×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Момчето с бенката, което всички обичат, навършва 70 години


Момчето с бенката, което всички обичат, навършва 70 години
Крупен бизнесмен, уважаван политик, защитник на българските пенсионери, меценат и бонвиван - всичко това е той, роден в Крумово градище
11 Ноември 2022, Петък, 23:00 ч.
Автор: Флагман.БГ, Снимки: Личен Архив

Да отдадат почит на Бенчо Бенчев в най-голямото светско събитие за годината утре в Бургас пристигат приятели от всички краища на България и света

Роден е на 12 ноември 1952 г. в село Крумово градище, Карнобатско, в семейството на работници. Завършил е Строителния техникум в Бургас през 1971 г., в казармата служи в Строителните аеродрумни войски. Бил е началник на военен обект „Безмер”, под негово ръководство са изградени укритията за руските изтребители „Су”, а по-късно и новата писта в авиобаза Равнец, където отговаря за секретната секция на подземните съоръжения.

След уволнението започва работа в Окръжното пътно управление в Карнобат като началник на строежа на редица важни пътища в района, сред които „Карнобат-Шумен”, построил е моста над р. Камчия. През 1978 г. приема работа в БКС „Карнобат”, защото му обещават, че най-сетне семейството му ще бъде устроено с жилище.

През 1986 г. родното място вече не удовлетворява амбициите му за развитие и оглавявайки Казармения фонд на Трета армия, се налага да се премести в Бургас. Първото му жителство тук е в бл. 425 в жк „Меден рудник”. Това е човекът, който е сред пионерите в частния бизнес у нас и още през 1987 г. отваря собствено кафене по Указ 56 в разрастващия се комплекс.

„Тодор Живков беше ориентирал държавата към китайския модел и предприемчивите имахме сравнително добър живот в залеза на тоталитарното време. Кафенето „Люляците” под РУМ „Резвая” бързо прерастна в дискотека и събираше 70-80 посетители. През деня съпругата ми Мария работеше в обекта, в 17 ч. отиваше да вземе сина ни от детската градина, аз застъпвах, а нощем карах частно такси. Когато дойде 10 ноември 1989 г. вече имах пари за 16 Жигулита, а тези автомобили бяха мерило за престиж и благосъстояние”, разказва днес Бенчо Бенчев, в навечерието на своята 70-годишнина, която утре ще чества тържествено. За Бенчо Бенчев може да се каже всичко – зърнопроизводител и търговец, строител, милионер, доктор по финанси, бохем, благодетел, политик, дон жуан, покровител на изкуството, абсолютен хедонист, човек с невероятни контакти във всички нива на обществените отношения – от президенти, министър-председатели и лидери на политически партии до босовете на подземния свят от годините на прехода до наши дни.

ЕТ „Бенмар”, наименованието на което включва първите срички на Бенчо и Мария, е регистрирано през 1990 г. и е първата фирма за зърнотърговия в Бургаска област.

Със съпругата Мария след 20 години на собствената им фирма „БенМар”

„Не се чудете как станах търговец на зърно. Дядо ми Бенчо, на когото съм кръстен, беше най-големият земевладелец преди да се образуват ТКЗС-тата. А и вече имах нюх към парите. През 1994 г. изкупих борчовете на фалиралата земеделска кооперация в родното ми село и започнах да обработвам първите 16 дка земя. Стигнах до 100 000 дка в три области на Югоизточна България, но установих, че не е рентабилно за техниката, поради транспортните амортизации. Сега обработвам 32 000 дка и се гордея с моите високотехнологични машини „Фендт”, “CLAAS Lexion” и „John Deere”, казва Бенчев и се шегува с цените и марките на своите трактори и комбайни, които са по-скъпи от Ролс Ройсите, Мерцедесите и Бентлитата, в които обича да го возят.

С майка му Таня, вече покойница

Докато развива бизнесите си, Бенчев завършва и висше образование в Стопанската академия „Д.А.Ценов” в Свищов, специалност „Стопански и финансов контрол”. През 2006 г. защитава докторантура на тема „Аномалии на българския фондов пазар: Ефектът на полумесечието”, която рецензентите оценяват като най-добрата разработка от нехабилитиран преподавател.

Малко известен факт е, че президентът Желю Желев (1990-1997 г.) и съпругата му Мария, вече покойници, бяха изключително близки на семейство Бенчеви

Натрупаният огромен и специфичен опит от младите му години го връща обратно на строителната площадка, но вече като предприемач в инвестирането и изпълнението на значими сгради в Бургас, Свети Влас, Поморие, а сега и в Айтос, където освен жилища и офиси, започва и завод за арматура от фибростъкло – пет пъти по-здрава от желязото и със 100-годишна гаранция, подходяща за строеж на мостови и пристанищни съоръжения.

С кмета Йоан Костадинов (1995-2007 г.), за когото Бенчев казва, че като управник се държал мъжки и щом казвал „да”, значи е „да”

„Работя, за да печеля. Печеля, за да харча!”

Това е девизът на живота му. Признат е от партньори и конкуренти за виртуоз в преговорите и реализацията на сделки. Ето и съвет как да управлявате парите си успешно, защото самият Бенчо Бенчев е пример за успех:

„Трябва ви производствен портфейл от различни дейности, а парите да държите в левове, долари и евро, но не в равни части, а в зависимост от конюнктурата на курса. Част от спечеленото е полезно да е в злато. Бизнесът не е за всеки, особено в България, защото тази държава пречи. Аз не искам да ми помага, искам само да не ми пречи със своя рекет – бюрократичен и с подкупни чиновници. Вече съм видял всичко и мога да кажа, че държавата, ако иска да те мачка, ще те смачка, включвайки всичките ресурси на репресивния си апарат.

Бенчо Бенчев е сред водещите фигури на местната политика от 2003 г. насам. В два поредни мандата бе зам.-председател на Общинския съвет,
след 2003 г. обединява българските пенсионери и става фактор в националната политика

Като пример соча ареста ми в Истанбул през 2018 г., който после в публичното пространство остана като едно недоразумение. Властта обаче имаше причина да ме елиминира като обществена фигура. Тогава бях зам.-председател на Общинския съвет, след като БСП направи добър резултат на местния вот през 2015 г., с моя помощ. Винаги съм бил безпартиен, но съм помагал на левицата като представител на гражданската квота. През 2017 г. бях избран в националното ръководство на Съюза на българските пенсионери и имаше опасност с обединението на 240 000 възрастни хора, като мен, да победим и най-голямата партия в следващите парламентарни избори.

С първия български космонавт Георги Иванов

Това е причината за дискредитирането ми. Дадох достатъчно много на БСП през годините, но ме разочароваха с отношението на Корнелия Нинова към мен в тежкия момент на задържането ми в Истанбул. През 2011 г., когато тази партия спечели най-голямата червена община – Сливен, където и до днес кмет можеше да е Лечков, пак аз помогнах на ген. Кольо Милев да стане кмет и той управлява с мнозинство от 22-ма съветници”, спомня си Бенчо Бенчев с огорчение. И допълва, че точно преди седем години предал на Сергей Станишев папка с документи, уличаващи в корпуция достатъчно много фигури от партията. И ако тогава е била извършена „чистката” им, днес БСП щеше да изглежда по различен, далеч по-достоен начин.  

С Ангел Ангелов (вдясно) ги свързва дружба от младежките години, но тук вече са в частния бизнес, на изложение на зърнопроизводителите и зърнотърговците в Истанбул, в края на миналия век

„В политиката „да” не винаги е „да”, но в подземния свят „да” е „да”.

Познавам достатъчно добре светлата и тъмната част на тази държава и мога да си позволя да го кажа. Това потвърждава думите на моя стар приятел президента Желю Желев, който обичаше да напомня, че с политика трябва да се занимават хора, за които тя е обществено призвание, а не хора, които я обърнаха в професия. Аз не съм политик по душа, но като виждам, че тази държава се управлява от хора, които два камъка един върху друг не са наредили и двама души в една фирма не могат да ръководят, не мога да стоя встрани.

С ценен съратник, Радул, с когото Бенчев провежда успешна предизборна кампания на ген. Кольо Милев за кмет на Сливен през 2011 г.
Радул не е сред живите, причините за смъртта му все още са неизяснени

Затова отново се кандидатирах през 2019 г. за общински съветник и продължавам да работя за хората. Богат съм, но не на пари, а на приятели! Бившият кмет на Бургас Йоан Костадинов (след падането му от властта през 2007 г. Костадинов се оттегли във вилата си в с. Ичера и от тогава не се е появявал на публични места, бел.ред.) ми е приятел. Като кмет беше труден за общуване, но е от рядката порода мъже, които като кажат „да”, значи е „да”, въпреки че над него имаше други фигури, които диктуваха посоката на Бургас.

Ирония на съдбата: С другата култова фигура на прехода – европейският ни шампион и бронзов медалист от Световно първенство по свободна борба Янчо Патриков, който развиваше и успешен бизнес. Патриков загина в катастрофа през 2014 г., броени дни преди да чества своите 70 години

За Димитър Николов ще кажа, че може да е кмет до края на живота си и че заслужава повече – да управлява правилно и държавата. Бургас бележи с него небивал възход. И ако не превеждаме по закон едни пари към София, а после да молим МС да ни ги върне, отдавна да сме първенци и в икономиката. Унищожени от държавата бяха структуроопределящи предприятия, които и в днешно време можеха да носят печалба за града и хората. С туризъм само не можем да станем богати в Бургас.

С футболния бос Христо Порточанов, с когото през годините са имали и труден период. „Убедих го, че не е прав и той накрая се съгласи,затова продължаваме да сме приятели”, казва Бенчо Бенчев за другата жива легенда на града

През 2018 г., на конфиденциална среща в София се разпределяха нови зони на влияние в бизнеса. В знак на несъгласие с претенциите на столичани заявих в очите им: „Представете си, че България е една фуния. В долната ѝ част е София, а в най-широката ѝ горна част е цялата държава, която произвежда и налива благата в нея. Например аз произвеждам зърно, друг месо, трети бензин и т.н. А вие какво произвеждате? Далавераджии и крадци!”. Станах и си тръгнах. Всичките пари на държавата се изсипват именно в столицата и там се инвестират милиарди левове в бизнеси, инфраструктура и т.н. Докато това не се промени, нас ще ни смятат за провинция и ще ни връщат трохи”, казва вместо епилог Бенчо Бенчев. Дърпа от хавайската пура, отпива ритуално от златното си „Джони” и потегля от стъкления си огромен офис в сърцето на града  към...Меден рудник. Откъдето, в работническия комплекс, в панелен блок, започва преди много години животът на четиричленното му семейство в Бургас. Но сега е изградил цяло имение на хълма под Шилото и се наслаждава с трите си внучета на гледката към двете езера и морето.

Близостта му с главния редактор на „Флагман” Катя Касабова е от много години, градена върху твърдата основа от конфиденциалност и доверие
Живяхме ли и в такова време?! Общинският съветник Георги Манев (в средата) като собственик на дискотека “PLAZZA” в Морската градина, вляво е една от видните фигури на ДПС в региона Несрин Узун, по това време народен представител, с другия общински съветник Бенчо Бенчев. Приятелството на тримата продължава и днес
С маестро Стефан Диомов водят хорото, 2010 г.
Всяка Коледа пенсионерите от „Меден рудник” коледуват в дома на своя благодетел Бенчо Бенчев, който е спонсор на десетки квартални клубове.
Така е от десетилетия, без прекъсване
Още е любимото момче на съученичките от випуск ’71 от Строителния Техникум в Бургас
Дружбата с Мустафа Чаушев – българският Адамо, изпълнил най-хубавите кавъри от френски, сръбски и турски – е от половин век. Утре вечер Мустафа отново
ще се качи на сцената в най-голямата зала на хотел „България”
Parla più piano... и да не си помислите, че с Найден Милков биха могли да попеят нещо друго в дует
Айтозлийката Ивана, която Бенчо поставя на пиедестел като жена – образована, работохоличка, непоклатима и с най-приятния характер,
чак след това той я цени като фолк дива номер 1 на България
Ловът е сред многото му неутолими страсти.  Кадърът е без коментар
Превозните му средства са само от елитни марки, в чиито купета са гравирани инициалите му. Но държи да се знае, че тракторите и комбайните му на полето са по-скъпи от лимузините и джиповете му по градските павета

 


В категории: Бургас , Животът


България Всички новини
На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори