окупационни власти продължиха да предприемат мерки за разрешаване на административни въпроси, свързани с консолидирането на руския контрол върху окупираните територии на 4 януари. Руски военен блогър, който е по-специално член на Руския съвет по правата на човека, заяви на 4 януари, че жителите на Калиновске (селище в западната Херсонска област, която сега е под украински контрол), които се евакуираха на контролирана от Русия територия на източния (левия) бряг на Днепър през есента, не са получили социални плащания или сертификати за жилище, тъй като окупационните служители не са добавили жителите на Калиновске към списъка с допустими кандидати .

Руският блогър също твърди, че окупационният заместник на Херсон за евакуираните Татяна Кузмич е разговаряла с жителите на Калиновске, за да отговори на техните опасения, и е подчертала, че те вече разполагат с правния механизъм за обработка на плащания и жилищни сертификати. Ръководителят на окупационната администрация на Херсон Владимир Салдо подчерта на 3 януари, че жителите от западния (десен) бряг и 15-километровата зона на източния бряг на река Днепър имат право да получат жилищни сертификати от руски служители съгласно резолюция на руското правителство.

Салдо заяви, че много жители, които вече са се евакуирали от района, са кандидатствали за жилищни сертификати съгласно резолюцията, но призна, че някои не са успели да получат обещаните плащания.

Руските окупационни служители очевидно продължават да се борят с административните последици от по-ранната вълна от евакуации от западния бряг на Херсонска област.

Руските сили и окупационните власти продължават да засилват мерките за филтриране в окупираните територии. Украинският център за съпротива съобщи на 4 януари, че руските окупационни служители са отвели насилствено около 30 жители от предградията на Бахмут, Донецка област, във филтрационни лагери в Ростовска област, Русия, под прикритието на защита на цивилни от военни действия.

Украинският център за съпротива също съобщи на 4 януари, че руските сили са блокирали входа и изхода от Титаривка, Луганска област, и са арестували десетки местни цивилни по обвинения, че са сътрудничили на украинските сили.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви на 4 януари, че руските окупационни власти изискват от жителите на териториите на окупираната Запорожка област да получат пропуски от местните коменданти, за да напуснат населените места. Властите налагат полицейски час в и около Токмак, ограничавайки жителите да напускат своите села до 8 януари.

Руските окупационни власти продължават да предприемат мерки за консолидиране на законов контрол върху окупираните територии. Украинският център за съпротива съобщи на 4 януари, че руските окупационни власти събират лична информация за жители, занимаващи се с предприемаческа дейност в окупираните територии, изземват личната им собственост и ги принуждават да пререгистрират собствеността си съгласно руското законодателство.

Украинският център за съпротива също така заяви, че руските власти ще национализират всяка собственост, която не е пререгистрирана според руското законодателство.

Руските окупационни власти продължават да засилват репресиите на правоохранителните органи в окупираните територии. Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Гайдай заяви на 4 януари, че руските окупационни власти са се отказали от възрастовите изисквания и психологическите оценки, за да привлекат жители в окупираната Луганска област да служат на длъжности в органите на вътрешните работи в опит да легализират принудителната мобилизация в окупираните територии.

Украинският център за съпротива съобщи на 4 януари, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и окупационните правоприлагащи органи по-активно проверяват телефоните на местните жители и провеждат незаконни нападения в окупирания район Каховка на Херсонска област поради неотдавнашни украински партизански действия и удари по руски военни съоръжения.

Руските окупационни власти продължават да изземват и преназначават цивилни медицински заведения във военни болници в окупираните територии. Украинският генерален щаб съобщи на 4 януари, че руските сили лекуват над 100 ранени военнослужещи от Вагнер в неврологичното отделение на болница в окупираната Луганска област.


В категории: Войната в Украйна


Коментари
Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Не намерих отговор, има нещо, което не знаем, сподели генералът „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море Той уверява, че българската армия не е статична и стои стабилно на югоизточния фланг на НАТО Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна
Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори