×
Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Австрия и Унгария отказват да доставят оръжия на Украйна
  • 40% от сайтовете за онлайн пазаруване в ЕС манипулират потребителите
  • Китай обвини САЩ за руската инвазия в Украйна
  • Митничари от Видин заловиха валута за близо 860 хил. лева, скрита в тенджера и греда
  • Украинците ще получат милиони ЛЕД крушки, за да намалят енергийния недостиг
  • Путин, Пригожин и Кадиров ще се срещнат в Сталинград
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Страх, зависимост или заплахи връщат жените при техните насилници, вижте стряскащите данни за Бургас


Страх, зависимост или заплахи връщат жените при техните насилници, вижте стряскащите данни за Бургас
Институциите в Бургас дадоха съвместен брифинг по повод 25 ноември Международния ден за борба с насилието над жени
25 Ноември 2022, Петък, 13:11 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

1 от 3 жени в България е подложена на насилие, но колко от тях търсят помощ и на какъв етап

Страх, зависимост или заплахи от страна на насилника – основната причина жертвите на домашно насилие да оттеглят жалбите си и да се примиряват с положението, в което се намират. Това е заключението от съвместния брифинг на институциите в Бургас по повод 25 ноември Международния ден за борба с насилието над жени – борба срещу хилядите насилници в страната, погубили животите на жени, деца, възрастни хора, подложени на насилие и тормоз…

А статистиката е стряскаща – 1 от 3 жени в България е подложена на насилие, но колко от тях търсят помощ и на какъв етап? А колко от тях оттеглят жалбите си след това и по каква причина? Жертвите трудно признават за проблема, а децата, свидетели на домашното насилие, остават с емоционални травми за цял живот.

По данни на Асоциация „Деметра“ – 166 пострадали от домашно насилие са потърсили помощ в Центъра за подкрепа, изготвени са 68 молби по Закона за защита от домашно насилие, за които е получена незабавна защита от съда. Общият брой жертви на насилие е 36 деца и 396 жени.

Oсновните причини жертвите да не потърсят помощ са страх или зависимост – икономическа, заради децата... Пострадалите подават молба, оттеглят я от страх, след отправени заплахи. Много е трудно за жертвата да предприеме мерките и да потърси помощ, тъй като в повечето случаи насилието е било упражнявано в продължителен период и е променило психиката им, отчетоха от неправителствената асоциация.

Според наблюденията на юристите, занимавали се със случаи на насилие – за жертвите е абсолютно естествено партньорът им да ги обижда, да ги заплашва и да ги удря. „Дори се учудват, когато им обясняваме, че това поведение не е нормално и никой човек не бива да бъде поставян в такова положение. Грешни представи се създават може би в детството. Ако детето израсне в такава среда, като възрастен за него това е нормално. Важно е да се работи с децата в училищата, но и с родители, защото нещата тръгват от там“, съветват още специалистите.

На съвместната пресконференция присъстваха още заместник районният прокурор на Бургас Радослав Воруков, съдия Стоян Мутафчиев от Районен съд – Бургас и комисар Марин Димитров, началник на на отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР-Бургас

Прокурор Воруков разясни, че като акт на домашно насилие се характеризират закани, телесни повреди, убийства, посегателства, извършени от лица от близкото обкръжение на пострадалия.

„В повечето случаи престъпленията са извършени в домашни условия, при липса на свидетели и преки очевидци. Често пострадалите подават сигнал първоначално, след което в хода на работата с тях се примиряват със своето положение или смятат, че няма да се повтори, отказват да дадат или променят показанията си. Необходимо е да бъде доказана системност на деянието и не може да се разчита само на думите на пострадалия, необходими са свидетелски показания, медицински удостоверения“, каза прокурор Воруков и обясни, че в много случаи държавното обвинение среща трудности при доказването на престъпленията.

За 2022 г. в Районна прокуратура-Бургас са наблюдавани 107 досъдебни производства, от които през тази година са образувани 43, решени са 61, а по 46 все още продължава разследването. В съда с различни актове са внесени 16 от решените производства, по които има осъдени 13 лица. Прекратени са 29 производства.

Съдия Стоян Мутафчиев допълни, че за 2022 г. до 31 октомври  113 дела са постъпили в Районен съд – Бургас, 41 от тях са прекратени, като 3 са със спогодба.

Представителят на Темида уточни, че съдът не е длъжен да изследва по каква причина молителят оттегля молбата си. "В голяма част от молбите се твърди, че случилото се не е инцидент и продължава доста във времето, съдът не е сезиран, а жертвата е мислила, че нещата ще се оправят. Но се засягат много човешки съдби – деца, родители, възрастни хора“, каза магистратът и призова да се концентрират усилията върху превенцията, защото всичко тръгва от семейната среда.

Обикновено молителят трябва да сезира съда и да поиска защита, а когато оттегли молбата си, институциите са с вързани ръце.

Това, което, виждат децата, това възпроизвеждат. Ако е нормално да удрят шамар, те ще го правят, ако е нормално да обиждаш, ще го правиш, каза съдия Мутафчиев и добави, че в закона имало мярка насилниците да посещават специални курсове, които да им помогнат да се справят с агресията.

20 насилници са преминали тази програма в Бургас, но няма статистика колко е била ефективна тя за тях, стана ясно от уточнение на представителите на „Деметра“.

Според специалистите от неправителствената организация, жените трябва също да внесат промяна във възприятията си за живота, тъй като могат да се отърват от насилника, но впоследствие в нова връзка отново да попаднат на същото отношение.

Комисар Марин Димитров, началник на отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР-Бургас  също изнесе стряскаща статистика. Предупредителните протоколи за упражняване на домашно насилие за 2020 г. са общо 611 на брой, при 676 броя за 2021 г. Само за първите осем месеца на настоящата година са съставени общо 425 протокола за предупреждение.

Интересни са и случаите на домашно насилие, при които за неизпълнение или нарушение на заповедите за защита, допусналият закононарушението е задържан за срок до 24 часа – за 2020 г. това са 44 случая, за 2021 г. – 53, при 38 случая за първите осем месеца на настоящата година.

Принудителното извеждане от съвместното жилище на извършителя на домашното насилие в изпълнение на съдебно решение също съставя любопитна крива – за 2020 г. случаите са били 15 на брой, които се увеличават до 21 за 2021 година, а за първите осем месеца на 2022 година вече са регистрирани 10 случая.

Писмените сигнали, подавани от ОДМВР – Бургас до дирекция „Социално подпомагане“ за получени данни за домашно насилие над непълнолетни лица, лица с увреждания или лица, поставени под запрещение. За последните две категории не са подавани сигнали, но за непълнолетните лица са, както следва : за 2020 г. – 7 случая, за 2021 г. – 4 случая и за отминалите шест месеца на настоящата година – 9 случая, отчете комисар Димитров.


В категории: Темида


Азис нагъна млад колега
Азис нагъна млад колега 30/01/2023, Понеделник 19:30 1
Деси Цонева е ревнивка
Деси Цонева е ревнивка 30/01/2023, Понеделник 19:00 2
22
Коментара по темата
22.
Една
26.11.2022 10:48:44
0
5
Според мен проблема е доста дълбок и е хубаво мъжете да (разумните) да бъдат съпричастни с него. Не мисля ,че се засягат сшучаи на кифла-мачо,за да злобеете един кум друг пол. Може и да греша,но по-скоро става дума за мъжа Ганьо и обикновената жена - каквито са нашите майки и баби. Да растеш в тази среда няма да казвам какво е и какво оставя в теб,но е жестоко. Мъчно мине да тези жени,много… Но Трябва да ви кажа ,че е не малък и тормоза сме мъжете, само че никой не говори за това. Най-мъчно ми е когато една жена дели баща от децата си, просто е нечовешко! А за жените тип фолкдиви няма да коментирам ,даже не ги мисля… Факт е ,че жената стана доста гадно животно в днешно време, благословена съм да имам нормален мъж до себе си,който да е мой приятел и баща на детето,а вие стойте и се карайте ,така няма да намерите никой за семейство, а светни хора има,не малко… Успех!
21.
Баш Бащицата
25.11.2022 22:50:22
1
4
Станала е дискусия като гледам... Ами, не се жениш и чиста работа. Кой не му отърва и с чехлите при майка си, да се феминизира там. Срочно се слага точка от мъжа на всякакъв физически или психически тормоз, причинен от жената като се разделите лесно и бързо, ако няма брак. С детето както дойде.... Детето си е дете, обаче това не значи да бъдеш тероризиран, психясван и вкаран в гроба от накаква изтрещялница... Напоследък и посягат да бият, щото са много оперени и накукуризани от разните соросоидни НПО-та.
20.
До 19
25.11.2022 16:56:54
0
9
Генерализирането за "висналите" е признак на женска фригидност и озлобеност. Точно 90-те процента не е генерализиране, а преки наблюдения над общата популация от феминизирана, озлобена и некомпетентна женска маса, която се обвързва с биячи, но после плюе по всички мъже. Съжалявам те, че си толкова зле. Дано не си толкова "красива", колкото си "умна".
19.
off до 13
25.11.2022 16:37:23
7
3
Уя ти, Янко, е виснал, затова 90% от жените са ти виновни и те заобикалят от далече. И го мий по-често да не мирише. Генерализирането по принцип е признак за простотия и немощ, няма как да знаеш това. Единствено може 90% от жените, които ти познаваш да са мърши, но то подобното привлича подобно.
18.
До 13
25.11.2022 16:35:34
2
0
Знаеш ли един като казал на една жена "мендил" и после какво се случило? Длъжности, местоработи, отговорности по служебни задачи, развод със законната му съпруга.
Същия беше митничар по това време и разтръбиха, че тонове рафинирана захар се стопила от дъжда.
17.
До 12
25.11.2022 16:32:55
0
13
Свестния мъж, няма да се помъкне с женска мърша. Затова стои сам, защото я вижда какъв боклук е. По-добре сам, отколкото с някаква тъпанарка, която залита по идиоти, които я бият. Щом е проста и не може да оцени свестен мъж, по-добре сам и далеч от такива кретенки!
16.
До 15
25.11.2022 16:25:34
0
3
Бабешки щуротии- "обичам те- убивам те"
15.
Тъпата утка
25.11.2022 16:06:31
0
5
Си е тъпа утка. Бий ме обичам те.
14.
До 13
25.11.2022 16:01:37
0
9
Уя ми Янко знаете да надушвате, мърши! Нищо не знаете. Първични еманципирани шматки, егоистки, индивидуалистки и тъпанарки. Ей това сте 90% от жените.
13.
off
25.11.2022 15:36:36
6
3
Първите три коментара, ако не са писани от един човек, а дори да са няма значение, са еманация на нискочелия, беден, озлобен балкански субект, нищ духом и телом. Тоз маймунски интелект не е раждан от жена. И не, свестните и нормални момчета не са сами, ние си знаем как ги надушваме... Малък жокер: не обиждат и бият жените; не се оплакват и винаги търсят решение на проблема.
12.
до 2
25.11.2022 15:17:28
11
8
Напротив, висок здрав и готин мъж няма да тръгне да бие и тормози жена си. Само алкохолиците, или провиснали, или пък ниски или полово слаби мъже тормозят жените си.
А тези, които казваш че са нормални и свестни, щом са сами, представи си защо е така. Пчелите не бягат от меда, никой не бяга от хубавото.
11.
...
25.11.2022 15:10:09
2
4
И каква прокуратура като делата по ЗДН са граждански? А при сигнализирането им за проявена физическа агресия на работното място от началник- длъжностно лице не намират данни за наказателно производство?
"Куче влачи диря няма."
10.
...
25.11.2022 15:04:35
2
0
Ако беше само домашно насилие формата на агресия, но най- удобното им оправдание за намеса в личния живот и разрушаване на най- малката обществена единица.
После при задържането на насилник се оказва, че някои длъжностни лица го толерират и след освобождаването му си продължава. Или с други думи и в арестите ги създават насилници, а има случаи и на задържане на лица, приличащи на издирвани престъпници.
9.
Тегава славейковска батка
25.11.2022 14:51:58
1
3
Аз на мойта веднъж и счупих носа, чуек. Не исках, ама като не си знам силата... Оттогава по-малко зяе.
8.
Do 4
25.11.2022 14:32:07
1
12
Шанса сама да си изградила бизнес инфраструктура или да си развила умения (какви?) които да ти докарват по 10к в Бургаско е много близко до нула. И ако все пак е така - респект. Ако не, няма к'во да борчееш с наслдените или подарените схеми...
7.
До хахаха
25.11.2022 14:30:23
3
12
От какво правиш 10 000 от проституция? Тогава ще търпиш сутеньора ,няма начин!
6.
1
25.11.2022 14:24:10
4
10
Половината случаи са измислени с цел изнудване пари деца адвокатите вече съветват и се нарушава правилото невинен до доказване противното 1гола "Декларация от жена се взема за доказателство?!
5.
5.
25.11.2022 14:20:06
1
15
Най-жалки са жени,подложени на домашно насилие ,които заемат ръководни постове,а явно не притежават моралните качества за там.
4.
Хахахахахаха
25.11.2022 14:17:03
12
10
Прав си! Жена съм и правя не 1000, а цели 10 000 лв. на месец! Ама боклуци като теб дори не могат да наближат такива като мен. Боклуците като теб привличат същите парцали! Осъзна ли що за боклук си?
3.
Пфу
25.11.2022 14:11:05
9
9
Какво ни занимават с тези сухи статистики.И 600-700 случая са нищо за Бс и областта.Или пак едни хора да се направят,че много работят.Ако една жена си заслужава кютека,много ясно,че ще има шамари.Има и стряскащи случай,но там става въпрос за 6 волтови неосъзнати същества.Те много добре ги знаят и социалните и милиция и т.н
Тъй че не ни интересува сухата ви статистика.Печатайте пари и давайте на хората,това ме интересува тук и сега :-)))
2.
Швестер
25.11.2022 13:55:33
5
22
Тия тъпанарки се хващат с бицепсти, мускулести тъпанари, които ги бият. Тъпанарките много добре знаят с какви боклуци се хващат, ама нали той е лош батю, много й е интересен. Подмокрят им се междукрачията като видят дебел татуиран тъпанар, който много ще ги варди. В същото време много свестни и нормални момчета са сами.
1.
ай бягайте с тия феминистки глупости
25.11.2022 13:37:50
22
9
мъжете са изградили тоя свят с ръцете си. не искам да звуча женомразец, но една жена няма как да направи 1000лв 2хиляди, а ще мисли как по-малко да работи, за да ги изкара тия 1000лв.
зарадите жените социални платформи като фейсбук станаха популярни.

затва една жена трябва да си знае мястото, а не да реват от най-малкото и да се подвеждат по тия феминистки, соросоидни простотии.

разбира се има крайни случай, където наистина трябва намеса, но гарантирам ще повече от половината сигнали за насилие над жени, са фантазиите на дълбоки филмарки, играещи го жертви във всяка удобна ситуация
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ъндърграунд звездата Илко Паскалев излезе на свобода Ъндърграунд звездата Илко Паскалев излезе на свобода Освободен е от затвора на 3 януари т.г., показа проверката на Флагман.бг Азис нагъна млад колега Азис нагъна млад колега В профила на ромския славей лъсна видео, на което Антонио буквално награбва Азис в страстна целувка, който от своя страна посреща с радост това ИАРА извади 1500 метра бракониерски мрежи от "Мандра" ИАРА извади 1500 метра бракониерски мрежи от "Мандра" Уловът в тях на риба 150 кг, от вида сребриста каракуда, е дарен на Зоопарк Бургас Зовът на селото: Новият любовник на Глория стана за смях! Зовът на селото: Новият любовник на Глория стана за смях! Видът на Добри е доста комичен и показва, че му липсва вкус, за разлика от Глория, която винаги се стреми да изглежда елегантно Деси Цонева е ревнивка Деси Цонева е ревнивка „Любов от пръв поглед беше! Той е  страхотен, невероятен, готин мъж “, откровеничи Деси Джина Иванова от Трамвай № 5: Стрелят с пушки по котките ми Джина Иванова от Трамвай № 5: Стрелят с пушки по котките ми Четири котки и един котарак съжителстват обичани и обгрижени от  семейството на солистката и съпруга й Иван Усещам сериозната подкрепа сред жителите на Царево и ще победя Лапчев на кметските избори Усещам сериозната подкрепа сред жителите на Царево и ще победя Лапчев на кметските избори Смятам, че и Марин Киров, за когото не крия, че е мой братовчед, също ще се яви на изборите през октомври. Той е с добра биография и заслужава уважение,  каза Емил Пейчев Скоротечна левкемия отне живота на млад пожарникар Скоротечна левкемия отне живота на млад пожарникар Костадин Вълков издъхна на 45-годишна възраст Почина 45-годишният бургазлия, пострадал тежко при жестоко меле на АМ "Тракия" Почина 45-годишният бургазлия, пострадал тежко при жестоко меле на АМ "Тракия" Травмите му бяха много сериозни Бивш полицейски шеф и съпругата му - герои в пловдивски римейк на "Войната на семейство Роуз" Бивш полицейски шеф и съпругата му - герои в пловдивски римейк на "Войната на семейство Роуз" Юлия Рашкова: Бившият ми мъж и синът ми ме оставиха на улицата
Султана на Бруней омъжи дъщеря си за сина на брат си Султана на Бруней омъжи дъщеря си за сина на брат си Тържествата продължиха една седмица в най-големия дворец на планетата Необичайно студената зима в Афганистан причини смъртта на поне 170 души, съобщиха талибаните Необичайно студената зима в Афганистан причини смъртта на поне 170 души, съобщиха талибаните Според говорителя сред починалите има деца и жени Дарени генератори от България се продават в Украйна през OLX? Дарени генератори от България се продават в Украйна през OLX? Българите, които дариха генераторите в Украйна, даже станаха обект на обстрел, а водачът на групата Саша Андреев почина от раните си NEXO започна да заличава следите си NEXO започна да заличава следите си Основаната от българи компания е обект на проверки от американските власти Полша възнамерява да увеличи разходите си за отбрана на 4 процента от БВП Полша възнамерява да увеличи разходите си за отбрана на 4 процента от БВП Страните от алианса си поставиха за цел да увеличат бюджетите си за отбрана на около 2 процента от БВП Нови 500 сигнала за нашествие на НЛО Нови 500 сигнала за нашествие на НЛО Към това число се добавят 119 случая на поява на мистериозни самолети Руснаци избягали от Чукотка в Аляска, за да се спасят от войната Руснаци избягали от Чукотка в Аляска, за да се спасят от войната Чак сега стават ясни подробностите около бягството на 52-годишния Сергей Нечаев и 45-годишния Максим Теунаут Хандбалният "Фрегата" игра равностойно срещу шампиона, но загуби с минимална разлика Хандбалният "Фрегата" игра равностойно срещу шампиона, но загуби с минимална разлика След загуба на старта на пролетния дял от първенството от "Чардофон" - Габрово, бургаските момчета излязоха много мотивирани да покажат, че искат да изненадат опитния отбор на Шумен Принц Хари обеща, че ще дари многомилионните приходи от биографията си Принц Хари обеща, че ще дари многомилионните приходи от биографията си Към края на миналата седмица в света са продадени повече от 3,2 милиона копия на „Spare” на 16 различни езика и в четири версии – меки и твърди корици, електронен вариант и аудиокнига Зеленски: Не позволявайте на Русия да участва на Олимпийските игри в Париж Зеленски: Не позволявайте на Русия да участва на Олимпийските игри в Париж Опитите това да се случи казват, че терорът е някак си приемлив, заяви украинският президент
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Ще спретнем още едно дело на Борисов - заради оръжията Виц на деня Виц на деня На рожден ден, между приятелки:
"Скъпа, желая ти красота, акъл, любов и пари! Останалото си го имаш!"
Виц на деня Виц на деня Надпис в болница:
"Ако сте без платени здравни осигуровки – Господ здраве да ви дава!"
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Владея свободния поток на информация. В едното ми ухо влиза, от другото излиза.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори