×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Конфликтите, които да следим внимателно през 2023 г.


29 Декември 2022, Четвъртък, 21:21 ч.
Автор: Флагман

Доверието в международното право ерозира, а договори и спогодби, които доскоро предотвратяваха военни кризи, се оказаха без особена стойност

Разклатена система на международните отношения и икономическа нестабилност - с това може да се характеризира 2022-ра заради последствията от пандемията и войната в Украйна. Доверието в международното право ерозира, а договори и спогодби, които доскоро предотвратяваха военни кризи, се оказаха без особена стойност.

В тази ситуация по света се отварят възможности за разгарянето на стари конфликти и появата на нови такива от Азия и Близкия Изток, през Европа, до Латинска Америка.

Почти със сигурност през 2023 г. ще се задълбочи и надпреварата в превъоръжаването между различните регионални и глобални сили, а дори страна като Япония, чиято конституция отхвърля изцяло войната, вече има амбициите да стане водеща военна сила.

Друга тенденция, която със сигурност ще излезе на преден план, ще бъде злонамерената кибеарктивност, подкрепена както от държави, така и от недържавни актьори, като киберпространството ще става все по-актуално поле за конфликти, наред с използването на все по-сложни кампании за разпространение на дезинформация и фалшиви новини.

Не на последно място остава и "конфликтът" на човечеството с природата, резултат от който са катастрофалните последици от климатичните промени.

Само в края на декември такива имаше на няколко места: САЩ бяха ударени от зимна буря, парализирала голяма част от страната, Филипините се оказаха засегнати от порои и наводнения с десетки жертви, снежна виелица засегна Саудитска Арабия, докато проливни дъждове в Йордания принудиха властите да евакуират над 2000 туристи и жители на древния град Петра.

Отвъд казаното до момента, ето кои са конфликтите, които трябва да следим внимателно през следващата година:

Украйна

Досега конфликтът е предизвикал най-голямата и най-бързо разрастваща се бежанска криза в света от края на Втората световна война насам, сочат данните на Агенцията на ООН за бежанците, а няма съмнения, че именно развитието на войната в Украйна ще има решаващо въздействие върху световния баланс на силите.

Към момента военните действия се ограничават до сблъсъци в Донецка област и редовни ракетни обстрели на Русия срещу енергийната и друга цивилна инфраструктура на Украйна с цел да бъде изтощена икономиката на страната, а моралът на населението да бъде сломен.

В същото време украинските сили успяват да нанасят сравнително редовни удари с дронове по различни военни обекти дълбоко в територията на самата Русия, което има по-скоро психологически и морален ефект, отколкото оперативен такъв.

По-голямо въздействие могат да имат честите и необясними експлозии в рафинерии, газопроводи и логистични бази. Русия ги обяснява като инциденти, но честотата, с която се се случват, говори по-скоро за действия с умишлен характер - вероятно дело на украинското или други разузнавания, или вътрешна съпротива.

По всичко изглежда, че следващите месеци ще бъдат дълги и за двете страни. Войната в Украйна се превърна в тежък конфликт на изтощение, а настъпващата зима ще тества докрай решимостта на Киев и Москва.

Трудно може да се говори за край на военните действия преди следващата есен. За да се случи подобно нещо е необходим или решителен пробив на една от двете страни, който да доведе до военен колапс на другата, или някоя от тях да се изтощи чисто икономически до положение, при което да се търсят преговори.

В този смисъл особено важно ще бъде до каква степен съюзниците на Украйна и Русия ще продължат да оказват подкрепа на своите партньори.

САЩ срещу Китай

През последните няколко години международните отношения са маркирани от глобалното съперничество между Китай и САЩ, което се изразява на всяко едно възможно поле - от търговската война, икономическата конкуренция и киберпространството, през дебата за климатичните промени и човешките права, до въпросите за Северна Корея, Тайван и Южнокитайско море.

Съперничеството на двата гиганта хвърля дълга сянка върху световните дела и засилва опасностите за ескалация в деликатни зони на Източна Азия, където регионалните сили увеличават военните си бюджети с всяка изминала година.

Особено критично е положението около Тайван, където често прелитат китайски военни самолети, както и в оспорваното Южнокитайско море.

Хаити

Политическа нестабилност, корупция и насилие с пандемични нива превръщат Хаити в критична точка за Карибския регион. Въоръжени банди не само имат контрол върху цели квартали от големите градове, но прекъсват доставките на хуманитарни помощи, причинявайки недостиг на основни стоки и гориво в цялата страна.

В същото време влошаващото се качество на живот и нарушеният достъп до базови услуги като ток, вода и здравеопазване водят до епидемия от холера, която е поредна в рамките на няколко години.

За съжаление трудно може да се очаква подобрение на ситуацията в Хаити. Насилието на бандите ще продължи да нарушава поминъка и достъпа до основните услуги. През 2022 г. страната регистрира рекордни нива на продоволствена несигурност, които се очаква да се влошат през 2023 г.

Сомалия

Най-бедната държава в света за пореден път е на ръба на катастрофа. Въпреки международните успехи в борбата с пиратството в района, годините на насилие и конфликти са подкопали способностите за реакция срещу кризи на местните власти.

Правителството в столицата Могадишу разчита изцяло на международна донорска подкрепа, за да възстанови държавността в разкъсаната държава, а за капак около 90% от вноса на зърно е зависим от доставки от Русия и Украйна. При пета поредна година на суша, слаба реколта и почти никакъв капацитет за собствено производство, огромна част от населението на Сомалия е изправено пред глад.

В подобни условия на преден план излизат радикални джихадистки организации като "Ал Шабаб", които се възползват от липсата на държавност и хаоса, за да набират сила и да поемат контрол върху големи области от страната. Не само това - терористите показаха възможности да провеждат мащабни атаки в съседна Етиопия.

Ако "Ал Шабаб" успее да се установи трайно в югоизточната част на Етиопия, това ще отвори възможности за "разливане" на насилието през границите на Кения и Уганда, застрашавайки сигурността на цяла Източна Африка.

Етиопия

Заплахата от сомалийския клон на "Ал Кайда" е само един от многото проблеми за втората най-голяма държава в Африка. Над 28 милиона души са в остра нужда от хуманитарна помощ, докато кървавият конфликт в северната провинция Тиграй продължава да дестабилизира страната вече 18 месеца.

Все пак мирното споразумение от края на ноември между Адис Абеба и Фронта за освобождение на Тиграй и техните съюзници дава надежди за стабилизиране. То прекъсна блокадата на Тиграй и отвори пътищата към областта, която бе напълно откъсната от света.

Хуманитарната криза обаче остава актуална. Страната разчита на донорска подкрепа и хуманитарни помощи, които тепърва ще бъдат организирани. Ако крехкото примирие се провали, Етиопия отново ще пропадне в спирала на хаос и насилие.

Извън тези конфликти има и други, които със сигурност представляват риск за сигурността на цели региони.

През октомври пропадна примирието в Йемен, което донесе относителен мир в страната за няколко месеца. Сега 80% от населението живее под прага на бедността, а над 2,2 милиона деца страдат от недохранване на фона на подновени военни действия.

В Либия вече повече от една година се отменя провеждането на избори, което носи опасност за възобновяване на насилието във всеки един момент, а пък Сърбия и Косово отново напомниха за кървавите войни от 90-те и разпада на Югославия.

Перу също влезе в новинарския поток заради своята хронична нестабилност, арестуван президент и въведено военно положения.

В Западна Африка най-уязвима е Буркина Фасо, която преживя два военни преврата в рамките на по-малко от година на фона на непрекъснат натиск от джихадистки и престъпни организации.

Не трябва да се забравя и че днес по света има над 100 милиона бежанци от конфликти и природни бедствия. Предвижда се 340 милиона да се нуждаят от хуманитарна помощ през 2023 г. - цифра, която е нараснала четири пъти през последното десетилетие по данните на Световния икономически форум.

Голяма част от света преживя по труден начин последната година, а сянката ѝ ще продължава да тегне още дълго.

Източник: webcafe.bg


В категории: Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори