×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Драмата в Катар е пълна: Дузпи ще определят новия световен шампион по футбол


Драмата в Катар е пълна: Дузпи ще определят новия световен шампион по футбол
Звездата на Франция може да стане двукратен световен шампион едва на 23 години, като вече има и общо девет гола на Мондиали
18 Декември 2022, Неделя, 19:04 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: FIFA World Cup

Аржентина и настоящият шампион Франция играят при резултат 3:3 в големия финал на Световното първенство в Катар, които се изправят един срещу на стадион „Лусаил Айконик“ в едноименния град. Лионел Меси откри в 23-ата от дузпа, а Анхел Ди Мария удвои в 36-ата минута. Килиан Мбапе намали от дузпа в 80-ата, а само минута след това изравни резултата. Меси отбеляза втория си гол в 108-ата и отново даде преднина на "гаучосите", но Мбапе заби хеттрик и изравни в 118-ата минута от нова дузпа. Продълженията от 30 минути не успяха да определят победител. Новият световен шампион ще се определи след изпълнение на дузпи.

Двата тима ще се опитат да стъпят на световния връх за трети път в историята си, а Франция е на прага да защити световната си титла от последното първенство на планетата, което не се е случвало от 60 години насам (Бразилия – 1958-а и 1962-а година). От своя страна Аржентина загуби два финала след последния си триумф през 1986-а година. Мачът ще бъде исторически по още една причина – той ще е последен на световно първенство за легендата на Аржентина Лионел Меси. Седемкратният носител на Златната топка има шанса да затвърди статута си на най-великия футболист в историята с успех в Катар, който ще му донесе единствения трофей, който му липсва.

От другата страна голямата звезда на „петлите“ безспорно е Килиан Мбапе. Двамата с Меси делят първото място в голмайсторската листа на Мондиал 2022 с пет гола, а Мбапе може да стане двукратен световен шампион едва на 23 години, като той вече има и общо девет гола на Мондиали.

Аржентина имаше труден път до финала, като започна участието си на Световното първенство с шокираща загуба от абсолютния аутсайдер Саудитска Арабия, но след това показа класата си при победите над Мексико и Полша, които осигуриха на тима първото място в групата. Меси и компания надвиха трудно Австралия в осминафиналите, след което имаха нужда от дузпи, за да преодолеят съпротивата на Нидерландия, но в полуфиналите бяха категорични срещу Хърватия – 3:0.

Световните шампиони бяха по-убедителни, като спечелиха първите си два мача срещу Австралия и Дания, преди да запишат загуба от Тунис в мач без значение. В осминафиналите Франция победи Полша с 3:1, а в следващия етап надви Англия с 2:1 в тежък мач. „Петлите“ бяха затруднени от Мароко в полуфиналите, но все пак стигнаха до успех с 2:0, за да достигнат втори пореден финал на световно първенство.

В първите минути на срещата Аржентина беше по-активният тим на терена, като Анхел Ди Мария беше най-активен отляво, но до сериозни опасности пред вратата на Юго Лорис не се стигна.

Първият точен удар дойде в петата минута, когато Алексис Мак Алистър опита изстрел от дистанция, който бе точен, но право в ръцете на капитана на „петлите“. Три минути по-късно Родриго Де Пол също опита късмета си от дистанция, като този път се стигна до рикошет, който за малко да направи френския страж безпомощен.

Южноамериканите имаха отлична възможност в 17-ата минута, когато Лионел Меси получи пред наказателното поле на французите и раздаде надясно за Де Пол, който центрира ниско в пеналтерията, където Ди Мария засече топката, но я прати високо над вратата.

По-добрата игра на Аржентина даде резултат в 21-ата минута, когато "албиселесте" получи правото да изпълни дузпа. Наказателният удар беше отсъден, след като Ди Мария финтира Усман Дембеле отляво, след което футболистът на Барселона го спъна и главният съдия посочи бялата точка. С изпълнението се зае капитанът Меси, който прати Лорис в противоположния ъгъл - 1:0. 

Аржентина напълно доминираше на терена и съвсем закономерно стигнаха и до второ попадение в 36-ата минута. Тогава "гаучосите“ организираха страхотна контраатака, при която Хулиан Алварес изведе отлично Мак Алистър в половината на Франция отдясно, който напредна и от границата на наказателното поле пусна пас към далечната греда, където Ди Мария беше забравен и с плътен удар в далечния ъгъл матира Лорис за 2:0.

Четири минути преди края на първата част Дидие Дешан, явно недоволен от събитията на терена, направи двойна промяна и пусна в игра Маркъс Тюрам и Рандал Коло Муани, които замениха Оливие Жиру Усман Дембеле в атаката на "петлите". Французите завършиха първото полувреме без нито един удар по посока вратата на Емлиано Мартинес. 

Четири минути след старта на второто полувреме Ди Мария напредна отляво към наказателното поле и центрира към далечната греда, където Де Пол нанесе чудесен удар от въздуха с десния крак, но в ръцете на Лорис. 

Аржентинците продължаваха с атаките и в 59-ата минута Ди Мария изведе хитро Хулиан Алварес отляво в наказателното поле, който след това стреля в близкия ъгъл, но Лорис изби.

"Албиселесте" продължаваше с атаките и след точно час игра Меси можеше да реши всичко. Ди Мария получи отляво в наказателното поле и финтира Жул Кунде, след което намери Лео Меси, който елегантно се измъкна и опеката на Маркъс Тюрам играч и стреля към вратата, но в аут.

Първият удар за "петрите" дойде чак в 68-ата минута, когато Рандал Коло Муани засече топката с глава след центриране от корнер на първа греда, но встрани от вратата.

В 71-ата минута Килиан Мбапе задържа добре топката пред наказателното поле и стреля от границата му, но над вратата на Мартинес.

Само минута по-късно обаче "гаучосите" отново бяха пред вратата на французите. Меси влезе и задържа добре отляво в наказателното поле и комбинира с Енцо Фернандес, който стреля технично с десния крак, но в ръцете на Лорис.

Сякаш от нищото Франция се върна в двубоя десет мнути преди края на редовното време. Мбапе отмъкна топката от Николас Отаменди и напредна в наказателното, след което защитникът на Бенфика препъна нападателя и съдията посочи бялата точка. С изпълнението се зае потърпевшият и бе точен, макар че Мартинес уцели ъгъла – 2:1.

След само по-малко от 60 секунди обаче аржентинците бяха попарени, след като резултатът беше изравнен. „Петлите“ реализираха след страхотна комбинация. Мбапе свали с глава за Тюрам пред наказателното поле, който пък с едно докосване му я върна по въздуха, а след това звездата на световните шампиони нанесе страхотен удар от движение с десния крак и намери далечния ъгъл на вратата на Мартинес – 2:2.

В добавеното време на двубоя Франция можеше да напълни пълен обрат, но Коло Муани се засуети пред вратата на Мартинес и пропиля шанса.

Аржентина също имаше възможност да спечели мача в редовното време, след като в седмата минута от добавеното време Меси отправи мощен изстрел от границата на наказателното поле, но Лорис се отчете с феноменална намеса и изби над гредата в ъглов удар. Така се стигна до продължения.

 

източник: Гонг.бг




5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Макарон
18.12.2022 19:59:13
1
4
Ши скъсам бабата от кеф днес
4.
Иван
18.12.2022 19:39:59
3
6
Хакам ви го ве държавата се разпада,вие за фудбол ми пишете пишете за миньорите дето слизат на 200 метра под земята да има зимата с какво да се топлите какво ме интересуват тези дето взимат луди пари.
3.
Песимист
18.12.2022 19:35:30
0
8
Футболът от години е черно тото.
2.
Еййй,
18.12.2022 19:31:44
1
5
Не свърши...20 дни се влачи това нещо...
1.
Баба Вабга с прогноза
18.12.2022 19:18:08
7
5
Мбапе ке им го навре
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Към средата на май кметът ще организира среща с бизнеса и всички ангажирани със сезона институции Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден В много предприятия ограничението от 18 минимални заплати за шефовете отпадна миналата година Затворник осъди държавата за 16 лева Затворник осъди държавата за 16 лева Пандизчията поискал общо 20 бона обезщетение за теснотия и дървеници Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета При младите тя може да е в резултат на психологически проблем Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Няма ранени, има само материални щети Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Той е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори