×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Жилищна сграда в центъра на Бургас се пропука заради опасен строеж? (ОБНОВЕНА)


Жилищна сграда в центъра на Бургас се пропука заради опасен строеж? (ОБНОВЕНА)
Липсват укрепителни стени, покриха всичко с черни найлони, за да не личи безобразието, алармират живущи от съседните сгради. Но дали е точно така?
05 Декември 2022, Понеделник, 16:15 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки и видео: авторът

Редица са нарушенията при строителството на нова голяма кооперация, алармирахме всички възможни институции, но мерки не се вземат, оплакват се хората от околните три сгради

Сграда в центъра на Бургас се пропука, до друга в съседство изобщо няма достъп, а трета остана без паркинг, заради строеж на нова кооперация. Става въпрос за жилищен блок, който се вдигя на ул. „Хан Крум“ 32. Съседи от и от трите блока в района сигнализираха Флагман за ситуацията и искат отоварните институции да извършат необходимите проверки.

Строителството на сградата е започнало в края на октомври т.г. Фирмата възложител е Ангара груп ООД, а строителството извършва “Т Билдникс“ ЕООД, собственост на Тайир Байрям, сочи справка на Флагман.бг в Търговския регистър. 

В средата на миналия век на това място е имало къща, но тя е била съборена. През последните няколко десетилетия парцелът представлявал градинка, за която са се грижели живущите от трите блока. 

При изкопните дейности строителите не са направили укрепителни стени, заради което по съседна сграда вече има пропукване. Тя представлява пристройка към частна къща на ул. „Патриарх Евтимий“ 4. Собствениците на имота категорично заявиха пред Флагман.бг, че напуканата стена е вследствие на строителните дейности. Има опасност сградата, която също се използва за жилищни нужди, да се срути, тревожат се хората. 

Проблемите със строежа не спират дотук. Куриозното е, че кооперацията се строи на вече съществуващ адрес. Блокът, който се намира точно зад строежа, също се води на ул. „Хан Крум“ 32, разказа Гергана Маслева. Бургазлийката живее именно там. 

„От 2006 година имам нотариален акт, с който съм закупила имот на ул. „Хан Крум“ 32. На информационната табела на строежа пише, че се строи жилищна кооперация на същия адрес. Тоест те строят сграда, където ще е моят апартамент, в който аз си живея“, казва иронично Маслева. Тя е говорила с компетентните орани за куриозната ситуация. Получила отговор от Община Бургас, че им било по-удобно новата кооперация да е на този адрес, а техният блок да бъде прехвърлен към бул. „Иван Вазов“, което обаче според Маслева е още по-опасно за живущите, заради натовареността на пътната артерия. В момента тяхната сграда буквално е изолирана и недостъпна. За да се приберат у дома трябва да преминат през друг имот – през двора на съседния блок, или откъм „Иван Вазов“. Този байпасен проход е още по-неприемлив, тъй като строителят не е обезопасил рова и има опасност в тъмното някой да падне там. (ВИЖ СНИМКИТЕ)

През това място трябва да преминат живущите на ул. "Хан Крум" 32

„Линейки, пожарни, полиция нямат достъп през рова. Така си прибираме и децата. Откъм „Иван Вазов“ има наклон и дори да се разчисти, не може да е равен теренът за пешеходно преминаване“, обясни Маслева. 

Опасности и проблеми строежът създава и за живущите на ул. „Хан Крум“ 36 – сградата, която се намира непосредствено след строежа. Катя и Мария Желязкови живеят там и се оплакват, че строителят е унищожил двора им, както и малката градинка към него.

Ние живеем на ул. "Хан Крум" 32, а сградата, която се строи, е на същия адрес, оплаква се Гергана Маслева

„Живея тук от 1961 година. Дължината на двора по документи трябва да е 5,31 м. Сега почти е до средата. Влязоха в частния ни имот, събориха стената, унищожиха дворното място, градинката ни, изкорениха дърветата, засяти от моята баба и други жени. Мястото, за което поколения наред се грижехме. Когато видяхме какво се случва, опитахме се да проведем разговор със строителя, той обаче най-нагло ни отговори, че ще вземе разрешение за дърветата, а на следващия ден каза, че вече има. Първо ги изкорениха, а след това извадиха документите“, разказва Катя Желязкова. 

Катя Желязкова се оплаква, че дворът им е унищожен и никой не обръща внимание на проблема им

За живущите на ул. „Хан Крум“ 36 също голям проблем е, че не са поставени подпорни стени, което застрашава целостта на всички сгради наоколо.

„Притеснени сме да не се свлекат тези земни маси. Валят дъждове. Пукнатини вече има по друга сграда, нищо чудно да се появят навсякъде и да се случи най-лошото и да не се свлечем, докато спим. Сложили са найлони, за да се скрие, че няма подпорни стени“, казва Мария Желязкова. 

По тази сграда вече има пропукване, нищо чудно да се появи и по останалите сгради заради липсващото укрепване, опасяват се хората

Те и съседите й са направили опит да разговарят със строителя, но нямало никакво разбиране от негова  страна, твърди Желязкова. Именно заради това са решили да поемат по законовия ред – да уведомят всички институции - като РДНСК, Община Бургас, омбудсмана Тодор Стамболиев. Но реални мерки до момента не са взети. От РДНСК са плехвърлили "топката" на кметство "Приморие" и... толкова.

Вижте повече във видеоматериалите:

 

 

В ГАЛЕРИЯТА ЩЕ ВИДИТЕ СНИМКИ ПРЕДИ И ПО ВРЕМЕ НА СТРОЕЖА, КОИТО НИ БЯХА ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ ЖАЛВАЩИТЕ СЕ ПРЕД ФЛАГМАН.БГ ГРАЖДАНИ. Почти веднага след публикацията на тази статия в редакцията се обади управителят на фирмата-строител Тайир Байрам. Той заяви, че всичко по строителните книжа и организацията на строителните дейности е изрядно. Готови са да предоставят документи. Байрам заяви още, че разполага и със снимки отпреди старта на строежа на същата тази сграда, за която гражданите твърдят, че се е напукала след изкопните дейности. 

"Сградата беше със същите пукнатини и ние можем да го докажем", каза управителят. Във фирмата подготвят отговор, който редакцията ще публикува коректно.

В началото на строителните дейности в началото на ноември,
по време на изкореняването на дърветата в двора на ул. "Хан Крум" 36
Вижте червения пунктир, според съседите той показва колко много са навлезли в чуждия парцел

 

Така е изглеждал дворът преди строителните дейности



В категории: Разследване


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
47
Коментара по темата
47.
XX
15.01.2023 20:23:24
0
0
Събаряй! Всичко построено преди 1990г за 45 години да се събори! И АЕЦ Козлодуй и Аспаруховия мост и моста в морската в Бургас! И комплексите! Да остане само строеното през 33 години демокрация!
46.
Бг батака
10.12.2022 20:03:43
0
2
Mafia строй
45.
Фалгман
07.12.2022 15:57:19
1
9
Пълна мафия !!!
44.
БАТИНКА до 24
07.12.2022 05:52:49
5
10
Ако за 2-3 дървета си плакала мини през меден рудник боровата горичка все повече се застроява секат и режат яко наред всичко.
43.
Гоги
06.12.2022 15:34:11
4
14
Напролет да гласувате пак за ГЕРБ! Работа, работа, работа...
42.
Геги
06.12.2022 15:16:18
5
6
Че то там винаги си е било кочина.
41.
Hjyjnj
06.12.2022 14:15:19
1
19
Потресен съм от това безумие - да строят под терасите на хората....Кой го разреши?
40.
До фирмаджията
06.12.2022 13:21:06
2
12
Кви бургазлии в Бургас , такива няма отдавна ... Има селяци
39.
Бургазлия
06.12.2022 12:46:02
1
19
Честито на Димитър Николов и Чанка Коралска!
38.
?
06.12.2022 10:41:24
1
13
А РДНСК няма ли да се намеси?!
37.
*********
06.12.2022 10:40:24
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
36.
Иван
06.12.2022 06:08:42
3
23
Застройхте целия Бургас СПРЕТЕ СЕ !!!
35.
Общината
06.12.2022 04:29:56
3
23
Най-добрият град за крадене!
Със съдействието на бургазлии
34.
Закривай
06.12.2022 00:21:14
4
30
Щом строителите на Бургас са този помак тайран, Исаев и други ниско грамотни цигани по добре спрете този бизнес тук
33.
ученик от гимназията
06.12.2022 00:06:51
2
32
Това може да се случи само в България,защото няма управляващи които да са компетентни за длъжността която изпълняват!!!!!
Кой е дал разрешително за строеж,то няма и 2метра от другата сграда!!!!!
Кой е този,разберете,направете жива верига извикайте телевизии,търсете си правата докато е време!!!!
Няма управия да знаете!!!
Елате да видите каква пешеходна пътека има на ул.Цар СимеонI и ул,Юрий Венелин точно до две училища математическата гимназия и у-ще АКоджакафалията, махнаха баничарницата ,точно на тротоара пред пешеходната пътека изградиха доста голям уж павилион през който пешеходците щяха да минават!!!!Лека,полека си го заградиха и направиха бар Манджаро,който няма дори тоалетна,а продавачките през 5минути бягат да пикаят в кафето отсреща “Патисери-шефка” уж има изисквания от РИОКОЗ???!!!
Лека полека сложиха и маси отвън и саксии с цветя и питам всеки ден ние учениците от къде да минаваме и като пресичаме се блъскаме един в друг!!!!!
Кой е разрешил точно там да е това заведение,трябва да стане по голям инцидент ли и за да се обърне внимание!!!
Като пресичаме улицата и трябва да се блъснем в тоя дървен павилион точно на п.пътека,нали щеше да се минава през павилиона,защо го заградиха!!!!
Кой е разрешил това чудо между две училища????Скоро блъснаха едно момиче там!!!!
32.
Нагла работа
05.12.2022 23:36:13
14
14
Последните 20-30 години там няма сграда и някой си решил да си паркира в частния имот. Сега като собственика е влязъл във владение, всички започнах да реват и да вдигат гирите. От една снимка ти се вижда също че разрешението за строеж е от преди три години.... Главни архитект е само от няколко месеца какви уволнения искате и какви оставки. Просто хората са лошо!
31.
Фирмаджията
05.12.2022 23:19:01
19
8
След като има разрешение за строеж значи ще се строи и построи !!! На които му е тясно тъмно без слънце и простор да се изнася във вилните зони ЦГЧ тепърва ще се застрояват това е само началото дори под 50 процента е плътноста на сгради и живущи сравнено с един европейски развиващ град центъра на Бургас е като едно селце рядко населено така че натискайте се граждани от центъра и се гордеите че живеете в центъра а и защо се притеснявате от някакви строежчета които никои няма да купи нито да продаде нали градът опустява и запада всеки се изселва от Бургас може би към Сливен или Ямбол бягат бургазлиите
30.
Смених
05.12.2022 23:06:47
9
12
Последните 20-30 години там няма сграда и някой си решил да си паркира в частния имот. Сега като собственика е влязъл във владение, всички започнах да реват и да вдигат гирите. От една снимка ти се вижда също че разрешението за строеж е от преди три години.... Главни архитект е само от няколко месеца какви уволнения искате и какви оставки. Просто хората са лошо!
29.
Uhrh
05.12.2022 22:53:51
0
15
Ся тез дето са на първите три етажа гледката им ще е прострените килоти на комшиите.
28.
Хнй
05.12.2022 22:47:38
2
21
То тая сграда въобще има ли някакво законно отстояние от другите . Май ще се ръкуват през терасите с новите комшии. Човек трябва да е луд да даде една торба пари за апартамент там
27.
Хаха
05.12.2022 22:10:47
12
7
Още 5-6хиляди снимки няма ли ,искрено се забавлявам с вас
26.
kupom
05.12.2022 21:28:05
12
8
Таз Мария голяма златотърсачка е, гледам още я бива но времето си казва думата. Според мен тя е умна, може да уреди едно студио от Байрам
25.
Тодор Тъпото
05.12.2022 21:20:03
2
7
Тайрката ми е приятел но на мен не дава пари така че да спира обекта. Аз ще съм при Бат Гошо Джендов ,там пада някой лев.
24.
new
05.12.2022 19:46:40
9
31
Ние имахме подобен проблем когато се започна строеж на кооперация зад нас. По една случайност бях в отпуска. Когато разбрах,че ще събарят оградата, се качих върху нея и спорих до дупка със строител и багерист до къде трябва да копаят. Общо взето прекарах доста време качена на оградата, следейки всеки замах на кофата. За дърветата, които унищожиха/ па макар и в съседен двор/ плаках и все още плача, но успях да спася двора ни и нашите дървета от унищожение. Хора, не оставяйте да ви събарят оградите! Паднат ли веднъж, влизат поне с 2м. във вашите дворове!
23.
Гражданка
05.12.2022 19:30:14
8
37
Готова съм да подкрепя хората с протест. Да излязат всички живущи на адресите около строежа и да направят жива верига. Дя извикат медии да снимат. Не може да има такова безнаказано безхаберие! Каква е тази общинска администрация, какви са тези разрешителни, какъв е този контрол? Е*ати скапаната държава!
22.
Гошо
05.12.2022 19:16:20
2
43
Нулев контрол от контролните органи и общината.Докато си направят проверките , сградата ще е вдигната.
21.
Чукарката
05.12.2022 18:35:50
1
20
Билдникс ЕООД не е ли фирмата на Николай Янчев?
20.
хаха
05.12.2022 18:35:18
16
14
Къщата с пропукването била паметник на културата аххахаха абе Миче добре ли си ма?
19.
Инспектора
05.12.2022 18:35:10
1
12
На снимка 13/25 има седем броя без каски!
Това е монтаж, не може да е така$
18.
777
05.12.2022 17:41:11
3
27
Флагман що триете истините който ние гражданите казваме !!!
17.
Клиент
05.12.2022 17:38:43
5
22
В този случай само двама адвокати от Бургас могат да ви помогнат - Д. Стойков и Г. Кутиев
16.
хахаха
05.12.2022 17:37:07
2
37
Тая фирма е на някой който непуска пари на корумпетата, другите не ги пишат тук.

И до нас строяха кооперация ама беше на фирма която си плаща и безобразията си останаха.

Само чичо Митко за кмет!
15.
Николчо
05.12.2022 17:27:03
3
57
Не, хич няма корупция в Община Бургас.
14.
бургазлия
05.12.2022 17:21:07
6
57
те, че в общината са корумпирани е ясно на всички. въпроса е къде е прокуратурата и защо не се заеме с тези проблеми. иначе всички се чудят, защо не искат в Шенген. Ей, на, заради такива неща.
13.
Бургас
05.12.2022 17:18:59
4
60
Очаквайте скоро новини за паднали кооперации, като разбрах кога са строени съседните сгради трябваше да се внимава и да се бият тези бетонни колони в земята (въпреки че ще оскъпи строежа). Явно в Бургас институциите чакат само коледни заплати и стоят на топло в стаите а хората кучета ги яли.
12.
как може
05.12.2022 17:06:44
3
54
така да се подигравате с живота и здравето на живущите там.
11.
Капитан Морган
05.12.2022 17:05:58
10
81
положението с презастрояването в града ни е трагично. Строи се навсякъде, унищожават се зелени площи, секат се дървета, не се спазват отстояния. И за капак - строи се грозно и некачествено. ГЕРБ погребаха Бургас!
10.
мъже няма ли
05.12.2022 16:56:58
2
31
че жените само се самозирват
9.
*********
05.12.2022 16:56:15
0
16
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Възмутен
05.12.2022 16:55:28
4
91
Главния архитект на Бургас да подаде оставка.
Той носи цялата отговорност .
Собственика на строителната фирма да бъде задържан в ареста и разследван. Ами ако се срути тази напукана сграда и загинат живущите в нея ?
Кмета Николов, да потърси отговорност от главния архитект и контролните органи в Общината.
Началника на РДНСК също да подаде оставка.
Защо не контролирате строителните дейности.
За какво взимате заплати ?
7.
строител
05.12.2022 16:54:53
3
66
Всичките Байрями станаха строители.
6.
...
05.12.2022 16:37:46
2
56
Флагман отиде и проверете зад руската гимназия до детската градина където общината трябва да строи път как започна да изниква кооперация. Без да спазват никакви закони ,наредби и тем подобни.самия парцел и общински отреден за нова улица
5.
Сарая
05.12.2022 16:35:28
2
78
Чанке чанке …..алчна гнидо
4.
Еблив
05.12.2022 16:33:56
19
31
Мария прави страхотни кавали.. и не само
3.
Знаем си ги
05.12.2022 16:31:24
6
93
Тези одобрени от общината строителни фирми щеше да съборят храм Кирил и Методий, че една кекава сграда ли ще им се опре
2.
*********
05.12.2022 16:25:19
2
32
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
hhmmm
05.12.2022 16:19:02
21
80
На Митьо-гробаджийчето му е последен мандат, а и сега мисли да ви подхваща професор Габърски. Мислете му!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори