×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С 800 000 лв. от глоби БФС преизпълнява двойно плана си


17 Декември 2022, Събота, 13:59 ч.
Автор: Флагман

На фона на огромните приходи по това перо футболният съюз дори увеличи санкциите

Малко известно, но е факт, че вторият по размер оперативен приход в бюджета на Българския футболен съюз (БФС) се формира от глобите, наложени от Дисциплинарната комисия, пише вестник Сега.

На първо място в бюджета на съюза за 2022 г. като оперативни постъпления (такива, които не са от спонсори, ФИФА и УЕФА) са посочени тези от ТВ права - 650 000 лв. годишно. Веднага след това се нареждат финансовите санкции за дисциплинарни прояви по време на мачове. По разчети те трябва да са 350 000 лв.

В тази връзка "Сега" зададе въпроси на БФС, за да уточни колко са постъпленията за календарната 2022 г. и дали очакваните приходи са постигнати. Отговорът бе, че към момента няма обобщени данни за приходите по това перо - нещо, което всяка фирма или организация би следвало да води на отчет и да може да извади за 2-3 минути. Но не и в БФС, който при това всяка седмица публикува решенията на своята Дисциплинарна комисия.

Затова пресметнахме сами. Картинката се оказва следната: за календарната 2022 г. са наложени глоби за общо 818 835 (от тях 394 650 за втората част на сезон 2021/22 и 424 185 лв. за първата част на сезон 2022/23). В това число влизат мачовете от Първа и Втора лига от втората половина на сезон 2021/22 и първата част на 2022/23, както и двубоите от турнира за Купата на България за периода.

Това означава цифром и словом, че приходната част е над два пъти повече от прогнозата

А самият размер на сумата показва, че това е много важно перо в бюджета на БФС. И не е изненадващо, че в стратегията на Футболния съюз е заложено в следващите три години приходите от санкциите на Дисциплинарната комисия да се увеличават! Наистина не с много - по 10 000 лв. годишно, но все пак е предвидено да няма срив. А в края на мандата - през 2026 г., приходите от глоби би трябвало да са вече 390 000 лв. на година.

Интересно е на какво се базират разчетите на БФС за траен ръст на глобите. Със сигурност поведението на фенове и футболисти няма да се промени с магическа пръчка, но пък чак да се влоши...

Ето и обяснението от БФС по този въпрос: "За референтна стойност за създаване на прогнозния бюджет за следващия 4-годишен период бяха взети предвид показателите от сезон 2020/2021 г. и отчасти от сезон 2021/2022 г. Предвид факта, че тези кампании преминаха под знака на глобалната пандемия, съкращаване на програмата на първенството и частична или пълна забрана за посещение на трибуните, стойностите логично бяха по-ниски от реалните. Ето защо прогнозната сума за следващия период надвишава тези стойности, макар и минимално, което се дължи на усилията както на БФС, така и на клубовете по работа с привържениците."

И тук трябва да припомним една много съществена подробност, която подсигурява стабилните приходи от Дисциплинарната комисия. През 2017 г. се разшумя след решението в Дисциплинарния правилник да бъде въведена и санкция за обидни и нецензурни скандирания. Клубовете се оплакаха неофициално, че това е като своеобразна касичка за БФС. Защото, съгласете се - няма достатъчно възпитана публика в България, която да издържи цял мач, без да препсува. Следва описване в доклада на делегата и една стандартна глоба от 1000 лв. за клубовете от Първа лига (за тези от Втора - санкцията е 250 лв., а от януари 2023 г. ще се увеличи на 500 лв.). Което си е един заложен сигурен приход, тъй като всички сме наясно, че няма как обидите по стадионите да изчезнат.

Справка в края на 2019 г. показа, че тогава само за година т.нар. санкция "псувня" е донесла 88 500 лв. на БФС. През 2022 г. сумата вече е 163 625 лв. (72 750 лв. от февруари до май и 90 875 от юли до декември). А дори и груба сметка показва, че след въвеждането на тази регулярна глоба в БФС са постъпили само по тази линия над 500 000 лева!

Какво се случва с тези пари по-нататък, не е много ясно. От БФС обясняват така: "Средствата, генерирани от дисциплинарни наказания, се връщат към клубовете под формата на различни видове материално-техническо обезпечаване (футболни топки и пособия за клубовете от цялата пирамида на футбола ни), както и за други инвестиции, като например системата VAR. Важно е да се уточни, че събраните средства от глоби автоматично стават част от бюджета на БФС, но впоследствие биват връщани към клубовете под различни форми."

От логична гледна точка най-правилно би било тези пари да отидат за превенция като една от посочените от БФС "различни форми". Да се вложат за още по-усилена работа с клубовете така, че тези прояви да намалеят.

В тази връзка би следвало да се стимулира работата с феновете и техните координатори, които са назначени по клубове. И в момента има длъжност "експерт - връзка с привържениците", но за него - след малко. Преди се провеждаха семинари с клубове и представители на феновете. Имаше и отчети как има спад в глобите за прояви на привърженици. От централата уверяват сега, че това още се случва регулярно, но е факт, че секнаха съобщенията за подобни работни срещи, няма повече и оптимистични статистики за спад в санкциите. Е, в такъв случай можем да заключим, че или не се работи толкова усърдно, или работата просто не дава резултати.

Да видим за пример в тази насока изявление на един от клубовете. Става въпрос за "Берое. След изпъстрения със скандали по трибуните 1/16-финал за купата срещу "Миньор" (Пк), спечелен с 2:0, от старозагорския клуб се оплакаха от недобре свършена работа от страна на експерта "Връзка с привържениците" към БФС Димитър Христов. Те твърдят, че той е бил предупреден, че предстоящият двубой е високо рисков. Въпреки това нито "Миньор", нито полицията в Перник са осигурили достатъчно адекватна охрана. Резултатът - баталиите на "Стадиона на мира" се видяха от цяла България. Следователно - комуникацията между БФС, клубове и МВР не е проработила и за късмет не се е стигнало до много по-сериозни последствия.

Но това не е нищо в сравнение с друг основен проблем - обективността на делегатите на БФС по мачовете е поставена под съмнение. Реално тяхната дума е свещена пред Дисциплинарната комисия и обикновено се приема безусловно.

Още помним как наказание на "Левски" за мач пред празни трибуни (заради хвърлена бомбичка, улучила физиотерапевта на "ЦСКА-София") бе смекчено със затваряне само на един сектор. За това определено спомогна и заплахата от страна на "сините" за протести и искане на смяната на президента на БФС Борислав Михайлов. Лупингът бързо бе направен - първоначалното мнение на делегата за "хвърлени предмети с последствие и нараняване" бе променено и улученият физиотерапевт изведнъж се оказа виновен, че не си е извадил медицинско.

Друг още по-тревожен пример дава повод за сериозно притеснение, ако се окаже, че не е изолиран случай. Според официалната жалба на "Берое" по някаква причина делегатът на споменатия мач между "Миньор" (Пк) и "Берое" - Владимир Андреев, е вписал непълна информация в протокола. При неосигурена достатъчна охрана от домакините, довела до атака с предмети от страна на агитката на "Миньор", както и увреждане на седем автомобила на старозагорци пред стадиона, резултатът бе, че Дисциплинарната комисия глоби домакините само с 825 лв., докато публиката на "Берое" отнесе седемкратно по-голяма санкция - 5800 лв. А на "Миньор" е поставена дори отлична оценка за организацията по сигурността...

Според жалбата на "Берое", откъдето са виждали доклада на Андреев, в него не са описани очевидни неща, като атаката на пернишките фенове, въоръжени с камъни, дървета и седалки. Обиди от страна на диктора. Или пък факла, паднала точно до един от фотографите на мача. Но в Перник още следващото домакинство на "Стадиона на мира" ще се проведе отново с публика (което ще генерира чувство за безнаказаност у феновете).

"Берое" обжалва санкцията и поиска доживотно изваждане от наряди на Андреев. Но случилото се подкопава директно авторитета на Дисциплинарната комисия и поставя под въпрос подготвеността (а и безпристрастността) на делегатите. От които всъщност зависи какви глоби ще бъдат налагани на клубовете. Респективно - с колко ще бъде попълван бюджетът на БФС...

И още нещо - на последното си заседание за годината (на 6 декември) Изпълкомът на БФС взе между другото дребно, но съществено решение.

Двойно скачат глобите за клубовете от Втора лига. Досега те бяха 25% от санкциите за Първа лига, но за 2023 г. вече скачат на 50%. Има и намаление - санкциите в Трета лига и юношеските групи се редуцират до 25% от тези във II дивизия, но техният размер е нищожен на фона на постъпленията от дисциплинарни провинения в професионалния футбол.

И при цялото това увеличение звучи странно обяснението на футболния съюз, дадено за "Сега": "БФС е наясно, че моделът за събиране на глоби от дисциплинарни наказания за формиране на част от бюджета не е устойчив - нещо повече, желанието на централата е да минимизира тези "постъпления", тъй като това би спомогнало за по-добрата атмосфера на футболните мачове."

Интересно - на тези думи ли да вярваме, или на трайния ръст в приходите от глоби?!


В категории: Спорт


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори