×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Безчувствен работохолик, ламтящ за власт, или гений е Илон Мъск


Безчувствен работохолик, ламтящ за власт, или гений е Илон Мъск
Ключови думи: илон мъск, twitter, власт, гений
20 Ноември 2022, Неделя, 17:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Колко успешен е той в действителност?

Безчувствен и лишен от състрадание човек, ламтящ за безгранична власт, или гений и визионер, надскочил времето си? Новият шеф на Туитър Илон Мъск е човек, който поляризира мненията до крайност. Какъв е в действителност?

За някои Илон Мъск е изключително успешен визионер, който направи революция в транспорта, насочена към електромобилност, и даде на Украйна достъп до интернет и комуникации след руското нападение.

За други най-богатият човек в света е егоистичен и лишен от емпатия предприемач, който изхвърля служителите си и мисли само за печалби, пише Дойче веле.

Решенията му, които понякога изглеждат произволни и непоследователни, също често предизвикват учудване. След хаотичните дни в Tуитър много наблюдатели очакват с нетърпение следващите стъпки на Мъск. Как експертите оценяват неговите стратегически качества и лидерския му стил? И колко успешен е той в действителност?

Пионер в електромобилността

"Мъск се опитва да се справи с привидно нерешими проблеми в света и обикновено ги решава успешно - с мотивацията да върши добрини за човечеството", казва Алекс фон Франкенберг, който инвестира в млади технологични компании и подкрепя стартиращи предприятия от 2005 г. насам. "Невероятно впечатляващо е, че той упорито преследва целите си и въпреки многото препятствия в крайна сметка ги постига“, казва още Франкенберг.

Илон Мъск, който още като 12-годишен продава собствена компютърна игра, вероятно е най-известен като собственик на „Тесла Моторс“. Създадената от него през 2003 г. компания за производството на електромобили е може би най-големият му успех до момента. За по-малко от 20 години „Тесла“ се превърна в пионер на електрическата мобилност, като беше първият производител, който пусна на пазара електрически автомобили с пробег от 400 км.

Успехи в космическия бизнес

Друг пример за качествата на Мъск според Фон Франкенберг е основаната от него космическа компания SpaceX. След десет трудни години, през които компанията на няколко пъти едва не банкрутира, през 2012 г. тя постигна пробив и сега е един от големите играчи в космическата индустрия, печелейки поръчки за милиарди.

С дъщерното дружество Starlink Мъск има за цел да осигури бърз интернет във всички краища на света - в момента например в украинските военни зони или в Иран. Към днешна дата в ниска околоземна орбита се намират повече от 3000 сателита на Starlink.

"Мъск става жертва на егото си”

Но роденият в Южна Африка предприемач преживява и много неуспехи: в момента Мъск съкращава отдела за зелена енергия SolarCity, проектът му Hyperloop не отбелязва никакъв напредък, а производителят на електрически автомобили попада в негативни заглавия заради проблеми с качеството. Спорни са и някои от целите на 51-годишния работохолик.

"Може би е стартирал Tesla, за да направи света по-добър. Но това, което виждам в действията му в момента, показва, че Мъск все повече става жертва на егото си и на умението си да манипулира", казва Волфганг Йеневайн, професор по икономика в университета в Санкт Гален. Той предполага, че купувайки Туитър, Мъск е бил по-загрижен за влиянието и властта си, отколкото за общото благо.

Непоследователност и проблеми със служителите

В Туитър много служители разказаха пред американските медии за хаос и безпомощност през първите дни от работата под ръководството на Мъск. Скъпата покупка на Туитър вероятно е била прибързана, а реакциите след придобиването показват не само неговата непоследователност, но и стила му на ръководство, смята експерт: "Отстрани се създава впечатлението, че Илон Мъск има много непосредствен стил на управление, при който той поема отговорност. Но той се фокусира повече върху проблема, отколкото върху персонала“, казва Армин Трост, професор по управление на човешките ресурси в университета във Фуртванген. По негови думи Мъск работи по "седем дни в седмицата от рано сутрин до късно вечер" и изисква същото от персонала си.

Изключителна взискателност

Мъск често е критикуван за точно това безмилостно поведение. Според съобщения в медиите той се обажда на служителите си по всяко време на денонощието, не търпи лични причини за отмяната на срещи и е изключително взискателен. За Туитър се говори, че е изгонил около половината от служителите си без обяснение, поставил е ултиматум на останалите и е забранил да работят от вкъщи.

Йеневайн не смята, че директивният стил на ръководство е погрешен сам по себе си. Въпреки това експертът е сигурен: "Особено такава смяна в ръководството на една компания трябва да се извърши с повече внимание. На Мъск му липсват някои неща." Заради добрата му репутация, дължаща се на успехите в „Tесла“ и SpaceX, все още няма големи вълнения срещу милиардера. Това обаче може и да се промени.


В категории: Животът


4
Коментара
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
4
Коментара по темата
4.
До номер 2
20.11.2022 21:07:30
4
7
А ти в качеството си на какъв си да заставаш зад човек който не знаеш какъв бизнес има какво прави ,и как сам успява без много силна подкрепа,има много силни протекции за сам човек.ащА ти си един дървен философ който приказва на посоки.Малоумник!!!
3.
оптимист
20.11.2022 20:29:45
1
5
и двете...Според мен ни се размина. Можеше да е много, ама много по-зле, все пак идва от семейство на робовладелци и за наше щастие е бил отблъснат от баща си.
2.
do 1
20.11.2022 18:29:40
12
6
И въпреки всичко къде е той, къде са такива като теб навряни по 2 3 поколения в някъв миризлив панел. Вечно злобеещи и вечно мрънкащи. За такива като вас Русия и нищо повече. Щото не става със злоба и с наредени "наши" хора а със здрав труд. И за това и сега говорим за Тесла, Спейс Х...Пей Пал... Соларни керемиди, батерии и още един куп неща които не могат да станат със наши и ваши. Но пък за сметка на това от дивана може да си чешеш комплексите пиейки ракия и ревящ срещу хората които докато ти си си лежал, те не са на кратко.
1.
Vv
20.11.2022 18:22:37
8
12
Човек на Сорос и вечно надрусан на LCD!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли
Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори