×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Глупави ли са наистина блондинките


Глупави ли са наистина блондинките
Блондинките са красиви, но в никакъв случай не са глупави
29 Декември 2022, Четвъртък, 12:31 ч.
Автор: Флагман

Блондинките имат по-висок среден коефициент на интелигентност от жените с кафява, червена и черна коса

Дискриминацията въз основа на външния вид има сериозни икономически последици. Жените с руса коса често са смятани за красиви, но глупави, което е потенциално вреден стереотип, тъй като много работодатели търсят интелигентни работници.

Използвайки NLSY79 – голямо национално представително проучване, в което се проследяват младите хора от бейби бума, това изследване анализира коефициента на интелигентност на белите жени и мъже в зависимост от цвета на косата. Блондинките имат по-висок среден коефициент на интелигентност от жените с кафява, червена и черна коса. По-вероятно е блондинките да бъдат класифицирани като гении и по-малко вероятно да имат изключително нисък коефициент на интелигентност отколкото жените с друг цвят на косата, което предполага, че стереотипът за глупавата блондинка е мит, пише voinaimir.info.

1. Въведение

Дискриминацията, основана на външния вид на човека, е реалност в съвременния свят. Даниел Хамермеш и неговите съавтори от 90-те години на миналия век насочват литературата за дискриминацията в нова посока, като като се фокусираха не върху цвета на кожата или етническата принадлежност, а върху красотата (Biddle and Hamermesh, 1998, Hamermesh, 2011 г., 2006 г., Hamermesh and Biddle, 1994 г., Hamermesh and Parker, 2005 г.). Hamermesh установи, че красотата се заплаща, като по-привлекателните хора получават по-големи икономически ползи, като например по-високи заплати и по-лесен достъп до заеми.

Последвалите изследвания установяват, че красотата оказва влияние върху политическите шансове (Berggren et al., 2010 г., Lutz, 2010 г.), оценките на преподавателите (Ponzo and Scoppa, 2013 г, Sussmuth, 2006 г.), доходите като проститутка (Arunachalam и Shah, 2012 г.), професионални успехи при игране на голф (Ahn and Lee, 2014), шанса да бъдеш престъпник (Mocan and Tekin, 2010), да бъдеш знаменитост (Gergaud и др., 2012) и заплатите на агентите на недвижими имоти (Salter и др., 2012).

Една от причините, поради които хората се фокусират върху външните белези, е, че често хората използват външния вид на даден човек като сигнал за неговата личност или продуктивност (Robins et al., 2011). Например блондинките често са стереотипизирани като глупави или некомпетентни, докато червенокосите се възприемат като хора с огнен темперамент (Takeda et al., 2006, Weir and Fine-Davis, 1989).

Тези стереотипи се затвърждават в популярната култура, като глупавата блондинка е основна фигура в холивудските филми. Например Рийз Уидърспун в поредицата „Професия блондинка“ или дори Мерилин Монро в „Джентълмените предпочитат блондинки“.

Глупавите блондинки участват и в много вицове. Международният търговец на книги Amazon.com понастоящем изброява около 25 книги с вицове, които включват блондинки в заглавието, но само две за брюнетки и една, която включва червенокоси (Buffington, 2010, Young, 2012).

Стереотипите често оказват влияние върху наемането на работа, повишаването в длъжност и социалния опит в реалния свят (Belot et al., 2012, Borland and Leigh, 2014, Mobius and Rosenblat, 2006). Въпреки че не се считат за интелигентни, русокосите синеоки жени в продължение на много години са били считани за стандарт за красота в САЩ (Jones, 2008).

Изследвания, в които са използвани жени, облечени в различни цветни перуки, установяват, че русите сервитьорки са получавали повече бакшиши от мъжете, отколкото когато са носели други цветове коса (Gueguen, 2012).

Изследвания, в които не са използвани перуки, показват, че блондинките, които събират средства от врата на врата, печелят повече от брюнетки (Price, 2008).

Това изследване задава въпроса и отговаря на него: „Наистина ли блондинките са глупави?“ Този въпрос е важен, защото интелигентността е характеристика, която много фирми търсят при наемане на персонал. Ако блондинките се възприемат погрешно като по-малко интелигентни от жените с друг цвят на косата, тогава блондинките могат да бъдат пратени на по-ниски платени и по-малко натоварващи психиката работни места, отколкото са способни да се справят (Dechter, 2015 г, Fletcher, 2009).

2. Методи

Националното надлъжно проучване на младежта от 1979 г. (NLSY79) е продължително много голямо национално представително проучване, избрано на случаен принцип, финансирано основно от Бюрото за трудова статистика на САЩ. В рамките на това проучване от 1979 г., когато членовете на групата са били на възраст между 14 и 21 години, досега многократно е интервюирана една и съща група хора. Тази възрастова група е популярна като „младите бейби бумъри“. До момента NLS79 е публикувало публично 25 кръга от информацията за проучването. По време на изготвянето на настоящото изследване се провеждаше 26-ият кръг на проучването.

Данните от NLSY79 са използвани широко за разбиране на въздействието на училищното образование, обучението и житейския опит върху резултатите на пазара на труда (Zagorsky and Gardecki, 1998). но първоначално е създадени, за да се разбере въздействието на мащабна правителствена програма за обучение, наречена Comprehensive Employment and Training Act или CETA. Всички данни от NLSY79, използвани в това изследване, са публично достъпни на адрес http://www.bls.gov/nls.

2.1 Цвят на косата

Тъй като NLSY79 е надлъжно проучване, изключително важно е персоналът на проучването да интервюира отново правилния респондент. На много респонденти се предоставя стипендия, за да се стимулира да отговорят на анкетата за десети или двадесети път. За да се предотврати участието на братя или сестри вместо правилния респондент, през 1985 г. в проучването е включен въпрос към всички респонденти: „Какъв е естественият цвят на косата ви?“ Малко повече от десет хиляди (10 878) респонденти от 12 686 потенциални респонденти (85,7%) избраха отговор от следните седем различни цвята: светлокестеняв, рус, светлокафяв, кафяв, черен, червен и сив.

Двама респонденти отказаха да отговорят на въпроса, на четиринадесет респонденти случайно не беше зададен въпросът от служителите на проучването, а 1792 респонденти не бяха интервюирани. Мнозинството от (60,2%), които не са били интервюирани, са били част от специална военна свръхизборка, която е била по причини, свързани с финансирането, беше окончателно изключена.

В това изследване са взети седемте цвята на косата и са обединени „светлокестеняв“ и „рус“ в един в една категория. То също така обедини „светлокафяво“ и „кафяво“ в една категория „кафяво“. Сивото не беше анализирано, тъй като само трима респонденти са посочили този цвят.

Цветът на косата варира в зависимост от расата и етническата принадлежност. За да се елиминира всякаква пристрастност, причинена от етнически и расови различия, всички латиноамериканци и афроамериканци бяха изключени преди извършването на анализа.

Азиатците не бяха изключени, за да се улесни възпроизвеждането на резултатите, тъй като те съставляват незначителен дял от останалите респонденти в проучването.

В таблиците по-долу се използва думата „бял“ като съкращение при описанието на анализираното население. По-точното описание е, че това е изследването анализира всички млади бейби бумъри, които не са чернокожи и не са от испански произход, което е преобладаващо съставена от бели.

2.2 IQ

За почти всички респонденти от NLSY79 е налична мярка за интелигентност или IQ. Интелигентност на всеки респондент е създадена, тъй като американската армия е трябвало да нормира или да генерира данни за населението за квалификационния тест на въоръжените сили (AFQT). AFQT се използва от Пентагона за определяне на интелигентността на всички новобранци. Тестът гарантира, че хора с ниска интелигентност няма да боравят с опасни оръжия или да са в близост до тях. Този тест се провежда за всички новобранци, защото Конгресът изисква от Пентагона да отхвърля всички новобранци, чийто коефициент на интелигентност е в долните 10% от населението и да приеме само няколко души, чиито резултати са над 10%, но под 30% (Кодекс на Федерални разпоредби, 2015 г.) от населението.

Респондентите от NLSY79 полагат тестовете, необходими за генериране на резултат от AFQT, през лятото и есента на 1980 г. Приблизително 94% от респондентите на NLSY79 са се явили на тестовете. Високият процентът на завършилите беше постигнат чрез предоставяне на 50 долара (~145 долара в долари за 2015 г.) хонорар за за попълване на теста и чрез организиране на над 400 места за провеждане на тестовете в САЩ.

Всеки респондент решаваше десет различни теста: по общи науки, аритметично мислене, познаване на думи, разбиране на абзаци, числови операции, скорост на кодиране, информация за автомобили и магазини, математика познания по механика и познания по електроника. Въпреки че всички тестове са свързани с интелигентността, Министерството на отбраната (МО) използва само четири теста, за да изчисли индивидуалните общата интелигентност. Общият резултат от AFQT се основава на познаването на думи, параграфи разбиране на параграфи, математически познания и аритметични разсъждения.

Тази статия следва Zagorsky (2007) и използва регресионна рамка с набор от фиктивни показатели за възраст променливи за извършване на корекциите. Конкретните стъпки, използвани за изчисляване на резултата за IQ, са следните от променливата R06183.00 на NLSY79 и изваждане на точки в зависимост от възрастта на респондента, когато той (13,7 точки за възраст 20 или 21 години; 10,5 точки за възраст 19 години; 9,2 точки за възраст 18 години; 8,0 точки за възраст 17 години; 5,2 точки на възраст 16 години; и 3,0 точки на възраст 15 години). След това резултатите бяха стандартизирани, така че средната стойност на сериите е 100, а стандартното отклонение е 15 точки за всички респонденти от NLSY79 с валиден резултат от теста AFQT, а не само за блондинките. Всички резултати, представени в таблиците, са претеглени за да се коригират респондентите спрямо националните общи стойности, като се използва теглото на извадката от първи кръг (R02161.00).

3. Резултати

Комбинирането на информацията за IQ от NLSY79 с цвета на косата показва интелигентността на белите жени и мъже с руса, брюнетка, червена и черна коса. В горната част на таблица 1 са показани коефициентът на интелигентност и цветът на косата за жените, а в долната част са показани стойностите за мъжете. Изненадващият отговор е, че сред белите жени тези, които съобщават, че имат руса коса, всъщност са малко по-интелигентни от тези с други цветове на косата.

Първата колона проследява средния коефициент на интелигентност. Тази колона показва, че жените с руса коса имат най-висок коефициент на интелигентност – 103,2 точки, което е с 3,2 точки или една пета от стандартното отклонение над средната интелигентност на всички млади бейби бумъри в извадката NLSY79. Жените с кафява коса имат следващия най-висок среден коефициент на интелигентност – 102,7 точки, жените с червена коса са на трето място със среден коефициент на интелигентност 101,2 точки, а жените с черна коса имат най-нисък коефициент на интелигентност със среден коефициент 100,5 точки. Докато коефициентът на интелигентност на жените с руса и кафява коса не се различава статистически, коефициентът на интелигентност на жените с руса коса се различава статистически от коефициента на интелигентност на белите жени с червена и черна коса.

Колоната за стандартното отклонение показва, че сред всичките осем анализирани групи русите жени са най-хомогенни, тъй като стандартното отклонение (12,8) е най-малкото. Колона за медиана показва стойността на IQ, при която половината от групата е по-умна, а другата половина – по-глупава. Сред белите жени тези с кафява коса са най-умни (медиана на IQ 102,9), но блондинките с медиана на IQ 102,7 не изостават много. Подобно на резултатите в колоната за средната стойност, колоната за медианата показва, че IQ на блондинките е по-високо от това на тези с червена коса (100,5) или чернокожите (101,4).

Таблица 1 – IQ в категории по цвят на косата.

 


В категории: Животът


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори