×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дъщерята на големия актьор Досьо Досев възмутена от скалния му портрет в Созопол: Това е неуважение!


Дъщерята на големия актьор Досьо Досев възмутена от скалния му портрет в Созопол: Това е неуважение!
Бихте ли допуснали някой, който не познава традициите на Созопол, да натрапва своите възгледи за изкуството и завинаги да промени облика на града, пита тя
10 Ноември 2022, Четвъртък, 14:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

Изкуствоведът Ива Досева е категорична, че баща й не е обичал кича и не би му харесал начинът, по който е изобразен

Дъщерята на големия актьор Досьо Досев – изкуствоведът Ива Досева, се възмути от портрет на баща си, който се появи преди дни на скалите в Стария Созопол на нос Скамни. Тя не приема като почит към паметта на баща си акта на по думите й – самоукия художник Стойко Гагъмов.   

Досева е категорична, че баща й не е обичал кича и не би му харесал начинът, по който е изобразен.

„Уважаеми граждани на Созопол (бих искала да кажа „съграждани“, защото обичам Созопол като роден град), благодаря ви за топлото отношение към баща ми през десетките години, които той прекара в любимия си град! Убедена съм, че точно затова харесвате и изображението му на скалите на нос Скамни. Според мен, обаче, с „портретите“ по скалите на творците (Татяна Лолова, Леа Иванова, Стефан Данаилов, Тодор Колев, Георги Парцалев, Борис Карадимчев, Крикор Азарян, Георги Минчев, Йордан Радичков, Борис Христов, Джон Ленън, Ернест Хемингуей) НЕ се изразява уважение към техните личности. Тъкмо обратното! Не са подходящи нито мястото, нито начинът. Нека не забравяме, че Созопол е архитектурен и исторически резерват, това са скалите, запазени непроменени от времето на Древна Аполония и на първите християнски проповедници, посетили града“, коментира Ива Досева.

Нима бихте допуснали някой, който не познава традициите на Созопол, да натрапва своите възгледи за изкуството и завинаги да промени облика на Созопол, пита тя.

„Баща ми обичаше както гражданите на Созопол, така и неговата природа. В никакъв случай не би искал тя необратимо да се уврежда. Използвам случай да съобщя, че в памет на баща си и като благодарност за вашето добро отношение, най-скоро време ще даря на Художествената галерия на Созопол негов портрет, нарисуван от прочут художник, също приятел на Созопол“, добавя дъщерята на Досьо Досев – изкуствоведът Ива Досева.

Портретът Досьо Досев в Созопол снимка: Тодор Петров

Според Ива Досева е нарушена и наредбата за обществения ред и портретите представляват своеобразен вандалски акт. Скалите обаче са изключителна държавна собственост и това прави казуса по-сложен. Тепърва ще бъде установявано дали има нарушения и ще се решава какви мерки да бъдат предприети. В Пловдив обаче същият художник е санкциониран, след като изрисувал с подобни портрети скалите на Сахат тепе.

Актьорът Досьо Досев, една от емблемите на Созопол. Доайенът от филмовия екран и сцената ни напусна на 88-годишна възраст в средата на септември т. г.

Той е роден в София на 12 април 1934 година, завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1955 година. Играе в бургаския театър в славния период, когато Вили Цанков, Юлия Огнянова и Методи Андонов са режисьори между 1957 и 1961 г. След 3 сезона и роли, които са завоевание в творческата му биография, напуска след разпадането на групата. Част е от състава на Народен театър за младежта София (1961 – 1965) и Театър "София", на чиято сцена играе над 4 десетилетия.

Снимал се е в близо 70 филма. Сред тях са "Привързаният балон", "Гибелта на Александър Велики", "Мъже в командировка", "Иван Кондарев", "Масово чудо", "Вик за помощ", "Версенжеторикс", "Пансион за кучета", "Подгряване на вчерашния обед", "Принцът и просякът".

Самият той винаги е казвал, че се чувства повече гражданин на Созопол и Бургас, отколкото на София. Носител е на наградата "Златен век - огърлие" и грамота от 2019 година.


В категории: Созопол


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
15
Коментара по темата
15.
художник
15.11.2022 22:49:23
0
4
Да отиде този самозванец да изрисува скалите в Гърция. Няма да може да си плати глобата до края на живота.
14.
Hary Potter
14.11.2022 19:53:00
5
3
Баси простоватата диабетна и прокисната тетка Човека е хвърлил труд да нарисува нейният Мунчо ,а изроденото изчадие на Мунчото недоволства и вижда неуважение.
13.
Местен
13.11.2022 21:43:46
4
2
Писна ми!
Омръзна ми, лятото да се чувствам като на чуждо място. Аман от нахални софиянци. Зимата сте на планина,лятото на море.
Кога работите?
12.
Дани
13.11.2022 05:34:42
1
5
Успяха да оцапат и скалите в Созопол. От грозен, по-грозен и най-грозен. След монтирането на пейки - котешки тоалетни, СЛЕДВАЩАТА КРАСОТА Е всеки може да си вземе боя например спрей, алкидна боя, авто емайл лак, антифоулинг и да си маже по скалите. Къде е КМЕТЪТ, СЛЯП ЛИ Е?Да отиде на ТЕЛК за слепота.
11.
Георги
12.11.2022 16:44:33
1
8
Созопол отдавна не е това което беше, приближава се до най-гадното място по черноморието наречено Сарафово .Пренаселено и грозно .Няма защо да се посещава .Кой каквото иска да рисува там
10.
Турист
12.11.2022 08:32:40
5
1
Ама тя щяла да подари портрет от прочут художник на Созопол
9.
Гошо
11.11.2022 09:52:16
6
6
Нищу лошо не виждам в това какво не и харесва
8.
Майнкрафт
10.11.2022 19:06:05
4
6
С кирката
7.
7887
10.11.2022 16:47:19
8
55
Щерката на Досьо само може да се радва,че някой се сеща за него с добро. Щото аз го помня като вечно леко пийнал,циркулиращ между Кафенето и Пъци бара зяла зима. Лятото се губеше в калабалъка от софиянци и чужденци. Както се губеха и всички други,които прекарваха доста време в Созопол на държавни разноски. Разни архитекти Соколовски,Стойновски,разни пишман писатели,като оня Славчо,забравих му фамилията,като Иван Славков и Янчо Таков,дето всеки петък идваха от Сф и обръщаха станцията на Министерски съвет в бардак. Както и други намазани пехливани от номенклатурата. Държавата им осигуряваше "творчески подслон" на тези пишман творци целогодишно. И те творяха култура,култура,дето ти идва да се хванеш за к@ра. А след 1990г вече се развихриха и ето ви го Созопол сега. Една клоака,без никакъв дух,история,традиции или каквото се сетите. Нито стана курорт като хората,нито предлага хотелски комфорт! хаха
6.
много си е
10.11.2022 15:57:47
13
43
добра рисунката.....ама Ганьо все гледа да е контра ,за всичко ...ей така,напук...да си угоди на простащината и тъпото его.....че и тая лелка,щерка му.....
5.
доста пресилена реакция
10.11.2022 15:54:52
8
35
хубав е портретът и е символично,че блъскан от вълните и подложен на атмосферните влияния,ликът на големия актьор ще ни припомня колко много е дал на киното.
4.
Chipsa
10.11.2022 15:48:37
7
35
Таз пък, таз пък!
3.
.
10.11.2022 15:12:05
26
16
Не припознавай созополчани с ""ТВОРЕЦА""решил да се отърка в славата на тези хора без да пита НАСЛЕДНИЦИТЕ ИМ дали са съгласни !!!!!!!Българска му работа с право би казал професор И.Христов твърдейки че 80% от нацията са ДЕБИЛИ!
2.
Васил
10.11.2022 15:00:37
7
47
"Нима бихте допуснали някой, който не познава традициите на Созопол, да натрапва своите възгледи за изкуството и завинаги да промени облика на Созопол", тази жена определено не познава много созополчани.
1.
Зак
10.11.2022 14:58:53
10
68
Вместо да се радва че не то забравят тва само тук при нас го има ....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори