×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чували ли сте за пари под наем? Този номер вбеси данъчните


Чували ли сте за пари под наем? Този номер вбеси данъчните
При проверките си НАП рови за скрито разпределение на печалбата
25 Ноември 2022, Петък, 11:06 ч.
Автор: Флагман

Пачките се носят в офиса на фирмата в уречен ден. Данъчните идват, броят парите и си тръгват без последствия за собственика

Предприемчиви нашенци започнаха бизнес с даване под наем на пари в брой. Новата „услуга“ се зародила във връзка с проверките на фирми със съмнително високи касови наличности, които Националната агенция по приходите прави ежегодно от 2017 г. насам, разказаха данъчни експерти пред вестник "Телеграф".

При проверките си НАП рови за скрито разпределение на печалбата. Ежегодните кампании вадят на светло масовата доскоро практика собствениците на фирми да държат припечеленото в касата, за да не плащат 5-те процента данък дивидент и от време на време да си дърпат оттам пари с цел покриване на лични нужди. Така печалбата може да се трупа с години. 

Понякога сумата в касата достига няколко милиона лева, поне на хартия. Реално обаче тя се оказва доста по-малка, тъй като част вече е изхарчена от собственика.

Услуга

След стартирането на проверките на НАП още на втората година се появили предприемчиви българи, които дават под наем на фирмите липсващите в касата пари. 

Пачките се носят в офиса на фирмата в уречен ден. Данъчните идват, броят парите и си тръгват без последствия за собственика, защото всичко изглежда точно и сумата се оказва налична. След това пачките се връщат обратно на лицето, което ги е дало под наем, като му се изплаща определен процент за услугата, който, разбира се, е доста под 5-те на сто данък дивидент.

Обикновено собствениците на проверяваните фирми първо се обръщат към близки и роднини, от които да вземат липсващите пачки в касата. Ако необходимата сума не се намери, чак тогава прибягват до услугата „пари под наем“.

Списък

НАП подбира фирмите за проверка според декларираното в годишните им финансови отчети пред Агенцията по вписванията. Прави се списък по низходящ ред на касовите наличности, като се започва от милиони и се стигне до десетки хиляди, след което се тръгва на проверка.

След стартирането на проверките на НАП буквално милиарди „излязоха“ от касите, което показва, че бизнесът се дисциплинира и все повече спазва законодателството, обясняват експертите. 

При предходната кампания през 2021 г. данъчните открили несъответствия за около 353 млн. лева, а преди това сумите били значително повече.

Делът на бизнесмените, които се опитват да избегнат данъци, също намалява.  През 2018 г. разминавания били открити при 65% от проверяваните лица. През 2020 г. делът пада вече на 57%, а през 2021 г. се свива до 30,6%.

Много често след стартиране на проверката на НАП собствениците на фирми сами си декларират разпределението на печалбата с коригираща декларация и плащат данък дивидент.

От агенцията толерират такава практика, защото декларирането се извършва доброволно. Като резултат от кампанията от миналата година (2021 г.) декларираният дължим данък за доходи от дивиденти от лицата, попаднали в полезрението на кампанията, е над 68 милиона лева, отчитат от НАП.

Ревизия

Тези, които обаче не обявят доброволно дължимото на държавата, може да станат обект на ревизия. Тя може да завърши със сурови санкции в размер на 20% от сумата, представляваща скрито разпределение на печалбата, тоест 20% от липсващото в касата.

Трябва да се отбележи, че декларираната касова наличност е към един определен момент във времето - 31 декември, а проверките се правят след 6, 8, 10,12 месеца. 

Нормално и реално е да има движение на касовата наличност, но това в процеса на проверка се изследва, като от задължените лица се изисква да представят всички документи, носители на информация, и всякакви други доказателства, свързани с разходването на паричните средства. Органите по приходите обръщат  внимание и на спазването на изискванията на Закона за ограничаване на плащанията в брой, посочват още от НАП.

Най-високата наличност се оказа грешка

Важно е да се отбележи, че касовата наличност е динамична величина и несъответствията не са свързани непременно с нарушения или неплащане на данъци, посочват от НАП. 

Най-често причините за разминаванията са  разпределен дивидент, предоставен паричен заем, погасяване на заеми и изплащане на задължения към доставчици, техническа грешка при попълване на баланса, използване на средствата за осъществяване на основната дейност на дружеството  (напр. даване на кредити, хотелиерска дейност и т. н.), изплащане на работни заплати на служители, закупуване на материални активи, захранване на сметки и внасяне на сумите в банка и други, посочват от приходната агенция. 

През миналогодишната кампания се оказало, че най-високата декларирана касова наличност всъщност е плод на техническа грешка.

Най-често обаче данъчните се сблъскват със скрито разпределение на печалба, както и на сделки, сключени при условия, водещи до отклонение от данъчно облагане, като например сключени договори за заем с лихвен процент, отличаващ се от пазарната лихва, включително безлихвени заеми, или отчитането на заплащане на възнаграждения или обезщетения за услуги, без те да са реално осъществени.


В категории: Бизнес


15
Коментара по темата
15.
Анонимен
26.11.2022 19:59:51
0
2
Една фирма, попада под прицел. Продават я. Откриват нова с управител, уж работил в продадената фирма. И така въртележката продължава да се върти.
14.
25.11.2022 22:19:12
1
4
И другото, което е, че трябва често да се правят такива проверки, а не веднъж на 10 години особено за фирми с обявени големо касови наличности!
13.
25.11.2022 22:16:42
0
1
Tрябва да ги задължат наличните касови пари, ако не са в касата да са по фирмена сметка и проверката да може да се прави във всеки един мномент без предварително известяване като се засичат едновременно сумите. Да няма вариант да са другаде парите, или в касата в офиса, или по сметка, то иначе някой може и в земята да каже, че ги е закопал! В България законите са направени като врата в полето!
12.
Адвокатин
25.11.2022 18:42:36
1
1
Само да питам ко пречи парите завинаги да останат в касата след проверката на НАП те законово юридически ивсякак са собственост на нямащият и връщането им лежи само иединствено на добрата му воля на тоя добряк.
11.
да добре
25.11.2022 17:27:52
0
4
най-лесно, сложих ги в колата, паркирах пред мола, и докато се въна 50 хилги и ги нямаше. Същата сутрин, когато служител на фирмата отвори касата и установи, че има кражба на пари в брой. Нямаме видео наблюдение. НАП да заповяда.
10.
До 8
25.11.2022 14:08:29
0
2
То за това календара на НСИ в една от предходните години беше с колаж костюмиран служител дърпащ с мека връзка пълзящата крива на тренда до посока перпендукулярна на Ox и успоредна на Oy.
9.
...
25.11.2022 13:58:34
3
0
Най- честата причина за отчитане на високи наличности на парични средства в годишните отчети са получени средства в брой по нефискализирани продажби и изплатени възнаграждения над договорените в писмените трудови договори на наетите от персонала. Собственикът не може да ги изхарчи нито предварително, нито последващо, но други могат да му ги изхарчат и без да ги има само защото са разбрали, че е собственик, а тия другите горките са щатни "голи охлюви".
8.
До7
25.11.2022 13:50:45
0
3
Има и поговорка, че след всеки байр следва надолнище ....
Издадените фактури по банка и отложеното плащане не се включват в касовата наличност, вярно, но ти вземаш само минуса, а плюса е новите постъпления , идващи от касите или по другите пътища от пари, платени в брой !
Така че ако всичко е наред би трябвало разликите да са малки , а не огромни !
Иначе фирмата бързо би фалирала !
7.
...
25.11.2022 13:31:56
1
5
Знаете ли, че при внезапни проверки- вероятно с предварителни указания за откриване на разминавания на касова наличност като се предоставят всички издадени документи на екипа и откриват в хиляди левове разминавания, които записват в протокола им за направената проверка, и предоставят за подпис от представляващия и длъжностното лице се налага два часа да им се доказва, че няма разминавания в касовата наличност, понеже издадените фактурите по банка и отложено плащане не се включват в касовата наличност.
"Псе и патка
Поискала веднъж патката да се похвали на кучето и му казала:
- Какви велики дарби са ми дали добрите олимпийски богове!... Все едно са ме създали за пример на всички земни същества! Водата, въздухът и земята - са моето тройно царство: аз ту летя, ту плавам, ту вървя!
А кучето отвърнало:
- Ти и като вървиш, и като плаваш, и като летиш, все патка си; и на земята, и на небето дори под бистрите вълни, ти символ вечен си на всичките глупавини!

Вий, млади вестникари и драскачи, ще разберете ли таз басничка що значи?"
6.
...
25.11.2022 13:11:09
2
7
А чували ли сте, че друга група трудоустроени наемат служители висшисти, които да се явяват на тежките конкурси и после да работят и на трудоустроените болни работните им задачи, понеже са под защита от уволнения? Знаете ли, че групата им е във всички държавни администрации и работят единствено и само подобни сензации, освен че си и превишават служебните права? Знаете ли при колко ревизии на предприятия, собствениците им си намират единствено смъртта? Знаете ли, че повечето от групата им са умствено- изостанали и оглупяли и не носят наказателнс отговорност, макар че работят в такива държавни и общински администрации и създават единствено стресове за другите претоварени с работни задачи?

Идват данъчните ( данъчните години) и вземат пачките (глупачките).
5.
Ако
25.11.2022 13:10:43
0
21
се направи една щателна проверка на стандарта на живот на някои данъчни служители, ще стане ясно защо в България има толкова много "сива икономика" !
А някой от тях показват стандарт толкова нагло и безпардонно, че и една бегла проверка би ги уличила ...'
Стига да има кой да я направи !
4.
хах
25.11.2022 12:27:24
1
15
данъчните са на хранилка няма как да са бесни….
3.
Това си е чисто лихварство. Наказва се по НК
25.11.2022 12:21:20
2
9
Да се правиш на журналист не е само да изпльокаш един турлюгювеч и да ходиш на коктейли. Трябва да прочетеш туй онуй и да говориш с факти

пари под наем = заем с лихва = лихварство

Според чл. 252, ал. 1 от НК, който без съответно разрешение извършва по занятие банкови, застрахователни или други финансови сделки, предоставя платежни услуги или издава електронни пари, за които се изисква такова разрешение, се наказва с лишаване от свобода от три до пет години и с конфискация до 1/2 от имуществото.
2.
Осторожен данъчен служител
25.11.2022 11:59:28
0
10
Флагман, отново сте с около година-две назад, когато се разнасяше един сак с пари из цял Бургас и Слънчев бряг. И ние се ъпгрейдваме обаче, и имаме различни мурафети да хващаме такива измамници.
1.
Някой
25.11.2022 11:18:48
0
31
Да не се чудим защо живеем в мизерията. Всеки върти схеми и далавери и си мисли че е много хитър. Лошото обаче е че мизерията е всеобща за всички после.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори