×
Световно първенство 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Николина Ангелкова предупреди: Зимният туристически сезон ще е тест за възстановяването на сектора у нас


Николина Ангелкова предупреди: Зимният туристически сезон ще е тест за възстановяването на сектора у нас
Ключово за сектора е ДДС ставката за туристически услуги от 9% да бъде продължена чрез решение на парламента, категорична е Николина Ангелкова
21 Ноември 2022, Понеделник, 15:25 ч.
Автор: Флагман.бг

Конкурентните на България пазари прилагат нови стратегии, за да преодолеят последствията от ковид кризата и предизвикателствата на повишаващите се цени

„Позитивните резултати, които бяха отчетени за летен туристически сезон 2022, не минимизират предизвикателствата пред успешното провеждане на зимния сезон тази година. Около този извод се обединява световната туристическа общност след проведени редица анализи и проучвания. България не прави изключение“. Това констатира Николина Ангелкова, министър на туризма (2014-2020 г.) и бивш заместник-председател на Комисията по туризъм в 47-ото Народно събрание, след участието си в международния форум A World for Travel, в Ним, Франция, както и на Международната конференция по инвестиции в туризма в Лондон, Великобритания, която се проведе в рамките на WTM. Според представените тенденции за развитието на сектора има оптимизъм за пълното му възстановяване. „Проучване на IATA сочи, че след ковид кризата 11 от 12 пътници, които използват въздушен транспорт, заявяват желание и готовност отново да пътуват“, съобщава Николина Ангелкова. Очакванията са за покачване на цените за крайните клиенти във въздушния транспорт, не само заради новите икономически реалности, но и заради изисквания за внедряване на зелени политики в авиацията, които ще оскъпят туристическия продукт. „В този смисъл е важно отново да разгледаме възможностите за подкрепа на чартърните полети, която предходния 47-ми парламент стопира и не продължи мярката 35 евро на седалка“, коментира още Ангелкова.

В България това лято туристическият бизнес успя да привлече повече чуждестранни туристи от Румъния, Полша и Германия, като реализираме и ръст на пазарите Великобритания, Израел, Словакия и Полша. Все още обаче най-оптимистичните очаквания са за около 80% туристопоток в сравнение с 2019 г., когато посрещнахме над 9 милиона чуждестранни туристи. „На този фон българските зимни курорти очакват своя шанс за повече посетители тази зима след двете трудни изминали години на пандемия“, коментира Николина Ангелкова. Добрите новини за практикуващите зимни спортове от Боровец, Бански и Пампорово, че цените на ски картите няма да бъдат повишавани или поне не съществено.

След ограниченията в капацитета заради ковид пандемията две поредни години, ски курортите в Европа днес са подложени на поредното предизвикателство – постоянно повишаващите се цени енергията, както и инфлацията. Така например курортите във Франция ще се стремят да намалят потреблението на енергия и обмислят как да посрещнат повишените си разходи. Сметката за енергия представлява средно 5% от бюджета на френски ски курорт, като в настоящата ситуация и поскъпване този процент може да се увеличи до 25%.

Някои ски курорти в Европа ще бъдат по-малко засегнати от кризата, тъй като използват възобновяеми източници на енергия. През 2006 г. Serre Chevalier в южните френски Алпи декларира, че ще произвежда 30% от собствената си консумация на енергия до 2023 г. Сега са постигнали тази цел. „Подобни инвестиции са възможност и за българските зимни курорти, които биха могли посредством Плана за възстановяване и устойчивост да получат финансиране за изграждането на мощности в хотелските бази, както и допълнителни дейности за енергийна ефективност в сградите“, коментира Ангелкова.

В Австрия заявката е, че могат да намалят потреблението на енергия с 10%. Това ще стане чрез пускане на по-малко лифтове и отмяна на нощните ски, които изискват прожектори. Очаква се цената на ски картата да се повиши.

В Италия цените също се очаква да се покачат през зимата. Съобщава се, че в някои ски зони цените на енергията ще се утроят, така че цената на ски картата ще се повиши. Настаняването вероятно ще бъде по-скъпо, тъй като хотелите и апартаментите плащат повече за отопление и осветление.

Единствено в Швейцария засега няма данни за драстично увеличение на цените на лифт картите този сезон. Там курортите ще се опитат да намалят потреблението на енергия с до 20%. Асоциацията на операторите на ски лифтове в момента разглежда мерки за пестене на енергия. Те включват спиране на някои ескалатори в лифтовите станции. Смята се, че нощното каране на ски в част от швейцарските курорти ще бъде спряно за сезона. Ски секторът консумира 0,34% от цялата енергия в Швейцария.

В Гърция правителството започва последователни стъпки в посока удължаване на туристическия сезон и през зимата. „Водещите български курорти също имат потенциал за удължаване на сезона, като това ще ни доближи до крайната цел – превръщането на България в туристическа дестинация 4 сезона“, коментира още Ангелкова.   

За да постигне това правителството в южната ни съседка отпуснака средства, за да може Гърция да бъде популяризирана чрез съвместна реклама с авиокомпании и туроператори до март 2023 г. „В най-спешен порядък трябва да бъдат увеличени средствата за национална реклама на България минимум 3 пъти от сегашния бюджет за първите 24 месеца като целта е да достигнат 34 милиона лв., за да запазим и увеличим нашите позиции предвид активната политика на преките ни конкуренти в сектора“ допълва Ангелкова. 

Правителството на Гърция възнамерява да осигури допълнителни стимули за удължаване на туристическия сезон чрез вътрешен туризъм и обяви, че програмата „Туризъм за всички“, която предлага субсидирани почивки на гърците, ще бъде разширена, за да обхване още 200 000 нови бенефициенти.

„В тази несигурна политическа обстановка в България ключово за сектора е ДДС ставката за туристически услуги от 9% да бъде продължена чрез решение на Народното събрание, както и приемане на специфичните закони и наредби така, че туристическите предприятия да могат да имат достъп до средствата за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост“, категорична е Николина Ангелкова.

Николина Ангелкова е министър на туризма в две правителства на Бойко Борисов (2014-2017 и 2017-2020). Преди това е заместник-министър на МРРБ (2011-2013) и служебен министър на транспорта (2014 г.). Народен представител в 44-то, 45-то, 46-то Народно събрание и заместник-председател на Комисията по туризъм в НС в 47-мия парламент на Република България. Възпитаник на Harvard Business School по програмата за ръководни кадри „Развитие на лидерски умения “. Магистър по право в УНСС. Притежава специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС, регионална политика и управление от Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция. През 2014 г. е избрана за едни от 214 млади световни лидери от общността на младите световни лидери към Световния икономически форум в Давос, а 2 години по-късно е наградена от президента на Италия с най-високото отличие, което се присъжда на чужденци – „Stella di Italia”. Владее английски, италиански, испански, френски и руски език.


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ Атанас Колев и Лидия май ще правят сватба Атанас Колев и Лидия май ще правят сватба 06/12/2022, Вторник 18:41 1
България Всички новини
Кои са слабите места на всяка една от зодиите Кои са слабите места на всяка една от зодиите Румен Радев дойде в Бургас и засипа със суперлативи кмета Димитър Николов Румен Радев дойде в Бургас и засипа със суперлативи кмета Димитър Николов Държавният глава отбеляза, че Бургас е град на прогреса и място, в което по най-добър начин си взаимодействат община, държава и граждани  Рецепта за вкусна маринована ципура на скара Рецепта за вкусна маринована ципура на скара Вкусна вечеря за Никулден Бандити от Люлинската бригада вилнеят в Бургас, обраха дома на 60-годишна жена Бандити от Люлинската бригада вилнеят в Бургас, обраха дома на 60-годишна жена Мъжете са се придвижвали с лек автомобил Мицубиши, в който е имало специално пригоден тайник с приспособления за отключване на ключалки за апартаменти и коли Откъде тази двойка имат толкова пари за екзотични екскурзии Откъде тази двойка имат толкова пари за екзотични екскурзии Покрай многото почивки на звездната двойка със сигурност всички се чудят откъде двамата си докарват чак толкова добри доходи Две опции да мине кабинетът „Габровски“ - с отцепници или с таен вот Две опции да мине кабинетът „Габровски“ - с отцепници или с таен вот И двете обаче са малко вероятни Решиха окончателно за облагането на свръхпечалбите Решиха окончателно за облагането на свръхпечалбите Вноската ще бъде в размер на 33% Страхотни бомби, а? Ама това е мъж... Страхотни бомби, а? Ама това е мъж... Мария Магдалена мечтае да си сложи и огромен пенис Откриха мъртъв зетя на известен бизнесмен Откриха мъртъв зетя на известен бизнесмен Възможно е самоубийството на Калин Съловски да има връзка с фалита на една от най-големите крипто борси FTX Никулден от пл. Тройката с кмета на Бургас и Президента (ВИДЕО) Никулден от пл. Тройката с кмета на Бургас и Президента (ВИДЕО) Държавният глава Румен Радев е гост за празника на града, което е особена чест в тези тежки дни за държавата 
Защо руснаците вярват на Путин Защо руснаците вярват на Путин Чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите, Кремъл вече от много години успява да манипулира и да контролира настроенията в руското общество, се твърди във френски документален филм Военен самолет се разби в Турция Военен самолет се разби в Турция Самолетът F-5 от отбора по висш пилотаж "Турски звезди" се разби в окръг Коня, след като двигателите му спрели след сблъсък с птици Принц Хари разкости Кейт Мидълтън в документален сериал Принц Хари разкости Кейт Мидълтън в документален сериал Тя е храна за хищници, каза той С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Службите бяха водени от Отец Димитър, а на тях присъстваха кметът Тихомир Янакиев, общинският съветник Андрей Николов, жители и гости на града Австрия официално казва „не“ на България и Румъния в Шенген Австрия официално казва „не“ на България и Румъния в Шенген  Необходимо е повече време, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер Извънбрачният секс в Индонезия е вече незаконен Извънбрачният секс в Индонезия е вече незаконен Кодексът също така ще запази смъртното наказание Бедните в Швеция купуват хляб по 89 стотинки Бедните в Швеция купуват хляб по 89 стотинки Инфлацията в Швеция тази есен достигна 8%, а в последните години в социалната система тече оптимизация на разходите Почина актрисата Кърсти Али Почина актрисата Кърсти Али Тя е известна с ролите си в "Бар Наздраве" и "Виж кой говори” Сблъсъци в Солун, след като полицията простреля момче Сблъсъци в Солун, след като полицията простреля момче Младежът напуснал бензиностанция, без да плати горивото Стрелба по мигрант на границата ни, ранен е и полицай от Средец? Стрелба по мигрант на границата ни, ранен е и полицай от Средец? Разследване на "Скай нюз" твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин
Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Кандидатурата на неврохирург не е достатъчно добра за кризисен премиер Виц на деня Виц на деня Рибар се връща от язовира, нарамил огромен шаран - около 20-25 кила. Влачи се едва-едва под тежестта на шарана, и изведнъж среща друг рибар, помъкнал цяла кофа с попчета:
- Какво стана бе, приятел, цял ден само една риба ли хвана?
Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Пък Мишо ме покани на риболов.
- Непременно си направи прическа и си депилирай краката!
- О! Пък аз, простата, ходих да копая червеи...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Две мечки се черпят в гората:
- Запомни! Червено вино с ловец, бяло с рибар.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори