×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чували ли сте за пари под наем? Този номер вбеси данъчните


Чували ли сте за пари под наем? Този номер вбеси данъчните
При проверките си НАП рови за скрито разпределение на печалбата
25 Ноември 2022, Петък, 11:06 ч.
Автор: Флагман

Пачките се носят в офиса на фирмата в уречен ден. Данъчните идват, броят парите и си тръгват без последствия за собственика

Предприемчиви нашенци започнаха бизнес с даване под наем на пари в брой. Новата „услуга“ се зародила във връзка с проверките на фирми със съмнително високи касови наличности, които Националната агенция по приходите прави ежегодно от 2017 г. насам, разказаха данъчни експерти пред вестник "Телеграф".

При проверките си НАП рови за скрито разпределение на печалбата. Ежегодните кампании вадят на светло масовата доскоро практика собствениците на фирми да държат припечеленото в касата, за да не плащат 5-те процента данък дивидент и от време на време да си дърпат оттам пари с цел покриване на лични нужди. Така печалбата може да се трупа с години. 

Понякога сумата в касата достига няколко милиона лева, поне на хартия. Реално обаче тя се оказва доста по-малка, тъй като част вече е изхарчена от собственика.

Услуга

След стартирането на проверките на НАП още на втората година се появили предприемчиви българи, които дават под наем на фирмите липсващите в касата пари. 

Пачките се носят в офиса на фирмата в уречен ден. Данъчните идват, броят парите и си тръгват без последствия за собственика, защото всичко изглежда точно и сумата се оказва налична. След това пачките се връщат обратно на лицето, което ги е дало под наем, като му се изплаща определен процент за услугата, който, разбира се, е доста под 5-те на сто данък дивидент.

Обикновено собствениците на проверяваните фирми първо се обръщат към близки и роднини, от които да вземат липсващите пачки в касата. Ако необходимата сума не се намери, чак тогава прибягват до услугата „пари под наем“.

Списък

НАП подбира фирмите за проверка според декларираното в годишните им финансови отчети пред Агенцията по вписванията. Прави се списък по низходящ ред на касовите наличности, като се започва от милиони и се стигне до десетки хиляди, след което се тръгва на проверка.

След стартирането на проверките на НАП буквално милиарди „излязоха“ от касите, което показва, че бизнесът се дисциплинира и все повече спазва законодателството, обясняват експертите. 

При предходната кампания през 2021 г. данъчните открили несъответствия за около 353 млн. лева, а преди това сумите били значително повече.

Делът на бизнесмените, които се опитват да избегнат данъци, също намалява.  През 2018 г. разминавания били открити при 65% от проверяваните лица. През 2020 г. делът пада вече на 57%, а през 2021 г. се свива до 30,6%.

Много често след стартиране на проверката на НАП собствениците на фирми сами си декларират разпределението на печалбата с коригираща декларация и плащат данък дивидент.

От агенцията толерират такава практика, защото декларирането се извършва доброволно. Като резултат от кампанията от миналата година (2021 г.) декларираният дължим данък за доходи от дивиденти от лицата, попаднали в полезрението на кампанията, е над 68 милиона лева, отчитат от НАП.

Ревизия

Тези, които обаче не обявят доброволно дължимото на държавата, може да станат обект на ревизия. Тя може да завърши със сурови санкции в размер на 20% от сумата, представляваща скрито разпределение на печалбата, тоест 20% от липсващото в касата.

Трябва да се отбележи, че декларираната касова наличност е към един определен момент във времето - 31 декември, а проверките се правят след 6, 8, 10,12 месеца. 

Нормално и реално е да има движение на касовата наличност, но това в процеса на проверка се изследва, като от задължените лица се изисква да представят всички документи, носители на информация, и всякакви други доказателства, свързани с разходването на паричните средства. Органите по приходите обръщат  внимание и на спазването на изискванията на Закона за ограничаване на плащанията в брой, посочват още от НАП.

Най-високата наличност се оказа грешка

Важно е да се отбележи, че касовата наличност е динамична величина и несъответствията не са свързани непременно с нарушения или неплащане на данъци, посочват от НАП. 

Най-често причините за разминаванията са  разпределен дивидент, предоставен паричен заем, погасяване на заеми и изплащане на задължения към доставчици, техническа грешка при попълване на баланса, използване на средствата за осъществяване на основната дейност на дружеството  (напр. даване на кредити, хотелиерска дейност и т. н.), изплащане на работни заплати на служители, закупуване на материални активи, захранване на сметки и внасяне на сумите в банка и други, посочват от приходната агенция. 

През миналогодишната кампания се оказало, че най-високата декларирана касова наличност всъщност е плод на техническа грешка.

Най-често обаче данъчните се сблъскват със скрито разпределение на печалба, както и на сделки, сключени при условия, водещи до отклонение от данъчно облагане, като например сключени договори за заем с лихвен процент, отличаващ се от пазарната лихва, включително безлихвени заеми, или отчитането на заплащане на възнаграждения или обезщетения за услуги, без те да са реално осъществени.


В категории: Бизнес


15
Коментара по темата
15.
Анонимен
26.11.2022 19:59:51
0
1
Една фирма, попада под прицел. Продават я. Откриват нова с управител, уж работил в продадената фирма. И така въртележката продължава да се върти.
14.
25.11.2022 22:19:12
1
3
И другото, което е, че трябва често да се правят такива проверки, а не веднъж на 10 години особено за фирми с обявени големо касови наличности!
13.
25.11.2022 22:16:42
0
1
Tрябва да ги задължат наличните касови пари, ако не са в касата да са по фирмена сметка и проверката да може да се прави във всеки един мномент без предварително известяване като се засичат едновременно сумите. Да няма вариант да са другаде парите, или в касата в офиса, или по сметка, то иначе някой може и в земята да каже, че ги е закопал! В България законите са направени като врата в полето!
12.
Адвокатин
25.11.2022 18:42:36
0
1
Само да питам ко пречи парите завинаги да останат в касата след проверката на НАП те законово юридически ивсякак са собственост на нямащият и връщането им лежи само иединствено на добрата му воля на тоя добряк.
11.
да добре
25.11.2022 17:27:52
0
3
най-лесно, сложих ги в колата, паркирах пред мола, и докато се въна 50 хилги и ги нямаше. Същата сутрин, когато служител на фирмата отвори касата и установи, че има кражба на пари в брой. Нямаме видео наблюдение. НАП да заповяда.
10.
До 8
25.11.2022 14:08:29
0
1
То за това календара на НСИ в една от предходните години беше с колаж костюмиран служител дърпащ с мека връзка пълзящата крива на тренда до посока перпендукулярна на Ox и успоредна на Oy.
9.
...
25.11.2022 13:58:34
3
0
Най- честата причина за отчитане на високи наличности на парични средства в годишните отчети са получени средства в брой по нефискализирани продажби и изплатени възнаграждения над договорените в писмените трудови договори на наетите от персонала. Собственикът не може да ги изхарчи нито предварително, нито последващо, но други могат да му ги изхарчат и без да ги има само защото са разбрали, че е собственик, а тия другите горките са щатни "голи охлюви".
8.
До7
25.11.2022 13:50:45
0
2
Има и поговорка, че след всеки байр следва надолнище ....
Издадените фактури по банка и отложеното плащане не се включват в касовата наличност, вярно, но ти вземаш само минуса, а плюса е новите постъпления , идващи от касите или по другите пътища от пари, платени в брой !
Така че ако всичко е наред би трябвало разликите да са малки , а не огромни !
Иначе фирмата бързо би фалирала !
7.
...
25.11.2022 13:31:56
1
4
Знаете ли, че при внезапни проверки- вероятно с предварителни указания за откриване на разминавания на касова наличност като се предоставят всички издадени документи на екипа и откриват в хиляди левове разминавания, които записват в протокола им за направената проверка, и предоставят за подпис от представляващия и длъжностното лице се налага два часа да им се доказва, че няма разминавания в касовата наличност, понеже издадените фактурите по банка и отложено плащане не се включват в касовата наличност.
"Псе и патка
Поискала веднъж патката да се похвали на кучето и му казала:
- Какви велики дарби са ми дали добрите олимпийски богове!... Все едно са ме създали за пример на всички земни същества! Водата, въздухът и земята - са моето тройно царство: аз ту летя, ту плавам, ту вървя!
А кучето отвърнало:
- Ти и като вървиш, и като плаваш, и като летиш, все патка си; и на земята, и на небето дори под бистрите вълни, ти символ вечен си на всичките глупавини!

Вий, млади вестникари и драскачи, ще разберете ли таз басничка що значи?"
6.
...
25.11.2022 13:11:09
1
7
А чували ли сте, че друга група трудоустроени наемат служители висшисти, които да се явяват на тежките конкурси и после да работят и на трудоустроените болни работните им задачи, понеже са под защита от уволнения? Знаете ли, че групата им е във всички държавни администрации и работят единствено и само подобни сензации, освен че си и превишават служебните права? Знаете ли при колко ревизии на предприятия, собствениците им си намират единствено смъртта? Знаете ли, че повечето от групата им са умствено- изостанали и оглупяли и не носят наказателнс отговорност, макар че работят в такива държавни и общински администрации и създават единствено стресове за другите претоварени с работни задачи?

Идват данъчните ( данъчните години) и вземат пачките (глупачките).
5.
Ако
25.11.2022 13:10:43
0
21
се направи една щателна проверка на стандарта на живот на някои данъчни служители, ще стане ясно защо в България има толкова много "сива икономика" !
А някой от тях показват стандарт толкова нагло и безпардонно, че и една бегла проверка би ги уличила ...'
Стига да има кой да я направи !
4.
хах
25.11.2022 12:27:24
1
15
данъчните са на хранилка няма как да са бесни….
3.
Това си е чисто лихварство. Наказва се по НК
25.11.2022 12:21:20
2
9
Да се правиш на журналист не е само да изпльокаш един турлюгювеч и да ходиш на коктейли. Трябва да прочетеш туй онуй и да говориш с факти

пари под наем = заем с лихва = лихварство

Според чл. 252, ал. 1 от НК, който без съответно разрешение извършва по занятие банкови, застрахователни или други финансови сделки, предоставя платежни услуги или издава електронни пари, за които се изисква такова разрешение, се наказва с лишаване от свобода от три до пет години и с конфискация до 1/2 от имуществото.
2.
Осторожен данъчен служител
25.11.2022 11:59:28
0
10
Флагман, отново сте с около година-две назад, когато се разнасяше един сак с пари из цял Бургас и Слънчев бряг. И ние се ъпгрейдваме обаче, и имаме различни мурафети да хващаме такива измамници.
1.
Някой
25.11.2022 11:18:48
0
31
Да не се чудим защо живеем в мизерията. Всеки върти схеми и далавери и си мисли че е много хитър. Лошото обаче е че мизерията е всеобща за всички после.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Анна-Мария Конова живяла с бежанци в Африка Анна-Мария Конова живяла с бежанци в Африка Днес той пълни зала 1 на НДК, а някога е бил общ работник и сервитьор Днес той пълни зала 1 на НДК, а някога е бил общ работник и сервитьор Тръгнал съм от най-ниската заплата, беше около стотина лева, признава актьорът Димитър Рачков Новият Ерген ще търси истинската любов, след като бившата го заряза като малко коте Новият Ерген ще търси истинската любов, след като бившата го заряза като малко коте Александър Младенов се оказал зарязан след 9 годишна връзка МБАЛ-Поморие постигна стандартите за заплащане на медицинските специалисти МБАЛ-Поморие постигна стандартите за заплащане на медицинските специалисти Ето какви заплати ще взимат работещите в болницата  С грандиозен концерт СЕК открива предизборната кампания в Средец, ще представи силните си кандидати С грандиозен концерт СЕК открива предизборната кампания в Средец, ще представи силните си кандидати В битката за кметския стол на Средец от партията влиза младият и амбициозен кандидат Николай Стоилов Тя беше най-красивата българка, но след убийството на мъжа й започна да… Тя беше най-красивата българка, но след убийството на мъжа й започна да… Мис България Наталия Гуркова навлезе в модния бизнес и пусна свой бранд Изключителна дама от Бургас оглави Дистрикт 30 на Зонта Интернешънъл Изключителна дама от Бургас оглави Дистрикт 30 на Зонта Интернешънъл Бургас ще бъде домакин на международната конференция на Зонта през 2025 г., което е признание за работата й, ще бъде престиж и за града ни Изследване: Левски е най-доминиращият отбор в световен мащаб Изследване: Левски е най-доминиращият отбор в световен мащаб След сините са Наполи, Байерн, Пари Сен Жермен Разбиха оранжерия с канабис във Варна, майка и син са арестувани (СНИМКИ) Разбиха оранжерия с канабис във Варна, майка и син са арестувани (СНИМКИ) Иззети са 400 растения в различен стадий на растеж и близо 2,5 кг марихуана на стойност над 50 000 лева ПП „Средна европейска класа“ регистрира кандидат за кмет и листа за общински съветници за местните избори в община Бургас ПП „Средна европейска класа“ регистрира кандидат за кмет и листа за общински съветници за местните избори в община Бургас Общо 51 силно изявени личности с висок морал ще търсят доверието на избирателите на 29 октомври 
Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Според световните медии певецът ще бъде на събитието, в което Мили Боби Браун и Джейк ще овековечат любовта си, но извън ролята на изпълнител Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Срещу певицата е повдигнато ново обвинение от испанската прокуратура Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами  Обвинението твърди, че президентът и компанията му са подавали грешни финансови отчети Русия обвини САЩ за взрива на газопровода "Северен поток" Русия обвини САЩ за взрива на газопровода "Северен поток" Целта на Вашингтон е била да запази влиянието си в Европа, която се нуждае от руските енергийни ресурси, заяви Василий Небензя Политически трус в Канада заради есесовец от Украйна, парламентарен шеф подаде оставка Политически трус в Канада заради есесовец от Украйна, парламентарен шеф подаде оставка Антъни Рота си отива заради хвалебствия към специално поканен в пленарната зала 98-годишен ветеран от Вафен Ес Ес Над 100 загинали на сватба, булката и младоженецът са сред жертвите Над 100 загинали на сватба, булката и младоженецът са сред жертвите Ранените са над 150 Доналд Тръмп обвини телевизионната компания NBC в държавна измяна Доналд Тръмп обвини телевизионната компания NBC в държавна измяна Те са истинска заплаха за демокрацията и всъщност са врагът на народа!, заяви 45-ият президент на САЩ Оставиха в ареста задържаните за шпионаж във Великобритания българи Оставиха в ареста задържаните за шпионаж във Великобритания българи 45-годишният Орлин Русев (вляво), 41-годишният Бисер Джамбазов (вдясно) и 31-годишната Катрин Иванова Той е на 70 години, но се ожени за 25 години по-млада красавица Той е на 70 години, но се ожени за 25 години по-млада красавица Новата съпруга на любимия актьор Хълк Хоган е йога инструкторка Почина британският актьор Дейвид Маккалъм Почина британският актьор Дейвид Маккалъм Той се превърна в една от най-големите телевизионни звезди на 60-те години на миналия век с ролята си на руския шпионин Иля Кирякин в "Мъжът от U.N.C.L.E."
Кирил Петков Кирил Петков Докато ДПС подкрепят приоритетите ни, не може да се сърдим на техния пиар Виц на деня Виц на деня Медицинска сестра към пациент:
- Стига телевизия, време е за лягане!
Пациентът:
- Ама да не ни хванат?
Виц на деня Виц на деня - Докторе, може ли все пак да ми мине и без операция - имам жена, деца!
- Няма начин! Аз също храня семейство
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Вече трето поколение котки не знае какво е да се спи на топлия телевизор!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече