×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо руснаците вярват на Путин


Защо руснаците вярват на Путин
Владимир Путин е изградил удобна медийна среда, в която не се допуска критика
06 Декември 2022, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите, Кремъл вече от много години успява да манипулира и да контролира настроенията в руското общество, се твърди във френски документален филм

Машината на Путин използва различни методи, за да накара големи части от руското общество да маршируват в такт с Кремъл. Как става това? Френски документален филм разкрива някои от най-важните механизми. 

Как работи пропагандната машина на Путин?

Документалният филм на френската компания "Ligne de front" търси отговор на този въпрос, разказвайки историите на различни хора - известни и най-обикновени. Чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите, Кремъл вече от много години успява да манипулира и да контролира настроенията в руското общество - за това разказва 43-минутният документален филм "Пропагандната машина на Путин - манипулираният народ", който ZDF излъчи на 5 декември.

Всички независими медии са блокирани

От него се вижда как след началото на войната в Украйна конформизмът в руското общество се е засилил още повече. Независимите източници на информация, определени социални мрежи и всичко, свързано с възможността да се чуе алтернативно мнение, е закрито или блокирано. Държавните медии представят войната в Украйна като "освободителна" и "неизбежна". А последните останали в страната опозиционери и критично настроени журналисти са обект на преследвания. Главни герои в този филм са хората. И техните истории. Журналистите се опитват да намерят отговор на въпроса защо толкова голяма част от хората, живеещи в Русия, вярват на режима и на неговите пропагандни наративи, дори ако лично са пострадали.

Майката на загинал в Украйна войник се гордее със сина си и с Путин

В град Луга, област Санкт Петербург, екипът се среща на гробището със семейството на загинал в Украйна руски танкист. 20-годишният Никита Авров, заминал доброволно да воюва в Украйна, умира в Изюм в края на март. "Беше много мило момче, добронамерено, винаги помагаше с каквото може", разказва майка му Анастасия Аврова. Тя споделя, че е получила значително обезщетение за смъртта на сина си - почти 15 милиона рубли (около 460 хил. лева ). Посмъртно Никита Авров бил награден с орден за мъжество - награда, която получила майка му. "Гордея се с президента, със страната и със сина си", казва Анастасия.

Главният пропагандатор на Путин

Авторите на филма са се срещнали и с известния рупор на Путин - телевизионния водещ Владимир Соловьов. Ненавистта, агресията и лъжата са се превърнали в негова визитна картичка, но както заявява самият той - целта му била да казва истината. Пред германските камери той се хвали с милионната си аудитория: "Хората обичат моите предавания." Соловьов повтаря едно към едно настоятелния наратив на Кремъл за нацистите в украинското правителство и унищожаването на хората в Донбас в продължение на осем години. След това разказва и за уж организирано срещу него покушение, за чийто поръчител смята Володимир Зеленски.

Темата за Втората световна война в пропагандата

Според авторите на филма спомените за победата във Втората световна война и историческите паралели играят една от най-важните роли в кремълската пропаганда. Пример за това е не само парадът на Девети май, но и военно-патриотичният парк за култура и отдих на руските въоръжени сили "Патриот" в Подмосковието, открит през 2015 година лично от Путин. В този военен "Дисниленд" с площ пет хектара не само се демонстрира военна техника, но има и много неща, които могат да се изпробват лично - децата например могат да пострелят с различни видове оръжие, което радва родителите и шокира зрителите в Западна Европа.

Путиновата пропаганда отделя особено внимание на НАТО. Кремъл прави опит да представи войната в Украйна като отговор на уж агресивната политика на алианса, на неговия стремеж за разширяване и за създаване на заплаха по руските граници. За увеличаване на "просвещението" сред населението в Москва е била открита и специална изложба, наречена "НАТО - хроника на жестокостта".

Засилване на репресиите срещу критиците на Кремъл

От началото на войната натискът спрямо всички, които не поддържат действията на Кремъл, е засилен. Независимите медии са закрити или принудени да прекратят работа. Критиците на властта са изтласкани от страната, нямат възможност да работят по специалността си и да предлагат алтернативна гледна точка на ставащото. Същевременно работещите в чужбина журналисти биват представяни като "врагове на народа", както по време на Сталин. Опозиционните политици също са принудени да замлъкнат - като намиращия се в затвора от април Владимир Кара-Мурза, станал на два пъти обект на покушение. "Искаха да го убият", казва неговият адвокат, който споделя и с какви трудности се е сблъсквал, за да има възможност да общува със своя клиент.

*Френската компания Ligne de Front е специализирана в създаването на репортажи и документални филми, като отделя най-голямо внимание на автентичността и ангажираността, материалът е публикуван в Дойче Веле

 




Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
32
Коментара по темата
32.
До 31
09.12.2022 21:01:08
0
0
Споко. Напълно съм наясно, и съм напълно съгласен. Таке светът ще бъде по-добър. Русия, под контрола на САЩ и НАТО. След това се довършва работата в близкият изток, накрая Китай, и след това ......... СВЕТОВЕН МИР, ПРОСПЕРИТЕТ!
31.
До 28
08.12.2022 08:19:35
0
0
25 милиона са за наивниците като теб. По неофициални данни жертвите са 40 милиона. Ти, специалисте, в качеството си на какъв оценяш риска за руската държава от действията на САЩ пред последните 30 години? Разузнавач ли си, геополитически експерт ли си, в националната сигурност на Русия ли работиш? Много искате всичките Русия да си отвори краката и да я ебете. Само че всичките сте сметкаджии без кръчмаря. Тя нямала право, не било оправдано. И какво трябваше да направи?Да стои и да гледа как укропитеците изтребват руснаците в Донбас? Това ли трябваше да направи? Не разбира се, защото Украйна е свързана с националната сигурност на Русия и там няма как който и да било да си развява коня. Целта не е това което си написал. Целта е разширяване на НАТО и ограбване на руските ресусрси чрез едно марионетно про-американско правителство в Русия. Това е целта на НАТО. И ако не си го разбрал, значи интелектуалните ти способности граничат с някакъв символичен минимум.
30.
АлаБала
07.12.2022 13:47:13
5
1
Това е за класацията на 10-те най-неадекватни статии в графа пропаганда
29.
_nib_
07.12.2022 12:30:23
3
1
А?
А нима тук мръсния американец с нашите продажници не са изградили....,,удобна медийна среда"...
Явно-да.
28.
До 24
07.12.2022 11:53:56
3
3
Познанията ти по история на всв за по малко от тези за бг историята! СССР дава 20 млн жертви, да кажем че са били 25 млн! И това е официалната статистика на СССР забележи! А относно нашата история: когато една държава е губеща от дадена война к се налагат рестрикции! Така като братски СССР ни наложи репарации до 71а да го изхранване с продукцията от полето! Понеже сме братя! И ни подхвърляше трошички да не умрем от глад че да му работим! Всяка държава има право на достойнство, но войнстващият империализъм с преки военни действия в съседна независима държава не се оправдава по никакъв начин! В 21 век в Европа сме, не в Африка!!! Сравнението между всв и тази в Украйна е нелепо и е за хора с ментални проблеми! Разликата се нарича КАУЗА!!! Или нахлуването в Чехия през 68а, Унгария 58а, Полша 82а е оправдаване на някакви хуманни цели???? Средствата са едни и същи, целите са едни, вярно е! ЦЕЛТА Е РАЗШИРЯВАНЕ НА ИМПЕРИЯТА И ОБСЕБВАНЕ НА РЕСУРСИТЕ! ПАРАДОКСЪТ В СЛУЧАЯ ОБАЧЕ Е, ЧЕ СТРАНА С НАСЕЛЕНИЕ 200 МЛН, РАЗПРОСТРЯЛА СЕ НА ДВА КОНТИНЕНТА, НЯКОЛКО ОКЕАНА И МОРЕТА, С ОГРОМНИ РЕСУРСИ ИМА БВП КОЛКОТО ТОЗИ НА ИТАЛИЯ НАПРИМЕР, НО ИСКА ОЩЕ РЕСУРСИ, ДОРИ КОГАТО НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА СВОИТЕ! МОЖЕ БИ ЩЕ ГО ОБЯСНИШ С ТВОЯТА ФИЛОСОФИЯ ЗА СРЕДСТВА, ЦЕЛИ И ПОЗНАНИЯТА ти по история?
27.
Ние руските подлоги
07.12.2022 09:02:38
6
5
Рубладжии,копейкаджии също му вярваме щото кой ще ни даде париииии?
26.
Когато се отстояват национални интереси
07.12.2022 08:51:36
1
4
По същата причина турците си харесват Ердоган, а Бойко никой не го харесва, освен най-близките му, на които осигурява хляб и черен хайвер.
25.
!!!
07.12.2022 08:48:55
1
2
По същата причина, заради която българите не вярват на Борисов. Колкото и нехуманно да изглежда отстрани, когато действията оправдават средствата и това би донесло ползи на нацията е нормално да му вярват. Никоя война не е хуманна! Но нима формирането на граници е ставало само по мирен път? Дори и нашите граници са фирмирани и са се фирмирали от морета с кръв.
24.
Защото не е продажник
07.12.2022 08:28:39
6
11
Абе журналистчета жалки, тесногръди, руският народ е дал 40 милиона жертви през Втората световна война!!! Вашите мозъци могат ли изобщо да си представят този мащаб? Една държава, която е минала през този ужас, как мислите, ще се остави ли някакви джендъри да и казват кое е правилно и кое не? Или някакъв комик? Няма ли право Русия да бъде независима държава, няма ли Русия право сама да решава съдбата си? И понеже Русия не е Ирак, сега целия Запад квичи на умряло и ни разказва всеки ден приказки от хиляда и една нощ.
23.
Хм
07.12.2022 08:13:01
4
8
За руснаците не ми дреме.Но що невеж народ има в Бургас и България..
22.
Имам човек
07.12.2022 07:48:56
4
6
Защото властта си купува медии и задушава напълно свободното слово и критичното мислене. Например представете си ако бургаска община започне да дава по 300000 лева годишно на местна медия уж за рекламна дейност, дали въпросната медия няма да стане слуга на този, който пълни хранилката и да списва само хвалебствени статии със спрени опции за коментиране? Същото се случи и в Русия, само че за по-дълго време и там няма ЕС поне малко от малко да им набива каначето.
21.
Ами
07.12.2022 07:30:27
8
17
Вярват му,защото не цепи басма на запада,не се навежда като нас и половината свят на САЩ,решителен в действията си ,не е само на думи.Единствения човек имащ топките да покаже среден пръст на НАТО,еврогейовете,и САЩ наведнъж и да си отстоява позициите !Та ако има още няколко такива като него да се опънат на еднополюсовия модел на света ще е много добре!
20.
Дърт комунист хомосексуалист, рибар и танкист
07.12.2022 05:20:43
8
13
Ами правете си сметката що за народ, ако майка ти или жена ти те праща на сигурна на смърт в Украйна за едната Лада. Между другото не е ясно дали ще ти я дадат тази Лада.
19.
Флагмани,
07.12.2022 03:18:30
9
7
Поне страх от Бога нямате ли? Плащат ли ви, или отвътре ви идва тази жалка, системна русофобска, поради което укропронацистка, пропаганда?
18.
Електра
07.12.2022 00:52:28
9
11
как защо, защото са още крепостни селяни от феодализма...
17.
Никой
07.12.2022 00:34:57
15
13
Да му ядете на Путин гъза отрепки тъпи този човек е най великият лидер в светът оправихте булгаристан с насраните измислени българи дето само се водят българи а за жените им пу долни курви продажни некадърни че и сами се хвалят ... Отрепки
16.
така така
07.12.2022 00:10:09
1
8
Статията все едно е писана от Чефо - независимият ютубър!
15.
Bbb
06.12.2022 23:43:02
8
15
Така нареченото ядро от държави в ЕС със своите действия и пропаганда ще повлече цяла Европа към криза и рецесия, а вие идиоти които дрънкате само глупости ще платите сметката за това.
За САЩ това е една от целите им.
ХА ха ха а а Въоръжете се с парички, а ако ги нямате има кредити, които със сигурност ще направят мечетите ви реалност.....
14.
Цитрон56
06.12.2022 23:17:57
9
15
Раша окрадоха българската култура и е пълна нула без западни технологии!!!! крепосни селяни
13.
Холивуд
06.12.2022 23:13:16
12
19
Най малко Франция има право да прави такива филми, защото само до преди няколко стотин години тази държава имаше колонии които експлоатира и ограбва.Същото се отнася и за Испания, Англия, Португалия, Дания и Нидерландия.
В Лувъра има само артефакти откраднати от тези колонии, а в Кремъл е пълно единствено с Руска история.И между другото Франция е кръгла нула без евтините суровини от Русия.
Мислете с тез кратуни ако можете, а не ги използвайте само за равновесие.
12.
Задавате отговор!?
06.12.2022 23:09:41
4
9
Ами защото не умират от желание да ходят на дългосрочна почивка в Сибир!?
11.
Не вярващ
06.12.2022 22:39:10
9
13
Вс.мн.аресват рОсиа,пък гледам нит си купуват сальотка или да си пращат децата да просперират там.Братушките са мега зле,дъното....
10.
Бат Сали докерът
06.12.2022 22:39:08
11
15
Няма лошо.....то и българите вярват на дъртите комуняги !! Особено хората на 70+.....! А сега сериозно.....В Русия младите хора НЕ вярват на Путин !! Недоволството е навсякъде в големите градове ! Естествено с тази СССР цензура няма как света да разбере !ьc
9.
Путин
06.12.2022 22:22:20
4
10
И аз като вашия кмет си имам Флагман в Москва. Никаква критика към мен. Свирки яко
8.
Ноунейм
06.12.2022 22:17:36
14
15
И Степан Бандера ли е пропаганда,да не го изкарате демократ и пацифист....Флагман ,как може да сте на толкова ниско ниво...Да си платен и да пишеш глупости е едно,но да отричаш историята е престъпно.
7.
Ноунейм
06.12.2022 22:15:26
28
17
Що за въпрос?Разбира се,че ще му вярват.Този човек за 20 години направи прекалено много за Русия,а сега ще я превърне заедно с екипа си в световен фактор номер едно.Чудя се как може тук да има толкова злонамерени коментари към Русия...Забравихте ли благодарение на кой народ нас българите все още ни има ,наричаме се българи,и имаме все пак суверена държава,макар и силно притисната от американските стратегически интереси....Ех...,неблагодарници сме ние българите...!
6.
ХХ
06.12.2022 22:13:30
12
9
Защото не са глупави като българите.
5.
Вяра
06.12.2022 22:06:30
16
13
Шегувам се, не съм простата Вяра, че да умирам за путлер и олигарсите му!
https://youtu.be/j9XWOX0DwWs
Тази украинска атака с дрон е пример как трябва да обичаш Родина, дом и семейство и да унищожаваш окупатора педофил, мародер и недочеловек!
https://youtu.be/j9XWOX0DwWs
Орки Валите из украинская земля!
Смерт вам фашистьl и оккупантьl!
4.
ТъпочукПутенофилов
06.12.2022 21:47:58
17
22
Чи как да не вярваш на вовкината психиатрия? Амчи и ний русфилоШизофрениците верваме на вовата, даже повичи от крепостните с ватенките.
Украински народ няма, обаче има ураинци нацисти.
Отиде да освобождава етничските руснаци в Украйна, обаче срина Харков и Мариупол които са с по 90% етнически руснаци.
През 2014г украинците дадоха Крим без един изстрел, обаче през същата година полковника от ФСБ Игор Гиркин Стрелков премина границата с още 54 агенти и започна агресията в Донбас, защото имало геноцид. Дали Крим без един изстрел, и в Украйна има 12 милиона етнически руснаци, обаче геноцид има само в Донбас, който граничи с Русия. В Крим и останалата Украйна, геноцид няма, въпреки че има още 10 милиона етнически руснаци.
Нападнаха Украйна и сриваха градовете, ама според кремълската психиатрия, украинците сами се бомбардирали. Да, ама от Киев за седмица и смяна на "ръководството от наркомани и нацисти" работата стана такава, че след 9 месеца руспрофи армията е избита и преди 2 месеца се стигна до мибилизация на 350 000. И какво излиза, ако си русфилШизофреник, че "нацистите наркомани", които се острелваха сами, еваха маааата на великая русмангалска армия. Избягаха от Киев, Чернигов, Змийини, Харковщина, Лиман, Херсон и сега единия фронт е на 50 км от руската граница, а Херсон на 70 км от кримская перешийка.
В част от Харковска област, уйраинците от 2 месеца са на руската граница, защото самия Харков е на 50 км от Русия. От април месец укрите нанасят удари с ракети и дронове по Белгородска и Курска области, а от началото на август удрят авиобазите в Крим и за капак Кримския мост и корабите на Севастополская бухта.
От два дни новите укродронове удрят аеродроми на 700-800 км във вътршността на Русия.
Вовата многоходовия велоПедал се оказа тъпо камукадзе.
3.
Вяра
06.12.2022 21:34:22
18
31
РУСНАЦИТЕ ОБИЧАТ СТРАНА СИ И СА ГОТОВИ ДА УМРАТ ЗА НЕЯ !
2.
SS
06.12.2022 21:10:18
20
30
По лъжливи медии от западните няма а българските ги гонят. Мъск хубаво ги разобличи. Самите глупости на Фон дер Лайен за руснаците, че крадат чипове от перални а същевременно изхарчиха милиарди за съмнителни ваксини и подържат един клоун, докато сина на Байдън се друса с кристали и платиха за чертежи на самолети и оръжия докато си дадоха работещите да бъдат препродадени или унищожени без полза.
1.
Иван
06.12.2022 21:06:11
12
31
Е как защо, защо и ние над 30 години сме на дъното на всичко .. защото вярваме на слаботокови, празни същества. Както и те, така и ние никога не излязохме от СССР а само едни деца на комуняги замениха други. В русия се хранят с богатствата на красивта им страна, тук се хранят с ЕС пари. Всеки и всичко живее за далаверата, няма общество и морал
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори