×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как България ще премине към еврото? Първия месец ще плащаме и с левове, но рестото само в евро


Как България ще премине към еврото? Първия месец ще плащаме и с левове, но рестото само в евро
Цените във всички обекти у нас ще трябва да се изписват и в лева, и в евро до края 2024 г.
05 Ноември 2022, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Публикуваха Концепция на Закон за въвеждане на еврото в Република България

По план България трябва да премине към еврото от 1 януари 2024 година. До тогава остават едва година и два месеца. През оставащото време се очаква да бъдат предприети всички процедури за нормалното преминаване към европейската валута.

За целта вече е изготвена Концепция на Закон за въвеждане на еврото в Република България, която е публикувана в портала за обществено обсъждане. 

В нея са разяснени основни моменти от процеса по превалутиране. Законът ще урежда най-общо начина и срока за замяна на пари в брой, правилата за превалутиране на цени, заплати, социални помощи, финансови инструменти, мерките за защита на потребителите, санкции.

Превалутиране

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс от 1.95583 лева за 1 евро, който ще бъде потвърден с изменение на Регламент (EО) № 2866/98. Не се допуска преизчисляване на суми, използвайки съкратената форма на фиксирания валутен курс, а трябва да се използва изцяло фиксираният курс за обмен, т.е. с всичките пет знака след десетичната точка.

Преобразуването на цените и другите стойности от лева в евро ще се извършва чрез прилагане на пълната числова стойност на фиксирания валутен курс и закръгляване на получената сума до два знака след десетичната запетая на базата на третия знак след десетичната запетая в съответствие с математическите правила за закръгляване, а именно: ако третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая остава непроменен, и обратното - ако е 5 или повече, се закръгля към по-горната цифра. 

Договори, такси, данъци кредити и депозити

Въвеждането на еврото няма да изменя или отменя действието на съществуващите договори, както и на данъци и такси. Всички договори, включително за кредити, депозити, както и финансови инструменти в лева или ще продължат действието си след присъединяването на България към еврозоната. Стойността на лева ще бъде равнозначна на стойността в евро, преобразувана чрез прилагане на неотменимо фиксирания обменен курс от 1.95583 лева за 1 евро. 

Всички сметки с левови баланси ще бъдат превалутирани към евро още в първия ден на приемането на еврото и това следва да стане безплатно по фиксирания курс. 

Обмяна на български банкноти и монети за евробанкноти и евромонети

Българската народна банка ще обменя безплатно и в неограничено количество банкноти и монети от лева в евро. Всички други кредитните институции и Български пощи ще предоставят същата услуга безплатно в рамките на 6 месеца от въвеждане на еврото, а след това срещу такса. 

БНБ ще трябва да организира производството на евромонети с българска национална страна. Банката ще отговаря и за организацията и снабдяването на всички останали кредитни институции, търговци и пощи с тези евробанкноти и монети. В задълженията ѝ спада още да изтегли, съхрани и унищожи левовите банкноти и монети. Да заменя повредени български банкноти и монети с евро и да определи случаите, при които това не би било възможно. Тук рисковете са да се правят опити за обмен на фалшиви български пари, но за това също ще се следи стриктно. Предвижда се дори да бъде изработен модел са компенсация на търговци и кредитни институции, които са приели плащания с фалшиви банкноти и монети.

Хибриден период на преминаване към еврото

В първия месец от въвеждането на еврото у нас ще има т.н. период на двойно обращение на лева и еврото. През този период, граждани и бизнес ще могат да плащат в лева, но търговците ще трябва да връщат ресто на клиентите си единствено в евро. За да се избегне рискът търговците да бъдат заляти от български стотинки, се предвижда те да не са длъжни да приемат повече от 50 бг монети.

Банкоматите пък ще пускат пари единствено в евро от първия ден на приемането на валутата.

Период на двойно обозначаване на цените

Цените във всички обекти у нас ще трябва да се изписват и в лева, и в евро за период, който ще започне да тече 1 месец след датата на вземане на решение от Съвета на ЕС за въвеждане на еврото в България  и ще завърши 12 месеца след датата на въвеждане на еврото в България. Ако се върви по приетия план, цените ще се обозначават двойно до края на 2024 година. Цените се обозначават в лева и в евро още на всякакъв тип брошури, ценоразписи, фактури, касови бележки и др. Комисията за защита на потребителите ще следи за правилно преобразуваните цени.

Кампания "Честен търговец" и "черен списък" на търговците

С цел поощряване на коректните търговци, Министерството на икономиката и индустрията, съвместно с Комисията за защита на потребителите и представители на неправителствените организации, ще организира кампания „Честен търговец“. Тези от търговците/доставчици на услуги, които спазват правилата за точно преобразуване на цените на продуктите/услугите си от лева в евро, както и за разбираемо и коректно обозначение на цените по време на периода на двойното ценообразуване, ще получат стикер „Честен търговец“, за да информират потребителите, че участват в кампанията.

Търговците, които умишлено нарушават правилата за преобразуване или закръгляване, ще бъдат санкционирани съгласно действащото законодателство, като техните имена ще бъдат посочени в „черен списък“, който ще бъде публикуван на интернет страницата на Комисията за защита на потребителите, на страницата за еврото, както и чрез други информационни канали. За следенето на добрите практики на търговците следва да бъдат отговорни институциите – организатори на кампанията, а гражданите ще бъдат поканени да се включат в процеса на събиране и предаване на информация.

Заплати и пенсии

Задължението заплатите, пенсиите, социалните помощи и други придобивки ще се изплащат в евро след датата на въвеждане на европейската валута. Сумите в трудовите договори, както и за горепосочените плащания, следва да бъдат превалутирани в полза на служителя или на бенефициента по социални плащания, като се закръгли до най-близкия евроцент.

Защита на потребителите от злоупотреба

Много българи се страхуват, че при въвеждане на еврото, цените рязко ще скочат. Затова в Закона ще има конкретна норма, която да защитава българите от подобен ефект. 

Интересите на българските граждани трябва да бъдат максимално защитени. Следва да се гарантира, че потребителят няма да е в по-неблагоприятно положение след въвеждане на еврото, отколкото би бил, ако еврото не е въведено. За целта ще бъдат предприети всички възможни мерки за предотвратяване на злоупотреби при превалутирането на лева в евро. Ефективните инструменти за наблюдение и контрол ще понижат риска от повишаване на цените в резултат от въвеждането на еврото. 

Подобни мерки ще има и по отношение на евентуалните злоупотреби и фалшификации, свързани с въвеждането в обращение на евробанкнотите и монетите. 

Срокове

По приетия план от предходното правителство еврото от 1 януари 2024 година еврото трябва да стане официална валута у нас. По последни данни на управителят на БНБ Димитър Радев от тази седмица обаче изоставаме много по плана за приемането. Освен това, за да влезе в Еврозоната, България трябва да има редовно правителство и Народно събрание. 


В категории: Животът


31
Коментара
31
Коментара по темата
31.
Дивак 19
06.11.2022 22:24:57
1
8
"Много българи се страхуват, че при въвеждане на еврото, цените рязко ще скочат."

Не,не...те ще скочат предварително (и в момента скачат) за да може после закона да не лОви спекуланти,гешефтари,търгаши и далавераджии. Всичко е измислено и пресметнато...до петия знак след запетаята.
Всъщност такава е уговорката с ЕЦБ :няма да сваляме валутния борд(помните ли колко гордо ни го заявиха),размяната ще стане 2:1 но...
Намериха начин да стопят левчетата ни! А аз се чудех как от Брюксел толкова лесно кандисаха на тази схема? Пък то все пак имало уловкаааа...
30.
референдум против еврото
06.11.2022 15:14:08
2
17
айде всички против
29.
Червената сган на всеки километър и така до края н
06.11.2022 14:09:33
1
6
6e imate uj zaplati po 400euro na bejancite po 1000 davat
28.
Българка
06.11.2022 12:03:33
3
35
Не желая да се премахва Българския лев! Твърдо против въвеждането на еврото!!!
Кой и как взе това решение без съгласието на народа??!!
27.
ТБС
06.11.2022 11:03:28
3
10
За еврото може и нагло да не питат, на за животеца си ще се молят да попитат.
26.
Иван
06.11.2022 10:03:40
4
25
Всичката ни е наред, че еврото остана само
25.
Largo
06.11.2022 09:06:35
4
25
Добре хора да речем,че еврото влезе и както винаги в бг.ще стане следното :
Заплатата от 800 лв става 400 евро и вече си орязан с еди колко си малко нали с петте стотинки на всеки два лева , че е ясна работата и при стоките това спор няма тоест килограм домати да речем е 4.50 лв.обаче при еврото става пет лв.за да може веднага да го продават на 2.50 евро или даже на три евро и кво става после ,че щяло защита на потребителя да ги оправяли такива айде да ги разправят на други защото тука е България ла.нария и пак ще си карат по старому с обяснения като понеже,обаче , защото , тъй като
24.
Народеее!!!
06.11.2022 08:53:15
9
36
САТАНИНСКОТО ЕВРО ВЛЕЗЕ ЛИ В БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВАТА НИ ВЕЧЕ Е ЦЯЛАТА В РЪЦЕТЕ НА ГЛОБАЛАЛИСТИТЕ КОИТО ДОВОЛНО ПРОТРИВАТ РЪЦЕ ЗА УМИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!ТЕЖКО И ГОРКО БЪЛГАРИ УБИВАТ ДЕЦАТА НИ РОДИТЕЛИТЕ НИ А НИЕ СПИМ! СРАМУВАМ СЕ ЧЕ ЖИВЕЯ ВЪВ ВРЕМЕНА НА ТОТАЛНО ПРОМИВАНЕ МОЗЪЦИТЕ НА ХОРАТА!
23.
6matarok
06.11.2022 08:51:51
5
21
Kakvoto vi kajat tova 6te pravite - parata ebe fukarata!
Dokato ne doide otnovo russkiq Ivan da vi osvobodi i da ubie prodajnicite vse taka 6te q karame , a tova po tradiciq 6te stane sled okolo 500 godini
22.
Haha
06.11.2022 08:42:59
3
16
Не можели да гласуват с машини ама ще могат да превалотират когато пазарят .
21.
ЛЕВСКИ СОФИЯ 1914
06.11.2022 08:36:45
10
34
СТАВАЙ НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ!!!ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА ГО ДОПУСКАМЕ ДА СЕ СЛУЧИ!!!! ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПОСЛЕДНИЯ ПИРОН В КОВЧЕГА НА ДЪРЖАВАТА !!!
20.
Сандо
06.11.2022 08:17:49
3
31
56 милиарда лева има в сребърния фонд който е гаранцията за валутния борд е та ще видите как изведвъж ще изчезнат нея пари
19.
Никой няма да ни пита !
06.11.2022 07:55:52
10
32
Това се казва пълна демокрация !

Ползата за Управляващата ни Каста ще е ОГРОМНА !
Ще имат достъп до дългове без ограничения и възможността да вземат и си разпределят МИЛИАРДИ ДЪЛГОВЕ ги кара да обезумяват от идеята, че може да изтърват тази възможност.

Румен Радев е името на ПРЕДАТЕЛЯТ на България !

Президента вълк в овча кожа.
Неговите служебни правителства родиха Кирчо, Кокорчо а сега и зализаният асистент Пеканов !

Той е човека, който ще лиши България от последният и суверенитет - лева.
18.
Кую
06.11.2022 07:45:21
6
21
Ако десет лева стават петдесет евро, както на снимката е добре. Но ще стане обратното и по зле.
17.
Аз Костя Копейкин
06.11.2022 06:17:10
16
5
Не съм съгласен. В момента трудно ще ми превеждат хонорара от Москва в евро.
16.
До 15
06.11.2022 02:22:16
3
34
Точно на такива като теб ще секнат далаверите като ти вкарат дигиталното евро. За наредба 18 ревяхте на умряло ама ще ви се стори като детска игра. Ще осигурявате всеки работник на реалния доход .
15.
До 14
06.11.2022 01:43:29
35
18
ти ли ще ги връщаш ве цървул? С какво с заплатката от 1000лв ли? Простия и бедния все някой друг им е виновен за състоянието в което са. Който е богат му е все тая в евро ли ще плаща в долари в лева в йени или в злато. Това ги бърка само простите и бедните дето все гледат далаверката и как да скатаят 5лв мислейки си че са направили големия удар като са спестили някой лев на дребно. Бедни сте в главата затова сте бедни и финансово...аре бухайте минусите че едва ли може да кажете нещо смислено с което да оборите горните твърдения ;)
14.
A
06.11.2022 00:46:40
12
32
Примем ли еврото ще задлъжнеем скорострелно за поколения напред. Заробваме се здраво кой ще връща кредитите след това .
13.
до 12
06.11.2022 00:33:15
4
16
Нищо ново под еничарското слънце. Точно както сега хрантутим наглия износ от Хазарската империя!
12.
До номер 7
06.11.2022 00:12:34
4
24
Кончита да кара нова кола , а ние да изплащане още борча й за стария дарак дето й караме , напомня ми за приказката "Болен здрав носи".
11.
Abc
06.11.2022 00:08:46
3
19
Точно приемаме да изплащане дълговете на задлъжнелите държави от еврозоната . Нямам против да сме си поставили живота като тях и някой друг да ни сърба попарата . Мисля ,че достатъчно зле но се отразява сегашната ситуация и не трябва да я задълбочаване още повече .
10.
до 6
05.11.2022 23:43:39
2
13
Ти на коя планета живееш и чуваш ли се изобщо какво дрънкаш...?!
9.
до 7
05.11.2022 23:41:41
4
43
Именно! Само дето те поне си живяха живота досега, оправиха си инфраструктурата, щракаха с пръсти, а тук не се случи нищо от гореизброеното, но пък сега ще им плащаме дълговете! Хайде, Дания си е вързала гащите по-рано, но Швеция сигурно е по-глупава! Референдум 2003, не ползва евро до ден днешен и никой не смее две да им каже. Изнудват само източноевропейските беднюги и за съжаление си постигат целите поради долните им продажни еничари. Докато не захвърчат глави в буквалния смисъл на думата, в това вонящо блато нищо няма да се промени към добро!
8.
Еврото е добро,
05.11.2022 23:27:53
6
35
но при достигнат определен жизнен стандарт от който ние сме далеч. Минималният период на инфлация във всички страни приели еврото е 10г. Това ще бъде минимума, в който ще изпитваме на гърба си инфлация чисто и само в резултат от въвеждането му наред с инфлацията в световен мащаб от други фактори...тежко ни и горко..
7.
Пеканов Наско от ПП
05.11.2022 23:23:25
8
37
ЩЕ плащаме споделено много Милиардните ДЪЛГВЕТЕ на Никос и Калиопа от Атина на Хосе и Кончита от Испония Мадрид и Антонио и Клаудия от Барселона Испания

Само дето Кончита,Антония и Клаудия ВЗИМАТ 4-5 пъти повече заплати в ЕВРО
6.
Данчо
05.11.2022 22:57:54
45
15
Най доброто решение е Еврото ако не сме в еврозоната ще става по лошо виждате какво се случва в света трябва да сме със силните икономики а не да сме сами Еврозоната е най силната икономическа зона в света така че България само ще спечели като влезе в Еврозоната
5.
Sss
05.11.2022 22:03:01
20
58
Референдум за Еврото.... Ама сме настрани и каквото ни кажат пенделите от Брюксел с костюмите на Украйна... Трети пол, содомия, перверзия аборти, красота ДОБРЕ ДОШЛИ евроГейски ценности...
4.
Дернев
05.11.2022 21:41:31
42
6
Това двойно обращение на лева и еврото трябваше отдавна да е въведено и така да си продължим. Защото без СЕЩ евро няма да има.
3.
Костя ватника
05.11.2022 21:27:06
28
26
Ех да можеше да обърнем лева в рублачки..
2.
Можем
05.11.2022 21:23:30
14
48
единствено да се надяваме дотогава унищожителното за нас евро да се спомине! Go FED! Доживях да аплодирам едни разбойници срещу други, с обща цел, но друго спасение не виждам в окупираната територия.
1.
roi
05.11.2022 21:09:52
44
36
Сега вГъзраждани ще организира всичките си 17 привърженика на протест и ще ги инструктира да пеят руския химн...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори