×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата окончателно загуби дело срещу Божков за 329 млн. лв.


Държавата окончателно загуби дело срещу Божков за 329 млн. лв.
Сагата за около 700 млн. лв., за които държавата твърди, че не са платени от фирми на бизнесмена Васил Божков, започна в края на 2019 г.
09 Ноември 2022, Сряда, 10:10 ч.
Автор: Флагман.бг

Причината е банална - актът за вземането бил издаден от некомпетентен орган

Върховният административен съд (ВАС) е обявил за нищожен акт на Държавната комисия по хазарта, според който "Еврофутбол" дължи на държавата 329 млн. лв., става ясно от решение на съда от 8 ноември. То не подлежи на обжалване. Това е най-голямото данъчно дело, заведено от бивша фирма на бизнесмена Васил Божков срещу държавата.

Съдът уточнява, че не се произнася по дължимостта на сумата, но в същото време отменя акта като изначално нищожен, т.е. той не поражда никакво действие и не може да бъде основание за събирането на каквито и да е задължения. Ако бъде издаден нов акт, по-голямата част от дълга би бил изтекъл по давност, съобщи mediapool.bg.

Преди година и половина предходната инстанция - Административен съд - София град, се произнесе, че дружеството "Еврофутбол" дължи на държавата 261 млн. лв. такси и 67.7 млн. лв. лихви, защото за срок от пет години е внесло значително по-малка държавна такса за хазарт от дължимата по закон. Тогава съдът установи, че законът не е прилаган коректно не само от хазартния оператор, но и от Министерството на финансите, което е допринесло за щетата за бюджета. В периода от 1 януари 2014 до края на 2019 г. четирима министри на финансите са отговорни за несъбраните такси - Петър Чобанов, Румен Порожанов, Владислав Горанов и Кирил Ананиев.

С решението от 8 ноември 2022 г. обаче ВАС отменя решението на АССГ и обявява за нищожен акта за установяване на публичното вземане на "Еврофутбол". Причината е, че въпросният акт е издаден от некомпетентен държавен орган - председателя на Държавната комисия по хазарта на 14 февруари 2020 г.

Поради установените процедурни нарушения върховните магистрати приемат, че председателят на ДКХ не е разполагал с материална компетентност по степен да издаде оспорения акт. "Правната последица от тази некомпетентност е посочена и в диспозитива на тълкувателно дело от 15 май 1991 г. на Върховния съд, в който се отбелязва, че административен акт, издаден от некомпетентен по степен орган е нищожен", посочват от съда.

Според върховните магистрати е правно нелогично и недопустимо един и същ орган да е овластен едновременно с компетентност да издаде акта и с такава да се произнесе при оспорването му по административен ред.

Само преди броени дни Административен съд - София град, се произнесе по друго ключово данъчно дело на лотариите на Божков срещу държавата. Според него обявената във фалит хазартна компания "Ню геймс" дължи малко над 223 милиона лева на държавата заради неплатени такси върху организирането на моментните лотарийни игри. Актът отново е издаден от председателя на ДКХ, което може да означава, че и той е възможно да се окаже нищожен.

Сагата "Божков"

Сагата за около 700 млн. лв., за които държавата твърди, че не са платени от фирми на бизнесмена Васил Божков, започна в края на 2019 г.

При неколкократни проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция Министерството на финансите установи, че при всички правителства от началото на 2014 г. до края на 2019 г. няколко хазартни фирми на Божков – "Еврофутбол", "Ню Геймс", "Национална лотария" и "Евробет", са плащали занижен размер на държавната такса за хазарт. В резултат прокуратурата предприе мащабна акция срещу крупния бизнесмен.

Повдигнати му бяха 19 обвинения за всевъзможни престъпления, включително изнасилвания, но той вече предвидливо бе напуснал страната и се оказа в Дубай. Обвинителен акт срещу Божков обаче и до момента не е внесен в съда.

Междувременно бизнесът на Божков с лотариите бе закрит с промени в закона, които обявиха лотарийните игри за държавен монопол. Лицензите на фирмите на Божков бяха отнети и до момента той не е успял да си ги върне. Неотдавна с окончателни решения на ВАС "Еврофутбол" и "Националната лотария" загубиха шансовете си за връщане на отнетите хазартни лицензи.

Такса "управляваща shaika"

В началото на 2020 г., докато властите и прокуратурата се надпреварваха с нови и нови обвинения и претенции срещу Божков, той предприе контраофанзива от Дубай, разкривайки как е "плащал 20% такса на управляващата shaika".

Божков обяви, че е бил рекетиран от бившия премиер Бойко Борисов и от финансовия министър Владислав Горанов, на които бил платил подкупи за над 60 млн. лв., като носел по 1 млн. евро в джобовете на сакото си при всяко свое посещение във финансовото министерство.

През юни 2020 г. укриващият се в Дубай бизнесмен подаде сигнал до прокуратурата, че е предал 30 милиона лева на Борисов и Горанов, за да не се пречи на бизнеса му. 

Прокуратурата се зае с казуса, но тъй като по него нямаше никакво движение, бившият премиер Кирил Петков, след като взе властта, през 2022 г. лично даде показания на държавното обвинение. По този повод Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова бяха арестувани при зрелищна полицейска акция за една вечер. Впоследствие арестите им се оказаха незаконни, а обвинения срещу тримата и до днес не са повдигнати.

 


В категории: Темида


Флагман.БГ Почина рок легенда Почина рок легенда 02/05/2024, Четвъртък 10:19 0
13
Коментара по темата
13.
Аз
09.11.2022 16:39:47
1
2
Череп връщай се и подпуквай простака от Банкя
12.
Ясно беше
09.11.2022 14:36:44
2
2
Тиквата и Пеевски с каскетурата на Гешев какво друго да стане…
11.
...
09.11.2022 13:43:16
2
1
Те таксите, определени в действащия към тогава закон са били 15% и 25% за различни видове лотарийни игри и общо са показани на съответните редове в отчетното перо, но това не означава, че трябва да са средно 20%. Кой какво събрал, кой какво не събрал, кой с какъв парфюм се пръснал, пътувам с билети и "Двойно кафе", Захаринчу и лист левзея и "саувия" заради тия листа.

Дайте сега да видим годишните данни от "БСТ" като станаха държавен монополист и скриха отчетностите от последващ обществен контрол. Део какво ще каже от телевизора? "Който ни играй, ни пече ли?" АПК и КАО ... и телеграма от умрял да са жени и за баба ми.
Делегация "няма да са женя" ще изтърве кой какво дал и кой какво взел."Най- голямото данъчно дело" за неданъчни такси!
Да живее спорта, финансиран с отчисления от "БСТ", че и "БТС" не е в завидно състояние- и хотел"Орбита" пада от "стопанисването му" от държавата.
10.
Правилно или не
09.11.2022 13:20:22
4
11
За мен е по-важно, че не виждам пенсионери и малоимотни да търкат картончета като обезумели. Никога няма да забравя как пред мен един възрастен човечец си получи пенсията и веднага си купи за 30лв картончета! Лековерните българи напълниха гушата на Черепа с безумието си и надеждата за бързо забогатяване. Предпочитам държавата да бъде осъдена, но поне хората да не си харчат парите за глупости и да спонсорират един мафиот.
9.
Обективен
09.11.2022 12:06:07
7
12
Валерката и той да си поеме вианта.
8.
Да ви...... М@...
09.11.2022 12:04:23
5
27
Горанов е виновен и за несубраното ддс за 16 милиарда, но е на свобода и си харчи "усвоеното".
7.
ЕфПет
09.11.2022 11:41:31
0
9
И ся ний застрашени ли сми? Да не върнат Еврофутбол?
6.
Ще изгорите, за свети вожда ви
09.11.2022 11:39:28
3
23
четирима министри на финансите са отговорни за несъбраните такси - Петър Чобанов, Румен Порожанов, Владислав Горанов и Кирил Ананиев.

И ся кой ши плаща масрафа?
Аз предлагам на тия четиримцата да им се итнеме цялото имущество, но тъй като няма да покрие сумата, то да се вземе от касата на Герб, както и от чекмеджето
5.
Freedom fighter
09.11.2022 11:30:11
7
21
Заради престъпната некадърност на Горанов не стига, че държавата е пропуснала да събере стотици милиони, ами май-вероятно ще плащаме и милиони по обезщетенията, за които ще бъдем осъдени някой ден.
4.
...
09.11.2022 11:27:10
3
6
Какви са тия идиотщини? Министри отговорни, че в администрациите работят трудоустроени общаци, дето рядко имат издаден документ с вярно съдържание. Страшни сензации! Всички им дължат, че са "незаменими" по уредените им длъжности- кьорави с големи усти,я. Като спрат водата за профилактика и ходят да серат в психодиспансерите преди да се явят по работните места и да бълват поредните идиотщини между ангажираните и претоварените с работни задачи служители.
3.
Язон
09.11.2022 10:46:16
5
23
Ами сега кой ще плаща за клевета , обида и пропуснати ползи , фалиране на бизнеса на Божков? За това ли под ръководството К. Зарков беше прието .Клеветата да бъде "ТОЛЕРИРАНА" а изплащането на обезщетения по съдебни решения да бъде с фиксиран "таван", което ощетява потърпевшия.
2.
до 1
09.11.2022 10:45:26
6
38
тия актове са писани по време на Горанката, какви ПП и ДБ в случая ...
1.
Е как
09.11.2022 10:37:09
42
12
Нали това беше главната цел на ПП и на ДБ нали той ги финнсира
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Те ще бъдат раздавани на социални домове и нуждаещи се хора Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април
Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори