×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Знаете ли какво е „мозъчна мъгла“ – млад специалист от МБАЛ „Бургасмед“ с безценни съвети за пациенти, боледували от ковид


Знаете ли какво е „мозъчна мъгла“ – млад специалист от МБАЛ „Бургасмед“ с безценни съвети за пациенти, боледували от ковид
Д-р Константин Ставратев е едва на 26 години, но прави впечатление с желанието и отличната си подготовка
23 Ноември 2022, Сряда, 10:40 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА снимка: Авторът

"Мозъчната мъгла" е пост ковид симптом и трябва да се обърнете към специалист, ако продължава по-дълго от обичайното 

Д-р Константин Ставратев започва втората година от специализацията си в Отделението по нервни болести на МБАЛ „Бургасмед“. Той е едва на 26 години, но прави впечатление с желанието и отличната си подготовка. Със сигурност д-р Ставратев ще бъде един от тези, за които в следващите години все по-често ще се говори.

Срещаме се с него в Отделението по нервни болести, за да разкаже пред читателите на Флагман.бг какво го е накарало да избере медицината, защо се е „гмурнал“ в неврологията“ и е избрал проспериращата МБАЛ „Бургасмед“.

Д-р Константин Ставратев е завършил средното си образование в АЕГ „Гео Милев“ Бургас през 2014г. Продължава образованието си в Медицинския университет във Варна. През 2020г. поема отговорност и по време на първата ковид вълна става част от екипа на МБАЛ „Бургасмед“.

„Работата в такава среда те кара бързо да натрупаш увереност и познания, необходими за справяне с ежедневните казуси, които възникват по време на дежурство. В най-големите пикове от пандемията се сблъсквах с всякакви случаи, тъй като бях част от спешната медицинска помощ, на първа линия. Бързото, навременно решение при такива заболявания може да са ключови за изхода от болестта на пациента“, разказва днес д-р Ставратев, който се гмурка в дълбокото още в началото на специализацията си.

„Натрупах опит и познания в няколко направления докато открих неврологията и екипа, от който имах нужда в лицето на МБАЛ „Бургасмед“. Организираността, отговорността и вниманието, което Отделението по неврология дава на пациентите си, възражда ентусиазма ми все повече да се развивам в тази насока. В болницата има изключително отговорни специалисти, отличаващи се с дисциплина и коректност. Точно поради тази причина реших да проведа специализацията си в това здравно заведение“, споделя младият лекар.

Той уточнява, че при много пациенти прекарали COVID-19 се проявява поне един неврологичен симптом.  Най-често - в обонянието и вкуса, главоболие, замаяност, дълготрайни когнитивни нарушения, психически проблеми като депресия и страхова невроза, “мозъчна мъгла”, мозъчно-съдови инциденти, епилептични пристъпи, разстройства на нервно-мускулното предаване, енцефалопатия, менингоенцефалити, миалгия.

„Загубата на обоняние и вкус бяха едни от първите описани симптоми при COVID-19 инфекция, особено при леките форми на протичане, по често при млади хора, като това може да бъде и единствения симптом. При повечето пациенти има благоприятно развитие и в рамките на две-три седмици се отчита значително подобрение. Ако продължава за по-дълъг период от време, надвишаващ шест месец може да се приложи така нареченото “обонятелно обучение” като се използват силни аромати, предимно кафе, лимон, евкалипт“, съветва д-р Ставратев.

„В немалко случаи един от най-изразените симптоми е главоболието. Трябва да се обърне внимание на неговата интензивност, честота, продължителност и провокиращи фактори като това определя лечението, което ще се започне. Друго често оплакване, за което съобщават пациентите е тъй наречената „мозъчна мъгла”, изразяваща се в нарушение на паметта, объркване, разсеяност, лесна раздразнителност. Обикновено това е преходно състояние и отшумява в рамките на няколко месеца“, допълва той.

Д-р Ставратев уточнява, че инфекцията с SARS-Cov-2  може да доведе до увеличена честота на епилептичните пристъпи. 

При такъв тип пациенти трябва да се обърне внимание на лекарствените взаимодействия между медикаментите за епилепсия и тези, използвани за лечение на COVID-19, предупреждава той.

„Симптоматиката може да варира зависимост от рисковите фактори, които са различно проявени при отделните пациенти. Към тях спадат високото кръвно налягане, захарен диабет, онкологична патология, бъбречната недостатъчност, цирозата на черния дроб и някои сърдечно-съдови заболявания. След прекаран COVID-19 има пациенти, които продължават да имат оплаквания от неврологичен характер в следващите няколко месеца - цефалгия, световъртеж, сънливост, влошено качество на съня, изтръпване в крайниците, мигриращи болки в различни части на тялото. Хората в по-напреднала възраст, както и тези с налични предразполагащи фактори имат по-висок риск за развитие на мозъчно-съдови заболявания. Една евентуална инфекция може да предизвика мозъчно-съдов инцидент основно чрез нарушения в съсирваемостта на кръвта, дестабилизация на атероматозни плаки“, съветва още д-р Ставратев.

Поведението при възникнал остър исхемичен мозъчен инсулт в рамките на SARS-Cov-2 инфекция, не се различава от стандартните препоръки и терапевтични алгоритми, уточнява медикът.

Превантивните мерки за ограничаване на мозъчно-съдовите заболявания са диета, поддържане на нормално телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол, спиране на тютюнопушенето, ограничаване на консумацията на алкохол, намаляване на психо-емоционалния стрес, редовни физически упражнения и др. Внимание трябва да се обърне и на тромбопрофилактиката чрез изпълняване на предписаното антиагрегантно или антикоагуалнтно лечение.

„МБАЛ „Бургасмед“ разполага с висококвалифицирани и изявени специалисти. Използваната апаратура от болницата е на страхотно ниво, което позволява навременно, точно диагностициране и провеждане на необходимото лечение. Провеждат се и високоспециализирани изследвания като електроенцефалография (еег), електромиография (емг), доплер ехография на каротидни съдове.  В Отделението по нервни болести има възможност да се проведе едно от най-ефективните специфични лечения за остър исхемичен мозъчен инсулт, т.н. тромболиза - разграждането на тромба причинил мозъчния инсулт. Пациентите преминали успешно през тази интервенция имат шанс за пълно възстановяване. Специфично е, че трябва да се проведе в кратък период от време - до четири часа и половина от първата изява на симптомите. Затова е важно при възникване на признаци като затруднения в движенията на крайниците и говора, а също изкривяване на устата, да се потърси незабавно спешна помощ“, допълни още д-р Ставратев.


В категории: Здраве


България Всички новини
Разбра се коя е богатата дама, която се самоуби на АМ "Струма" Разбра се коя е богатата дама, която се самоуби на АМ "Струма" Жената с инициали А.З. спряла внезапно джипа си, слязла от него, качила се на парапета на виадукта и полетяла Унищожителен доклад от Брюксел за България, може да загубим милиарди Унищожителен доклад от Брюксел за България, може да загубим милиарди Зякъсняваме фатално с ПВУ Почина легендарен българин Почина легендарен българин Погребението ще се състои на 21 юни от 11 часа в Траурен парк на с. Златитрап Уникален дворец на 2 хил. години отваря врати в България Уникален дворец на 2 хил. години отваря врати в България "Армира" е призната за най-богатия частен дворец от римско време по българските земи Ледникът на Страшния съд - може би най-големият риск за Земята от години насам Ледникът на Страшния съд - може би най-големият риск за Земята от години насам Ако той се разтопи изведнъж или започне да се топи бързо, ще се изправим пред катастрофално покачване на нивото на Световния океан Могат ли бургазлии да се справят със задача от матурите за седмокласници Могат ли бургазлии да се справят със задача от матурите за седмокласници Вижте нашия социален експеримент Извънредно! Арестуваха кмет Извънредно! Арестуваха кмет Този път е бил закопчан, защото е продал камината за отопление на пенсионерския клуб във Войнягово Световната клубна звезда HVMZA открива с грандиозно музикално шоу Bedroom beach Световната клубна звезда HVMZA открива с грандиозно музикално шоу Bedroom beach Вече официално са обявени и най-очакваните събития за Лято 2024, вижте част от тях На Черешова задушница използвайте удобния градски транспорт на Бургас На Черешова задушница използвайте удобния градски транспорт на Бургас На всички, които в този ден искат да почетат паметта на починали роднини и близки напомняме, че могат да се придвижат до гробищния парк с помощта на градския транспорт Може да се запишете в новото издание на лятната академия по рисуване Може да се запишете в новото издание на лятната академия по рисуване Това издание се посвещава на 100-годишнината от рождението на големия бургаски художник Георги Баев
Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет При някои хора такава болка се появява след дълъг работен ден и изчезва след добра почивка Човек лежи на платното и не мърда, вижте повече за кошмара на АМ "Тракия" Човек лежи на платното и не мърда, вижте повече за кошмара на АМ "Тракия" Мотористът лежеше на платното и не мърдаше, твърди очевидец Румъния се въоражава, изгражда военновъздушна база за 2,5 млрд.евро на Черно море Румъния се въоражава, изгражда военновъздушна база за 2,5 млрд.евро на Черно море Командирът на базата полковник Николае Крету каза, че Румъния е решила да подобри капацитета на базата Михаил Когълничану след руската инвазия в Грузия през 2008 г. и анексирането на Крим през 2014 г. Забраниха на тази плеймейтка да говори, защото... Забраниха на тази плеймейтка да говори, защото... Съдията дори ми се скара, че съм качила видеото с нападението в инстаграм“, оплака се красавицата  Това са верните отговори на матурата Това са верните отговори на матурата Във втория модул на изпита седмокласниците трябваше са направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач на разказа "Изборът" на Кристин Димитрова Ужас край любим турски курорт! Избухна огромен пожар Ужас край любим турски курорт! Избухна огромен пожар Пламъците вече са унищожили площ от 575 хектара, съобщи министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ Този автокрадец трябва да гние зад решетките, вижте бруталния разказ на една от жертвите му Този автокрадец трябва да гние зад решетките, вижте бруталния разказ на една от жертвите му Марио Илиев бе арестуван в Пловдив
Проф. Владимир ЧУКОВ, анализатор Проф. Владимир ЧУКОВ, анализатор Да си разменим загубени територии с Гърция - ние с излаз на Бяло море, те на Черно

Виц на деня Виц на деня Интервю:
- Умеете ли да работите добре в екип?
- Не.
- Вълк-единак, значи?
- Не, аз и сам не работя добре.
Виц на деня Виц на деня В полицията:
- Къде ви бяха парите?
- Тук в сутиена!
- А защо не му попречихте?
- Ами мислех, че е с добри намерения...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да не изневерява мъжът, жената трябва да се променя. А за да не изневерява жената, мъжът не трябва да се променя.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори