×
Световно първенство 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Знаете ли какво е „мозъчна мъгла“ – млад специалист от МБАЛ „Бургасмед“ с безценни съвети за пациенти, боледували от ковид


Знаете ли какво е „мозъчна мъгла“ – млад специалист от МБАЛ „Бургасмед“ с безценни съвети за пациенти, боледували от ковид
Д-р Константин Ставратев е едва на 26 години, но прави впечатление с желанието и отличната си подготовка
23 Ноември 2022, Сряда, 10:40 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА снимка: Авторът

"Мозъчната мъгла" е пост ковид симптом и трябва да се обърнете към специалист, ако продължава по-дълго от обичайното 

Д-р Константин Ставратев започва втората година от специализацията си в Отделението по нервни болести на МБАЛ „Бургасмед“. Той е едва на 26 години, но прави впечатление с желанието и отличната си подготовка. Със сигурност д-р Ставратев ще бъде един от тези, за които в следващите години все по-често ще се говори.

Срещаме се с него в Отделението по нервни болести, за да разкаже пред читателите на Флагман.бг какво го е накарало да избере медицината, защо се е „гмурнал“ в неврологията“ и е избрал проспериращата МБАЛ „Бургасмед“.

Д-р Константин Ставратев е завършил средното си образование в АЕГ „Гео Милев“ Бургас през 2014г. Продължава образованието си в Медицинския университет във Варна. През 2020г. поема отговорност и по време на първата ковид вълна става част от екипа на МБАЛ „Бургасмед“.

„Работата в такава среда те кара бързо да натрупаш увереност и познания, необходими за справяне с ежедневните казуси, които възникват по време на дежурство. В най-големите пикове от пандемията се сблъсквах с всякакви случаи, тъй като бях част от спешната медицинска помощ, на първа линия. Бързото, навременно решение при такива заболявания може да са ключови за изхода от болестта на пациента“, разказва днес д-р Ставратев, който се гмурка в дълбокото още в началото на специализацията си.

„Натрупах опит и познания в няколко направления докато открих неврологията и екипа, от който имах нужда в лицето на МБАЛ „Бургасмед“. Организираността, отговорността и вниманието, което Отделението по неврология дава на пациентите си, възражда ентусиазма ми все повече да се развивам в тази насока. В болницата има изключително отговорни специалисти, отличаващи се с дисциплина и коректност. Точно поради тази причина реших да проведа специализацията си в това здравно заведение“, споделя младият лекар.

Той уточнява, че при много пациенти прекарали COVID-19 се проявява поне един неврологичен симптом.  Най-често - в обонянието и вкуса, главоболие, замаяност, дълготрайни когнитивни нарушения, психически проблеми като депресия и страхова невроза, “мозъчна мъгла”, мозъчно-съдови инциденти, епилептични пристъпи, разстройства на нервно-мускулното предаване, енцефалопатия, менингоенцефалити, миалгия.

„Загубата на обоняние и вкус бяха едни от първите описани симптоми при COVID-19 инфекция, особено при леките форми на протичане, по често при млади хора, като това може да бъде и единствения симптом. При повечето пациенти има благоприятно развитие и в рамките на две-три седмици се отчита значително подобрение. Ако продължава за по-дълъг период от време, надвишаващ шест месец може да се приложи така нареченото “обонятелно обучение” като се използват силни аромати, предимно кафе, лимон, евкалипт“, съветва д-р Ставратев.

„В немалко случаи един от най-изразените симптоми е главоболието. Трябва да се обърне внимание на неговата интензивност, честота, продължителност и провокиращи фактори като това определя лечението, което ще се започне. Друго често оплакване, за което съобщават пациентите е тъй наречената „мозъчна мъгла”, изразяваща се в нарушение на паметта, объркване, разсеяност, лесна раздразнителност. Обикновено това е преходно състояние и отшумява в рамките на няколко месеца“, допълва той.

Д-р Ставратев уточнява, че инфекцията с SARS-Cov-2  може да доведе до увеличена честота на епилептичните пристъпи. 

При такъв тип пациенти трябва да се обърне внимание на лекарствените взаимодействия между медикаментите за епилепсия и тези, използвани за лечение на COVID-19, предупреждава той.

„Симптоматиката може да варира зависимост от рисковите фактори, които са различно проявени при отделните пациенти. Към тях спадат високото кръвно налягане, захарен диабет, онкологична патология, бъбречната недостатъчност, цирозата на черния дроб и някои сърдечно-съдови заболявания. След прекаран COVID-19 има пациенти, които продължават да имат оплаквания от неврологичен характер в следващите няколко месеца - цефалгия, световъртеж, сънливост, влошено качество на съня, изтръпване в крайниците, мигриращи болки в различни части на тялото. Хората в по-напреднала възраст, както и тези с налични предразполагащи фактори имат по-висок риск за развитие на мозъчно-съдови заболявания. Една евентуална инфекция може да предизвика мозъчно-съдов инцидент основно чрез нарушения в съсирваемостта на кръвта, дестабилизация на атероматозни плаки“, съветва още д-р Ставратев.

Поведението при възникнал остър исхемичен мозъчен инсулт в рамките на SARS-Cov-2 инфекция, не се различава от стандартните препоръки и терапевтични алгоритми, уточнява медикът.

Превантивните мерки за ограничаване на мозъчно-съдовите заболявания са диета, поддържане на нормално телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол, спиране на тютюнопушенето, ограничаване на консумацията на алкохол, намаляване на психо-емоционалния стрес, редовни физически упражнения и др. Внимание трябва да се обърне и на тромбопрофилактиката чрез изпълняване на предписаното антиагрегантно или антикоагуалнтно лечение.

„МБАЛ „Бургасмед“ разполага с висококвалифицирани и изявени специалисти. Използваната апаратура от болницата е на страхотно ниво, което позволява навременно, точно диагностициране и провеждане на необходимото лечение. Провеждат се и високоспециализирани изследвания като електроенцефалография (еег), електромиография (емг), доплер ехография на каротидни съдове.  В Отделението по нервни болести има възможност да се проведе едно от най-ефективните специфични лечения за остър исхемичен мозъчен инсулт, т.н. тромболиза - разграждането на тромба причинил мозъчния инсулт. Пациентите преминали успешно през тази интервенция имат шанс за пълно възстановяване. Специфично е, че трябва да се проведе в кратък период от време - до четири часа и половина от първата изява на симптомите. Затова е важно при възникване на признаци като затруднения в движенията на крайниците и говора, а също изкривяване на устата, да се потърси незабавно спешна помощ“, допълни още д-р Ставратев.


В категории: Здраве


Флагман.БГ Атанас Колев и Лидия май ще правят сватба Атанас Колев и Лидия май ще правят сватба 06/12/2022, Вторник 18:41 1
България Всички новини
Осъдиха Живко Стоянов от Бургас, намерил си роб за гавра Осъдиха Живко Стоянов от Бургас, намерил си роб за гавра В съучастие със Станко Георгиев два дни експлоатирали и били 20-годишен младеж Как да преодолеем сексуалната скука Как да преодолеем сексуалната скука Проучване показва, че в определени случаи сексуалната скука корелира с изневери и сексуално поведение, които могат да изложат на риск личната цялост на партньора 4 правила за работа с патологичен лъжец 4 правила за работа с патологичен лъжец Човек, склонен към патологични лъжи, вярва, че истинският му живот не представлява интерес за другите Кои са слабите места на всяка една от зодиите Кои са слабите места на всяка една от зодиите Румен Радев дойде в Бургас и засипа със суперлативи кмета Димитър Николов Румен Радев дойде в Бургас и засипа със суперлативи кмета Димитър Николов Държавният глава отбеляза, че Бургас е град на прогреса и място, в което по най-добър начин си взаимодействат община, държава и граждани  Рецепта за вкусна маринована ципура на скара Рецепта за вкусна маринована ципура на скара Вкусна вечеря за Никулден Бандити от Люлинската бригада вилнеят в Бургас, обраха дома на 60-годишна жена Бандити от Люлинската бригада вилнеят в Бургас, обраха дома на 60-годишна жена Мъжете са се придвижвали с лек автомобил Мицубиши, в който е имало специално пригоден тайник с приспособления за отключване на ключалки за апартаменти и коли Откъде тази двойка имат толкова пари за екзотични екскурзии Откъде тази двойка имат толкова пари за екзотични екскурзии Покрай многото почивки на звездната двойка със сигурност всички се чудят откъде двамата си докарват чак толкова добри доходи Две опции да мине кабинетът „Габровски“ - с отцепници или с таен вот Две опции да мине кабинетът „Габровски“ - с отцепници или с таен вот И двете обаче са малко вероятни Решиха окончателно за облагането на свръхпечалбите Решиха окончателно за облагането на свръхпечалбите Вноската ще бъде в размер на 33%
Защо руснаците вярват на Путин Защо руснаците вярват на Путин Чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите, Кремъл вече от много години успява да манипулира и да контролира настроенията в руското общество, се твърди във френски документален филм Военен самолет се разби в Турция Военен самолет се разби в Турция Самолетът F-5 от отбора по висш пилотаж "Турски звезди" се разби в окръг Коня, след като двигателите му спрели след сблъсък с птици Принц Хари разкости Кейт Мидълтън в документален сериал Принц Хари разкости Кейт Мидълтън в документален сериал Тя е храна за хищници, каза той С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Службите бяха водени от Отец Димитър, а на тях присъстваха кметът Тихомир Янакиев, общинският съветник Андрей Николов, жители и гости на града Австрия официално казва „не“ на България и Румъния в Шенген Австрия официално казва „не“ на България и Румъния в Шенген  Необходимо е повече време, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер Извънбрачният секс в Индонезия е вече незаконен Извънбрачният секс в Индонезия е вече незаконен Кодексът също така ще запази смъртното наказание Бедните в Швеция купуват хляб по 89 стотинки Бедните в Швеция купуват хляб по 89 стотинки Инфлацията в Швеция тази есен достигна 8%, а в последните години в социалната система тече оптимизация на разходите Почина актрисата Кърсти Али Почина актрисата Кърсти Али Тя е известна с ролите си в "Бар Наздраве" и "Виж кой говори” Сблъсъци в Солун, след като полицията простреля момче Сблъсъци в Солун, след като полицията простреля момче Младежът напуснал бензиностанция, без да плати горивото Стрелба по мигрант на границата ни, ранен е и полицай от Средец? Стрелба по мигрант на границата ни, ранен е и полицай от Средец? Разследване на "Скай нюз" твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин
Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Кандидатурата на неврохирург не е достатъчно добра за кризисен премиер Виц на деня Виц на деня Рибар се връща от язовира, нарамил огромен шаран - около 20-25 кила. Влачи се едва-едва под тежестта на шарана, и изведнъж среща друг рибар, помъкнал цяла кофа с попчета:
- Какво стана бе, приятел, цял ден само една риба ли хвана?
Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Пък Мишо ме покани на риболов.
- Непременно си направи прическа и си депилирай краката!
- О! Пък аз, простата, ходих да копая червеи...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Две мечки се черпят в гората:
- Запомни! Червено вино с ловец, бяло с рибар.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори