Чай на закуска, зеленчуци на обяд и вино вечер пазят от деменция
Това се дължи на флавонолите, съдържащи се в тези продукти
Чай на закуска, шепа зеленчуци на обяд и чаша вино вечер предпазват от деменция, съобщава БТА като цитира Дейли мейл. Това се дължи на флавонолите, съдържащи се в тези продукти.
Учени от медицинския център „Ръш“ в Чикаго са наблюдавали 1000 души над 80 години в продължение на 7 години. Участниците са давали информация за храненето си и успоредно с това са попълвали когнитивни тестове. Никой от наблюдаваните пациенти не е бил с деменция. Общото между тях се е оказало храненето.
Средният прием на флавоноли е бил 10 мг на ден. Най-ниската консумация била в рамките на 5 мг – еквивалентът на малка купа листни зеленчуци или три-четири чаши чай.
Консумиращите кейл, боб, спанак, броколи и чай имат най-ниските нива на когнитивни нарушения. Но и тези, които обичат домати, ябълки, вино и портокали могат да избегнат риска от деменция.
Томас Холанд, който е сред авторите на проучването, каза: „Вълнуващо е да разберем, че диетата може да предотврати упадъка. Бих искал хората да разберат, че никога не е твърде рано или твърде късно да направят здравословни промени в начина си на живот.“
Според данните от 2016 г. 8,5 процента от хората над 65 години в САЩ страдат от когнитивни нарушения.
Игнажден е, внимавайте кой ще влезе в дома ви
Украински войници превърнаха BMW 7-Series в мобилна ракетна установка
Лионел Меси получи часовник за 1,1 милиона долара
Грешката, която качва разхода на гориво през зимата с до 2 литра на 100 км
Четвърти цвят на светофара: бъдещето на трафика с автономни коли
ЕК отстъпва от забраната на ДВГ, но с нови условия, които може да убият автомобилната индустрия
Празниците насаме: как да превърнем самотата в грижа за себе си
2026: Годината, в която Близнаци, Везни и Водолей спират да отлагат съдбата си
Предсрочните избори (не)избежни – 22 март или 5 април са най-вероятните дати
2025: Рекордна година за златото - поскъпване, търсене и интерес от българските инвеститори
Мария Цънцарова не е освободена от работа
РИОСВ потвърди: Производството на „Кроношпан“ е в екологичните норми
