×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иван Гешев за законите на ПП и ДБ: Създават предпоставки за репресии


Иван Гешев за законите на ПП и ДБ: Създават предпоставки за репресии
Проф. Стоян Денчев връчи на главнния прокурор много ценен подарък - прототипно издание на романа "Време разделно" на Антон Дончев.
02 Декември 2022, Петък, 16:39 ч.
Автор: Флагман

У нас започват да се налагат прийоми на старите авторитарни институции, каза главният прокурор пред УниБИТ

Някой отново не чете законите и Конституцията на страната - това бе лаконичният коментар на главния прокурор Иван Гешев за внесените от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" законопроекти, с които се отнемат правомощията на президента върху назначаване шефовете на НСО, ДАНС, ДАР и главния секретар на МВР. Ръководителят на държавното обвинение направи това след лекцията, която изнесе днес пред студенти и преподаватели от УниБИТ, пише Епицентър.

Отношенията с президента може да са напрегнати, но имаме институционално уважение, подчерта главният прокурор, който обосновано застъпи тезата за върховенството на закона и разделението на властите като стълб на демокрацията.

Иван Гешев е категоричен, че тези законопроекти целят органичаване правомощията на държавния глава, преследват политически цели, рушат устоите на демокрацията и създават предподставки за репресии.

Така главният прокурор влезе в синхрон с президента Радев, който даде същата оценка за внесените от ПП и ДБ законопроекти: "Несъстоятелно е партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява за връщане на порочния управленски модел. До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на ръчно управление на министър-председателя. Сега предлагат да се узакони корупционният комфорт".

Главният прокурор подчерта, че внасянето на такъв тип законодателство показва, че в политическото пространство у нас започват да се налагат отречените прийоми на старите авторитарни институции.

"Това е опасно за гражданите!", предупреди Гешев

Тези законопроекти са писани от хора, които са извън Народното събрание и зад тях прозират лични интереси за овладяване на властови ресурс, убеден е главният прокурор.


Без да навлиза в конкретика Гешев даде изключително ниска оценка на експретното ниво на законодателната дейност на Народното събрание. При приемането на законите не се слуша експертната общност, текстовете се правят от хора, които не разбират, които не целят резултат, а действат под натиск отвън или следват свои интереси.

В нашата крехка демокрация изкушенията са да овладееш правомощията на една власт, за да придобиеш още повече власт, предупреди той.

Политическата намеса върху съдебната система води до реппесии, категоричен е Гешев

На въпрос за опитите за неговото отстраняване Гешев, попита: "Отстраняването на един човек, реформа ли е?

Питам ги - защо ми искат оставата, няма отговор! Целта на моето отстраняване е политическа, а подходът е Троцкистки. Това е опасно, защото се действа по формулата - има човек, има проблем, няма човек, нама проблем".

Гешев подчерта, че зад протестите срещу него стоят икономически интнереси на хора, които са засегнати от действията на българската прокуратура.  "Прокуратурата има проблеми, но ние останахме една от малкото стабилни институции в разпадащата се действителност около нас", подчерта ръководителят на държавното обвинение. 

В началото на лекцията Иван Гешев беше представен от проф. Стоюян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ, който го определи като високопатриотична личност с постоянна мисъл за България.

Пред студентите Иван Гешев разви вижданията си за върховенството на закона, за спазването на правилата като част от европейската система на нашето демократично семейство и за българската народопсихология да се спасяваме поединично.

ЛУСТРОТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА СЕ ПРОПУКВА

"Ние сме млада демокрация и лустрото на тази демокрация може лесно да се пропука и то е започнало да се пропуква, затова трябва да влагаме повече усилия. Когато говорим за върховенството на закона, трябва знаем, че ние като народопсихология сме изключителни индивидуалисти, имаме проблем със спазването на правилата и с общността - с работа в екип. А всяка демократична държава успява, защото спазва правила и работи като общност. Докато ние оцеляваме поединично, борим се поединично, просперираме поединично и сме добре, когато правилата се отнасят за другите, а не за нас", каза Гешев като подчерта, че неспазването на върховенството на закона може до доведе до рухването на демократичната система.

"Не може да си добре в държава, когато 90% в нея не живеят добре", подчера Обвинител № 1.

ИЗКУШЕНИЕТО ДА ОВЛАДЕЕШ ЧУЖДИ ПРАВОМОЩИЯ

"Разделението на властите често се използва като клише за политическа употреба. Това е само едната страна на монетата - другата е взаимодествие на властите. Тук имаме проблем дългогодишен - не може да има Китайска стена между властите у нас- това означава, че няма държава, каза Гешев.

Като крехка демокрация при нас изкушението винаги е било да
овладееш правомощия, които не са в твоята власт, за да упражняваш още по-голяма власт - тази нова формула на съвременна злоупотреба с власт разкри Гешев пред студентите от УниБИТ

"Опитите за овладяване на съдебната власт е с цел  овладяване на властови позиции, но не за правни реформи, а чрез съдебната власт да упражняваш политическа власт. За съжаление историята е показала (няма да се връщам в 1923-25 година, Народния съд или преди това), че сливането на властите, политическата намеса в съдебната власт водят до репресии с дълготраен ефект", обоснова тезата си главният прокурор, като даде примери от миналото на тоталитарните режими, за да подчертае, че и днес в годините на демокрация у нас започват да си пробиват път същите процеси.

Представете си, например, във времена на политическа нестабилност, ако изпълнителната власт може да контролира съдебната власт, какво ще се случи? Ще се случи това, което вече е отминаало - да се сменят полицейски началници през три месеца. Резултатът ще е унижощаването на една институция. Войната между отделните структури в една система води до нейното фактическо унищожение, а то има дълготраен ефект и цената се плаща от българските граждани, наблегна Гешев на тезата си, която винаги е застъпвал.

ДНЕШНИЯТ ЗАКОНОДАТЕЛ - МАНИАКАЛЕН И НЕКОМПЕТЕНТЕН

По отношение на законодателството Гешев заяви, че днес наблюдаваме действията на "маниакален некомпетентен законодател", който иска да смени главния прокурор с 13 гласа във ВСС.
"Това може да доведе тъмни времена, които вече сме преживели, могат отново да тръгнат черните камионетки", не скри притесненията си главният прокурор.

"Перспективите са пред вас, обърна се Гешев пред студентите. И вие трябва да си зададете въпроса, който аз продължавам да си задавам: Защо докарахме страната си дотам, защо не се справихме по-добре и какво трябва да направим, за да живеем като европейци, а не всеки да се спасява поединично с Терминал 2?

"Живеем в прекрасна страна, въпреки нивата на престъпност, които са далеч под нивата на престъпност в Европа. Имаме много възможности. Защо не ги реализираме?", емоционално се обърна Гешев към младите хора в тържествената зала на УниБИТ и им заръча - всеки да работи така, че да се чувства като част от общото. "Говоря ви искрено, за мен това е важно, защото всичко това е част от националната сигурност".

Той отново повтори позицията си, че трябва да живеем като общност и че ако не го разберем това, ще имаме много тъжна съдба.

В отговор на въпрос на ген. Манев за това какви качества трябва има един успешен магистрат Иван Гешев заяви: житейски опит, професионални знания и да умее да спазва баланса между усещането за човешката болка и преградата с нея. Проблемите на хората не бива да бъдат решавани като отношение към хартиен лист.

СПОМЕН ЗА ЕДИН КОЛОС

Защо в Европа са против нас и не искат да ни приемат в Шенген, попита студент. "Защото се топим един друг и не защитаваме навън заедно своите национални интереси", отговори Гешев и поясни: "Няма причина да не бъдем приети в Шенген. Но преекспонирането на нашите проблеми с участието на българи срещу българи ни пречи".

Срещата на Иван Гешев със студентите на УниБИТ продължи повече от определеното време поради многобройните въпроси към него и обстойните отговори, които той даваше.

Накрая проф. Стоян Денчев връчи на главнния прокурор много ценен подарък - прототипно издание на романа "Време разделно" на Антон Дончев.

Гешев искрено се развълнува и сподели, че се е познавал с акад. Дончев, определяйки  го като един от днешните български възрожденци. И с тъга сподели, че е бил много тъжен, когато в деня на изпращането на Антон Донев в църквата "Света София" е има само петдесетина човека. "А той е колос в българската литература! Защо стигнахме дотук? Ако не уважаваме великите си хора, значи не уважаме себе си", завърши Иван Гешев.

И под звуците на "Море солол пие" се разписа в почетната книга на УниБИТ, пожелавайки на студентите да бъдат истински граждани на своята родина.

 


В категории: Темида


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
1
Коментара по темата
1.
До Иван Гешев
02.12.2022 18:31:03
0
4
Господин Гешев,погледнете си районна градска прокуратура в София колко е корумпирана и прогнила От там защо не започнете??????????????Говорите за комфорта на корупцията,а тя е пред вратата ви.От там започнете моля
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори