×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С пари от Европа правят нов корпус за училището в бургаския кв. „Сарафово“


С пари от Европа правят нов корпус за училището в бургаския кв. „Сарафово“
В тези трудни времена държавата не трябва да остава отново без Народно събрание, коментира Жечо Станков след писмото на министъра
Ключови думи: Жечо Станков, Сашо Пенов
03 Ноември 2022, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Финансирането може да е по Плана за възстановяване и устойчивост, пише министър до бургаски депутати

Ресурсът на Министерството на образованието и науката за капиталови разходи е в размер на 2 555 000 лв. и се разпределя между над 310 държавни институции. Той дава възможност за финансиране на малка част от исканията на държавни училища и на този етап не позволява да бъдат финансирани мащабни ремонтни дейности в общински учебни заведения. Това пише служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов в отговор на депутати по реда на парламентарния контрол.

Припомняме, че Жечо Станков, Галя Желязкова, Любен Дилов и Андрей Рунчев от ГЕРБ-СДС поставиха въпроса за нуждата от нов обучителен корпус за Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския кв. „Сарафово“.

Просветният министър все пак дава опция за кандидатстване за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

„В рамките на процедурата община Бургас ще има възможност да реализира дейности за изграждане, оборудване/обзавеждане на две нови сгради на съществуващи общински училища на територията на общината, като общият предвиден бюджет за тези дейности възлиза на 26 620 000 лева с ДДС“, пише Сашо Пенов на депутатите.

През м. ноември т.г. предстои да бъде открита процедура чрез директно предоставяне на средства на конкретни крайни получатели „Изграждане на нови сгради на училища и детски градини“ в рамките на НПВУ, посочва още министърът.

По повод отговора му коментар направи депутатът Жечо Станков.

„Това са средствата, които Европа ни отпусна във връзка с възстановяване от ковид кризата. Община Бургас е включена и ще има право да участва за две училища“, обясни г-н Станков пред „Флагман“.

Той припомни, че нужда от нови корпуси в града, освен ОУ „Христо Ботев“, имат още две училища – Математическата гимназия и „Васил Априлов“.

„Аз съм притеснен и загрижен в тази политическа обстановка, на първо място, дали ще има необходимата административна мощ и сила, за да се случат всичките административни реформи до края на годината, за които сме поели ангажимент, за да дойдат финансовите плащания“, каза още Жечо Станков.

По думите му, в момента всичко изглежда добре от гледна точка на децата в Сарафово.

Според Станков ако програмата по НПВУ стартира навреме - през ноември, средствата ще могат да стигнат максимално бързо до Община Бургас.

„Най-важното е, че общината е извършила абсолютно всички действия по проектиране и отреждане на земята, защото имаше неуредици с двора, които ни бавеха с години. Всичко е изчистено и единственото, което трябва да се случи, е да дойде финансиране от държавата, защото и проектът е страхотен, и децата са там на място и имат нужда от тази нова сграда“, коментира депутатът.

Едно от последните решения на Общинския съвет в Бургас е да се наеме къща в Сарафово, където да се помещават учениците, но то напомняло за килийните училища отпреди няколко века.

„Не е справедливо един от динамично развиващите се и хубави квартали на Бургас да страда в този момент от това. Така че максимално бързо трябва да бъде стартирана програмата“, категоричен е депутатът.

„Ще продължа да отстоявам всички поети пред бургазлии ангажименти в този парламент, без значение колко дълъг или кратък ще е той. Аз съм оптимист, че накрая всички народни представители ще проявят разум и смиреност с една основна цел – в тези трудни и тежки времена държавата да не остава отново без Народно събрание, защото това е и най-висшият орган в една парламентарна република“, каза в заключение Жечо Станков.

 


В категории: Бургас


14
Коментара по темата
14.
Комунист
04.11.2022 02:57:01
0
3
Айде гроб-арЧета, вече може да мирясъте! Ама не се правете, че заслугата е ваша, парите още не са отпуснати!
13.
XX
04.11.2022 01:16:55
0
1
До 7

"Не мислете хората за тревопасни животни!..." - а за какво?
12.
XX
04.11.2022 01:13:52
0
3
Къде е въпросителната в заглавието? Защото от статията става ясно, че имало някакви пари за които се кандидатства....
11.
ми смятай де
03.11.2022 23:58:22
0
8
Населението на Бургас като ти спадне наполовина, кел файда че процентната раждаемост не била на дъното, а в средата на таблицата.
Защото този процент го умножаваш по спадналото наполовина население и раждаемостта пак ти става наполовина спрямо преди.
10.
1000
03.11.2022 23:33:15
5
2
Това за раждаемостта не е вярно.От 2009г. раждаемостта е стабилна и е като на Германия, Англия и Австрия.Проверявате си данните преди да пишете глупости.
https://www.statista.com/statistics/612074/fertility-rates-in-european-countries/
9.
учител
03.11.2022 23:11:41
2
12
От 2015 г. има тотален вторичен срив на раждаемостта в Бургас съпоставим с първия срив след края на соца.

Скоро ще има чудене какво да се прави и с другата половина от училищата в града, та даже и в сегашната сграда на прогимназията в Сарафово спокойно ще могат да се съберат учениците за 2 бургазки гимназии.
8.
ФОЛКЛОР..
03.11.2022 21:46:32
0
14
12 години си драпаха макарите, сега са ербап да искат бързо решаване на проблемите...
7.
Дадоха
03.11.2022 21:28:19
3
11
се маса грешни милиони за спортна зала Арена Бургас, която все още не е довършена и кой знае кога ще получи Акт 16, а сега ни се хвърля прах в очите с някакво разширение на основното училище в Сарафово!
Не мислете хората за тревопасни животни!
6.
ee
03.11.2022 21:03:44
1
5
PICHOVE VIE PRODAVATE DEMOKRACIATA KATO SE PRODAVATE NA EU. I SLED TOVA STE ISKATE DA GLASUVAME ZA VAS DETO SE MOLITE KATO CIGANI NA EU? TOGAVA IZBORITE NIAMA DA SA CHESTNI. VAS VI KUPUVAT.
5.
ee
03.11.2022 21:02:50
2
11
SRAMNO E EDIN GRAD DA NIAMA PARI SAM DA POSTROI NOVO UCHILISTE. KAKVA IKONOMIKA IMATE? KAKVO PRAVEHTE PO VREME NA KOVID?
4.
Do ss
03.11.2022 20:28:22
0
4
Ами изглежда Жечо Ви е чул за какво молите!
3.
SSC
03.11.2022 20:00:40
2
4
Da zastoto Veliko Turnovo e postroeno sus pomosti ot Evropeiskia Suyz zatova e imalo stolica, dokato lokalnite hora ne sa znaeli kak da si suberat pari....hahahaha PARIODIA
2.
33
03.11.2022 19:58:50
6
5
Tova selo dosega ne moja da subere danuci ot turisti i ot horata tam da si napraviat uchiliste --- SRAMNO e da iskat pari ot durjavata kato na mestno nivo nisto ne vurshat. Ima milioni nachini da se suberat pari loklano.
Samite decat moje da postroyat uchilisteto sus tuhli.
1.
ss
03.11.2022 19:52:43
4
6
Tova go predlojihme nie grajdanite.
Nedeite dava tova na GERB, nie samite grajdani gi molihme za tova.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори