×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Константин Бачийски изнесе лекция в пловдивски ВУЗ, ректорът сезира МВР, Прокуратурата и НС


Константин Бачийски изнесе лекция в пловдивски ВУЗ, ректорът сезира МВР, Прокуратурата и НС
Проф. Моллов твърди, че са потъпкани етичните норми и традициите с поведението на народния представител от Промяната Константин Бачийски
26 Октомври 2022, Сряда, 12:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Бях поканен от студентската общност, името на този ректор се свързва с корупция, прекъснаха ми речта, но ще я довършва, защото ме канят отново, реагира депутатът

Ректорът на пловдивския Университет по хранителни технологии (УТХ) проф. Пламен Моллов разпространи обръщение до членовете на Академичния съвет, Съвета на настоятелите, синдикалните организации и студентите, за да изрази несъгласие с визита на депутата от ПППП Константин Бачийски във висшето учебно заведение, при която народният избраник е изнесъл и лекция.

Писмото е депозирано при председателя на 48-ото НС Вежди Рашидов, служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, председателя на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков, председателя на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев, кмета на Пловдив Здравко Димитров, апелативния прокурор Тодор Деянов и директора на ОДМВР-Пловдив Васил Костадинов.

Ето пълния текст:

"Уважаеми колеги, Обръщам се към Вас от името на цялата академична общност на Университета по хранителни технологии (УХТ) Пловдив, в т.ч. Академичния съвет, Съвета на настоятелите, университетските синдикални организации към НБС ВОН КНСБ, КТ „Подкрепа“, ФУНИС и ДеСО при АДС, за да Ви информирам за безпрецедентното поведение от страна на народния представител Константин Бачийски и други активисти на ПП „Продължаваме промяната“, което не само е в нарушение на Закона за висшето образование, но и по недопустим начин потъпква етичните норми и традициите, установени в начина на работа и общуване във всяко едно висше училище.

На 24.10.2022 г. бях потърсен за помощ и подкрепа от наши студенти, които по време на тяхна регулярна среща са били изненадани от появата на г-н Константин Бачийски и още повече от директните му опити за натиск и внушения за политическа пропаганда между студентите на УХТ. Заявените му намерения като бивш член на комисията за корупция в 47-то НС да изнася нерегламентирани лекции по фирмено право, без да е юрист, са нелепи извън утвърдените лекционни занимания на студентите. Такава практика не съществува в нито едно учебно заведение, а именно: който и да е народен представител да изнася политически лекции и да се явява самоволно на сбирки на студентската общност, като най-демонстративно нарушава установения в университетите ред.

По-късно, вече в присъствието на ръководството, студентите възмутено възразиха, че това което им е говорил народният представител, не ги интересува и съответно продължиха срещата си в друга зала. Но все пак, това скандално поведение създаде много притеснения в младежите и повдигна резонни въпроси от тяхна страна какви са тези самоволни изяви на човек, който се е представил като световно известна личност в 150 държави. Ето цитат от изказването на народния представител Константин Бачийски:

Аз съм IT предприемач, собственик съм на IT компании, в които бизнесът се развива в чужбина, което ни дава възможност за независими служебни правоотношения в България. Всички неща, които се случват в България, се случват по ненормалния начин, тоест едни хора, които стоят отзаде, разполагат с целия ресурс и един млад човек, ако иска да прави бизнес или иска да прави кариера, е много трудно да пробие. В смисъл, ако няма яка подкрепа на тези хора. Затова аз преди 20 години започнах да работя в чужбина, за да не зависи това от местните феодални взаимоотношения и сега имаме клиенти в десетки държави по света и това ми дава една свобода на действия. Така мога да кажа, че в годините назаде имам 80 и няколко човека на работа при мен и създавам работни места основно в България, но продуктът ни е експортно ориентиран… Преди да стана депутат бях 10 години общински съветник в Бургас и съм много добре запознат с политическия живот и изобщо с всичко, което се случва… Първата ми битка е за Морската градина в Бургас, която общината искаше да я дава на концесия на един „велик инвеститор“ и искаха да я дадат почти без пари… В предния парламент, като член на Комисията по антикорупция, казусът с вашия ректор мина през мен. Просто бях един от хората, които бяхме на границата, но видях как се случват работите на национално ниво, не само на регионално. Между другото видях как хората, които се опитват да се опълчат – проф. Даскалов (предходният ректор на УХТ-Пловдив в периода 2011-2019 г. обаче се казва проф. Кольо Динков и на това място не става ясно за какво говори Константин Бачийски, ред.бел.), който се бяха опитали да го подкупят,… даже с хора замесени и във вашия Университет… Най-интересното нещо беше, че той, след като отказа да получи подкупа и получи заплахи, се наложи да го сложат под охрана… и жена му я беше страх да излиза от тях… когато той не може да бъде купен, стана неудобен… И един ден той ми звъни и ме пита – Бе, Коце, не можеш ли да звъннеш на някой от полицията, че даже единият там имал пистолет и така му сложиха охрана. След това случаят отиде при зам. -министъра, който беше в земеделието, и на него също му предложиха подкуп в размер на 500 хил. левове на месец …

Това е само кратка извадка от „юридическата лекция“ по „предприемачество и антикорупция“ на народния представител Константин Бачийски.

Категорично възразявам и няма да допусна провеждането на агитация и намеса от партийни централи на територията на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Безусловно ще отстоявам и защитавам на правото на студентите да изразяват свободно позициите си, да провеждат инициативи, да се развиват и утвърждават като младите лидери на утрешния ден.

В моя дългогодишен опит като университетски преподавател, а също така и два мандата като народен представител, за първи път съм свидетел на подобна смехотворна проява, която освен всичко друго е демонстрация на неуважение и невъзпитание. Апелирам за институционално взаимодействие, интелигентност в комуникацията и обединение на усилията ни, както за реализация на потенциала на нашите студенти, така и за справяне с проблемите и предизвикателствата пред държавните университети.

Очаквам Вашите мнения и препоръки по този казус.

С уважение,

Проф. Пламен Моллов, ректор"

Константин Бачийски действително е в политиката на Община Бургас от 2011 г., като общински съветник на ПП СЕК. През 2019 г. е кандидат за кмет, с огромна вероятност ще се кандидатира за кмет и на предстоящите местни избори през 2023 г.

От юли 2021 г. е национален лидер на ПП СЕК, която става и мандатоносител на Продължаваме промяната в изборите за 47-ото и 48-ото НС.

В частта от лекцията, доколкото цитатите на проф. Моллов са точни, става дума и за Морската градина на Бургас, която Общината е искала да дава на концесия на един „велик инвеститор“ почти без пари. Не е ясно кога са се развивали тези процеси, защото никой в Бургас не помни подобен случай.

Това е несериозно. Бях поканен от Студентския съвет – не за лекция, а за открита среща със студентската общност на тема „Форми на антикорупция“. Аз бях член на Антикорупционната комисия в ОбС-Бургас и съм член на същата и в НС“, заяви пред Флагман.бг Константин Бачийски, след като разбра от наш репортер за писмото на ректора. 

Той каза още: „Студентите ме поканиха. Отидох за пръв път в този университет, нито познавам г-н Моллов, нито съм го виждал на живо. Оказвам съдействие и отивам. Г-н Моллов нахлу по време на срещата и каза: „Защо водите политическа агитация? Имаме запис”. Помолих го да пусне записа и да види, че не става въпрос за политическа агитация и му казах, че нещо се е объркал. Той каза: „Ама как така идвате без покана?”. Той не знаеше дори, че имам покана от студентите. Докато изяснявахме ситуацията, се оказа, че аз идвам съвсем регламентирано. Не знам как може ректор на един университет така да прекъсва среща със студентската общност. Между другото за мен е чудно защо г-н Моллов е така остро настроен срещу темата „Антикорупцията”. Може би защото неговото име беше замесено с ГКПП „Капитан Андреево” и излезе един запис, че той се е опитвал, поне според данните на г-н Даскалов (тук вече става ясно, че Даскалов от цитатите на ректора е освободеният преди дни шеф на БАБХ Христо Даскалов, който бе назначен при правителството на ПППП, ред.бел.), да го подкупи в особено големи размери.

Името му беше замесено и в друг скандал – собственикът на „Аладин Фуудс” беше казал, че му иска 10 000 лв. такса спокойствие. Дали това са причините да реагира така остро, не мога да кажа, но съм изненадан от реакцията му. След случилото се на 24 октомври ми казаха, че ще ме поканят отново да си довърша речта в университета“.


В категории: Просвета , Политика


39
Коментара по темата
39.
Мммда
28.10.2022 12:35:33
0
0
Само за подходящите хора може. Навремето в моя университет лекция изнесе Сергей Станишев и заключиха вратите, за да не може студентите да излязат. България е държава, в която правилата и законите не важат еднакво за всички.
38.
ха ха ха
28.10.2022 10:26:35
0
10
Единственото нещо,което интересува Бачийски, е личното му благосъстояние. нищо повече !
37.
Жоро
26.10.2022 22:44:27
3
17
Смени тази риза потен гном. Поредния
Измамник, човек на Куджейков
36.
Инфекционист
26.10.2022 21:57:38
3
10
Тези, които са били на лекцията да се карантинират! Това е вирусна инфекция!
35.
Болен
26.10.2022 21:00:16
4
18
Бачийски ризката. Тоя мушмурок. За нищо не ставаш ей шматка.
34.
Психото
26.10.2022 19:59:41
4
15
Господин Бачийски, каним Ви да ни посетите. И Бяла ризка ще Ви дадем, с малко по-дълги ръкави, нооо като чета какви ги вършите, смятам, че мястото Ви е при нас!
33.
Офф
26.10.2022 19:54:19
7
13
Много ми е смешен този Бохчийски. Много си е повярвал, но няма никакво покритие. Специалист по всичко т.е. по нищо. Но от десетилетие се бори да е във властта-най напред в общинската,а после и в парламента. Кокала е сладък!
32.
Сандо
26.10.2022 19:33:13
13
7
Коцето е пич нищо общо с варненското коци а ректора беше дълги години у дпс за това дига пара-стрижи коце кат на капитан андреево стрижи че лозето иска стригане
31.
Ханко Брат
26.10.2022 19:05:40
5
19
Заради този Странджански селянин ПП ще загубят изборите за общински съвет и кмет в Бургас!
30.
До Шишо
26.10.2022 18:00:43
0
6
Ами, че училищата имаха и парници за отглеждане на зеленчуци за учебните часове по селско стопанство, оборудвани кабинети по металообработване, дървообработване, електротехника, техническо чертане, готварство и всички ученици от IV-ти до VII-ми клас бяха обучавани теоретично и практически по горните занятия в учебна дисциплина "Трудово обучение" през учебните срокове, освен другите задължителни учебни дисциплини за етапа на образованието.
Държаха много и на качеството на изработените изделия по занятията, освен темите за Безопасността при работа с уреди и машини в оборудваните кабинети, с които започваха учебните занятия в теоретичната подготовка.
29.
До Шишо
26.10.2022 17:28:07
0
2
В IV"и" клас беше ученик в едно Народно Основно Училище от всичките училища в жилищния комплекс. По колко хартия сме носили в училищата за вторични суровини. За седмица като оставят контейнера в двора на училището и отговорника с едно кантарче, произведено от ВМЗ- Сопот - забранено ползването за търговски цели изтегля хартиените пакети, стековани ръчно и записва кой ученик колко кг хартия за вторични суровини е върнал през учебния срок. Задължително беше връщането на хартия за вторични суровини, ако следваше забележка "Мъмрене" пред класа и Отрядния Съвет или при следваща подобна забележка пред Дружинния Съвет.
28.
ONE MAN SHOW
26.10.2022 16:51:49
2
23
Човекът се съизмерва с Бил Гейтс. Споделя успешната копроративна стратегия за успех в планетарен мащаб. Да се смее човек! Ако си бизнесмен, какво правиш в политиката. И.д юрист, и.д. предприемач, и.д народен представител...С такива образи народа ще трае за зелена трева/промяна/
27.
Силвия
26.10.2022 16:21:43
3
19
Тоз Бачийски щеше да маха и "пенсионерите с оставане" в МВР ама още си взимат и пенсия и заплата.
26.
Предлагам
26.10.2022 15:22:59
0
21
Да не псуваме депутатите от ПП на близки роднини, които не са баща/брат, защото пак ще се оплакват, че били заплашвани!
25.
Ицо Хастара
26.10.2022 15:05:25
0
8
До 23

Аааа мении мноо ма заплашвахЪ със салами Камчиа чи ши ги лапам ама аз съм свикнал, все ино да плашиш кучи със салам.
И ми дреми на гЪзЪ
24.
до тролчето на ПП
26.10.2022 14:31:18
4
21
Гледам как се плюе по Общината за Океанариума...Да, проектът не беше реализиран, но да беше прочел, че Общината усвои банковата гаранция за изпълнение (в случая заради неизпълнението). Друг въпрос е защо не се търси друг инвеститор и блатото там да се превърне в нещо хубаво, но с оглед поредицата от кризи, вероятно трудно щеше да бъде намерен.
23.
до 17
26.10.2022 14:10:23
10
21
За кой проф. Даскалов пишеш? За онзи, който реши да се разходи до Италия, докато не заемаше длъжността ли? Дето беше заплашван с пистолет и т.н.? Всичките от ПП са заплашвани... Май и Бачийски имаше някакви здравословни проблеми. А лапачът на п.шки в парламента, наркоманчето Хазарта, и той беше заплашван...
Трябваше да направят един списък със незаплашваните, но вероятно щеше да си остане празен... Горките, да ги е страх да излязат на улицата...
22.
Опасен чар
26.10.2022 14:07:36
6
30
"изнасял лекции по фирмено право, без да е юрист"
Защо хора, зорлем, за смях да ставате?
21.
Топ на топа
26.10.2022 14:04:05
19
7
Само Бачийски оле!
20.
*********
26.10.2022 14:02:44
4
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
*********
26.10.2022 14:00:40
4
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
18.
това е добра идея!
26.10.2022 14:00:30
10
43
Облеченият като сервитьорче от Балкнатурис е по-добре да обикаля навсякъде другаде, но не и да излага Бургас в парламента. На някой направи ли му впечатление, че единствено нашето момче беше по бялата ризка, а всички други седяха с костюмите? Дрескодът му е вече рецидив... Не знам колко често ги сменя тези бели ризки, но като го гледам...
17.
Ректор
26.10.2022 13:55:02
11
29
Ректора Пламен Молов е човек на ДПС замесен в много скандали за корупцията - потърсете в Google - оплакване от фирма Аладин, за такса спокойствие в размер на10 000евро, опит за подкуп на шефа на БАБХ проф.Даскалов за Капитан Андреево и други.
16.
Хахаха
26.10.2022 13:54:32
3
17
Флагман защо не изтрихте и коментар 6, или там твърденията са доказани, а изтрихте другите за Дебелия. Те по публикации в интернет задържаха Тиквата, Вие защитавате тоя мазник, дето мини се не мини седмица и платена статийка без отключени коментари.
15.
Шишо
26.10.2022 13:34:04
9
43
Известен в 150 държави? Та те в Меден Рудник не са чували за тоя. Има и още един подобен смешник и двамата кандидати за кметове.
14.
*********
26.10.2022 13:24:09
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
13.
*********
26.10.2022 13:16:03
5
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
*********
26.10.2022 13:07:24
4
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
икономът
26.10.2022 13:02:01
11
26
Гербаджии, сър!
10.
Dido
26.10.2022 12:59:59
5
24
Ама вие големи свещеници станахте парите на инвеститора били от измами,ами тъпаци в Испания в Италия в Англия в Дубай парите на инвеститорите от банички ли са??? Правиш си точен договор вземаш му парите,ако не си изпълни задълженията по договора му вземаш всичко така в по цял свят! Ноооо в Бургас парите се гледат как ги е спестил откъде ги в спестил и накрая след 10г ще видим как някой плоскоглав като очите ще си я купи за без пари,понеже сме най най
9.
*********
26.10.2022 12:59:25
4
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
*********
26.10.2022 12:59:17
9
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
*********
26.10.2022 12:59:07
2
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
Коцето
26.10.2022 12:58:13
16
50
Този Моллов не беше ли човека на ГЕРБ, който се оказа че е извършвал машинациите на Капитан Андреево?

Този същия, дето заплашваше шефа на БАБХ?

Тази мафия ГЕРБ навсякъде в държавата ли е пуснала корени? Кога ще се отървем от тази пасмина и ще започнем да водим нормален живот?
5.
*********
26.10.2022 12:56:58
4
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Тони
26.10.2022 12:50:38
11
42
Специално за община Бургас, Бачийски може много да каже...стига да иска. Дано някой ден се разприказва, за да стане ясно кои са местните инвеститори и в какво точно инвестират!
3.
до 2
26.10.2022 12:45:09
3
40
когато тръгваш да даваш общинска земя е хубаво първо да се проучи инвеститорът, защото после става като двата стадиона, като колодрума, като Воденицата, като Фрегатата. Хем имоти нямаш, хем и земя нямаш.
2.
до 1
26.10.2022 12:34:40
29
26
Концесия на Морската градина в Бургас? Ти не си добре. И какво лошо, ако имаше океанариум, за съжаление инвеститорът беше някакъв измамник и бързо го разбраха, отказаха се. Ама да ми приказваш врели-некипели е тъпо
1.
Гражданин-данъкоплатец
26.10.2022 12:29:08
20
51
Ами жалко, че не помните кога са се развивали тези процеси с концесията на Морската градина. Океанариума не го ли помните? Баш за него става въпрос. Очевидно ви е тъй удобно, да не помните кога се раздава Морска градина, кога се раздават пари за строеж на Арени, кога Демокрация стана на паркинг с решетки... Добре, че ние помним.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Сестрата на Мартин Иванов споделила на Ваня Щерева, че той си търси гадже
Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори