×
Световно първенство 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.k[email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Медал и месец отпуска за всеки граничар, застрелял нарушител на границата!


09 Ноември 2022, Сряда, 18:41 ч.
Автор: Флагман.БГ

За да се движиш в граничната зона на НРБ е било нужно специален открит лист, получил названието документ „образец 12”

По времето на социализма Българската държавна граница бива опасана с бодлива тел, един вид ограда. Тя започва от черноморския ни бряг и свършва в най-северозападната точка на българската територия, река Дунав.

В тази ограда от бодлива тел е имало отвори само за т. нар. ГКПП-та (Гранични контролно-пропускателни пунктове). За да се движиш в граничната зона на НРБ е било нужно специален открит лист, получил названието документ „образец 12”, издаван от Дирекция на милицията. Жителите на градчетата и селата в граничната зона пък са получавали щемпели на паспорта. Всеки определен участък от границата се е охранявал от т. нар. Граничен отряд.

На самата граница е била издълбана така наречената „гранична бразда”. Де факто това е линията на държавната граница. На въпросната ограда с бодлива тел са били поставени проводници. Това е кльонът – електросигнализационна система за охрана на държавната граница.

При опит за нарушение на границата прилежащата гранична застава се вдига ”на оръжие” и се изпраща т.нар. „тревожна група”. Тя се е състояла от няколко въоръжени граничари, командвани от офицер. В групата задължително влиза служебно куче, порода източноевропейска или немска овчарка. До кльона, по-точно от вътрешната му страна, бива разорана ивица земя.

Това е така наречената контролно-следова полоса (КСП). Предназначението и е да „запечатва” следите на евентуалните нарушители на границата. Групата е трябвало да провери участъка от кльона, откъдето е получен сигнал за нарушение на границата и евентуално да задържи нарушителите. Ако не е в състояние сама да се справи със задачата, на мястото на нарушението на границата пристигат и останалите граничари от заставата.

При опит за нарушение на границата прилежащата гранична застава се вдига ”на оръжие” и се изпраща т.нар. „тревожна група” Задържането и „неутрализирането” на нарушителите се е извършвало от граничарите на наборна военна служба. В много редки случаи от офицери. Спазвала се е максимата „Нарушителят се задържа или унищожава”.

За задържан нарушител граничарят е получавал домашна отпуска от 7 дни. В редки случаи са произвеждали редника в звание ефрейтор. Освен ако не ставало въпрос за „важни нарушители”. Не всички т. нар. „бегълци” от ГДР (Германската демократична република) са били „важни“. По друг начин са стояли нещата, ако граничарят застреля нарушител „при опит за незаконно преминаване на границата”. Редниците автоматично са ставали ефрейтори.

Награждавали са ги с домашна отпуска до 27 дни. Говорело се е, че първите седем дни граничарят, „неутрализирал” за първи път нарушител на държавната граница, е бил изследван в Неврологичното отделение на МВР болница – затова как му се е отразило убийството на психиката. За героичната постъпка на тези граничари се е пишело във вестниците „Граничар”, „Народен страж” – печатният орган на МВР по онова време.

По-рядко се е пишело в периодичния печат. В много редки случаи са се правели телевизионни интервюта с граничарите – герои. По онова време охраната на границата е издигната в култ. Граничар, „неутрализирал” нарушител при „защита с риск на живота си на Държавната граница”, е получавал и медал „За заслуги по охрана на границата”.

Граничари, „неутрализирали” повече от 10 нарушители, е можело да бъдат повишени в звание сержант и дори да получат високото бойно отличие орден „Червено знаме”. Тленните останки на нарушителите на границата са били откарвани в граничния отряд за идентификация. Телата на застреляните се фотографират. В заставите е имало фотоапарат за тази цел. Снимките са се предавали в граничния отряд на ВКР отдела (военно контраразузнаване). Умишлено не е била водена статистка кой граничар на коя дата е „неутрализирал” нарушител на границата.

Граничар, „неутрализирал” нарушител при „защита с риск на живота си на Държавната граница”, е получавал и медал „За заслуги по охрана на границата” За безнаказано нарушение на границата санкциите са били жестоки. Наказанията са започвали от командира на заставата. Според случая той се е понижавал в звание. Може ло е и да се разжалва. Разбира се, най-потърпевш е граничарят, допуснал нарушението. Ако е имал нашивки, му са се късали демонстративно пред строя на плаца в граничния отряд. В някои случаи граничарят е можело да отнесе и присъда.

Едни от най-големите митове и легенди за границата е за огромния брой „мирни бегълци”, убити от българските граничари. Нещата обаче стоят малко другояче.

От 1947 г. (тогава са създадени българските Гранични войски) до 1990 г. на българските граници са застреляни по-малко от 1000 нарушители. Една част от тях са “неутрализирани” от тогавашните Вътрешни войски, действащи в граничната зона.

По-голямата част от тях – през периода 1947 г. – 1966 г. Тук влизат и членовете на така наречените „горянски групи” (групи, водещи подривна дейност и саботажи срещу властта по онова време). Освен тях в България са изпращани подготвени диверсионни групи, спускани с парашути в граничната зона или прехвърляни по суша от Гърция и Турция. Не е малък броят и на българските граничари, убити в схватка с въоръжени нарушители. / bulpress.bg


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Атанас Колев и Лидия май ще правят сватба Атанас Колев и Лидия май ще правят сватба 06/12/2022, Вторник 18:41 1
16
Коментара по темата
16.
Бургазлия
25.11.2022 15:58:16
0
1
Бас държа, че всички които са за подобни убийства в реалния си живот са много страхливи и не са пипали оръжие... Този, който наистина е боравил с оръжие за по-дълъг период от време, особено в бил в армията, ще знае, че тези писания не са ОК, и нещата не са точно така както те ги представят
15.
ТБС
10.11.2022 20:43:43
1
2
Тук всевъзможни жълтогащници, мечтаещи за фризура и педикюр се упражняват в мечти по минало, което не могат дори да си представят. Малките ви промени мозъчета работят само на опорки и наизустени фрази, не ги напъвайте, че ще гръмнат. На онзи, слкойто се чуди защо се се стреля по нарушители му пожелавам няколко такива у тях, да ти посрещне с хляб и сол и да им мие задниците, докато обслужват жена му и децата му. А на онзи, който е готов да стреля, да се обади, ще му погомнем.
14.
леле...леле
10.11.2022 14:34:20
3
1
Един служил 3 години на сухоземна граница, друг бил на подготовка в Елхово, трети за наказание го пратили в гранични че и цигани имало на границата...е няма ли един истински да каже две думи....
13.
оффф...
10.11.2022 10:21:50
3
3
Разбера ли, че някой е стрелял към друг човек, каквато и причина да си е измислил, му пускам куршума директно

Хора, които решават проблемите си с убийства не заслужават да са част от съвременната цивилизация
12.
koce
10.11.2022 01:09:19
0
8
Статията е малко неточна:
Има разлика между граничар в ранен комунизъм, късен и ранна демокрация.
Службата е различна нарушителите са различни.
И не се казва на Оръжие, а се казва Обстановка.
11.
До 10
10.11.2022 00:43:53
1
4
Ти най вероятно си някакъв платен трол. Не само ме задържаха но ядох и бой. Щом 80те години съм бил бунтар това означава че никога не съм бил комунист и никога няма да бъда. Само те моля да не говориш глупости. Този линк които си сложил дори не съм го отворил. Няма нужда никои да ми казва каквото и да е аз съм бил две години на границата и съм участвал в безброй задействия и в една много тежка обстановка (ако изобщо разбираш за какво ти говоря) Аз комунистите не ги мразя аз ги ненавиждам. Само ще ти кажа че на границата имаше и цигани войници гледаха някакви прасета
10.
Аман от бай-Ганьовци!
09.11.2022 23:54:15
9
7
Глупако! За надписи АС/DC или Deep Purple никой не беше преследван, още по-малко да го записват в детска педагогическа стая. Цялата ми ученическа чанта бе в такива надписи! Там записваха крадци, побойници и пр. боклуци и ако наистина си бил записан там, щеше да бъдеш в Строителни войски или КЕЧ-а. Затова тия ги разправяй на старата ми шапка. И ще го кажа пак - на границата не пращаха кой да е, а само "наши" и проверени хора. Там ГЛУПАКО се ходеше само с т.нар. ОТКРИТ ЛИСТ и цялото местно население беше обучено да донася за всеки външен (не местен) човек, които забележат. И наградата за ПРЕДАТЕЛСТВОТО беше една зелена военна риза. Затова ГЛУПАКО не се отваряй много, защото има много хора, които знаят каква е истината!
А истината ви я казват, но вие КОМУНЕТАТА се правите на ударени зад врата с мокър парцал. Много неща знаете вие, включително за БЕЗИМЕННИТЕ гробове по граничната бразда, но се правите на ЛУДИ.
Ето - граничар ви го казва, ама вие КОМУНЕТАТА все се правите на луди - https://www.youtube.com/watch?v=TyaAIeVbUsQ&ab_channel=EnchoB_
Аман от бай-Ганьовци!
9.
До 7
09.11.2022 23:18:12
4
12
Шибаняк ти си болен мозък. Аз бях записан в децка педагогическа стая че нося сафари с гръб на АС DC и за наказание ме пратиха в гранични войски. За какви връзкари говориш. Три месеца в Елхово подготовка. Нямаш си на представа за какъв тормоз става въпрос. След това ни пръснаха по заставите. За задържане на нарушител даваха три дни домашен отпуск. За първи път чувам за медали и един месец отпуска. За две години нито един нарушител не е убит а те бяха циганета от Кърджали Търговище и Шумен.
8.
Абориген Балкански
09.11.2022 22:24:48
1
7
Аналогията с онези времена е неприемлива за радетелите на този 100/32 годишен преход където нищо не е така както бяха очакванията на голяма част от обществото
7.
Въй...
09.11.2022 22:20:48
14
6
ДрОгарю разбирач, вие комунягите винаги сте се правили на луди, когато не ви изнася!
Първо - за граничари не вземаха кой да е, а само "наши", проверени момчета от комунистическо потекло. Затова остави ги тия глупости - "където те изпратят".
Второ - на повечето от вас ви сърбяха ръцете да стреляте по "гадове" и "фашисти", както сте чували от разказите на събралите се вкъщи ваши родственици.
Трето - трепехте хората за едното нищо, както бащите и дядовците ви през т.нар. (анти)Народен съд - за едната отпуска и потупване по рамото.
Човекът ви го казва - едно към едно, но вие пак се правите на луди. виж това - https://www.youtube.com/watch?v=TyaAIeVbUsQ&ab_channel=EnchoB_
6.
.......
09.11.2022 21:08:10
2
18
Големи разбирачи всички бееее!Я ми кажете,вие ли избирахте къде да отбиете военната си служба?Не,разбира се!Където те изпратят!Като не стреля по нарушителя,самия войник се превръща в мишена,във враг!
Колко трябва да си прост за да умуваш върху неща,които не познаваш!!!!Да кажа само,за 3 години служба на застава имам само една отпуска от 7 дни,добре ли е?Хайде сега,не на мен,пред себе си признайте,че не бихте издържали!
5.
koce
09.11.2022 20:16:32
5
20
Казва се електросигнализараща система Кльон, 25 проводника с прав ток, отвътре се изорава КСП ,- контролно следова полоса, отвън малко КСП със забавяща орграда понякога. Ракети много рядко се слагат че глиганите ги активират редовно.
Очаква се някой да бяга от България, не да идва.
Малко поговорете с някой граничар преди да пишете общи преразкази.
4.
Тиквун
09.11.2022 19:59:12
13
8
Колко трябва да си прост да убиеш човек в гръб
3.
Пешо
09.11.2022 19:43:16
4
28
Май тази практика трябва да се възстанови. Иначе тази паплач спиране няма.
2.
жестоката истина
09.11.2022 19:30:38
25
13
"Медал и месец отпуска за всеки граничар, застрелял нарушител на границата!"

Браво! Самото заглавие на статията потвърждава това, което ще видите по-долу - т.е. че комунистическата власт е насърчавала убийствата. Убиеш ли - медал, заловиш ли го - локумче на клечка и "браво" пред строя.
Истината относно убийствата (и безименните гробове) по границата по времето на комунизма - виж тук: https://www.youtube.com/watch?v=TyaAIeVbUsQ&ab_channel=EnchoB_
1.
ГДБОББ
09.11.2022 19:29:16
29
25
каква гнусна статийка! Тия пишлемета убиваха БЪЛГАРИ, нежелаещи да живеят в социалистическия кенеф.
А сте седнали тука да ми ги хвалите? Никой не искаше да влезе в социалистическия кенеф! Всички искаха да ИЗЛЯЗАТ. Това се пазеше - изхода, не входа
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Осъдиха Живко Стоянов от Бургас, намерил си роб за гавра Осъдиха Живко Стоянов от Бургас, намерил си роб за гавра В съучастие със Станко Георгиев два дни експлоатирали и били 20-годишен младеж Как да преодолеем сексуалната скука Как да преодолеем сексуалната скука Проучване показва, че в определени случаи сексуалната скука корелира с изневери и сексуално поведение, които могат да изложат на риск личната цялост на партньора 4 правила за работа с патологичен лъжец 4 правила за работа с патологичен лъжец Човек, склонен към патологични лъжи, вярва, че истинският му живот не представлява интерес за другите Кои са слабите места на всяка една от зодиите Кои са слабите места на всяка една от зодиите Румен Радев дойде в Бургас и засипа със суперлативи кмета Димитър Николов Румен Радев дойде в Бургас и засипа със суперлативи кмета Димитър Николов Държавният глава отбеляза, че Бургас е град на прогреса и място, в което по най-добър начин си взаимодействат община, държава и граждани  Рецепта за вкусна маринована ципура на скара Рецепта за вкусна маринована ципура на скара Вкусна вечеря за Никулден Бандити от Люлинската бригада вилнеят в Бургас, обраха дома на 60-годишна жена Бандити от Люлинската бригада вилнеят в Бургас, обраха дома на 60-годишна жена Мъжете са се придвижвали с лек автомобил Мицубиши, в който е имало специално пригоден тайник с приспособления за отключване на ключалки за апартаменти и коли Откъде тази двойка имат толкова пари за екзотични екскурзии Откъде тази двойка имат толкова пари за екзотични екскурзии Покрай многото почивки на звездната двойка със сигурност всички се чудят откъде двамата си докарват чак толкова добри доходи Две опции да мине кабинетът „Габровски“ - с отцепници или с таен вот Две опции да мине кабинетът „Габровски“ - с отцепници или с таен вот И двете обаче са малко вероятни Решиха окончателно за облагането на свръхпечалбите Решиха окончателно за облагането на свръхпечалбите Вноската ще бъде в размер на 33%
Защо руснаците вярват на Путин Защо руснаците вярват на Путин Чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите, Кремъл вече от много години успява да манипулира и да контролира настроенията в руското общество, се твърди във френски документален филм Военен самолет се разби в Турция Военен самолет се разби в Турция Самолетът F-5 от отбора по висш пилотаж "Турски звезди" се разби в окръг Коня, след като двигателите му спрели след сблъсък с птици Принц Хари разкости Кейт Мидълтън в документален сериал Принц Хари разкости Кейт Мидълтън в документален сериал Тя е храна за хищници, каза той С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Службите бяха водени от Отец Димитър, а на тях присъстваха кметът Тихомир Янакиев, общинският съветник Андрей Николов, жители и гости на града Австрия официално казва „не“ на България и Румъния в Шенген Австрия официално казва „не“ на България и Румъния в Шенген  Необходимо е повече време, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер Извънбрачният секс в Индонезия е вече незаконен Извънбрачният секс в Индонезия е вече незаконен Кодексът също така ще запази смъртното наказание Бедните в Швеция купуват хляб по 89 стотинки Бедните в Швеция купуват хляб по 89 стотинки Инфлацията в Швеция тази есен достигна 8%, а в последните години в социалната система тече оптимизация на разходите Почина актрисата Кърсти Али Почина актрисата Кърсти Али Тя е известна с ролите си в "Бар Наздраве" и "Виж кой говори” Сблъсъци в Солун, след като полицията простреля момче Сблъсъци в Солун, след като полицията простреля момче Младежът напуснал бензиностанция, без да плати горивото Стрелба по мигрант на границата ни, ранен е и полицай от Средец? Стрелба по мигрант на границата ни, ранен е и полицай от Средец? Разследване на "Скай нюз" твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин
Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Кандидатурата на неврохирург не е достатъчно добра за кризисен премиер Виц на деня Виц на деня Рибар се връща от язовира, нарамил огромен шаран - около 20-25 кила. Влачи се едва-едва под тежестта на шарана, и изведнъж среща друг рибар, помъкнал цяла кофа с попчета:
- Какво стана бе, приятел, цял ден само една риба ли хвана?
Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Пък Мишо ме покани на риболов.
- Непременно си направи прическа и си депилирай краката!
- О! Пък аз, простата, ходих да копая червеи...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Две мечки се черпят в гората:
- Запомни! Червено вино с ловец, бяло с рибар.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори