×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тъмната страна на Световното в Катар - модерно робство, експлоатация и смърт


Тъмната страна на Световното в Катар - модерно робство, експлоатация и смърт
Катар влиза в една мрачна компания на тоталитарни диктатури и военни хунти, за които човешките права не означават нищо, когато става въпрос за постигане на успехи
21 Ноември 2022, Понеделник, 20:31 ч.
Автор: Флагман

Продължават и разследванията за това как Катар, малка държава с население от едва 3 милиона души, без футболни традиции, успява да спечели таен вот за домакинство

Изборът на Катар за домакин на тазгодишното Световно първенство по футбол стана повод за празненства по улиците на столицата Доха и причина за национална гордост като първата страна с преобладаващо мюсюлманско население, която приема този форум.

Само че изборът на Катар за домакинство, направен през 2010 г., още тогава стана повод и за критики.

Най-вече заради провеждането на спортно събитие в страна, където температурите през лятото редовно достигат 40-50 градуса, подозренията за корупция сред високите етажи на ФИФА, както и заради опасения относно нарушения на правата на човека.

Горещият климат на близкоизточната страна направи невъзможно провеждането на първенството през лятото, както е било винаги досега, така че то се оказа насрочено за ноември и декември - точно когато националните клубни първенства са в разгара си. Без своите звезди в момента, те са прекъснати за повече от месец, разстройвайки ритъма и графиците на клубни отбори и федерации от цял свят.

Продължават и разследванията за това как Катар, малка държава с население от едва 3 милиона души, без футболни традиции, успява да спечели таен вот за домакинство.

На тези въпроси опитва да отговори документалната поредица на Netflix FIFA Uncovered, който включва приносът на разследващи журналисти, юристи и бивши началници във ФИФА, включително бившият президент Сеп Блатер. В рамките на четири епизода, предаването представя задълбочен разказ за корупцията пропила се в ръководния орган на световния футбол.

Неслучайно и в навечерието на турнира самият Блатер определи избора на Катар за грешка.

"Това беше лош избор. И аз бях отговорен за това като президент по това време", каза Блатер, чийто мандат приключи през 2015 г. заради грандиозен корупционен скандал.

На фона на всичко това идват и безбройните доказателства за абсолютно незачитане на човешките права на хиляди мигранти, използвани за изграждането на цялата необходима инфраструктура за провеждането на турнир с подобни мащаби.

Не за първи път толкова голямо спортно събитие се провежда в държава с авторитарно управление. Китай домакинства зимни и летни Олимпийски игри, Русия от своя страна също прие една Олимпиада, както и предишното Световно от 2018 г.

По-назад пък имаме Световното първенство в Аржентина, където по това време властта се държи от брутална военна хунта, оказала натиск с всички възможни средства за достигане до крайната победа в турнира.

Олимпиадата в Берлин през 1936 г. и световното по футбол в Италия две години по-рано са други примери за това по какъв начин репресивни управления използват спортни събития за постигане на престиж и уважение.

Така че Катар влиза в една мрачна компания на тоталитарни диктатури и военни хунти, за които човешките права не означават нищо, когато става въпрос за постигане на успехи.

В случая централно място заема системата, чрез която се осъществява контрол върху мигрантските работници.

Имайки предвид, че страната досега не е била домакин на толкова голямо събитие, което привлича огромен брой посетители и изисква инфраструктура, каквато досега не е имало, то всичко е трябвало да бъде изградено от нулата. Към 2010 г. страната просто няма необходимия брой хотели, стадиони и дори подходящи пътища.

За да се изгради всичко, правителството се възползва от огромния брой работници мигранти, които съставляват около 90% от населението. Смята се, че едва около 300 000 от всички жители на страната са катарски граждани. Всички останали са имигранти, които се занимават с цялата нископлатена работа, смятана за неподходяща от заможните граждани.

Само за последната една година в населението на Катар се е увеличило с цели 13,2%, показва официалната статистика. Те идват най-вече от Индия, Пакистан, Бангладеш Непал или Филипините с надежди за припечелване на добри пари в богатата държава.

Това на което се натъкват обаче е системата "кафала".

Тя е характерна не само за Катар, а за всички държави от Арабския полуостров и според нея чуждестранните работници трябва да имат "спонсор" в страната домакин. Обикновено тази роля се поема от съответния работодател, който отговаря за осигуряване на виза, работен статут, настаняване и всичко останало.

Самите работници се оказват почти без права, тъй като системата не им позволява да напускат страната без разрешението на спонсора си. То е необходимо и за смяна на работа, получаване на шофьорска книжка, наемане на жилище или откриване на разплащателна сметка.

Това лесно създава условия за експлоатация на човешки труд, която е определяна като истинско робство.

Най-типичната форма на злоупотреба е отказът да бъдат освободени работници след приключване на договора им. Те не могат да се преместят на друго работно място за цели две години, а в по-лоши случаи компанията може да ги държи за неопределено време в опит да компенсира свои загуби, ако бизнесът не върви.

С това обаче съвсем не се изчерпва всичко.

Различни правозащитни организации и медии твърдят за хиляди смъртни случаи вследствие на нечовешки условия на работа и живот. Миналата година The Guardian установява, че 6500 мигранти от пет страни - Индия, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка и Непал - са починали в Катар между 2010 и 2020 г., като 30% от случаите не са естествена смърт.

"Някои от тях включват работници, които припадат на строителната площадка. Други умират при пътнотранспортни произшествия на път за работа в автобус на работодателя си. А много други умират внезапно по необясним начин в трудовите лагери", обяснява Пийт Патисън, един от репортерите по разследването, в интервю за NPR.

ФИФА и Катар оспорват това. Според Доха само трима души са загинали като пряк резултат от работата си на обекти, свързани със Световното първенство и съобщава за 37 починали работници, чиято смърт "не е свързана с работата".

През последните две години правителството въвежда някои реформи в системата "кафала", която дава повече права на работниците. От правозащитната организация Human Rights Watch определят тези промени като крайно недостатъчни и повърхностни.

Притесненията относно нарушенията на човешките права отиват отвъд третирането на работниците мигранти.

Скорошен доклад на Human Rights Watch публикува доклад от 42 страници, описващ много притеснителни практики.

Например наказателният кодекс на Катар криминализира извънбрачния секс, което е водило до случаи на съдебно преследване срещу жертви на изнасилване. Хомосексуалността също е криминализирана - сексът между мъже се наказва с до седем години затвор, а тези, които "подбуждат" или "примамват" друг мъж да извърши "акт на содомия или неморалност", могат да получат от една до три години затвор.

Наскоро дори специалният посланикът на Катар за Световната купа описа пред немски медии хомосексуалността като "увреждане на ума".

Властите на Катар заявиха, че няма да променят законите си относно ЛГБТ общността, но и нито един гостуващ фен няма да бъде дискриминиран на турнира.

Привържениците ще могат свободно да развяват знамена и да се държат за ръце, според началника на организационния комитет Насер ал Хатер.

"Всичко, което искаме, е хората да уважават културата ни.", споделя той пред Sky Sports. "В края на краищата, стига да не правите нищо, което да вреди на други хора, ако не унищожавате обществена собственост и се държите по начин, който не е опасен, тогава всеки е добре дошъл и няма от какво да се притеснява."

Източник: Webcafe.bg


В категории: Спорт


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
Цирк 7/8
22.11.2022 05:47:23
2
21
При управлението на Ради юмручето, Просто Киро, Асан Швестера, Христо Шашмата, Мирчев мършата, Танас джуджето ,Слави Кеша, Тошко перуката направиха България държава от третия свят.
Инфлация, фалити, ниски доходи, високи цени, намалена покупателна способност, безработица, ниски пенсии , разтуха , превърнаха държавата в кочина болшевишките мародери.
9.
Офф
22.11.2022 02:46:02
10
4
Ми то името и Катар е като на същата венерическа болест ознчаваща замърсяване. ЗА РАЗЛИКА ОТ тукашния русчийски Кенеф създаден по модел на Руската Кочина управлението мисли за гражданите си и поставя на първо место собственото си население и така трябвА да бъде.
8.
Пфф
22.11.2022 00:11:52
6
22
Хайде спрете с глупостите
Всяка държава има особености и традиции. Това, което на едно място е ненормално, на друго е нормално. Не е нужно да натрапване нашата нормалност. От натрапване на нашата нормалност сега е пълно с мигранти. С десетилетия си стояха с държавите и не им пукаше за Европа. Воините ги направиха бедни и тръгнаха. Дали било зима или лято. Ами тук ако е зима, в половината свят е лято. Иначе казано Светът е на всички. Не на Европа или САЩ.
7.
F
21.11.2022 23:45:02
2
42
Ние сме много светли,че тъмните страни да гледаме . Тука наркомани и алкохолици по улиците и в колите,освен казина и офиси за бързи кредити друго не се отваря ,децата искат да са мутри ,а жените к*рви,чалгата е на макс и БМВ -тата са много ,дай да съдим Катар
6.
Зелен
21.11.2022 23:24:07
0
38
Що не напишете и една статия за Дубай.....,напълно унищожена екология,нарушени водни и въздушни течения,напълно унищожена флора и фауна,загинали стотици хиляди хора от същите дестинации, които споменавате,ама рекламите вървят!
5.
Муамар
21.11.2022 22:40:41
5
26
Катар бе основен спонсор и непосредствен участник в свалянето и убийството на Кадафи.
Затова и ги наградиха с това Световно.
Все пак Либия на Кадафи бе голям трън в ояденият западен задник.
4.
XX
21.11.2022 21:37:31
3
11
Ох,бате, имам чок гюзел халка. Искам да ме вземат в Катар гьотчиите и да ме опънат. Ох, батко, голям кеф.
3.
XX
21.11.2022 21:28:44
12
24
А светлата страна на ес е п'дирастията...
2.
Жалки смешници
21.11.2022 21:24:18
9
41
Светлата страна на Българската клоака. Старчески трупове управляващи държавата 90г.1% свръх богати и 99% клошари които утре няма да могат да си платят дори Тока.Улици като в тъмните векове тънещи в фекални маси и урина.Идиотизирана държавна администрация с абсолютни имбецили.Наркоманизирана полиция.Безхаберни парцаливи егоцентрици и убийци в Тоги в Съд и Прокуратура.Престъпници властимащи наркотрафиканти педофили и убийци.България е къде къде -kyde по напред и по светло от Тъмен Катар.
1.
Sss
21.11.2022 21:22:17
2
27
Анално податливи не обичат... Еее ето затова нямате кореспонденти в арабския свят явно
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Той е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения От следващата учебна година в Колежа се разкриват три нови бакалавърски специалности – „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, „Туризъм и здравословно хранене“ и „Туризъм и предприемачество“ Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Предходната администрация е натрупала 1.8 млн.лв. задължения, може да ни блокират сметките, алармира кметът Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Кастингът за следващия сезон на романтичното риалити стартира днес Лозенец празнува своя вековен юбилей Лозенец празнува своя вековен юбилей 100 години от с. Ембелец до днешно с. Лозенец Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Причината за палежа е неуредени финансови отношения Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание
Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници 
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори