×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Страх, зависимост или заплахи връщат жените при техните насилници, вижте стряскащите данни за Бургас


Страх, зависимост или заплахи връщат жените при техните насилници, вижте стряскащите данни за Бургас
Институциите в Бургас дадоха съвместен брифинг по повод 25 ноември Международния ден за борба с насилието над жени
25 Ноември 2022, Петък, 13:11 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

1 от 3 жени в България е подложена на насилие, но колко от тях търсят помощ и на какъв етап

Страх, зависимост или заплахи от страна на насилника – основната причина жертвите на домашно насилие да оттеглят жалбите си и да се примиряват с положението, в което се намират. Това е заключението от съвместния брифинг на институциите в Бургас по повод 25 ноември Международния ден за борба с насилието над жени – борба срещу хилядите насилници в страната, погубили животите на жени, деца, възрастни хора, подложени на насилие и тормоз…

А статистиката е стряскаща – 1 от 3 жени в България е подложена на насилие, но колко от тях търсят помощ и на какъв етап? А колко от тях оттеглят жалбите си след това и по каква причина? Жертвите трудно признават за проблема, а децата, свидетели на домашното насилие, остават с емоционални травми за цял живот.

По данни на Асоциация „Деметра“ – 166 пострадали от домашно насилие са потърсили помощ в Центъра за подкрепа, изготвени са 68 молби по Закона за защита от домашно насилие, за които е получена незабавна защита от съда. Общият брой жертви на насилие е 36 деца и 396 жени.

Oсновните причини жертвите да не потърсят помощ са страх или зависимост – икономическа, заради децата... Пострадалите подават молба, оттеглят я от страх, след отправени заплахи. Много е трудно за жертвата да предприеме мерките и да потърси помощ, тъй като в повечето случаи насилието е било упражнявано в продължителен период и е променило психиката им, отчетоха от неправителствената асоциация.

Според наблюденията на юристите, занимавали се със случаи на насилие – за жертвите е абсолютно естествено партньорът им да ги обижда, да ги заплашва и да ги удря. „Дори се учудват, когато им обясняваме, че това поведение не е нормално и никой човек не бива да бъде поставян в такова положение. Грешни представи се създават може би в детството. Ако детето израсне в такава среда, като възрастен за него това е нормално. Важно е да се работи с децата в училищата, но и с родители, защото нещата тръгват от там“, съветват още специалистите.

На съвместната пресконференция присъстваха още заместник районният прокурор на Бургас Радослав Воруков, съдия Стоян Мутафчиев от Районен съд – Бургас и комисар Марин Димитров, началник на на отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР-Бургас

Прокурор Воруков разясни, че като акт на домашно насилие се характеризират закани, телесни повреди, убийства, посегателства, извършени от лица от близкото обкръжение на пострадалия.

„В повечето случаи престъпленията са извършени в домашни условия, при липса на свидетели и преки очевидци. Често пострадалите подават сигнал първоначално, след което в хода на работата с тях се примиряват със своето положение или смятат, че няма да се повтори, отказват да дадат или променят показанията си. Необходимо е да бъде доказана системност на деянието и не може да се разчита само на думите на пострадалия, необходими са свидетелски показания, медицински удостоверения“, каза прокурор Воруков и обясни, че в много случаи държавното обвинение среща трудности при доказването на престъпленията.

За 2022 г. в Районна прокуратура-Бургас са наблюдавани 107 досъдебни производства, от които през тази година са образувани 43, решени са 61, а по 46 все още продължава разследването. В съда с различни актове са внесени 16 от решените производства, по които има осъдени 13 лица. Прекратени са 29 производства.

Съдия Стоян Мутафчиев допълни, че за 2022 г. до 31 октомври  113 дела са постъпили в Районен съд – Бургас, 41 от тях са прекратени, като 3 са със спогодба.

Представителят на Темида уточни, че съдът не е длъжен да изследва по каква причина молителят оттегля молбата си. "В голяма част от молбите се твърди, че случилото се не е инцидент и продължава доста във времето, съдът не е сезиран, а жертвата е мислила, че нещата ще се оправят. Но се засягат много човешки съдби – деца, родители, възрастни хора“, каза магистратът и призова да се концентрират усилията върху превенцията, защото всичко тръгва от семейната среда.

Обикновено молителят трябва да сезира съда и да поиска защита, а когато оттегли молбата си, институциите са с вързани ръце.

Това, което, виждат децата, това възпроизвеждат. Ако е нормално да удрят шамар, те ще го правят, ако е нормално да обиждаш, ще го правиш, каза съдия Мутафчиев и добави, че в закона имало мярка насилниците да посещават специални курсове, които да им помогнат да се справят с агресията.

20 насилници са преминали тази програма в Бургас, но няма статистика колко е била ефективна тя за тях, стана ясно от уточнение на представителите на „Деметра“.

Според специалистите от неправителствената организация, жените трябва също да внесат промяна във възприятията си за живота, тъй като могат да се отърват от насилника, но впоследствие в нова връзка отново да попаднат на същото отношение.

Комисар Марин Димитров, началник на отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР-Бургас  също изнесе стряскаща статистика. Предупредителните протоколи за упражняване на домашно насилие за 2020 г. са общо 611 на брой, при 676 броя за 2021 г. Само за първите осем месеца на настоящата година са съставени общо 425 протокола за предупреждение.

Интересни са и случаите на домашно насилие, при които за неизпълнение или нарушение на заповедите за защита, допусналият закононарушението е задържан за срок до 24 часа – за 2020 г. това са 44 случая, за 2021 г. – 53, при 38 случая за първите осем месеца на настоящата година.

Принудителното извеждане от съвместното жилище на извършителя на домашното насилие в изпълнение на съдебно решение също съставя любопитна крива – за 2020 г. случаите са били 15 на брой, които се увеличават до 21 за 2021 година, а за първите осем месеца на 2022 година вече са регистрирани 10 случая.

Писмените сигнали, подавани от ОДМВР – Бургас до дирекция „Социално подпомагане“ за получени данни за домашно насилие над непълнолетни лица, лица с увреждания или лица, поставени под запрещение. За последните две категории не са подавани сигнали, но за непълнолетните лица са, както следва : за 2020 г. – 7 случая, за 2021 г. – 4 случая и за отминалите шест месеца на настоящата година – 9 случая, отчете комисар Димитров.


В категории: Темида


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
22
Коментара по темата
22.
Една
26.11.2022 10:48:44
0
5
Според мен проблема е доста дълбок и е хубаво мъжете да (разумните) да бъдат съпричастни с него. Не мисля ,че се засягат сшучаи на кифла-мачо,за да злобеете един кум друг пол. Може и да греша,но по-скоро става дума за мъжа Ганьо и обикновената жена - каквито са нашите майки и баби. Да растеш в тази среда няма да казвам какво е и какво оставя в теб,но е жестоко. Мъчно мине да тези жени,много… Но Трябва да ви кажа ,че е не малък и тормоза сме мъжете, само че никой не говори за това. Най-мъчно ми е когато една жена дели баща от децата си, просто е нечовешко! А за жените тип фолкдиви няма да коментирам ,даже не ги мисля… Факт е ,че жената стана доста гадно животно в днешно време, благословена съм да имам нормален мъж до себе си,който да е мой приятел и баща на детето,а вие стойте и се карайте ,така няма да намерите никой за семейство, а светни хора има,не малко… Успех!
21.
Баш Бащицата
25.11.2022 22:50:22
1
4
Станала е дискусия като гледам... Ами, не се жениш и чиста работа. Кой не му отърва и с чехлите при майка си, да се феминизира там. Срочно се слага точка от мъжа на всякакъв физически или психически тормоз, причинен от жената като се разделите лесно и бързо, ако няма брак. С детето както дойде.... Детето си е дете, обаче това не значи да бъдеш тероризиран, психясван и вкаран в гроба от накаква изтрещялница... Напоследък и посягат да бият, щото са много оперени и накукуризани от разните соросоидни НПО-та.
20.
До 19
25.11.2022 16:56:54
0
9
Генерализирането за "висналите" е признак на женска фригидност и озлобеност. Точно 90-те процента не е генерализиране, а преки наблюдения над общата популация от феминизирана, озлобена и некомпетентна женска маса, която се обвързва с биячи, но после плюе по всички мъже. Съжалявам те, че си толкова зле. Дано не си толкова "красива", колкото си "умна".
19.
off до 13
25.11.2022 16:37:23
7
3
Уя ти, Янко, е виснал, затова 90% от жените са ти виновни и те заобикалят от далече. И го мий по-често да не мирише. Генерализирането по принцип е признак за простотия и немощ, няма как да знаеш това. Единствено може 90% от жените, които ти познаваш да са мърши, но то подобното привлича подобно.
18.
До 13
25.11.2022 16:35:34
2
0
Знаеш ли един като казал на една жена "мендил" и после какво се случило? Длъжности, местоработи, отговорности по служебни задачи, развод със законната му съпруга.
Същия беше митничар по това време и разтръбиха, че тонове рафинирана захар се стопила от дъжда.
17.
До 12
25.11.2022 16:32:55
0
13
Свестния мъж, няма да се помъкне с женска мърша. Затова стои сам, защото я вижда какъв боклук е. По-добре сам, отколкото с някаква тъпанарка, която залита по идиоти, които я бият. Щом е проста и не може да оцени свестен мъж, по-добре сам и далеч от такива кретенки!
16.
До 15
25.11.2022 16:25:34
0
3
Бабешки щуротии- "обичам те- убивам те"
15.
Тъпата утка
25.11.2022 16:06:31
0
5
Си е тъпа утка. Бий ме обичам те.
14.
До 13
25.11.2022 16:01:37
0
9
Уя ми Янко знаете да надушвате, мърши! Нищо не знаете. Първични еманципирани шматки, егоистки, индивидуалистки и тъпанарки. Ей това сте 90% от жените.
13.
off
25.11.2022 15:36:36
6
3
Първите три коментара, ако не са писани от един човек, а дори да са няма значение, са еманация на нискочелия, беден, озлобен балкански субект, нищ духом и телом. Тоз маймунски интелект не е раждан от жена. И не, свестните и нормални момчета не са сами, ние си знаем как ги надушваме... Малък жокер: не обиждат и бият жените; не се оплакват и винаги търсят решение на проблема.
12.
до 2
25.11.2022 15:17:28
11
8
Напротив, висок здрав и готин мъж няма да тръгне да бие и тормози жена си. Само алкохолиците, или провиснали, или пък ниски или полово слаби мъже тормозят жените си.
А тези, които казваш че са нормални и свестни, щом са сами, представи си защо е така. Пчелите не бягат от меда, никой не бяга от хубавото.
11.
...
25.11.2022 15:10:09
2
4
И каква прокуратура като делата по ЗДН са граждански? А при сигнализирането им за проявена физическа агресия на работното място от началник- длъжностно лице не намират данни за наказателно производство?
"Куче влачи диря няма."
10.
...
25.11.2022 15:04:35
2
0
Ако беше само домашно насилие формата на агресия, но най- удобното им оправдание за намеса в личния живот и разрушаване на най- малката обществена единица.
После при задържането на насилник се оказва, че някои длъжностни лица го толерират и след освобождаването му си продължава. Или с други думи и в арестите ги създават насилници, а има случаи и на задържане на лица, приличащи на издирвани престъпници.
9.
Тегава славейковска батка
25.11.2022 14:51:58
1
3
Аз на мойта веднъж и счупих носа, чуек. Не исках, ама като не си знам силата... Оттогава по-малко зяе.
8.
Do 4
25.11.2022 14:32:07
1
12
Шанса сама да си изградила бизнес инфраструктура или да си развила умения (какви?) които да ти докарват по 10к в Бургаско е много близко до нула. И ако все пак е така - респект. Ако не, няма к'во да борчееш с наслдените или подарените схеми...
7.
До хахаха
25.11.2022 14:30:23
3
12
От какво правиш 10 000 от проституция? Тогава ще търпиш сутеньора ,няма начин!
6.
1
25.11.2022 14:24:10
4
10
Половината случаи са измислени с цел изнудване пари деца адвокатите вече съветват и се нарушава правилото невинен до доказване противното 1гола "Декларация от жена се взема за доказателство?!
5.
5.
25.11.2022 14:20:06
1
15
Най-жалки са жени,подложени на домашно насилие ,които заемат ръководни постове,а явно не притежават моралните качества за там.
4.
Хахахахахаха
25.11.2022 14:17:03
12
10
Прав си! Жена съм и правя не 1000, а цели 10 000 лв. на месец! Ама боклуци като теб дори не могат да наближат такива като мен. Боклуците като теб привличат същите парцали! Осъзна ли що за боклук си?
3.
Пфу
25.11.2022 14:11:05
9
9
Какво ни занимават с тези сухи статистики.И 600-700 случая са нищо за Бс и областта.Или пак едни хора да се направят,че много работят.Ако една жена си заслужава кютека,много ясно,че ще има шамари.Има и стряскащи случай,но там става въпрос за 6 волтови неосъзнати същества.Те много добре ги знаят и социалните и милиция и т.н
Тъй че не ни интересува сухата ви статистика.Печатайте пари и давайте на хората,това ме интересува тук и сега :-)))
2.
Швестер
25.11.2022 13:55:33
5
22
Тия тъпанарки се хващат с бицепсти, мускулести тъпанари, които ги бият. Тъпанарките много добре знаят с какви боклуци се хващат, ама нали той е лош батю, много й е интересен. Подмокрят им се междукрачията като видят дебел татуиран тъпанар, който много ще ги варди. В същото време много свестни и нормални момчета са сами.
1.
ай бягайте с тия феминистки глупости
25.11.2022 13:37:50
22
9
мъжете са изградили тоя свят с ръцете си. не искам да звуча женомразец, но една жена няма как да направи 1000лв 2хиляди, а ще мисли как по-малко да работи, за да ги изкара тия 1000лв.
зарадите жените социални платформи като фейсбук станаха популярни.

затва една жена трябва да си знае мястото, а не да реват от най-малкото и да се подвеждат по тия феминистки, соросоидни простотии.

разбира се има крайни случай, където наистина трябва намеса, но гарантирам ще повече от половината сигнали за насилие над жени, са фантазиите на дълбоки филмарки, играещи го жертви във всяка удобна ситуация
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори