×
Световно първенство 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev[email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Проект предвижда разделянето на КЕВР на два отделни регулатора
  • 3 месеца условно за пиян шофьор от Разлог без книжка, ритал полицай и потрошил патрулка
  • Шофьор на джип заспа на АМ "Тракия", вряза се в бензиностанция край Пловдив
  • Украйна си върна още 50 военнопленници, сред тях има защитници на Мариупол
  • Левски взе точка от Лудогорец и направи ЦСКА есенен шампион
  • Еднократна помощ от 300 лв. получиха близо 100 000 семейства на първокласници и осмокласници в страната
  • Инж. Илиян Терзиев бе преизбран за председател на УС на Камарата на строителите в България
  • Какво ще бъде времето през декември - четете тук
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман: Иван Дашев говори за „Жанет“, бизнес средата в Несебър и местната власт


Само във Флагман: Иван Дашев говори за „Жанет“, бизнес средата в Несебър и местната власт
С по-малко приказки и повече работа да се търсят начини за изграждане на по-добра инфраструктура, за привличане на повече туристи,  за целогодишна заетост, смята бизнесменът
14 Ноември 2022, Понеделник, 21:32 ч.
Автор: Емел МАХМУД Снимка: Иван СЛАВОВ

Несебърлии са доказали, че са мъдри хора, с идеи и възможности. Убеден съм, че по-добрите години за общината предстоят, казва Иван Дашев

Иван Дашев е съдружник в най-голямата българска фирма за търговия на едро и дребно с хранителни продукти и напитки в Бургаска област – „Жанет“. Компанията стартира като малка семейна фирма преди 30 години в Несебър. Днес е абсолютен лидер в бранша със стотици служители и хиляди клиенти. От 2017 г. хипермаркет „Жанет“ работи и в Свиленград.

- Г-н Дашев, от седмици в Несебър се говори, че вие ще бъдете кандидат за кмет. Изненадахме се, защото винаги сте бил в страни от политиката и публичността, дори в Гугъл не открихме ваша снимка… Има ли партия, с която сте обвързал вашата бъдеща кандидатура?

- Аз съм от Несебър. Заедно със семейството ми живеем и работим тук. Всеки ден сме сред хората - те ни познават и ние познаваме тях. В този смисъл, за да бъдеш разпознаваем в община като нашата, няма нужда от снимка в Гугъл, социална медия или нещо друго.

Що се отнася до партиите, никога не съм бил член на една или друга. През годините е имало интерес към нашата фамилия, но сте права, че винаги сме били встрани от политиката. Като повечето граждани, само сме наблюдавали процесите в местната власт. Компанията ни е семейна и фокусът ни основно е бил там.

Вече се вижда, че в Несебър има настроения за промяна, затова и тръгват приказки за различни кандидати. Все още не съм взел такова решение. Това е сериозен и задължаващ акт, на който човек трябва да се отдаде изцяло.

Към следващия кмет ще има големи очаквания, защото започнахме да изоставаме в развитието, в сравнение с други морски общини.

- От думите ви разбирам, че не сте доволен от управлението на Община Несебър?

- Винаги хората изискват повече от управляващите. Така и трябва. В интерес на истината в общинската администрация работят много отговорни хора, добри специалисти.

В нашия регион се разчита предимно на туризма и затова смятам, че е вредно да се акцентира на негативното. Това може да донесе кратки дивиденти на някого, но носи неприятни последствия за всички местни жители и бизнес.

Трябва с по-малко приказки и повече работа да се търсят начини за изграждане на по-добра инфраструктура, за привличане на повече туристи, за нови възможности за целогодишна заетост, за по-лесен достъп до качествено здравеопазване, за добра бизнес среда и т.н.

- Какво означава, че Несебър изостава от други морски общини? Все пак това е най-богатата община…

- Но с най-късия сезон. Това трябва да си го признаем, колкото и да е неприятно. Очевидно при нас има слабости и туристите предпочитат други населени места, за които само до преди няколко години не сме допускали, че могат да бъдат конкуренция на Несебър, Слънчев бряг, Равда, Свети Влас, Обзор… Да не говорим, че селата от други морски общини се превърнаха в мини дестинации за еко и семеен туризъм, а при нас това не се случва.

Големите хотели имат добра заетост, защото цели маркетингови отдели работят за това. Но при малките къщи за гости вече се усеща недостиг на туристи. За тяхната реклама трябва да се грижат община и държава като популяризират самите населени места.

- Искате да кажете, че в Несебър сезонът е бил слаб? Хората ще кажат, че по морето все са недоволни…

- Имам поглед на по-голямата част от местния бизнес, защото много от хотелите, ресторантите и търговски обекти са наши дългогодишни клиенти. Освен, че пикът на сезона беше съвсем кратък, се забелязва и отлив на туристи с по-големи възможности. Това важи и за гостите от чужбина, и от България. Туристите отдавна търсят качествени услуги, забелязват заобикалящата ги среда, искат атракции, не само плаж. Нашият регион очевидно не е конкурентноспособен, въпреки природните дадености, Старият град, добрата хотелска база, добрите ресторанти.

Ето тук е необходима по-активна роля от страна на местната власт. Трябва да се търси активно партньорство и с държавата, ресорните министерства. Слънчев бряг е световноизвестна марка, която трябва да съхраним, а от години се движим по ръба. Да не говорим, че градове от списъка на Юнеско (благодарение на активна и добре таргетирана реклама) са едни от най-посещаваните и скъпи места по света. За съжаление това не се отнася за Несебър.

- А вашата семейна фирма как успява да се задържи на пазара толкова години, въпреки инвазията на сходни компании от цял свят?

- Вече 30 години не спираме да се развиваме. Стараем се постоянно да предлагаме нещо ново, да сме лоялни към клиентите и служителите ни. Конкуренцията наистина е много сериозна, но това ни мотивира и ние да бъдем по-добри.

- Бизнесът се оплаква, че трудно намира работна ръка, вие успявате ли?

- При нас има служители, с които сме вече повече от 20 години заедно. Текучеството на хора във фирмата е слабо. Стараем се да ги обучаваме, да  даваме възможност за професионално развитие и да бъдем предвидим работодател. За съжаление в региона сме от малкото фирми, които ангажират голям брой хора целогодишно. Смятам, че общината трябва да има стратегия за привличане на инвеститори, които да осигуряват 12-месечна заетост, за да не губим младите хора.

- А какво правят тези млади хора от региона през зимата – масово ли не работят?

- Много от тях се ориентират за работа в Бургас, други чакат новия сезон. В свободното си време младите хора и майките с деца реално нямат какво да правят в Несебър. Искаш да си заведеш детето на плуване – отиваш в Бургас. Ходи ти се на кино – пак в Бургас. Така е с почти всичко. Затова в Гранд маркет „Жанет“ оставихме място за детски кът и периодично организираме забавления за деца. Това е далеч от нашия бизнес, но го приемаме като социален ангажимент.

- Разкажете за другите ви социални ангажименти. Знаем, че сте подкрепяли редица каузи…

- Така е, но умишлено не им даваме гласност. Категорични сме, че когато помагаме на човек или хора в нужда, не е необходимо това да става публично достояние. Смятам така да остане и занапред. Иначе имаме куп кампании насочени към деца и други групи, които си вървят от години и са много успешни. Хората са свикнали вече с тях и се стараем да не ги разочароваме.

- Знаете, че това интервю ще се прочете от много хора. Вие за първи път говорите за бизнеса ви, за политиката. Какво искате да кажете за финал на читателите?

- Много ми се иска да спрем постоянно да търсим поводи да се разделяме, да се мразим, да се настройваме едни срещу други. Виждам, че в обществата, където хората са по-задружни и гледат в една посока живеят по-добре и по-спокойно. Ние сме малък регион с изключителни природни дадености и богата история. Ако наистина искаме, с постоянство и работа, можем да бъдем топ дестинация, а така цялата ни област ще има по-висок стандарт на живот.

Приемам сегашното положение като временен застой на развитие на общината. Несебърлии са доказали във времето, че са мъдри хора, с идеи и възможности. Убеден съм, че по-добрите години за нашия регион предстоят.
Лунна диета за декември
Лунна диета за декември 01/12/2022, Четвъртък 21:20 0
10 трика за контрол на порциите
10 трика за контрол на порциите 01/12/2022, Четвъртък 20:57 0
България Всички новини
Живко Табаков: Заплатите на съветниците в Бургас ще станат 2 270 лева, увеличението ще струва годишно 1,7 млн.лева на общинския бюджет Живко Табаков: Заплатите на съветниците в Бургас ще станат 2 270 лева, увеличението ще струва годишно 1,7 млн.лева на общинския бюджет Парите от това перо да се прехвърлят към изплащането на кредита за детската болница, настоя лидерът на Движение „България на гражданите“ Кабинетът "Донев" реши какво оръжие да пратим на Украйна, но то се оказа държавна тайна Кабинетът "Донев" реши какво оръжие да пратим на Украйна, но то се оказа държавна тайна Изготвени са две приложения за "военно имущество", които обаче са поверителни Тома Биков заговори за параноя, за политическите му противници всяка промяна била кражба Тома Биков заговори за параноя, за политическите му противници всяка промяна била кражба Изборите не могат да бъдат фалшифицирани при участие на 150 000 души в процеса, коментира депутатът Десислава Атанасова: ГЕРБ и „Демократична България“ ще са гръбнакът на бъдещото правителство Десислава Атанасова: ГЕРБ и „Демократична България“ ще са гръбнакът на бъдещото правителство Депутатката обяви, че хората на Бойко Борисов са готови за разговори на всякакви теми, включително и за съдебната реформа Свърши господството на COVID-19, доц. Кунчев намекна, че грипът ще го „избута“ Свърши господството на COVID-19, доц. Кунчев намекна, че грипът ще го „избута“ Според главният държавен здравен инспектор пикът на епидемията ще е в краят на януари и началото на февруари Безсънна нощ за депутатите, до 3 часа се разправяха за Изборния кодекс Безсънна нощ за депутатите, до 3 часа се разправяха за Изборния кодекс  Те прекратиха работа, без да успеят да приемат окончателно всички текстове Масови проверки на пазара преди Никулден Масови проверки на пазара преди Никулден Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти 153 заразени с коронавирус, петима са починали 153 заразени с коронавирус, петима са починали В болница с COVID-19 са 368 души, като 43 от тях са в интензивно отделение Стачка в МВнР, дипломатите искат по-високи заплати и индексиране на командировъчните Стачка в МВнР, дипломатите искат по-високи заплати и индексиране на командировъчните Синдикатите настояват за 100% ръст на възнагражденията Акция в жк „Меден рудник”: Откриха солидно количество марихуана в апартамента на Димитър Акция в жк „Меден рудник”: Откриха солидно количество марихуана в апартамента на Димитър В дома му униформените открили 8 свивки и пълен буркан с лекия наркотик, както и електронна везна
Български бизнесмен купи апартамент за 10 млн.евро в Париж Български бизнесмен купи апартамент за 10 млн.евро в Париж Имoтът oт 685 ĸв.м - двa aпapтaмeнтa, oбeдинeни и пpeycтpoeни oт пpoчyтия дизaйнep Aлбepтo Πинтo, ce нaмиpa в "eднa oт нaй-paзĸoшнитe cгpaди" нa Аvеnuе Fосh  c изглeд ĸъм Tpиyмфaлнaтa apĸa   oт poтoндaлнaтa вceĸиднeвнa Байдън готов за преговори с Путин, иска руснаците да се изтеглят от Украйна Байдън готов за преговори с Путин, иска руснаците да се изтеглят от Украйна  Съветник на Зеленски разкри колко войници е загубила армията на Киев, а нашествениците доминират в битката за Бахмут Учебен самолет се разби в Турция, има загинали Учебен самолет се разби в Турция, има загинали Борел: Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна Борел: Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна Иззели сме близо 20 милиарда евро от олигарси и лица, подкрепящи Русия, и контролираме около 300 милиарда финансови активи на Руската централна банка, посочи той Испанският премиер е получил пратка с бомба Испанският премиер е получил пратка с бомба Пликът, "съдържащ пиротехнически материал" е бил "открит и неутрализиран от службите за сигурност" Свлачище погълна магистрала в Бразилия, десетки са в неизвестност Свлачище погълна магистрала в Бразилия, десетки са в неизвестност Инцидентът е станал на път BR-376 в щата Парана. 21 превозни средства са се озовали под калното свлачище Алла Пугачова с 30-а пластична операция Алла Пугачова с 30-а пластична операция Примадоната се е възползвала от услугите на талантливите лекари, които работят в Израел Мирослава от Игри на волята показа луксозния си дворец Мирослава от Игри на волята показа луксозния си дворец Вижте разкоша, в който тъне инфлуенсърката Милица Гладнишка: Загубих всичко... Милица Гладнишка: Загубих всичко... Определено откачих, защото повече от година не можех да работя, а нямах и много спестявания, разкри още пеещата актриса Голяма трагедия! 18-годишният Иван се самоуби Голяма трагедия! 18-годишният Иван се самоуби Младежът бил отглеждан от баба си и дядо си
Настимир Ананиев, депутат от ПП Настимир Ананиев, депутат от ПП Загубят ли местната власт, ГЕРБ са „чао”
Виц на деня Виц на деня - Скъпи Дядо Коледа, ще бъда кратка - трябват ми пари и искам да отслабна!
- И аз ще бъда кратък - отивай да работиш и спри да се тъпчеш!
Виц на деня Виц на деня - Вчера бях на сватба.
- И как мина?
- Нормално - ядене, пиене. Днес като изтрезнях, гледам - и халка ми сложили...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук При соца давахме мило и драго да си купим нещо вносно, сега - нещо българско.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори