×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

И на Мондиал 2022 Аржентина се бори с "Проклятието от Тилкара"


07 Декември 2022, Сряда, 16:01 ч.
Автор: Флагман

Историята за пореден път бе възкресена по време на Мондиал `22 в Катар, където засега Лионел Меси и компания опровергават суеверията и вървят уверено напред, като вече са на 1/4-финал

Тегне ли прокоба свише над аржентинския национален отбор по футбол? Мнозина вярват, че причината вече 36 години "гаучосите" да не успяват да спечелят световната титла за трети път след 1978 и 1986 г. е "Проклятието от Тилкара".

Историята за пореден път бе възкресена по време на Мондиал `22 в Катар, където засега Лионел Меси и компания опровергават суеверията и вървят уверено напред, като вече са на 1/4-финал. Но все пак, за да стигнат до върха, са им необходими още три победи и докато не ги извоюват, вероятността да бъдат застигнати от "проклятието" е налице. А как започва всичко?

Под ръководството на легендарния треньор Карлос Билардо аржентинците се класират за Мондиал `86 в Мексико. През януари въпросната година отборът провежда 10-дневен подготвителен лагер в малкото градче Тилкара в северната провинция Хухуй. То се намира на 2460 м надморска височина и това ще помогне за аклиматизацията на играчите в Мексико сити (2240 м), пише вестник Сега.

С отбора не са двете най-големи звезди - Диего Марадона и Даниел Пасарела, които не са пуснати от своите клубове. Отсъстват и много други от разширения списък на Билардо и всъщност селекционерът успява да заведе в планината само 14 национали.

В Тилкара, който е разположен на границата с Боливия, се намира църквата на блажената сеньора Росарио, където няколко футболисти от тима на Аржентина редовно ходели да отправят молитвите си. Смята се, че пред иконата на Богородица от Копакабана те обещават, че ако "гаучосите" успеят да спечелят световната титла на Мондиал `86, целият отбор ще се върне в Тилкара, за да благодари на Дева Мария и на местното население,  че ги е приютило.

Както е добре известно, на турнира няколко месеца по-късно аржентинците триумфират като шампиони. По пътя се случват Божията ръка и Гола на века (и двете дело на Марадона в 1/4-финала срещу Англия), а "албиселесте" не губят нито един мач и вдигат купата.

Само че в продължение на много години след финала на ст. "Ацтека" играчите на Аржентина така и не се завръщат в Тилкара. Поради което и до ден-днешен се смята, че над отбора виси проклятие, което му пречи да спечели отново световното първенство.

Оттогава аржентинците два пъти стигат до финала и два пъти го губят, при това с един и същи резултат срещу един и същи съперник - 0:1 срещу Германия в Италия през 1990 г. и в Бразилия през 2014 г. Паралелно южноамериканците печелят други четири значими трофея - три пъти Копа Америка (1991, 1993, 2021) и веднъж Купата на крал Фахд (предшественика на Купата на конфедерациите на ФИФА - през 1992 г.).

За известно време историята за "Проклятието от Тилкара" е позабравена, но бива съживена точно 20 години по-късно. През 2006 г. преди световното в Германия тогавашният президент на аржентинската футболна федерация Хулио Грондона изпраща в градчето реплика на шампионската купа с надпис: "От аржентинския футбол за Богородица от Копакабана с вечна благодарност за благословията, която помогна на Аржентина да спечели Мондиал `86". Но напразно.

Преди първенството в Южна Африка през 2010 г. пък е създадена онлайн петиция, която набира хиляди подписи с призив шампионите от 1986 г. да се съберат в Тилкара. Чак след една година откликват двама от носителите на трофея - Серхио Батиста и Хосе Луис Браун, които предлагат да изпратят на Дева Мария фланелка на националния отбор. През 2011 г. двамата посещават инкогнито църквата с надежда да развалят проклятието, но явно не успяват, тъй като още на следващия турнир аржентинците отново губят финала.

В навечерието на световното в Русия през 2018 г. дори "Кока-Кола" включва историята в своята рекламна кампания и завежда осем играчи от шампионския отбор в Тилкара, превръщайки аржентинското градче в едно от общо 91 места в 51 страни по света като част от глобалната обиколка на трофея. Заедно с купата там пристигат Хосе Луис Браун, Оскар Гаре, Нери Пумпидо, Карлос Тапия, Ектор Енрике, Серхио Батиста, Хулио Олартикоечея и Рикардо Джусти, които даже изиграват демонстративен мач пред местното население.

След шумната визита у аржентинците се заражда надеждата, че Мондиал `18 може да донесе така бленувания успех. Уви, това отново не се случва и "гаучосите" отпадат на 1/8-финалите от Франция - чийто тим по ирония на съдбата впоследствие печели трофея в Москва.

А сега, разбира се, всички погледи - и аржентински молитви, са отправени към Катар.

 

ИМА ЛИ ВЪОБЩЕ ПРИЧИНА ЗА "ПРОКЛЯТИЕ"?

Всъщност и до днес не е съвсем ясно дали ли са аржентинските футболисти през 1986 г. обет пред Дева Мария или не. Самите играчи и треньорът отричат, местните уверяват, че е истина.

Съществуват различни версии на историята. Футболистите и селекционерът Карлос Билардо (вече на 84 г.) твърдят, че това е градска легенда. По време на посещението си в Тилкара през 2018 г. вратарят Нери Пумпидо заявява твърдо: "Нищо не сме обещавали. Връщаме се тук, за да изразим своята благодарност."

Карлос Тапия пък предлага съвсем различен сюжет: "Не е имало никакви обещания, свързани с Тилкара. Тогава ние казахме, че в случай на титла в Мексико ще отидем при Богородица от Лухан (град на 68 км северозападно от Буенос Айрес) и точно това направихме. От "Кока-Кола" ни предложиха да се включим в обиколката на трофея в Аржентина преди световното в Русия и така се оказахме в Тилкара. Осем шампиони дойдохме тук, за да видим дали ще спечелим отново купата, а също и защото имаме спомени от тук. Посетихме някои хора, които ни помагаха през 1986 г. Искахме да изглежда мило, да изпълним обещанието, за което всички говорят, за да може Аржентина отново да стане световен шампион. Но в действителност не е имало никакво обещание."

Преди Мондиал `14 Карлос Билардо също говори по темата: "Звънят ми откъде ли не и на всички казвам, че не е имало такова нещо. Да, ходехме вечер в местната църква, там беше свещеникът уругваец. Но нито аз, нито футболистите сме обещавали каквото и да било. Когато аз обещая нещо, непременно го правя. Даже се обаждах на няколко играчи, за да ги питам да не би те да са обещавали нещо. Всеки отговори отрицателно. С удоволствие бих отишъл там, но не е възможно да заведем 40 души, както на някои им се иска."

Само че жителите на Тилкара са напълно убедени, че обещанието на аржентинските национали е факт. Сара Вера, която е помагала на отбора по време на пребиваването му в града преди 36 години, разказва: "Треньорът ми обеща лично на мен: Ако спечелим световното първенство, ще се върнем и на колене ще благодарим на Дева Мария."

Друг местен - Давид Гордийо, с когото разговарят авторите на документален филм през 2018 г., потвърждава: "Футболистите тогава казаха: "Ако Богородица е толкова чудодейна, ще я помолим да ни помогне на световното първенство, а ние ще ѝ се отблагодарим за това." Това беше направено в неформална обстановка. Оттогава минаха 32 години, но те така и не се завърнаха. Всеки от нас е убеден, че точно заради това националният отбор вече не може да спечели световната титла."




1
Коментара по темата
1.
Само
07.12.2022 16:48:34
2
0
Томас Н'Коно може да им помогне-той разваля черни магии!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори