×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кардиолог от Бургас алармира: Много пациенти са рискови за развитие на сърдечно-съдови заболявания


Кардиолог от Бургас алармира: Много пациенти са рискови за развитие на сърдечно-съдови заболявания
Д-р Диян Господинов от МЦ „Д-р Стайков“ коментира кои са факторите, допринасящи за редица кардиологични проблеми
10 Ноември 2022, Четвъртък, 16:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Д-р Господинов се развива и се стреми да лекува по съвременните световни медицински стандарти

Един от най-прогресивните кардиолози в Бургас – д-р Диян Господинов, притежаващ висока експертиза при диагностика и лечение на артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност. Той заостря вниманието на пациентите върху рисковите фактори, които са предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). В кабинета си в Медицински център „Д-р Стайков“ Бургас, кардиологът приема пациенти и преглежда с последно поколение апаратура.

Д-р Диян Господинов (вдясно) бе избран за зам. председател на Младежка секция към Районната колегия на Българския лекарски съюз. Секцията бе учредена на 9-ти ноември и е едва втората създадена в България след тази в София. На снимката са и кардиологът д-р Стамен Пишев и д-р Павел Минев, специалист по образна диагностика

Сред колегите и пациентите си в МЦ „Д-р Стайков“ д-р Господинов се е доказан като специалист, стремящ се да се усъвършенства непрекъснато и да лекува по съвременните световни медицински стандарти.

Ето какво обясни д-р Диян Господинов за рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови заболявания.

Рисковите фактори за развитие на ССЗ могат да бъдат разделени на две категории: модифицируеми и немодифицируеми. Немодифицируеми рискови фактори  са тези, които не могат да бъдат променени. Те включват възрастта, пола, етническата принадлежност и фамилната обремененост. Модифицируемите рискови фактори  са тези, които могат да бъдат намалени или контролирани с промяна в навиците и поведението. Правейки определени промени в начина си на живот, хората могат да намалят шансовете си за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Примерите включват пушене, диета и упражнения.

Наличието на един или повече рискови фактори увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Често един рисков фактор потенциира поява на друг.

Фамилна обремененост:

Има генетичен елемент за  развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Фамилната анамнеза  се счита за рисков фактор ако роднина от първа степен на дадено лице е развил ССЗ на възраст, която може да се счита за относително млада. (баща или брат развили сърдечно-съдово заболяване преди 55-годишна възраст; майка или сестра преди 65-годишна възраст.)

Фамилната анамнеза за високо кръвно налягане (хипертония), висок холестерол и диабет тип 2 също може да увеличи шансовете за развитие на тези състояния, което от своя страна може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.

Наличието на фамилна анамнеза за сърдечни заболявания не означава, че ССЗ е неизбежно, но го прави по-вероятно. Воденето на здравословен начин на живот обикновено се препоръчва за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при тези с генетична предразположеност.

Възраст

Възрастните хора са изложени на по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че процесът на стареене не може да бъде променен, като цяло се препоръчва воденето на здравословен начин на живот, за да се намали вероятността от развитие на сърдечни и кръвоносни заболявания.

Етническа принадлежност

Статистиката сочи, че хората от южноазиатски, африкански или карибски произход имат по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. . Воденето на здравословен начин на живот обаче обикновено се препоръчва като начин за хора от всякакъв произход да предотвратят развитието на сърдечни и кръвоносни заболявания.

Пол

Мъжете са изложени на по-висок риск в млада и средна възраст.От друга страна жените са склонни да развиват сърдечно-съдови заболявания в по-напреднала възраст от мъжете. Смята се, че тази по-късна възраст на начало при жените е свързана с хормоналните промени, които следват менопаузата.

Социално-икономически статус

Хората с нисък социално-икономически статус изглежда са изложени на по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че причините за това са многобройни и техните взаимоотношения са сложни, диетата обикновено се счита за един от най-важните фактори, като тези с по-висок социално-икономически произход обикновено имат по-голям достъп до по-балансирана в хранително отношение диета.

Холестерол

Холестеролът е восъчна субстанция, наподобяваща мазнините. Намира се по стените на клетките във всички части на тялото като нервна система, черен дроб и сърце.

Тялото използва холестерола, за да произвежда хормони, жлъчни киселини, витамин D и други вещества. При спортисти, без наличието на холестерол би било невъзможно постигането на високи резултати, тъй като от него се синтезира най-анаболният хормон – тестостерон.

Холестеролът циркулира в кръвта, но не може да се движи самостоятелно. Придвижването му се осъществява чрез липопротеини.

Два основни липопротеина спомагат за придвижванетo на холестерола в кръвта:

Липопротеин с ниска плътност (LDL – Low density lipoprotein). Също бива наричан „лош“ холестерол, защото придвижва холестерол към тъканите и артериите. По-голямата част от холестерола в кръвта е под формата на липопротеин с ниска плътност. Колкото по-високо е нивото на LDL холестерол в кръвта, толкова по-голям е и рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Липопротеин с висока плътност (HDL – High density lipoprotein). Бива наричан „добър“ холестерол, защото придвижва холестерола извън тъканите към черния дроб, който от своя страна го извежда от организма. Ниското ниво на HDL е предпоставка за сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Наличието на прекалено много холестерол в кръвта може да затрудни придвижването му, тъй като той има свойството да се натрупва в стените на артериите. С течение на времето това натрупване може да стесни съдовете и да ги направи по-малко гъвкавки, състояние, наречено атеросклероза или „втвърдяване на артериите“.

Този процес може да се случи на кръвоносните съдове навсякъде в тялото, включително тези на сърцето (те се наричат коронарни артерии). Ако коронарните артерии се запушат частично с плака, кръвта няма да може да пренесе достатъчно кислород и хранителни вещества до сърдечния мускул. Това може да предизвика болка в гърдите или ангина.

Някои плаки, богати на холестерол са нестабилни – имат тънка обвивка, която може да се спука и да освободят холестерол и мазнини в кръвта. Това освобождаване може да предизвика образуване на кръвен съсирек, блокиращ притока на кръв през артериите и да причини инфаркт.

Високо кръвно налягане (хипертония)

Високото кръвно налягане, известно като хипертония, е друг фактор, допринасящ за сърдечно-съдови заболявания, включително сърдечна недостатъчност, инсулт и инфаркт. Високото кръвно налягане често протича безсимптомно, но може лесно да бъде диагностицирано в домашни условия или при лекар с помощта на рутинен тест.Високото кръвно налягане често е свързано с наднормено тегло, липса на физическа активност, висок прием на сол или алкохол или фамилна анамнеза за заболяването, но в някои случаи може да няма видима причина.

Диабет

Диабетът е състояние, което причинява високи нива на глюкоза в кръвта и 3 рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Високите нива на глюкоза могат да увредят стените на артериите и да направят натрупването на мастни отлагания (плаки) по-вероятно. Ако тези плаки се появят в коронарните артерии, те могат да доведат до възможно коронарно сърдечно заболяване и инфаркт.

Пушенето

Пушенето на тютюн значително увеличава шанса за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Пушенето уврежда и стеснява артериите. Никотинът също кара сърцето да бие по-бързо и повишава кръвното налягане, което означава, че сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв в тялото.

Липса на физическа активност

Липсата на физическа активност е важен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Липсата на редовни упражнения увеличава шансовете на човек да бъде с наднормено тегло, да има високо кръвно налягане и да развие други състояния, които правят сърдечно-съдовите заболявания по-вероятни.

Наднормено тегло (затлъстяване)

Наднорменото тегло е друг водещ рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Храненето с нездавискивни храни и липсата на физическа активност са фактори, допринасящи за наднорменото тегло, което обикновено се определя като индекс на телесна маса (ИТМ) извън нормалния диапазон.Обиколка на талията  при мъже над 94см и при жени над 80см увеличават риска от ССЗ.

Диета

Нездравословното хранене  е значителен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. За да се намали рискът, трябва да се насочи към балансирана диета, съставена от много плодове и зеленчуци, сложни въглехидрати и протеини и да се избягват излишните мазнини, соли и захари.ЕССВАлкохолът също трябва да се консумира умерено, ако изобщо се консумира. В много страни това се определя като максимум 20 единици алкохол на седмица, а за жените до 14 единици. (една алкохолна единица е равна на 10мл или 8 грама етанал-чист алкохол)Седмицата трябва да включва няколко дни без алкохол. Една единица се равнява приблизително на една малка чаша бира или вино.

Хиперурикемия

Хиперукикемията-повишените нива на пикочна киселина ,с или без развитие на подагра, могат да увеличат двойно риска от сърдечно съдови заболявания.Доказано е ,че високите нива предизвикат пролиферативни и възпалителни промени в гладкомускулните и ендотелни клетки и благоприятсва развитието на плаки по съдовете.Освен това се уснови и връзка с развитието на предсърдно мъждене и други сърдечни аритмии.

Кардиологът разясни и защо все повече млади хора страдат от високо артериално налягане, висок холестерол и триглецериди

За съжаление наистина се наблюдава такава тенденция.Честотата на инфарктите при хора под 40-годишна възраст нараства.Това се обяснява с липсата на адекватна профилактика и контрол на модифицируемите рискови фактори за които,вече споменах.Нарастващите нива  на хора със  затлъстяване и диабет не само при нас ,но и  в света  и свързаните с тях здравословни проблеми излагат на риск много по-млади хора.Въпреки провежданата национална кампания срещу тютюнопушенето и гласноста която се дава на проблема ,броят на пушачите и броят на " млади" пушачи  в България се увеличава.Като прибавим и данамичния свят в който живеем и стреса на ,който сме изложени  мисля ,е че е ясно защо наблюдаване подобно подмладяване.

Трябва да се правят чести профилактични прегледи при кардиолог или изследвания за висок холестерол 

Желателно е профилактичните прегледи на сърцето да започнат от 40г. възраст и при липса на симптоматика да се повтарят на всеки 2-4г.При хора с известно ССЗ  е необходимно ежегодно проследяване на състоянието.При някои състояния се налага и прегледи на 6м.Съветвам при изява на симптоматика(болка в гърдите ,задух,лесна умора ,поява на отоци по долни крайници),пациентите да не чакат да им "мине" с дни,а да потърсят кардиолог незабавно.Всеки здравноосигурен човек има право на един профилактичен преглед годишно.По време на прегледа  ОПЛ назначава  лабораторни изследвания(включително и холестерол),провежда ЕКГ и при необходимост може да назначи допълнителни изследвания.Едва след  това и при необходимост ,пациентът се насочва към "тесен" специалист за консултация.Винаги съветвам своите пациенти да се възползват от това свое право.

Има хора, които спортуват професионално, спазват хранителен режим и все пак имат висок холестерол

Имам такъв случай на популярен за нашите ширини спортист ,като се оказа ,че внимава с храната ,но приема цигари и алкохол. Както вече споменах имат значение в повишените нива на холестерола. Понякога наистина има случаи на хора ,спортуващи активно и живеещи абсолютно здравословно с много  висок холестерол. Това често се дължи на фамилната хиперхолестеролемия. Тя е наследствено заболяване, което води до агресивно и ранно сърдечно-съдово заболяването. Особено високи са нивата на „лошия холестерол“ или т. нар. LDL. Когато количеството му е над нормата, това води до формирането на атеросклеротични плаки по артериалната стена. В резултат на това артериите стават плътни и твърди, еластичността на стените им се нарушава, което води до нарушение в кръвния поток. Тези плаки от мазнини по вътрешната част на артериите могат да се откъснат и да доведат до поява на съсирек в кръвообращението с изява на инфаркт, инсулт. Хората с ФХ не са в състояние да преработят холестерола, който организма им произвежда. Това е причината нивата на холестерол на човек с ФХ да са твърде високи. Хората с ФХ имат 20 пъти по-висок риск от развитие на ранно агресивно сърдечно-съдово и мозъчно-съдово заболяване.

Най-точният маркер, сигнализиращ за хиперхолестеролемията, е високият общ холестерол над 8 mmol/l. За това най -важно е ранното търсене и откриване (скрининг) на дислипидемията при всички лица, навършили 20 години, дори и без фамилна обремененост и без допълнителни рискови фактори.

Оптимални стойности за артериално налягане и защо понякога се говори за нормално високо налягане

В практиката ми се случва , пациентите да заявяват ,че измерват "нормални" стойности на АН в дома.Като ги попитам какви са "нормалните" стойности ми казват -около 150/90mmHg.В кардиологията използваме следната класификация за определяне на офисното АН и степента на хипертонията.

Оптимално <120 и <80

Нормално 120–129 и/или 80–84

Високо нормално 130–139 и/или 85–89

Степен 1 хипертония 140–159 и/или 90–99

Степен 2 хипертония 160–179 и/или 100–109

Степен 3 хипертония ≥180 и/или ≥110

Както се вижда ,говорим за високо нормално АН при стойности  от 130-139mmHg/85-89mmHg.В старите Европейските ръководства за лечение на артериалната хипертония ,при тези пациенти не се препоръчваше иницииране на терапия. В новите ръководства освен измерването на АН се взима предвид всички рискови фактори на които е "изложен" пациента. При висок сърдечно съдов риск  (пациенти с коронарна болест  ,бъбречно заболяване или диабет например) ,може да се започне лечение. При тези с нисък или умерен риск ,препоръчваме промяна в начина на живот.(хранителен и двигателен режим).

Час за преглед при д-р Господинов, като и при останалите кардиолозите в Медицински център „Д-р Стайков“ – д-р Марин Момов, д-р Ваня Господинова, д-р Венцислав Григоров, д-р Иван Стайков и д-р Росица Великова, можете да си запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място на бул. „Транспортна“ 33.

 

 


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г.
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори