×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
  • 985 случая на коклюш у нас, 57 деца под една година са в болница
  • Пуснаха нод държавен дълг за 200 млн. лв.
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България трябва да ограничи разходите, защото положението става страшно


България трябва да ограничи разходите, защото положението става страшно
Според финансовия министър Росица Велкова може да останем без ликвидност
23 Октомври 2022, Неделя, 18:15 ч.
Автор: Флагман.БГ

През декември т.г. ще получим 2,6 млрд. лв. по Плана за възстановяване

България също трябва да ограничи разходите, да стабилизира приходната част на бюджета, защото в един момент можем да останем без ликвидност. Това каза пред БНТ служебният министър на финансите Росица Велкова. Масово страните в еврозоната намаляват дефицитите си в прогнозата за следващата година, допълни тя.

Цяла Европа в момента затяга фискалната дисциплина, което е нормално, защото при вдигане на лихвите, което прави непрекъснато Европейската централна банка, при инвеститорите, които много ограничено предоставят дълг на държавите, България също ще трябва да премине към консолидация и да ограничи разходите.

Към края на октомври очакваме балансирано салдо или лек дефицит, но традиционно през ноември и декември се формират значителен по размер дефицити, защото започва разплащане на капиталови разходи, на дейности, извършвани през годината, допълни министър Велкова. Миналата година до ноември включително сме в излишък и през декември завършваме с 3,5 млрд. лв. дефицит - това ще се случи и тази година, каза още тя.

Имаме три варианта за бюджет, които можем да внесем в Народното събрание и този, който ще съгласуваме с ведомствата и министерствата, както и с Националния съвет за тристранно сътрудничество, е вариантът с дефицит от 6,6 на сто. Този дефицит се формира при запазване на абсолютно всички действащи нормативни актове и политики, без промяна в приходната и разходната част на политиките, посочи министър Велкова.

В отговор на въпрос защо се предвижда 6,6 на сто дефицит министър Велкова каза, че Министерството на финансите (МФ) е консервативна институция и следва консервативен подход, но прогнозата не е изключително консервативна, тъй като, ако се види макропрогнозата на Българската народна банка (БНБ), тя е много по-консервативна отколкото залаганата от МФ.

БНБ залага за следващата година ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,1 процент, докато МФ залага 1,6 процента. БНБ залага малко по-висока инфлация, отколкото залага МФ. МФ, когато разработи макроикономическата прогноза за растежа на БВП се съобрази с прогнози, разработени от 14 институции, от които три са български. Прогнозите на тези 14 институции за растежа на БВП са между 0,1 и 3,8 на сто и средната стойност е 2,3 процента. Ние залагаме на 1,6 на сто, а БНБ отива на 0,1 процента и не считам, че сме консервативни при разработване на макропрогнозата.

Ние запазваме намалените ставки на ДДС за периода, за който законодателят го е решил – до 1 юли 2023 год. Имаме сериозен ръст при разходите, който произтича от действащите политики, тъй като разходите за персонал се увеличават с 1,9 млрд. лв., за пенсии – с 3,7 млрд. лв, за социално-осигурителни и здравноосигурителни плащания, включително и за пенсии ръстът е 4,9 млрд. лв.

През декември т.г. ще получим 2,6 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост, но разходът, който ще бъде извършен през т.г., ще е не повече от 100 милиона лева, което означава, че през 2023 г. трябва да наваксаме с инвестиционните разходи по Плана и те да бъдат извършени. В противен случай няма да можем да постигнем резултатите, за да получим следващите плащания по Плана.

За капиталови разходи за т.г. в бюджета са 8,4 млрд. лв, а очакваното изпълнение е да приключим с икономии от един млрд. лв. Трябва да се има предвид, че при актуализацията тези 1,6 млрд. лв., с които допълнително завишихме първото плащане по Плана, са насочени към други разходи, които не са свързани с Плана. По Плана за тази година няма да има разходи повече от сто милиона лева и всичко ще се пренесе в следващата година. Това е причина капиталовите разходи да бъдат завишени за следващата година.

В отговор за какво се предвижда дългът от 16 млрд. лв. за следващата година министър Велкова каза, че при условие, че бюджетът по действащите политики се формира на дефицит от 6,6 на сто от БВП, което е около 11 млрд. лв. дефицит, както и с три милиарда лева рефинансиране на стар дълг, както и би следвало да се осигури поддръжка на фискалния резерв. Така, на около 16 млрд. лв. възлиза необходимостта от нов дълг, при условие, че имаме такъв дефицит. Ако дефицитът бъде намален, тогава и дългът е скачен с дефицита, уточни министър Велкова.

Към края на октомври очакваме балансирано салдо или лек дефицит, но традиционно през ноември и декември се формират значителни по размер дефицити, защото започва разплащане на капиталови разходи, на дейности, извършвани през годината. Миналата година до ноември включително сме в излишък и през декември завършваме с 3,7 млрд. лв. дефицит. Това ще се случи и тази година, тъй като актуализираният Закон за бюджета е приет на дефицит. Очакваме да завършим годината с 5,4 на сто дефицит на начислена основа и 3,4 на сто дефицит на касова основа.

В отговор на въпрос дали има пари в бюджета за повишаване на доходите, минималната работна заплата, за подпомагане на хората в крайна нужда министър Велкова посочи, че подпомагане трябва да се прави на най-уязвимите групи от населението, имащи минимални доходи. Повишаване на заплатите в бюджетната сфера едва ли може държавата да си го позволи, още повече, че разходите за персонал са нараснали изпреварващо спрямо 2019 г. Ако продължаваме да увеличаваме разходите за персонал при това състояние на бюджета, трябва да увеличим дълга и дефицита. Същото се отнася и за пенсиите, посочи още тя.

Към момента очакваме да изпълним заложените в актуализирания закон приходи и очакваме преизпълнение от 200 млн. лв. в приходите, като от тях 150 млн. лв. са от социално-осигурителните вноски и 50 млн. лв. - от данъка върху дохода на физическите лица, заяви Велкова.

Тя коментира и готовността на България за влизане в еврозоната, посочвайки, че на техническо ниво всички работни групи работят и се върви в посока за целева дата 1 януари 2024 г. По думите й са водени разговори с Европейския съюз, Европейската централна банка, както и с определени държави членки на еврозоната, така че има нагласа, стига да са извършени всички технически и експертни дейности. Най-важното е да има политическа воля, защото ако няма политическа воля, означава, че ние не сме готови за еврото, допълни министър Велкова. По думите й много по-добре за фиска би било, ако България е в еврозоната.


В категории: Бизнес


17
Коментара
Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
17
Коментара по темата
17.
asdf2
24.10.2022 10:56:35
2
2
ще пукнете от бедност и глад, щото сте хем некадърни, хем мързеливи.. бай даню чака все някой да го оправи
16.
Петра
24.10.2022 09:41:46
2
4
Защо само политическа воля трябва да има, за да се въведе еврото? Къде е волята на народа? Кога най-после ще се потърси мнението на българския народ? Референдум не само за въвеждане на еврото, но и за Шенген.
15.
Ноунейм
24.10.2022 09:08:16
5
4
Ха сега на ви Евросъюз.....Дето сме щели да живеем всички като "европейци"....Дано Русия да ни вземе в границите си,че иначе с Фон Лайнен и всякакви подобни фекалии ще пукнем от бедност и глад.
14.
Me
24.10.2022 08:53:21
0
4
Най-вече германците стягат бюджета, с тия 100 милиарда дето ще ги напечатат за помощи.....
13.
!!
24.10.2022 06:37:16
0
8
Инфлация 50%
12.
ХХ
23.10.2022 23:08:22
2
8
Сакън да не сте ми пипнали пенцийката че чудо ще стане. Аз работех за сигурността на Бълтария и сега вземам таваня на пенцийката.
11.
Радев и Боко
23.10.2022 21:51:16
3
18
Герб: управлява 12г
Радев: управлява година и половина със служебни правителства
ПП и ДБ: управляват 7 мес с две спирачки в колелата
Герб и радев: ПП и ДБ съсипаха държавата
10.
?
23.10.2022 20:29:55
6
45
Страшно ще става... ние само на хрантутниците заплатите не можем да платим ! ( администрация,армия, полиция, учители ) , взимат заплати за нулеви резултати !
9.
B&W
23.10.2022 20:12:19
4
32
Така става когато военни пенсионери управляват държавата. Прости нагли и изключително алчни.Никаква милост никаква жалост. Само като си представя че трябва да теглим заем от 45 милиарда и то с високи лихви си мисля че тиквата с неговото чекмедже изглежда като крадец на буркани от мазета.
8.
До 1
23.10.2022 20:11:22
5
5
Ше разбереш ,ме може и по страшно ,особено ако си и някой вчерашен пикльо.
7.
Гъбата до 6
23.10.2022 19:47:07
2
5
Братле положението е много зле .Джанго мми дава по 2 лева на ден макс 3 лева ако измия посудата . Трябва стягаме гъзовете.
6.
Ханко Брат
23.10.2022 19:20:46
5
20
Приходите от Капитан Андреево по скоро да се пренасочват от ГЕРБ към държавата!
5.
ХХ
23.10.2022 19:15:50
4
17
А оня ден един европеид разправяше, че имало ръст и всичко било 6.
4.
Възмутен
23.10.2022 18:50:48
1
36
В Бургас една регионална структура към едно министерство очаква доставка на поръчан и закупен (за няколкостотин хиляди лева!)... комбайн за косене на тръстика! И за целта се усвояват няколко милиона лева по една Оперативна програма! В случая всичко е ОК! Нищо незаконно няма, но... Страната е пред сериозна икономическа стагнация и въпреки това държавни чиновници, в колаборация с НПО-та (грантаджии) продължават традиционно да си въртят проектинг чрез публичните финанси! Няма да е зле, ако се ограничат на първо време поне подобни неприоритетни разходи на държавната администрация. Времената са сложни и нищо съществено няма да се случи, ако тръстиката се окоси след няколко години, когато състоянието на бюджета го позволява.
3.
Боже опази ни от хунтата
23.10.2022 18:41:30
2
43
Ще стане страшно ако пак започнат да се изнасят милиарди с чували и пенсиите и заплатите замръзнат отново както бяха 12 години!
2.
Пипи Чорапчето
23.10.2022 18:26:41
0
40
Мъ да, трябва;)
Започваме от "елита", който винаги ни е бил светъл пример в живота: депутати, министри и т.н. висш планктон спират да си актуализират на всеки 3. месеца заплатките и минават на 1 СРЗ за страната, др. екстри ги ликвидират изцяло, партиите минават на левче субсидия и така:)
1.
111
23.10.2022 18:25:58
8
29
Колко по-страшно от сега или последните 30 години?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бременната съпруга на руски опозиционер подала молба за закрила в Бургас, но се оказа без документи Бременната съпруга на руски опозиционер подала молба за закрила в Бургас, но се оказа без документи Докато се бори със системата, семейството чака Андрей - младши  Президентът Румен Радев се отказа от ветото върху Закона за хазарта Президентът Румен Радев се отказа от ветото върху Закона за хазарта Промените настъпиха в момент, в който една от националните телевизии е на пазара  Мислите си, че в България имотите поскъпват бързо? Вижте това място - 48 % за година Мислите си, че в България имотите поскъпват бързо? Вижте това място - 48 % за година Огромен интерес към лускозни имоти в Дубай Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие
Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори