×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Заради войната в Украйна: Масово търсят работници в оръжейния сектор, липсват експерти


Заради войната в Украйна: Масово търсят работници в оръжейния сектор, липсват експерти
Бенко Ламбев и Димитър Бучков (горе, от ляво надясно) обърнаха внимание на недостига на квалифицирана работна ръка пред парламентарната комисия
04 Декември 2022, Неделя, 17:30 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимки: Авторът

Специалисти почти не се подготвяли - напускащите нямало от кого да бъдат заместени

Към 31 декември 2021 г. 23 646 лица са пряко заети и осигурявани по Кодекса на труда в оръжейния сектор. Това става ясно от доклад, представен в Народното събрание.

Тази седмица парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации разгледа документа.

Става въпрос за Доклад за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и изделия и технологии с двойна употреба от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет през 2021 г.

В документа по отношение на служителите в сектора се посочва: „За сравнение в края на 2020 г. са били заети 24 085 лица, като намалението е с 439 лица. Видно е, че пряко заетите намаляват въпреки новите 24 фирми, които за пръв път заявяват издаване на документи по реда на ЗЕКПСОИТДУ.“

Председателят на парламентарната комисия Мартин Димитров се заинтересува как се променя съотношението на заетите, ако се сравнят производствените и търговските дружества в бранша.

„В търговската част съставът е по-постоянен“, обясни Димитър Бучков – секретар на Междуведомствения съвет. Според него повечето от съкратените през 2021 г. над 400 лица са специалисти.

„Основно от ВМЗ имаме съкращение и от другите фирми, а нови подготвени специалисти няма откъде да дойдат. Това според мое мнение е и проблем на образователната система, защото специалисти за тази индустрия почти не се готвят и който напусне или се пенсионира, няма от кой да бъде заместен. И в тази връзка може би трябва да се вземат някакви мерки, така че да се промени образователното (?) - специалисти за този сектор да започнат да се готвят. Сега професионални гимназии ги нарекоха... дали ще си възстановим техникумите или нещо друго... просто като предложение“, изкоментира г-н Бучков.

Изказване по темата направи и Бенко Ламбев - главен специалист в секретариата на Междуведомствения съвет. Той потвърди, че намалението на заетите в сектора през 2021 г. е било основно в производствените предприятия.

„Но с новата обстановка, която се създаде след 24 февруари (когато Русия нахлу и започна война в Украйна – б.а.), предприятията от отбранителната промишленост масово търсят работници и обявяват места за тяхното наемане. Така че към края на тази година картинката ще бъде друга“, заяви г-н Ламбев.

Последва коментар от депутата-ветеран от „БСП за България“ проф. Румен Гечев. Той обясни, че излязъл за малко по време на заседанието, но чул, че бил поставен проблемът за липсата на специалисти в сектора.

Проф. Гечев като че ли леко се поскара на представителите на Междуведомствения съвет.

„Разбирам, че има нещо като констатация и оплакване, че има проблем с квалифицирана работна сила в отрасъла. Така ли е“, попита проф. Гечев, след което си каза тежката дума: „Това сме го коментирали за ред други професии. Други страни го решават този въпрос, и вие отлично знаете, със сключване на договори с обучаемите. В цяла Европа, в Съединените щати си идват от военнопромишления комплекс. Имало е дни във факултета, когато не е учебен ден, бизнес, ЦРУ, ФБР, военнопромишлен комплекс идват, правят интервюта със студенти в американските университети, идват, поемат им образованието – бакалавър или магистър, но подписват договори, с различен срок. Няма друго решение при пазарната икономика. Т.е. ако имате някаква идея в тази посока и нещо законът не позволява, - макар че не мисля, че не позволява такива договори, - дайте предложение, да го обсъдим, да го решим. Иначе само да констатираме, че не стигат кадри – какво от това?! Иначе ние сме свободна държава, всеки може да пътува където иска. И в парламента сме го обсъждали сто пъти и за други професии. Ние сме една държава, която не си защитава интереса. Увеличаваме разходите за образование, подобряваме, много хубаво ги образоваме и те си хващат самолета и отиват да произвеждат оръжие или други неща в други страни. Дайте някакво конкретно предложение! Няма друг начин освен договори. Те са го измислили другите народи. И няма да имаме проблеми.“

А Димитър Бучков обеща: „Ще го обмислим и ще го представим. Само две думи: съгласен съм с проф. Гечев, но ние нямаме правно основание да решаваме този проблем. Независимо че го констатираме. Да, можем да правим предложения и това ще бъде направено.“
След това Докладът на Междуведомствения съвет бе одобрен от парламентарната комисия с пълно единодушие.




14
Коментара по темата
14.
фани
05.12.2022 01:09:51
0
6
Това е идеален шанс за много от измъчваните от недоимъка бургазлии да се преселят натам, където има бизнес, работа и стабилни доходи.
13.
Да бе да №12
04.12.2022 21:31:42
0
9
С тази образователна система която имаме не можем овчари и кравари да обучим , ти искаш оръжейници да обучават.
Пък и кой ще иска за 1000 лева да върти струга , като може да си цъка на телефона и да изкарва пари от простотии.
12.
така е
04.12.2022 21:13:23
0
6
Правилно им е казал. Който иска кадри да си плаща за такива и да си ги обучава.
11.
Хахаха
04.12.2022 20:26:49
0
12
Шоуто тепърва започва, има адски недостатък на Електро инж., ама все още се правите на луди. АЗ ЩЕ ГЛЕДАМ ОТ 1ВИЯ РЕД :)
10.
Бургас
04.12.2022 20:00:04
5
5
Тая чорла стефка костадинова да хваща перуката под ръка и да изчезват моментално!!! Съсипаха спорта!!!
9.
Боклуци
04.12.2022 19:57:51
6
12
Закривай всички оръжейни заводи със закон!!!
8.
Дааам
04.12.2022 19:52:47
15
9
Не знам кви експерти липсват обаче...
Друго говорят, бившия шеф на Кинтекс от руска страна, украинците и западните медии.
https://youtu.be/bLsncJ-tFrk
До преди месец сме дали оръжие за 1дин милиард евро
https://youtu.be/bLsncJ-tFrk
Браво на политиците ни! Това са пари за бюджета и за работещите в тези заводи, и за семействата им!
Кремълските рашисти ни плашеха с ракети, глад и студ, а наща държава им го тури без смазка и дава оръжие с което ВСУ избиват кремълские педофили и мародери.
Да живее България! Смерт рашисткие оккупантьl.
7.
Споко!
04.12.2022 19:39:10
10
9
Украинците са пред Кременной, след като преди 3 дни взеха важния път Кременной-Сватово. Самите руснаци очакват ново украинско настъпление и руските военкори от седмица тръбят, че укрите трупат резерви и готвят ново настъпление.
Ей тука малко екшън! Руснаците тръгват на щурм при Угледар и бързо се обръщат в бягство.
https://youtu.be/fuNhQIMMlYY
А пък България, не е спряла да продава оръжие, а официалните дрънканици на политиците са за мноо прости балъци.Нормално е официално да създават медийни димки, всички държави го правят. Затова имаме военни заводи да проузвеждат и продават на всеки пазар.
6.
123456
04.12.2022 19:34:52
1
5
S Asana na snimkata sas golata tikva

Da hodi da raboti toi
5.
смях
04.12.2022 19:15:25
9
19
Американците унищожиха нашия ВПК (Военно Промишлен Комплекс ) в началото на 90-те години , защото сме изнасяли оръжие за неудобни за тях страни , оставиха без работа стотици специалисти , а сега трябвало да произвеждаме за Украйна.
Ами с кого да произвеждаме бе кравари , с Асан ли ?
4.
Бил
04.12.2022 19:09:48
0
24
Ей, чудна работа! Крушовската биволица се закълна, че ние оръжие в Украйна не внасяме, а тези реват, че не стигали работниците, откакто започнала войната. Кой ни лъже?
На следващите избори Курнела ще е с 6%.
3.
до 2
04.12.2022 18:31:29
15
7
И Ильоменатите и Риптилите, и всички които ни лъжат , че земята е кръгла.
Чакаме нашия фюрер Путлер и ислямските братя от Чечня да дойдат .
2.
Зидаринът
04.12.2022 18:14:48
2
22
Да взимат "рицари тамплиери" за общи работници , нали те са част от хората създаващи воините и болестите по света!?!
1.
ХХ
04.12.2022 18:07:19
18
13
Дано Възмздието настигне ВСИЧКИ произвеждащи оръжие с което се убиват невинни!
Повече аварии в Арсенал, където се произвеждаше оръжие за Ислямска държава ще са част от Възмездието!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет" Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? B Πpимopcĸo и Coзoпoл cpeднитe цeни зa нaeм нa ĸвapтиpa тoвa лятo дocтигaт $62 (112 лeвa) Откриха останки в село Дебелт Откриха останки в село Дебелт Вероятно приживе човекът е страдал от гигантизъм или друго рядко заболяване Чудо в Странджа! От икона в с. Бродилово тече миро Чудо в Странджа! От икона в с. Бродилово тече миро На същия този ден се видя, че старата аязма се е напълнила с лековита вода, след като повече от 20 години беше пресъхнала Ще Ви липсва ли? Тази изпълнителка слага край на шеметната си кариера Ще Ви липсва ли? Тази изпълнителка слага край на шеметната си кариера Първата ми изява е на 3 юли в летния театър във Варна. Следват Бургас, Пловдив, Русе и т.н., споделя Кичка Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас Експозицията е постоянна и всеки посетител може да се запознае отблизо с редки видове яйца, обагрени в натурални цветове
Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори