×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За ангелите в червено или как доброволци рискуват собствения си живот, за да спасят чуждия


За ангелите в червено или как доброволци рискуват собствения си живот, за да спасят чуждия
Часове наред продължиха акциите на ПСС в Рила и Пирин вчера, а усилията им можеха да бъдат спестени с наличието на медицински хеликоптер
03 Януари 2023, Вторник, 11:58 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Старата песен на нов глас - изглежда ще се повтори и следващите години, защото едва ли скоро ще имаме адекватно оборудване за спасяване по въздух

Над 14 часа продължи акцията за свалянето на телата на двамата мъже, открити в подножието на връх Вихрен в Пирин. Тя приключи късно снощи, а здравето и живота си рискуваха 40 спасители от различни отряди. И този път хеликоптер практически не помогна, телата бяха свалени на ръце. 

Единият от загиналите е 69-годишният Пламен Христов, който изчезна на Коледа. Все още се уточняват детайлите за самоличността на втория открит човек. Стана ясно, че той е чужденец, вероятно сръбски гражданин, дошъл да празнува Нова година на Банско. Мъжът не е приятел или близък на Христов, както първоначално се предполагаше. Детайлите по самоличността му тепърва ще се установяват. 

Ранен планинар спасен от заледените склонове на Рила

Заради труднодостъпния терен, в който се намираха двамата загинали, екипаж на вертолет "Кугар" от състава на 24-а авиационна база в Крумово беше задействан със задача да се включи в операцията по извличане на телата им. След облитане на района на инцидента и направения оглед на обстановката, екипажът установи, че поради голямата надморска височина и силния гръбен вятър съществува риск за хората и машината, като се взе решение за прекратяване на задачата. 

Тежка акция за свалянето на телата на загиналите в Пирин. Докога планинските спасители ще рискуват живота си?

В България спасяването по въздух засега е мираж. Нямаме медицински хеликоптери, които да се включват в издирването и в транспортирането на ранени и загинали в труднодостъпни терени. Намеренията на държавата бяха да се закупят шест медицински хеликоптера. През юли бе обявена и обществена поръчка, но по-късно тя бе прекратена. Причината е, че единственият кандидат в конкурса - италианската фирма “Леонардо”, е предложила по-висока оферта от максимално заложената в процедурата. Цената за шестте летателни машини е била на стойност 123 363 956 лв. без ДДС, докато максимално допустимата от здравното министерство стойност на поръчката беше 102 589 827 лв. без ДДС. В средата на миналия месец (декември 2022) стана ясно, че е обявена нова поръчка. Процедурите обаче са дълги и тромави и едва ли в следващите 3-4 години България ще се сдобие с машини за спасяване по въздух. 

Снимки от свалянето на телата в Пирин:

Засега е ясно, че двамата мъже в Пирин са починали от травмите си и хеликоптер е нямало как да ги спаси. Летателната машина обаче можеше да спести усилията на доброволците. 

От ПСС-Банско коментираха, че акцията е била изключително опасна. 

„Проблемът е, че държавата абдикира от това, че спешно трябва да се осигурят летателни средства за оказване на помощ по въздуха“ – каза за Радио Благоевград Венелин Петров от ПСС-Банско. 

Вторият загинал в Пирин май е македонец, хеликоптер не може да лети, свалят ги на ръка

По думите му абсолютен абсурд е в 21 век хората да рискуват живата си, да отидат до място, което е трудно достъпно и рисковано.

„ПСС подпомага цялата дейност на държавата. За сметка на това, държавата ни намаля субсидията, не развива хеликоптерно спасяване, не ни подпомага със Закона за доброволеца”, казаха още от ПСС. 

Вчера в Рила се проведе още една тежка операция заради пострадал при падане от връх Калин турист. За щастие този път не с фатален край. Мъжът е бил екипиран и добре подготвен според времето и условията в планината, но се е подхлъзнал на фирнован участък и е паднал, като е получил травма на крака. В акцията, която продължи над 10 часа, са участвали 13 спасители от отряд Дупница.

Намериха два трупа в Пирин, единият е на Пламен Христов

Ако у нас имаше адекватно оборудване, операцията щеше да продължи не повече от 2 часа. Така щяха да бъдат спестени усилията на едни мъже, които работят изцяло на доброволчески начала, без да взимат и стотинка за дейността си. Вместо да бъдат при семействата си, те са на терен и рискуват собствения си живот, за да помогнат на хора в нужда. 

Снимки от спасителната операция в Рила:

 


В категории: Животът


7
Коментара по темата
7.
Орак
04.01.2023 00:23:39
1
0
Спасяването е за спасителите. Но вече безжизнените тела и вече мъртви туристи в планината и на други места са РАБОТА на МВР и Гражданска защита по нататък. И това е общо известен факт но някой хора си правят пас?
6.
обадете се
03.01.2023 15:11:24
0
2
и на Ангелите на Чарли......да дойдат у те да помагат.....
5.
Дреме ми ....
03.01.2023 14:12:27
0
4
На дедовия, ходете се трепете с мотори , по планини.
4.
до минус
03.01.2023 13:50:15
4
7
мога да те запозная с 70 годишен дядо дето такива шамари ще ти даде че ще забравиш тази дума
3.
Минус
03.01.2023 12:56:41
6
9
Какво ми слагате тея минуси? Какво прави 70 годишен дядо сам в планината ? И затова ли са виновни злобните Българи и държавата?
2.
Системата ни 3б3
03.01.2023 12:36:37
3
6
Майка България - мащеха.
1.
Хубаво време
03.01.2023 12:25:05
10
9
Айде още някоя 80 годишна пенсия с опит в планината няма ли да тръгва. Тъкмо спасителите са свободни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори