×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мултимилионер се кандидатира за кмет на София


Мултимилионер се кандидатира за кмет на София
45-годишният Васил Терзиев може да е кандидатът на опозицията в столицата
24 Ноември 2022, Четвъртък, 16:52 ч.
Автор: Флагман

Васил Терзиев, създател на "Telerik", има шанс да спечели още на първи тур, сочели предварителните социологически проучвания

Мултимилионер влиза в играта за кмет на София. Ставало въпрос за бившия изпълнителен директор на софтуерната компания Telerik Васил Терзиев, който мнозина оприличават на по-младо копие на Кирил Петков

От "Продължаваме промяната" (ПП) настоявали той да е общият им претендент с ДБ за столичен кмет, разказаха депутатите в кулоарите на парламента. Според тях от ДБ имали резерви към кандидатурата, твърдели, че е по-добре да бъде издигнат претендент, който е политически разпознаваем, пише Труд.

Освен това в коалицията смятали, че най-добре ще е десните сили в столицата да играят заедно, за да не се разпиляват гласове.

Тезата на "Демократична България" била, че преди да се говори за конкретен кандидат трябва да се проведат разговори със "Спаси София", които вече обявиха, че на предстоящите местни избори ще играят партийно, за да не повторят грешката от предишните, когато събраха достатъчно гласове за самостоятелна група в СОС, но нямат такава заради това, че не играха партийно.

От "Спаси София" възнамерявали да издигнат Борис Бонев, който вече бил сравнително разпознаваем. Смятали, че ще привлекат и млади да гласуват за него, защото инициативите му били привлекателни за тях. От ДБ били склонни да подкрепят Бонев.

От "Продължаваме промяната" обаче нямали намерение да се съобразяват с обструкциите на ДБ и вече говорели пред партийните си членове, че имат кандидат за столичен кмет. Нещо повече - влизали и в конкретика, обяснявайки, че е време бизнесмен, въртящ милиони да поеме управлението на столицата.

Кандидатурата на Терзиев била получила дори "одобрение" от "Козяк", където от ПП ходили да сондират. Имало и направена социология, според която можел да спечели кметските избори още на първи тур.

IT специалисти коментираха, че по принцип хората от техните среди не се занимават с политика и избягват публични политически изказвания и изяви. Правело им впечатление, че от известно време Васил Терзиев често прави именно такива изказвания.

В публикацията на Свободна Европа от 23 юни 2022 г. "Еднорози на протест. Защо български предприемачи подкрепят правителството" е цитиран Васил Терзиев, който казва, че е излязъл на протест, защото го "притеснява перспективата държавата да бъде на автопилот и отново да се продължават старите модели на хора, които не се вясват в парламента, седят някъде далече, взимат решения и го играят като кукловоди".

Казва и че "никой не е гласувал за хора извън парламента, които да си седят някъде далече във вилата, къщата и да решават какво трябва да направят натискачите на копчета вътре в парламента".

БЛИЦ припомня, че Терзиев е един от спонсорите на предизборната кампания на "Продължаваме промяната". Той и неговият съдружник от Telerik Светозар Георгиев се оказват от IT експертите, на които от ПП казаха, че ще разчитат за кампанията си още през 2021 г. Тогава Светозар Георгиев е дарил 80 000 лв. Пред Сметната палата той декларира, че парите са от продажба на акции в “Телерик” АД. Тази година, за кампанията Светозар Георгиев е дарил 100 000 лв., а Васил Терзиев - 50 хил. лв., сочат данните от регистъра на Сметната палата.

Бизнесмени също разказаха, че знаят за намерението да бъде издигната кандидатурата на Васил Терзиев. Разказаха за близки връзки на бизнесмена със Соломон Паси, Мария Габриел и Ивайло Мирчев от ДБ, както и с Кирил Петков и Калина Константинова от ПП.

Васил Терзиев: Ако има такива работи, ще ги чуете

- Господин Терзиев, приел ли сте вече номинация от "Продължаваме промяната" да бъдете кандидат за кмет на София?
- Ако има такива работи, ще ги чуете. Вие много добре знаете как работят нещата. Хващате ме в среща с една от нашите портфейлни компании. Какво да Ви кажа?

- Въпросите ни са породени от информация, че има разногласия в ПП и ДБ, относно евентуална обща кандидатура за кмет на София на местните избори през 2023 година?
- Питайте ги тях, защо не питате тях?

- Защото най-чисто може да разберем от Вас дали са водени разговори с Вас и дали имате амбиции за политическа кариера?
- Искам да бъда президент.

- Вероятно се шегувате?
- Да. Не, напротив, просто се готвя за следващите избори за президент.

- И все пак, имали ли сте разговори за Ваша номинация за кмет на София?
- Вижте, аз съм си говорил със страшно много хора през годините, по всякакви поводи. И с хора от ПП, с ДБ, от ГЕРБ. И когато няма нещо, за което да говорим, не мисля, че мога да Ви кажа нещо повече. Когато има, ако има, ще се чуем и ще Ви кажа с подробности. Към момента съм фокусиран към това да бъда президент (смее се, б. р.)

От „Телерик“ до „Илевън Кепитъл“

Софтуерната компания "Телерик" е създадена през 2002 г. Трима от четиримата є съоснователи са завършили АУБ - Васил Терзиев, Светозар Георгиев и Бойко Яръмов. Изключението е Христо Косев, възпитаник на Техническия университет.

През 2014 г. "Телерик" беше придобита от американската технологична компания Progress, където Васил Терзиев зае поста главен директор "Иновации".

По-късно Терзиев се отделя от Progress, заедно с останалите създатели на Telerik и се заемат с развитието на образователната организация Телерик Академия като самостоятелно бизнес начинание.

Терзиев е партньор във фонда за рисково дялово инвестиране "Илевън Кепитъл" АД, който е учреден в началото на 2019 година с 10 млн. лева капитал и към средата на годината изкупува дялове в над 30 водещи стартъп компании от България и регион.

Прави сделка за 260 млн. долара

"Васил Терзиев е предприемач, бизнес ангел и ментор на стартиращи компании", пише за него capital.bg.

В борда на директорите е на международни компании. Завършил е бизнес администрация в АУБ. През 2002 г. той и партньорите му създават софтуерната компания Телерик, която 12 години по-късно продават за рекордните 260 милиона долара.

Определя се като мениджър, който е "демократичен, инклузивен, помагащ, но и много изискващ, когато някой е поел ангажимент", цитират го още capital.bg и добавят, че би искал среща с Петър Дънов, ако можеше.

"Един от най-важните ми навици, колкото и абсурдно да звучи, може би, е това да си се помоля всяка вечер. Не защото съм дълбоко религиозен християнин, вярващ човек съм, но всяка вечер този навик ми дава възможност да си направя равносметка и за деня за всичко, което ми е наред и да бъда благодарен" разкрива пък самият той пред Би Ти Ви.

Съветите към стартъпи: 

Пазете кеша, намалете темпото за назначаване на хора 

Предприемачът Васил Терзиев е чест събеседник на Forbes България. През април 2020 година, когато светът и България на практика са сковани от настъпващата коронакриза, Терзиев представя в изданието 5 топ съвети за стартъпи: "Не знам доколко всеки един съвет би бил приложим в новата реалност. И все пак има неща, които са въпрос на добра практика".

1. Пазете кеша

Преминаването през кризата ще е трудно за повечето компании. Изключение правят онези от тях, които са бенефициенти от ситуацията: например компании за телемедицина.

Вижте кои разходи можете да ограничите. Такива са например разходите за маркетинг. Няма смисъл да заделяте пари за офлайн реклама и събития, когато всичко е затворено. По-добре е да насочите бюджета към онлайн реклама.

2. Намалете темпото, с което назначавате хора

Изграждането на добър екип по продажби може да дочака по-добри времена.

3. Преразгледайте капиталовите разходи

Преценете кои от тях могат да почакат.

4. Приоритизирайте плащанията към партньори

Практиката е да се плаща най-напред на малките фирми, тъй като те са уязвими. На големите фирми, които имат повече стабилност, може да се плати и по-късно.

5. Преоценете бюджетите си на база новата реалност

Направете бюджет, сценарий, за който малко или повече очаквате да се случи. Но не се ограничавайте само до него. Направете и песимистичен, и оптимистичен сценарий.

От фейсбук

Дано видим магистрала и тунел под Петрохан близките 10 години

Съоснователят на "Телерик Васил" Терзиев е активен в социалните мрежи и във фейсбук често коментира актуални теми:

3 октомври

Минаха изборите. Разочарованието у някои хора изглежда огромно и казват, че ще стягат куфарите и ще поемат към Терминал 2. Не знам дали го разбират, но това не е много отговорно. Не знам защо са решили, че ставането на нормално общество е бърз, лесен и безболезнен процес. Като теглиш една м**** на България, не я теглиш на лошите герои - теглиш я на тези, които искат държавата ни да стане по-добро място за живеене, защото правиш работата им още по-трудна.

Ще ми се повече хора да се занимаваха с предприемачество от ранна детска възраст. Това щеше да ги научи, че лесно няма. Гарантиран положителен резултат - също. В много случаи, разликата между успелите и неуспелите хора, фирми и общества е само една - колко болка си избрал да понесеш в името на идеите ти преди да се откажеш.

Не се отказвайте, приятели! Използвайте гнева си не за отрицание и за бягство от проблемите на обществото ни, а за градивни цели. Всеки ден, всяко малко дело има значение и качва шанса за успех.

26 септември 

Къде сте, млади и стари функционери на ГЕРБ, да защитавате безумните изявления на г-жа Фандъкова, че твърденията за това колко е некачествен ремонтът (на жълтите павета, б. р.) и съпътстващите снимки са манипулация/провокация на млади полит активисти? 

Нямаше да коментирам темата, ако не бях гледал интервюто с г-жа Фандъкова по ТВ. Вместо да се заяжда със Спаси София, можеше просто да признае, че има проблеми и да каже, че ще бъде направено нещо по въпроса.

22 септември

От 4-то място на световно до това да сме след Фарьорски острови и Люксембург. Само напомням, че Фарьорските острови имат население от 50-60,000 човека.

Дали е на ниво футбол, дали на ниво държава - корупцията и непрофесионализмът не прощават.

28 август

Другата България. Днес се разходих до село Тошевци (северозападна България) където като дете прекарвах по-голямата част от лятото. За 25 години природата е отвоювала много територия. Едвам намерих къщата на баба и дядо. Хората ги няма, пътищата и къщите са неузнаваеми. Тази импулсивна разходка ми напомни колко преходни сме, но си казах, че все пак трябва да облагородяваме средата около нас за малкото време, което ни е дадено. И си припомних колко хубаво и щастливо детство съм имал.

П. С. Пътят до Враца/Монтана/Видин е под всякаква критика. Срамота е 120км да ги пътуваш два часа. Ако се оправи инфраструктурата, само мога да си представя колко ще дръпне целия регион. Дано видим магистрала и тунел под Петрохан близките 10 години.


В категории: Политика


Флагман.БГ Той се оказа мъж мечта Той се оказа мъж мечта 13/07/2024, Събота 22:00 1
Флагман.БГ Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия 13/07/2024, Събота 21:18 0
Флагман.БГ Това село има собствен аромат на билка Това село има собствен аромат на билка 13/07/2024, Събота 21:00 0
Флагман.БГ Германия е под порой Германия е под порой 13/07/2024, Събота 20:40 2
Флагман.БГ В този град времето днес беше непоносимо В този град времето днес беше непоносимо 13/07/2024, Събота 20:20 0
Флагман.БГ Юксел Кадриев побесня Юксел Кадриев побесня 13/07/2024, Събота 19:00 8
19
Коментара по темата
19.
*********
25.11.2022 07:12:33
1
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
18.
Сим
25.11.2022 03:46:43
0
4
Що,бе, изглежда добре, говори разумно , ако поне малко разбира от логиката на живота , наречена политика, може и да успее...Щото от ПП много ги няма по тоя тема.Говоря за връзката с реалния живот на 85% от българите, не за живота на юпита и таткови бизнесмени.
17.
XX
24.11.2022 21:24:01
4
8
Аз едно време бях сътрудник на КДС и оттогава мразя бизнесмените. Само държавна собственост трябва да има в България. Сега вече съм стар, издухан пияндурник и чекиджия. Добре че взимам голяма пенсийка.
16.
До глупендерите долу
24.11.2022 21:21:02
2
13
ето затова ще ревете че заплата повече от 800 в Бургас нямало. Всички коментари без 2-3 показват масова неграмотност злоба и тъпизъм. Простите и неуспелите никога няма да зацепят защо някой с милиарди ще иска да се кандидатира за кмет понеже в простите им кратуни и преминато през ценностната им система е там за да краде още и да е на далаверка (както те биха направили) . Също така в празните им кратуни щом е милиардер значи е крал и лъгал дори не знаят какво точно е Телерик но карай :) Затова ще си стоите с 800лв и ще ревете срещу другите и ще чакате някой друг да ви оправи живота.
15.
To
24.11.2022 21:20:33
8
2
То не се вързва.Щом е мултимилионер за какво му е да е кмет на заплата.Тоз,смешник са го изгонили аериканците некадърника и познава киро и го е врънкал да го оправи Айде такива тъпаци да се разкарат.Безмозъчни крадци
14.
mdda
24.11.2022 20:41:46
12
7
Още едно плъхче от корпоративния бранш.. Изцеждал държавата чрез фирмички, а сега ще иска да се присламчва на държавна хранилка! Отпадък!
13.
...
24.11.2022 20:12:11
3
2
"Влиза в играта за кмет", ама след публикуваното му интервю не знае, за което- тъй излиза.
Общински експерти си търсят платежоспособни да влизат в "играта за кмет"- "Кмета спонсор".
"Ше ида и ше кажа на кумета за тия документи, дето трябвало да се подават лично."
Голям келепир- нямат почивки, нямат отпуски в тая игра.
12.
Бай....
24.11.2022 19:36:43
7
16
Педал до педала, мила моя майно льо....
11.
9 е прав
24.11.2022 18:16:14
16
11
Трябват ни прости, некадърни комунисти да ни управляват и ще има просперитет.Такива дето им сече акълът, плашат масовката от олигофрени и пораждат завист.
10.
EU
24.11.2022 17:43:57
3
21
Ако тоеа ПП и ДБ са "десни сили" ще ни свърши живота да очакваме българина да поумнее!
9.
ХААА ХА ХА
24.11.2022 17:30:08
10
17
От зората на шибания капитализъм, тъпуците слагат бизнесмени да ги управляват и се чудят защо бизнесмените са на печалба само а те окрадени до шушка и гладни. АЙ титата ще имат някаква далавера със сигурност на астаналите ще духат супата. Давайте балъци, още 33 години нямате, българин няма да остане
8.
?
24.11.2022 17:25:45
6
16
Бургас туй кво го е*е?
7.
Въпрос?
24.11.2022 17:13:06
3
26
От написаното излиза, че на 14 години е основал компанията. Възможно ли е?
6.
хм
24.11.2022 17:09:47
12
21
Човек който е оставил на баба си къщата да я "вземе природата" няма ли да остави София да я взима природата или екоактивистите????
5.
Гейбееаст
24.11.2022 17:08:53
17
34
Мразим образовани и богати, ние сме прости и обичаме прости управници с които да се разбираме.
4.
*********
24.11.2022 17:08:22
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
До 2
24.11.2022 17:01:43
33
23
Гнило имаш в главата.Просто човека има прекалено много пари,а е много умен и патриот и иска да направи нещо за страната си.Дай Боже да е по-свестен от онова леке Киро
2.
Има нещо гнило в тая работа
24.11.2022 16:38:37
25
32
Мултимилионер вместо да си развива бизнеса за да стане милиардер ще се хване за едната кметска заплата да участва в избори?!?
1.
ХХ
24.11.2022 16:08:02
37
25
Всеки нормален би бягал далеч от бизнесмени. Но у нас доказано 95% са про'с'таци.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той се оказа мъж мечта Той се оказа мъж мечта Любовта му с Ива Бека се оказа по-силна от всичко Продават 5-звезден комплекс в Свети Влас за 15 млн. лева Продават 5-звезден комплекс в Свети Влас за 15 млн. лева Имотът се намира на брега на морето и е с площ над 9 квадратни метра Три еднотипни чешми вече работят в центъра на този град Три еднотипни чешми вече работят в центъра на този град От „Паркове и градини" призовават чешмите да не стават обект на вандализъм Наркобосовете Иво и Петър от Свети Влас заковани от ГДБОП Наркобосовете Иво и Петър от Свети Влас заковани от ГДБОП Уж безработните, но много богати млади мъже, са сочени за лидери на ОПГ-то Това село има собствен аромат на билка Това село има собствен аромат на билка В наши дни няма къща в това село, в която да не се отглежда чудната билка НАП започна здрави проверки по Южното Черноморие, инспектори влязоха в над 500 обекта НАП започна здрави проверки по Южното Черноморие, инспектори влязоха в над 500 обекта Най-честите нарушения са за неиздаване на фискален бон и разминаване между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата В този град времето днес беше непоносимо В този град времето днес беше непоносимо Оранжев код за опасни жеги имаше днес в цялата страна, очаква се и утре Просяци и дрогирани младежи тормозят пловдивчани Просяци и дрогирани младежи тормозят пловдивчани В съседните магазини за техника много често са наблюдавали как мъже от ромски произход обикалят по паркингите и уж указват на шофьорите къде има свободно място, а после настояват "услугата" да им бъде платена Ходят ли истинските бургазлии на плаж, вижте анкетата на Флагман.бг Ходят ли истинските бургазлии на плаж, вижте анкетата на Флагман.бг Днес направихме един социален експеримент, за да развенчаем или потвърдим един мит Скандал между група мъже доведе до масов бой Скандал между група мъже доведе до масов бой Един човек е пострадал след скандал
Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Барбора Крейчикова, която е смятана за специалист в играта на двойки, в каквато комбинация има седем триумфа в "Големия шлем", днес донесе втора поредна титла на своята странa Германия е под порой Германия е под порой Наводненията доведоха до временното затваряне на спешно отделение на болница, докато преливащи язовири причиниха допълнителни щети в някои жилищни райони 11 души загинаха заради свлачища във Виетнам 11 души загинаха заради свлачища във Виетнам Микробус бе затрупан с 16 души пътници в него Затвориха магистралата до Солун заради голям пожар Затвориха магистралата до Солун заради голям пожар Полицаи отклоняват пътуващите през селата около Серес, за да избегнат опасните участъци Ад в турски курорт, десетки пострадаха Ад в турски курорт, десетки пострадаха Туристически автобус, чиито спирачки отказали, се е спрял след като се блъснал в стена и рикоширал в 3 превозни средства 11-годишно момиче загина и 32 са ранени при катастрофа в Турция 11-годишно момиче загина и 32 са ранени при катастрофа в Турция Инцидентът с автобус е станал в южната част на страната Мислите, че българският парламентаризъм е ударил дъното? Я вижте американците Мислите, че българският парламентаризъм е ударил дъното? Я вижте американците Правилната адженда беше налагана по всякакви начини, обслужващите анализатори, медии, политици и полезни идиоти не щадяха нито сили, нито ресурси, а Байдън беше просто инструмент в ръцете им Заради жегите! Спират тировете в тези 6 области Заради жегите! Спират тировете в тези 6 области Решението е на АПИ Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“ Пожар на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган Пожар на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган Директорът на бургаската пожарна комисар Николай Николаев съобщи, че огънят е локализиран
Илхан АНДАЙ, анализатор Илхан АНДАЙ, анализатор Наследникът на Пеевски до Доган е с прякор на хищник - Вълка Виц на деня Виц на деня Блондинка се обажда на приятелка:
- Знаеш ли, вчера съвсем близо до нас откриха автомивка. Колко удобно! Мога и пеша да отида
Виц на деня Виц на деня След семеен скандал:
- Край, напускам те! Отивам си обратно при мама!
- Късно е, тя преди малко дойде тук. Напуснала баща ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една блондинка влязла в интернет и на успяла да излезе.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори