×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Българо- американското военно учение „Тракийски страж – 2023“ ще се проведе у нас от 12 до 30 юни
  • Цените на храните в Германия започват да падат
  • Спецов с 6050 лева месечна заплата в НАП
  • ВКС върна повторно 4-годишната присъда за изнудване на Марешки
  • Гешев внесе искане за снемане на имунитета на Даниел Александров
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Знаете ли какво е „мозъчна мъгла“ – млад специалист от МБАЛ „Бургасмед“ с безценни съвети за пациенти, боледували от ковид


Знаете ли какво е „мозъчна мъгла“ – млад специалист от МБАЛ „Бургасмед“ с безценни съвети за пациенти, боледували от ковид
Д-р Константин Ставратев е едва на 26 години, но прави впечатление с желанието и отличната си подготовка
23 Ноември 2022, Сряда, 10:40 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА снимка: Авторът

"Мозъчната мъгла" е пост ковид симптом и трябва да се обърнете към специалист, ако продължава по-дълго от обичайното 

Д-р Константин Ставратев започва втората година от специализацията си в Отделението по нервни болести на МБАЛ „Бургасмед“. Той е едва на 26 години, но прави впечатление с желанието и отличната си подготовка. Със сигурност д-р Ставратев ще бъде един от тези, за които в следващите години все по-често ще се говори.

Срещаме се с него в Отделението по нервни болести, за да разкаже пред читателите на Флагман.бг какво го е накарало да избере медицината, защо се е „гмурнал“ в неврологията“ и е избрал проспериращата МБАЛ „Бургасмед“.

Д-р Константин Ставратев е завършил средното си образование в АЕГ „Гео Милев“ Бургас през 2014г. Продължава образованието си в Медицинския университет във Варна. През 2020г. поема отговорност и по време на първата ковид вълна става част от екипа на МБАЛ „Бургасмед“.

„Работата в такава среда те кара бързо да натрупаш увереност и познания, необходими за справяне с ежедневните казуси, които възникват по време на дежурство. В най-големите пикове от пандемията се сблъсквах с всякакви случаи, тъй като бях част от спешната медицинска помощ, на първа линия. Бързото, навременно решение при такива заболявания може да са ключови за изхода от болестта на пациента“, разказва днес д-р Ставратев, който се гмурка в дълбокото още в началото на специализацията си.

„Натрупах опит и познания в няколко направления докато открих неврологията и екипа, от който имах нужда в лицето на МБАЛ „Бургасмед“. Организираността, отговорността и вниманието, което Отделението по неврология дава на пациентите си, възражда ентусиазма ми все повече да се развивам в тази насока. В болницата има изключително отговорни специалисти, отличаващи се с дисциплина и коректност. Точно поради тази причина реших да проведа специализацията си в това здравно заведение“, споделя младият лекар.

Той уточнява, че при много пациенти прекарали COVID-19 се проявява поне един неврологичен симптом.  Най-често - в обонянието и вкуса, главоболие, замаяност, дълготрайни когнитивни нарушения, психически проблеми като депресия и страхова невроза, “мозъчна мъгла”, мозъчно-съдови инциденти, епилептични пристъпи, разстройства на нервно-мускулното предаване, енцефалопатия, менингоенцефалити, миалгия.

„Загубата на обоняние и вкус бяха едни от първите описани симптоми при COVID-19 инфекция, особено при леките форми на протичане, по често при млади хора, като това може да бъде и единствения симптом. При повечето пациенти има благоприятно развитие и в рамките на две-три седмици се отчита значително подобрение. Ако продължава за по-дълъг период от време, надвишаващ шест месец може да се приложи така нареченото “обонятелно обучение” като се използват силни аромати, предимно кафе, лимон, евкалипт“, съветва д-р Ставратев.

„В немалко случаи един от най-изразените симптоми е главоболието. Трябва да се обърне внимание на неговата интензивност, честота, продължителност и провокиращи фактори като това определя лечението, което ще се започне. Друго често оплакване, за което съобщават пациентите е тъй наречената „мозъчна мъгла”, изразяваща се в нарушение на паметта, объркване, разсеяност, лесна раздразнителност. Обикновено това е преходно състояние и отшумява в рамките на няколко месеца“, допълва той.

Д-р Ставратев уточнява, че инфекцията с SARS-Cov-2  може да доведе до увеличена честота на епилептичните пристъпи. 

При такъв тип пациенти трябва да се обърне внимание на лекарствените взаимодействия между медикаментите за епилепсия и тези, използвани за лечение на COVID-19, предупреждава той.

„Симптоматиката може да варира зависимост от рисковите фактори, които са различно проявени при отделните пациенти. Към тях спадат високото кръвно налягане, захарен диабет, онкологична патология, бъбречната недостатъчност, цирозата на черния дроб и някои сърдечно-съдови заболявания. След прекаран COVID-19 има пациенти, които продължават да имат оплаквания от неврологичен характер в следващите няколко месеца - цефалгия, световъртеж, сънливост, влошено качество на съня, изтръпване в крайниците, мигриращи болки в различни части на тялото. Хората в по-напреднала възраст, както и тези с налични предразполагащи фактори имат по-висок риск за развитие на мозъчно-съдови заболявания. Една евентуална инфекция може да предизвика мозъчно-съдов инцидент основно чрез нарушения в съсирваемостта на кръвта, дестабилизация на атероматозни плаки“, съветва още д-р Ставратев.

Поведението при възникнал остър исхемичен мозъчен инсулт в рамките на SARS-Cov-2 инфекция, не се различава от стандартните препоръки и терапевтични алгоритми, уточнява медикът.

Превантивните мерки за ограничаване на мозъчно-съдовите заболявания са диета, поддържане на нормално телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол, спиране на тютюнопушенето, ограничаване на консумацията на алкохол, намаляване на психо-емоционалния стрес, редовни физически упражнения и др. Внимание трябва да се обърне и на тромбопрофилактиката чрез изпълняване на предписаното антиагрегантно или антикоагуалнтно лечение.

„МБАЛ „Бургасмед“ разполага с висококвалифицирани и изявени специалисти. Използваната апаратура от болницата е на страхотно ниво, което позволява навременно, точно диагностициране и провеждане на необходимото лечение. Провеждат се и високоспециализирани изследвания като електроенцефалография (еег), електромиография (емг), доплер ехография на каротидни съдове.  В Отделението по нервни болести има възможност да се проведе едно от най-ефективните специфични лечения за остър исхемичен мозъчен инсулт, т.н. тромболиза - разграждането на тромба причинил мозъчния инсулт. Пациентите преминали успешно през тази интервенция имат шанс за пълно възстановяване. Специфично е, че трябва да се проведе в кратък период от време - до четири часа и половина от първата изява на симптомите. Затова е важно при възникване на признаци като затруднения в движенията на крайниците и говора, а също изкривяване на устата, да се потърси незабавно спешна помощ“, допълни още д-р Ставратев.


В категории: Здраве


България Всички новини
Трима арестувани заради свадата в Комлука Трима арестувани заради свадата в Комлука Задържани са за агресивно поведение и несъобразяване с полицейските разпореждания Кубрат се качи мъртво пиян на мощен джип, с който може да премаже като клечка друго МПС Кубрат се качи мъртво пиян на мощен джип, с който може да премаже като клечка друго МПС Полицейски екипи го спипаха край Созопол Как да подобрим секса, ако мъжът има малък пенис? Как да подобрим секса, ако мъжът има малък пенис? Ето няколко идеи Сладки спомени или отмъщение: Кога не бива да се забърквате с бившия Сладки спомени или отмъщение: Кога не бива да се забърквате с бившия Казват, че не можеш да поправиш счупена чаша. Но ако говорим за връзката между мъж и жена, можете да я залепите така, че да бъде по-силна от преди Зодиите, за които парите са на първо място Зодиите, за които парите са на първо място Вижте кои са те Рецепта за кето пълнени гъби Рецепта за кето пълнени гъби Любимите пълнени гъбки, които няма да нарушат вашия кето режим Назначени са още двама заместник-министри Назначени са още двама заместник-министри Таня Георгиева (Дъбнишка) поема поста заместник-министър на земеделието и храните Май никога няма да осъдят Марешки, отново отмениха присъдата му Май никога няма да осъдят Марешки, отново отмениха присъдата му За втори пореден път ВКС отменя 4-годишната му присъда  Заболяванията на щитовидната жлеза- ендемични за Балканския полуостров Заболяванията на щитовидната жлеза- ендемични за Балканския полуостров Доц. Филипов преглежда в медицински център "Света София" и университетска болница "Дева Мария" в Бургас Държавите, които не искат да приемат мигранти, да плащат на останалите, реши ЕС Държавите, които не искат да приемат мигранти, да плащат на останалите, реши ЕС Държавите членки ще бъдат задължени да приемат известен брой от тези кандидати за убежище
Подгответе се за дигиталното евро, всеки ще държи по 3 хил. във виртуалния си портфейл Подгответе се за дигиталното евро, всеки ще държи по 3 хил. във виртуалния си портфейл Идеята на този таван е цифровото евро да бъде използвано за разплащане, а не хората и бизнесът да държат спестяванията си в дигитален формат Полицай е заснел НЛО в Лас Вегас? Полицай е заснел НЛО в Лас Вегас? Притеснени граждани твърдят, че "нечовеци" са били в двора им „Холивудските вампири“ идат в България, Джони Деп заговори за съня като за наркотик „Холивудските вампири“ идат в България, Джони Деп заговори за съня като за наркотик Алис Купър пък иска да му вземе кръст от стара българска църква Трагедия след потопа от „Нова Каховка“, майка и двете й бебета загинаха Трагедия след потопа от „Нова Каховка“, майка и двете й бебета загинаха Български професор, който преподаваше в Харковския университет, разказа ужасни неща, а друг учен заговори за край на къпането в Черно море Продадоха рубин за близо 35 млн. долара Продадоха рубин за близо 35 млн. долара Това прави по почти 630 300 долара на карат Нов гаф на Джо Байдън, „направи“ премиера на Великобритания президент Нов гаф на Джо Байдън, „направи“ премиера на Великобритания президент Той се обърнал към Риши Сунак с думите "Добре дошъл, г-н президент" Тръмп аут от битката за Белия дом? Обвиниха го за притежание на секретни документи Тръмп аут от битката за Белия дом? Обвиниха го за притежание на секретни документи Той отдавна е най-голямата заплаха за Джо Байдън и корумпираната Демократическа партия, обявиха съратниците му Създадоха бебета мишки от два мъжки гризача, скоро и хора Създадоха бебета мишки от два мъжки гризача, скоро и хора Постигнат е пробив в създаването на ембриони от еднополови двойки Внукът на Симеон II - принц Тасило пое в неочаквана посока Внукът на Симеон II - принц Тасило пое в неочаквана посока Става диджей Вижте новата Мисис Русия - прилича на крокодил Вижте новата Мисис Русия - прилича на крокодил Чуха се призиви да й се отнеме короната и то веднага
Георги КАДИЕВ, бивш депутат Георги КАДИЕВ, бивш депутат Пеевски ни демонстрира, че контролира изцяло "Възраждане" и "Има такъв народ" и частично всички останали Виц на деня Виц на деня 2030 година. НАСА открива първия ресторант на Луната. Посетител пише в книгата за гости:
"Храната е добра, обслужването също, но липсва атмосфера..."
Виц на деня Виц на деня Пациент при доктора:
- Докторе, като ставам сутрин, всичко ме боли!
- Ставайте тогава по обяд!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
"Солидна фирма търси да назначи безделници на работа при конкуренцията."
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече