×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман: Иван Дашев говори за „Жанет“, бизнес средата в Несебър и местната власт


Само във Флагман: Иван Дашев говори за „Жанет“, бизнес средата в Несебър и местната власт
С по-малко приказки и повече работа да се търсят начини за изграждане на по-добра инфраструктура, за привличане на повече туристи,  за целогодишна заетост, смята бизнесменът
14 Ноември 2022, Понеделник, 21:32 ч.
Автор: Емел МАХМУД Снимка: Иван СЛАВОВ

Несебърлии са доказали, че са мъдри хора, с идеи и възможности. Убеден съм, че по-добрите години за общината предстоят, казва Иван Дашев

Иван Дашев е съдружник в най-голямата българска фирма за търговия на едро и дребно с хранителни продукти и напитки в Бургаска област – „Жанет“. Компанията стартира като малка семейна фирма преди 30 години в Несебър. Днес е абсолютен лидер в бранша със стотици служители и хиляди клиенти. От 2017 г. хипермаркет „Жанет“ работи и в Свиленград.

- Г-н Дашев, от седмици в Несебър се говори, че вие ще бъдете кандидат за кмет. Изненадахме се, защото винаги сте бил в страни от политиката и публичността, дори в Гугъл не открихме ваша снимка… Има ли партия, с която сте обвързал вашата бъдеща кандидатура?

- Аз съм от Несебър. Заедно със семейството ми живеем и работим тук. Всеки ден сме сред хората - те ни познават и ние познаваме тях. В този смисъл, за да бъдеш разпознаваем в община като нашата, няма нужда от снимка в Гугъл, социална медия или нещо друго.

Що се отнася до партиите, никога не съм бил член на една или друга. През годините е имало интерес към нашата фамилия, но сте права, че винаги сме били встрани от политиката. Като повечето граждани, само сме наблюдавали процесите в местната власт. Компанията ни е семейна и фокусът ни основно е бил там.

Вече се вижда, че в Несебър има настроения за промяна, затова и тръгват приказки за различни кандидати. Все още не съм взел такова решение. Това е сериозен и задължаващ акт, на който човек трябва да се отдаде изцяло.

Към следващия кмет ще има големи очаквания, защото започнахме да изоставаме в развитието, в сравнение с други морски общини.

- От думите ви разбирам, че не сте доволен от управлението на Община Несебър?

- Винаги хората изискват повече от управляващите. Така и трябва. В интерес на истината в общинската администрация работят много отговорни хора, добри специалисти.

В нашия регион се разчита предимно на туризма и затова смятам, че е вредно да се акцентира на негативното. Това може да донесе кратки дивиденти на някого, но носи неприятни последствия за всички местни жители и бизнес.

Трябва с по-малко приказки и повече работа да се търсят начини за изграждане на по-добра инфраструктура, за привличане на повече туристи, за нови възможности за целогодишна заетост, за по-лесен достъп до качествено здравеопазване, за добра бизнес среда и т.н.

- Какво означава, че Несебър изостава от други морски общини? Все пак това е най-богатата община…

- Но с най-късия сезон. Това трябва да си го признаем, колкото и да е неприятно. Очевидно при нас има слабости и туристите предпочитат други населени места, за които само до преди няколко години не сме допускали, че могат да бъдат конкуренция на Несебър, Слънчев бряг, Равда, Свети Влас, Обзор… Да не говорим, че селата от други морски общини се превърнаха в мини дестинации за еко и семеен туризъм, а при нас това не се случва.

Големите хотели имат добра заетост, защото цели маркетингови отдели работят за това. Но при малките къщи за гости вече се усеща недостиг на туристи. За тяхната реклама трябва да се грижат община и държава като популяризират самите населени места.

- Искате да кажете, че в Несебър сезонът е бил слаб? Хората ще кажат, че по морето все са недоволни…

- Имам поглед на по-голямата част от местния бизнес, защото много от хотелите, ресторантите и търговски обекти са наши дългогодишни клиенти. Освен, че пикът на сезона беше съвсем кратък, се забелязва и отлив на туристи с по-големи възможности. Това важи и за гостите от чужбина, и от България. Туристите отдавна търсят качествени услуги, забелязват заобикалящата ги среда, искат атракции, не само плаж. Нашият регион очевидно не е конкурентноспособен, въпреки природните дадености, Старият град, добрата хотелска база, добрите ресторанти.

Ето тук е необходима по-активна роля от страна на местната власт. Трябва да се търси активно партньорство и с държавата, ресорните министерства. Слънчев бряг е световноизвестна марка, която трябва да съхраним, а от години се движим по ръба. Да не говорим, че градове от списъка на Юнеско (благодарение на активна и добре таргетирана реклама) са едни от най-посещаваните и скъпи места по света. За съжаление това не се отнася за Несебър.

- А вашата семейна фирма как успява да се задържи на пазара толкова години, въпреки инвазията на сходни компании от цял свят?

- Вече 30 години не спираме да се развиваме. Стараем се постоянно да предлагаме нещо ново, да сме лоялни към клиентите и служителите ни. Конкуренцията наистина е много сериозна, но това ни мотивира и ние да бъдем по-добри.

- Бизнесът се оплаква, че трудно намира работна ръка, вие успявате ли?

- При нас има служители, с които сме вече повече от 20 години заедно. Текучеството на хора във фирмата е слабо. Стараем се да ги обучаваме, да  даваме възможност за професионално развитие и да бъдем предвидим работодател. За съжаление в региона сме от малкото фирми, които ангажират голям брой хора целогодишно. Смятам, че общината трябва да има стратегия за привличане на инвеститори, които да осигуряват 12-месечна заетост, за да не губим младите хора.

- А какво правят тези млади хора от региона през зимата – масово ли не работят?

- Много от тях се ориентират за работа в Бургас, други чакат новия сезон. В свободното си време младите хора и майките с деца реално нямат какво да правят в Несебър. Искаш да си заведеш детето на плуване – отиваш в Бургас. Ходи ти се на кино – пак в Бургас. Така е с почти всичко. Затова в Гранд маркет „Жанет“ оставихме място за детски кът и периодично организираме забавления за деца. Това е далеч от нашия бизнес, но го приемаме като социален ангажимент.

- Разкажете за другите ви социални ангажименти. Знаем, че сте подкрепяли редица каузи…

- Така е, но умишлено не им даваме гласност. Категорични сме, че когато помагаме на човек или хора в нужда, не е необходимо това да става публично достояние. Смятам така да остане и занапред. Иначе имаме куп кампании насочени към деца и други групи, които си вървят от години и са много успешни. Хората са свикнали вече с тях и се стараем да не ги разочароваме.

- Знаете, че това интервю ще се прочете от много хора. Вие за първи път говорите за бизнеса ви, за политиката. Какво искате да кажете за финал на читателите?

- Много ми се иска да спрем постоянно да търсим поводи да се разделяме, да се мразим, да се настройваме едни срещу други. Виждам, че в обществата, където хората са по-задружни и гледат в една посока живеят по-добре и по-спокойно. Ние сме малък регион с изключителни природни дадености и богата история. Ако наистина искаме, с постоянство и работа, можем да бъдем топ дестинация, а така цялата ни област ще има по-висок стандарт на живот.

Приемам сегашното положение като временен застой на развитие на общината. Несебърлии са доказали във времето, че са мъдри хора, с идеи и възможности. Убеден съм, че по-добрите години за нашия регион предстоят.




България Всички новини
Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Тя е откарана в реанимация, състоянието й е много тежко Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Ще бъдат изградени закрит плувен басейн в ж.к. „Черно море“,  подземен паркинг до СУ „Любен Каравелов“, нови улици в с. Равда и др.  И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента 
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори