×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Най-големият капитал на България са младите, но без радикална реформа в образованието, ще ги загубим


Най-големият капитал на България са младите, но без радикална реформа в образованието, ще ги загубим
Влюбих се в Бургас, има една топлина и спокойствие, каквито не съм срещал никъде другаде, каза доц.Георги Бърдаров
31 Октомври 2022, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Трябва да им осигурим нормални условия за развитие, да не ги похабим, и след 15 години всички ще живеем много по-добре

Доц. Георги Бърдаров е сценарист, писател, университетски преподавател, ръководител на катедра "Социално-икономическа география" в Геолого-географския факултет на СУ „Св.Климент Охридски“. За студентите си той е вдъхновяваща личност, истински будител. Разговаряме с него в навечерието на 1 ноември.

- Доц. Бърдаров, кои са съвременните будители на българското общество и Вие самият приемате ли, че сте един от тях?

- Съвременните будители на българското общество са хората, които работят с младите. На първо място това са учителите и преподавателите в университетите. В тази връзка и аз се приемам за един от тях. Да кажеш, че си будител е, изключително отговорно, високопарно е, но аз смятам, че работя в тази област. А всеки, който работи с младите хора може да бъде будител.

- Смятате ли, че живеем във време на политическа и икономическа криза, духовна, както и в криза на лидерство?

- Тук ще разделя отговора на две. Смятам, че живеем в най-благодатното време в човешката история, тъй като практически имаме неограничени възможности, такива, каквито са нямали дори абсолютните монарси в миналото. Но това също е нож с две остриета, защото както имаме много възможности, имаме и много заблуди, трябва да внимаваме. Категорично смятам, че сме в ера, в която има трансформация на една епоха в друга. Що се касае до водачите: За съжаление имаме остър дефицит на лидери - не просто в България, а в целия развит свят.

- Кой е и лидерът, който последно Ви вдъхнови?

- Наскоро прочетох една мисъл на папа Франциск в неговата фейсбук страница. Тя гласеше следното: „Дошли сме на света, за да оставим отпечатък“. Толкова е просто и толкова силно казано.

- И в двата ви романа – „Аз още броя дните“ и „Absolvo te“ развивате темата за ранните междуетнически конфликти и за пречистващата сила на прошката. Има ли непростими, според Вас, неща?

- Прошката за съжаление е нещо, което сме изтъркали от употреба и наляво и надясно се размахва като термин. Много трудно е да простиш истински. Едно е да го кажеш, друго е да го направиш. Най-трудно е да простим на самите себе си. Това беше мотивът да напиша романа Absolvo te, защото това е най-важна прошка. Ако простим на самите себе си, че сме такива, каквито сме, защото такъв ни е създал Бог, едва тогава може да прощаваме на другите. Всеки от нас и доброто, и злото в себе си.

- Взимаме ли си поуки от грешките, войните и кръвопролитията в историята?

- Романът ми „Absolvo te“ започна с едно изречение, което сложих в последния възможен момент – „Войната винаги се завръща. Рано или късно. Но винаги!“. За съжаление нито едно поколение в човешката история, включително и нашето, не си е взе поука от грешките, които сме допускали в миналото. Заради това войната е постоянно в ежедневието ни. Ще си позволя да използвам цитат от романа ми „Аз още броя дните“, където единият герой Зоран каза: „Всичко на този свят се забравя – и доброто, и лошото“. Истината е, че ние сме с изключително къса памет.

- Вие сте специалист по демография. Има ли изход от все по-задълбочаваща се демографска криза в България и каква е формулата за преодоляването й?

- Със сигурност сме в много тежка демографска криза и последните данни от преброяването показаха, че сме намелели с 844 хил.души. Отделно имаме и силно влошена възрастова структура. Изход обаче има! Не е катастрофа, както се опитват да ни внушат. Трябва да се предприеме серия от мерки, не става само с една. Много често се спекулира с раждаемостта. Тя е ниска, но е естествено ниска и няма начин да бъде завишена. Трябва да мислим за радикална реформа в образованието, заради това непрекъснато говоря по тази тема. Бургас е прекрасен пример в това отношение най-вече с програмата „Първокласно начало“. Ако ние демотивираме младите хора в средното и висшето образование, няма какво да ги спре по-нататък да напуснат страната. Трябва да ги задържим. Да виждат тук потенциала да се развиват.

- Работите по няколко образователни проекта в Бургас. Какво казват младите за света, в който живеем и имат ли те своите будители?

- Имаме изключително адекватни млади хора в България и това ни е най-големият капитал. Ако го пропилеем, ще загубим всичко. Те са интересни от тази гледна точка, че едновременно са глобално настроени и възприемат света като свой дом. Нямат комплекса на предходните поколения, но в същото време имат изконна любов към чисто българските традиции, култура, герои. При тях се забелязва криза на идентичността – че не припознават съвременните будители в нашето общество. Те се обръщат към миналото – към Левски, към Ботев, в което няма нищо лошо. Хубаво е да си пазим традициите и културата. Разбира се, те си имат своите идоли в сферата на културата и музиката. Но се нуждаят и от будители сред своите съвремевници.

- Често сте в Бургас. Защо?

- Получих покана от кмета на града Димитър Николов да участвам в проекта „Първокласно начало“. За тези 4 години се влюбих в този град, припознавам го като моето място. Даже със съпругата ми имаме планове да живеем в Бургас. Харесва ми как изглежда градът като инфраструктура, спокойствие. Има една топлина и спокойствие, каквито не съм срещал никъде другаде. И разбира се морето. Каквото и да кажеш за него ще е малко. Неслучайно Хемингуей е казал, че всичко, което е далеч от морето, е провинция.

- Има ли надежда за България?

- Надеждата за България я има. Категорично убеден съм като учен, като писател, че след 15 години ще живеем много по-добре. Надеждата е в тези млади хора, които имаме като капитал и потенциал. Трябва да имат нормални условия да се развият, да не ги похабим. След това те ще ни се отблагодарят.


В категории: Просвета


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
9
Коментара по темата
9.
;)
01.11.2022 12:48:48
0
1
ne obrazovanieto ve bokluk, a v zaplatite idiot nedugav
8.
Дежавю
01.11.2022 09:52:50
0
4
Това "след 15 години всички ще живеем много по-добре" съм го чувал. От 1989г. насам няколко пъти. ;-) Аз повярвах тогава, и се върнах. Но децата ми няма да останат. Даже в държавата. За града е ясно. От цял клас (ППМГ) в града остана само едно дете от випуска на моето голямото!
7.
ТБС
01.11.2022 01:09:34
2
3
Сегашните ги отпиши, как ще налееш знания в тиквите, на това, което излезе от училищата и университетите в последните 25 години? Това функционално неграмотно стадо вече работи по институции. Чужбинското образование е същият шит.
6.
Възхитен
31.10.2022 22:05:27
2
6
Доцентът безспорно е готин. Но дайте интервюта с предприемачи, които имат реален бизнес в региона. Те ще ви кажат какво и как трябва. Другото са красиви приказки.
5.
Милена
31.10.2022 21:27:57
0
11
И от кой ще получат това образование?В университетите е същото безхаберие, като в училищата.Затова ,г-н доцент, след 15 г. няма да живеем по-добре.
4.
Е как
31.10.2022 21:27:19
0
12
Е как няма да ги загубите като наемът на жилище е повече от стрдното възнаграждение за страната каде да живеят и да правят семейства в тази държава младите при майка си и баща си ли ?
3.
1234
31.10.2022 20:10:52
0
4
A ti dam drug prumer sas koraba 400 000 tona zarno stoi blokiran za Afrika a Ukraincite nqmat ko da qdat e tva ko e
2.
Ot Montevideo kam Europa
31.10.2022 19:52:20
0
3
Alo Robinhood ti nerazbra li 4e celta e ta uni6tojat i da vlqzat ot Ukraina i Turcia novite jiteli na zavladqnata BG

DPS qsen primer beznakazano kradat zemq i Europari v usluga na Turcia
1.
Клише до клишето, мила моя майно льо!
31.10.2022 19:26:57
3
14
Иначе за топлината и спокойствие е прав.
Една такава топлота те обгръща, като знаеш че всичко е свършило в този град и няма препитание и развитие за младите... топлотата на близките ти, които ти съчустват, че живееш на неправилното място. Спокойствието се дължи на спрелият икономически живот в града.
В София има ли спокойствие? Има динамика и то голяма... защото кипи икономически живот. А тук "просто няма какво да се случи", както се пееше в "Нашият град" на Тангра
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори