×
Световно първенство 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

86,95 % вода в продукт, наречен ''Свежо сирене''


86,95 % вода в продукт, наречен ''Свежо сирене''
От ноември 2021 г. е задължително, когато водното съдържание надхвърля 60%, на етикета да се изписва "саламурено сирене с повишено водно съдържание"
17 Ноември 2022, Четвъртък, 14:13 ч.
Автор: Флагман

Водата все още е в сиреното, напук на законите, алармират от "Активни 'потребители''

86,95% - толкова е водата в продукт, наречен "Свежо сирене", което е невиждана стойност в българската и световната практика, алармират от "Активни потребители". От асоциацията са направили тестове на 48 марки сирене за определяне на водното съдържание в продуктите, пише Offnews.bg.

От ноември 2021 г. е задължително, когато водното съдържание надхвърля 60%, на етикета да се изписва "саламурено сирене с повишено водно съдържание".

Резултатите обаче показват, че от 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%. Един от продуктите - "Свежо сирене", произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, съдържа 86,95%, а друг продукт - "Даная", който се продава неопакован, съдържа 43% немлечни мазнини и струва 20,90 лв./кг. 

От "Активни потребители" са направили тестове на 34 евтини марки (с цена под 14 лв./кг) и на 14 скъпи. В проучването са включени проби краве саламурено сирене, закупени от търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през септември и октомври. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини.

За анализ на немлечни мазнини са били подбрани шест продукта и една от пробите е положителна.  От "Активни потребители" допълват, че всички открити в изследването продукти нарушават поне два задължителни национални критерия.

Предлагат са сирена с водно съдържание над 60%, които не са етикирани правилно и това не е обозначено. На второ място всички оводнени продукти, с изключение на 3 марки, се продават насипно, в неопакован вид, което е друго нарушение на законодателството. 

При проучването от асоциацията на сирена през 2020 г., когато са изследвани само евтини, оводнени са били 87% от тях бяха. Сегашният резултат в тази категория е аналогичен – 85%. "Това показва, че приемането на новото законодателство не е стреснало производителите и те продължават да произвеждат натъпкани с вода и химикали продукти", допълват от "Активни потребители".

Изводи и препоръки за потребителите от асоциацията: 

  • При 73% от генералната извадка на сирената се открива водно съдържание над 60%. При евтините и по-рискови продукти делът достига до 85%.
  • Все още на пазара се установява измамата с добавяне на немлечни мазнини.
  • Новото законодателство за млечните продукти масово и умишлено се нарушава от производителите, а контролът от страна на БАБХ е неефективен.
  • Консумацията на оводнени и имитиращи (с немлечни мазнини) „сирена" повишава заплахата от развитие на някои заболявания.
  • При закупуване на евтини млечни продукти, сирене до 14 лв./кг за септември, рискът те да са некачествени/подправени е двойно по-голям. При марки, продавани под 10 лв./кг не може да се говори за сирене и здравето на консуматорите е изложено на риск.
  • За съжаление, високата цена също не е гаранция за качество и при скъпите сирена половината марки са умишлено подправени от производителите с добавяне на вода или немлечни мазнини.

Новото законодателство

От 4 ноември 2021 г. са в сила нови изисквания за сиренета, като гратисният период, даден на производителите, изтече през май 2022 г. Съществените промени в изискванията са следните:

- оводнените сирена все още могат да се предлагат на пазара, но когато водното съдържание надхвърля 60% на етикета се изписва "саламурено сирене с повишено водно съдържание";

- забранява се използването на влагозадържащи агенти в сиренето;

- забранява се добавянето в млечни продукти на мазнини и протеини с немлечен произход с изключение на желатин при специфични цели;

- на етикетите - на лицевата страна, задължително се посочва процентът на сухото вещество, съответно водното съдържание;

- продуктите с повишено водно съдържание се предлагат в магазините задължително в оригинална опаковка на производителя, която не може да бъде отстранена от търговеца.

Методи за задържане на повече вода в сиренето:

- Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните парчета не се отцеждат и пресоват. Така не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.

- Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост, но се прилагат и от производители, искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини, и различни соли или комбинации от всичко изброено.

- Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат ензими с много по-различна функция. Основен представител на "иновациите" е трансглутаминазата.

Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Образно казано трансглутаминазата омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продуктът става механично по-здрав и задържа повече вода, без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава "сирене" от по-малко суровина и вместо мляко има вода. Трансглутаминазата има способността да консервира продукта, като пречи на традиционните ензими, наречени протеази и млечно-киселите бактерии, да разграждат казеина на млякото.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Атанас Колев и Лидия май ще правят сватба Атанас Колев и Лидия май ще правят сватба 06/12/2022, Вторник 18:41 1
17
Коментара по темата
17.
Бунаци
17.11.2022 19:43:22
0
6
Да го излагат на рафтове с битовата химия! Забравихме мляната керемида в червения пипер и хартията в кренвиршите. Дейба и тарикатите, дейба и технолозите. От вода...сирене! 12лв литъра
16.
Гъбата
17.11.2022 17:59:44
0
4
Гери Митова и аз винаги се караме за сиренцето на Джанго Зе
15.
От извора на живота
17.11.2022 17:44:17
0
8
Барем минерална ли е водата у туй сирене,че да не съм ептен валат???
Или пак е направено с любов от най-чистите камчийски недра????
14.
Важното е,
17.11.2022 17:42:09
1
9
че е произведено от Милк Трейд, не от някаква си текезесарска мандра!

Между другото, ако се вгледате в тази таблица, ще забележите че показателите на няколко двойно и почти тройно по-евтини сирена от Маджаровското са почти същите. Купувах негови неща, но всички се скапаха и вече не ги пипам. Наскоро изхвърлих 3 различни, 2 от тях от най-скъпите, суджука един след друг! Не става дума за вкус или недостатъчно изсушаване. Те въобще не стават за ядене! Един миришеше буквално на развалено. Хвърлих ги след първата хапка. Въпреки че ги обичам, поради което продължавах да опитвам, приключвам и с тях.

В нормалните държави, ако изобщо случиш на такава стока, тя се връща и си получаваш парите обратно, придружени с извинение, а често дори и някаква форма на подарък за неудобството. Тук не само се оказваш без продукта който ти е трябвал и си купил, не само е безобразно скъп, но и парите се завъртат в кенефа! Аз лично максимално избягвам да купувам българска храна, доколкото е възможно.
13.
До 11
17.11.2022 16:34:51
3
7
А какво ядеш? Л@йна? И те от това са станали, да знаеш!!! ;)
12.
Амиииии, ни гу вярвам!
17.11.2022 16:23:15
8
13
В територия с 80% русофили и 80% дебили, това е невъзможно!
Вие, още малко, ще кажете, че това стадо е най-бедно, най-болно( на първо място по онко заболявания) в Европа!
Начело с политици и олигарси русофилокомунисти, бивши ДС ченгета или доносници, или наследниците, им, не сирене с вода, ами с говна да е пак, ще го произвеждат, продават и консумират.
На такова стадо, такива падари и изедници. На такъв г. з, такъв х.й!
Държава с русофилокомунисти дебили, не може да върви напред.
Във свинарник, лебеди, не се раждат!
11.
аз
17.11.2022 16:10:07
12
11
Сирене, кашкавали, салами, млека не ям от поне 5 години. Рано се усетих. А има хора ги ядат с десетилетия и продължават да тъпчат лакомо устите си с боклуци!
10.
Лост
17.11.2022 15:39:00
0
33
Колко мляко трябва да има в сиренето на Маджаров, че струва 36.45 лева килограма? То от месо да бяха го правили не може да струва толкова.
9.
аз
17.11.2022 15:28:02
0
36
Я да спрем да купуваме българските боклуци и ще видите цените
8.
Възмутен
17.11.2022 15:23:41
0
39
Смятайте какви помии продават на народа. БАБХ си вземат рушветите от производителите, а обикновените хора да го духат. Кой им е началника на тези така наречени инспектори ? Коя партия го назначи ? Трябва да ги знаем тези детайли. Все пак идват избори и трябва да ги накажем !
7.
...
17.11.2022 14:56:14
0
14
Това не е вода? Това се нарича "цвик"- суроватка на прах и вода и яжте сирене със %- ти вода чешмяна в производството му.
6.
Родопа ООД
17.11.2022 14:55:26
0
35
Кашкавалите и сирената са супер боклук.Правени са с някакви супер долнопробни продукти и на вкус са кофти.Български сирена и кашкавали не купувам понеже напоследък цените им са баснословни ,а качеството е под критичния минимум.Да си ги ядат тия отрови.
5.
оклук
17.11.2022 14:53:27
1
36
Боклуци управлявани от боклуци ядат боклуци.В държава наречена Боклукчандия
4.
www
17.11.2022 14:39:03
0
48
Според мен, никакъв котрол няма на храните в България- всичко, което купуваме от магазините е проблемно и опасно за здравето, затова в последните 20 години заболяванията, които бяха характерни за хора в напреднала възраст, вече заемат своя дял и при млади хора, и деца, което е шокиращо...
Затова купете си домашно мляко, правете си сирене, домашни яйца и месо, които все още ги има по селата- е, играчката за приготвяне е много голяма, но поне се яде нещо, което е сигурно!
3.
Парите изгоряха
17.11.2022 14:29:15
0
49
Цените са тройни от преди две години. Вижте в таблицата че сирене под 10 лв няма. И това е евтиното...
2.
Няма такава държава
17.11.2022 14:21:49
0
69
Само боклуци на пазара, а цените нагоре.
Мамицата ви мръсни изроди!
1.
Haha
17.11.2022 14:18:23
2
50
Чак сега ли открихте топлата вода .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Осъдиха Живко Стоянов от Бургас, намерил си роб за гавра Осъдиха Живко Стоянов от Бургас, намерил си роб за гавра В съучастие със Станко Георгиев два дни експлоатирали и били 20-годишен младеж Как да преодолеем сексуалната скука Как да преодолеем сексуалната скука Проучване показва, че в определени случаи сексуалната скука корелира с изневери и сексуално поведение, които могат да изложат на риск личната цялост на партньора 4 правила за работа с патологичен лъжец 4 правила за работа с патологичен лъжец Човек, склонен към патологични лъжи, вярва, че истинският му живот не представлява интерес за другите Кои са слабите места на всяка една от зодиите Кои са слабите места на всяка една от зодиите Румен Радев дойде в Бургас и засипа със суперлативи кмета Димитър Николов Румен Радев дойде в Бургас и засипа със суперлативи кмета Димитър Николов Държавният глава отбеляза, че Бургас е град на прогреса и място, в което по най-добър начин си взаимодействат община, държава и граждани  Рецепта за вкусна маринована ципура на скара Рецепта за вкусна маринована ципура на скара Вкусна вечеря за Никулден Бандити от Люлинската бригада вилнеят в Бургас, обраха дома на 60-годишна жена Бандити от Люлинската бригада вилнеят в Бургас, обраха дома на 60-годишна жена Мъжете са се придвижвали с лек автомобил Мицубиши, в който е имало специално пригоден тайник с приспособления за отключване на ключалки за апартаменти и коли Откъде тази двойка имат толкова пари за екзотични екскурзии Откъде тази двойка имат толкова пари за екзотични екскурзии Покрай многото почивки на звездната двойка със сигурност всички се чудят откъде двамата си докарват чак толкова добри доходи Две опции да мине кабинетът „Габровски“ - с отцепници или с таен вот Две опции да мине кабинетът „Габровски“ - с отцепници или с таен вот И двете обаче са малко вероятни Решиха окончателно за облагането на свръхпечалбите Решиха окончателно за облагането на свръхпечалбите Вноската ще бъде в размер на 33%
Защо руснаците вярват на Путин Защо руснаците вярват на Путин Чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите, Кремъл вече от много години успява да манипулира и да контролира настроенията в руското общество, се твърди във френски документален филм Военен самолет се разби в Турция Военен самолет се разби в Турция Самолетът F-5 от отбора по висш пилотаж "Турски звезди" се разби в окръг Коня, след като двигателите му спрели след сблъсък с птици Принц Хари разкости Кейт Мидълтън в документален сериал Принц Хари разкости Кейт Мидълтън в документален сериал Тя е храна за хищници, каза той С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Службите бяха водени от Отец Димитър, а на тях присъстваха кметът Тихомир Янакиев, общинският съветник Андрей Николов, жители и гости на града Австрия официално казва „не“ на България и Румъния в Шенген Австрия официално казва „не“ на България и Румъния в Шенген  Необходимо е повече време, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер Извънбрачният секс в Индонезия е вече незаконен Извънбрачният секс в Индонезия е вече незаконен Кодексът също така ще запази смъртното наказание Бедните в Швеция купуват хляб по 89 стотинки Бедните в Швеция купуват хляб по 89 стотинки Инфлацията в Швеция тази есен достигна 8%, а в последните години в социалната система тече оптимизация на разходите Почина актрисата Кърсти Али Почина актрисата Кърсти Али Тя е известна с ролите си в "Бар Наздраве" и "Виж кой говори” Сблъсъци в Солун, след като полицията простреля момче Сблъсъци в Солун, след като полицията простреля момче Младежът напуснал бензиностанция, без да плати горивото Стрелба по мигрант на границата ни, ранен е и полицай от Средец? Стрелба по мигрант на границата ни, ранен е и полицай от Средец? Разследване на "Скай нюз" твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин
Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Кандидатурата на неврохирург не е достатъчно добра за кризисен премиер Виц на деня Виц на деня Рибар се връща от язовира, нарамил огромен шаран - около 20-25 кила. Влачи се едва-едва под тежестта на шарана, и изведнъж среща друг рибар, помъкнал цяла кофа с попчета:
- Какво стана бе, приятел, цял ден само една риба ли хвана?
Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Пък Мишо ме покани на риболов.
- Непременно си направи прическа и си депилирай краката!
- О! Пък аз, простата, ходих да копая червеи...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Две мечки се черпят в гората:
- Запомни! Червено вино с ловец, бяло с рибар.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори