×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Служебният кабинет тайно предложи близък на Доган и Илия Павлов за орден „Стара планина“


Служебният кабинет тайно предложи близък на Доган и Илия Павлов за орден „Стара планина“
Вносител на предложението е лично премиерът Гълъб Донев, а инициативата вероятно идва от президента Румен Радев
25 Ноември 2022, Петък, 11:26 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Правителството на Стефан Янев отказа да награди Николай Вълканов, това на Донев обаче взе решението

Служебното правителство тайничко е приело решение за награждаване на проф. Николай Вълканов с орден „Стара планина“ първа степен. То е взето на 17 ноември, показа справка на „Флагман“ в системата за правна информация на Министерския съвет (МС).

Правителствената пресслужба не е анонсирала точката да е в дневния ред за заседание на МС. Не е и съобщавала за взетото решение.

Вносител на предложението за ордена пък е лично премиерът Гълъб Донев, което е необичайно.

В края на миналата година Николай Вълканов отново бе номиниран за най-високия държавен орден. И това пак се случи по време на служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Всъщност, предложението тогава бе разгледано извънредно, в неделя, в последния ден на правителството на Стефан Янев. То бе внесено от министъра на икономиката Даниела Везиева. Срещу награждаването обаче се бяха обявили няколко члена на служебния кабинет, което предотврати приемането на решението. Сред тях бяха и Велислав Минеков и Христо Алексиев, които са министри и в настоящото правителство.

Сега обаче решението е прието. Към момента няма публикувана стенограма, от която да става ясно дали е имало отпор от някои от министрите срещу награждаването на Николай Вълканов.

Окончателното становище за ордена трябва да вземе президентът Румен Радев.

С решението си МС всъщност предлага на държавния глава да издаде указ за награждаване на професор Николай Вълканов с орден „Стара планина” първа степен "за изключителния му принос и заслуги към икономическото развитие на страната".

Радев обаче, изглежда, няма проблем с това. Нещо повече, вероятно инициативата идва именно от него. От обсъждането на казуса в МС в края на миналата година става ясно, че тогава предложението е било съгласувано с президента.

През 2021 г. Румен Радев присъства на събитие на Българската минно-геоложката камара, начело на която е Николай Вълканов. По повод 30-годишнината от нейното създаване и за големия й принос в сферата на минното дело, Радев удостои камарата с Почетния знак на президента. Наградата тогава получи Николай Вълканов.

Мотивите на МС сега да предложи професор д.т.н. инж. Вълканов е, че той е "български предприемач, учен и общественик, посветил дългогодишния си професионален път на успешното развитие на българската икономика в различни направления: минно дело, опазване и възстановяване на околната среда, индустриално развитие, образование".

"Дейността на проф. Вълканов е свързана и със значителния принос във формирането на БВП на ръководените от него предприятия: “Минстрой Холдинг“ АД, председател на Съвета на Директорите от 1991 г.; “Горубсо Мадан“ АД, председател на Надзорния съвет от 2012 г.; “Родопи Еко Проджектс“ АД, председател на Надзорния съвет от 2002 г.; Научно-изследователски технологичен институт по минно строителство, директор от 1986 г. до 1991 г. Ръководените от проф. Вълканов компании системно реализират успешни инвестиции в активи, технологични и софтуерни разработки, както и в осигуряване и подобряване на безопасността и здравословните условия на труд. Николай Вълканов е изтъкнат учен с повече от 70 научни публикации, доклади, научно-приложни проекти от национално значение, регистрирани патенти и полезни модели", се посочва още в мотивите на МС и премиера Гълъб Донев.

Какъв е проблемът?

В мотивите е пропусната част от биографията на Николай Вълканов. Той бе вицепрезидент на групировката „Мултигруп“, ръководена от Илия Павлов и спрягана за част от обръча от фирми около ДПС. Известен е и с близките си връзки с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Именно чрез дружеството „Минстрой холдинг“ Доган получи прочутия си хонорар от 1,5 млн. лв. След избухването на скандала Николай Вълканов обоснова хонорара, като обяви, че лидерът на ДПС бил "изключителен експерт по хидроинженерство".

Наскоро бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай, сега остър критик на Доган, обяви, че оттегля подписа си като член на Инициативния комитет за издигането на Румен Радев за втори президентски мандат. Сред аргументите му са и връзките на Радев с Николай Вълканов.

Дори и Вълканов да заслужава държавна награда, въпросът е дали тя следва да е най-високата – орден „Стара планина“ първа степен.

Законът дава и други опции, сред които са ордените „Св. св. Кирил и Методий“, „За гражданска заслуга“, Мадарски конник“ или медалите „За заслуга“.


 


В категории: Политика


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
6
Коментара по темата
6.
...
25.11.2022 15:59:34
0
0
"Мултигруп" и ДПС! Малко повечко бягахме от домашните педагогическите стаи на връстниците му на Вълканов, че са чули да кажем по някоя дума на турски в предучилищна възраст.
Крайно време е в пограничните области да се въведе в образованието учебен предмет "съседен език" и без това си гостуваме и ни командироват по терлици.
5.
xmmm
25.11.2022 13:46:04
2
16
Спука се да раздава ордени хасковското мекере!
4.
МАНАФЯН
25.11.2022 13:04:58
3
10
КОМУНИСТА ПОЖАРНИКАРа агент "БУДА"-ла☭ „случайно“ построи паркинг за 4 млн. до бизнес сграда на…Николай Вълканов (проектант е мъжът на Мата Хари Eкатерина Захариева)
3.
Маноле 1,2,3
25.11.2022 12:28:30
2
10
Да не забравяме че Мултак 4 и главен свиневъд на ГЕРБ и бивш БСП областен секретар и Цацата избраха Радев за кандидат за президент и го държат с албум със снимки с мургавелки от с.Труд и Граф Игнатиево…
2.
Multiart
25.11.2022 12:09:26
1
26
След като Мултак номер 1 го направиха председател на парламента , а на мултак номер 2 Сашо Дончев го направиха първи демократ , енергетик и русофоб на републиката , как лъв е проблема мултак номер 3 Ники Вълканов заедно с Доган им подариха половината мини и язовири …а на малкия мултак Ковачки всички Тецове значи всичко върви по европейски , заедно с евро мутрата Боко и еврокрадеца Костов
1.
*********
25.11.2022 12:03:46
3
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори