×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възможно ли е украински дронове скоро да ударят Москва


Възможно ли е украински дронове скоро да ударят Москва
Ударният безпилотник ще е адекватен отговор на иранските дронове "Шахед-136"
20 Октомври 2022, Четвъртък, 20:26 ч.
Автор: Флагман

Руски експерти за твърдения на "Укроборонпром" за ново оръжие

Украинският държавен концерн "Укроборонпром" заяви, че приключва разработката на нов модел оръжие, който ще може да поразява вражески цели на разстояние до 1000 километра. Ударният безпилотник ще е адекватен отговор на иранските дронове "Шахед-136", маркирани от руските окупатори като "Геран-2" и използвани за атаки срещу Киев, съобщи в понеделник компанията, цитирана от Укринформ и редица киевски издания.

Въоръжените сили на Украйна побеждават на бойното поле и атаките с ирански въздушни "мотопеди" демонстрират "агонията на Руската федерация".

"Сплашване, тероризиране на мирни граждани - ето какви са долните им методи. Руснаците обаче няма да сломят нито нашите планове, нито нашия дух", заяви "Укроборонпром" и увери, че работи в засилен режим още от началото на руската агресия.

"На практика нищо не ви разказваме (повярвайте, така трябва) , но това "нищо" успешно работи на бойното поле, а друго едно "нищо" всеки път успешно минава изпитанията. Ще кажете, че това не стига. Така е, затова предпочитаме да работим в режим 24/7, вместо да пълним медийното пространство с гръмки изявления", посочи предприятието.

Украинският Генерален щаб отбелязва, че "Укроборонпром" е партньор в два хакатона (технологични форуми за разработка на софтуерни решения), насочени по-специално към развитие на безпилотни системи - Drone Hackathon и хакатон IDI Camp, информира през август украинската агенция УНИАН.

Освен това експерти на концерна участват в оценката на разработките в сферите на сигурността и отбраната в рамките на грантовата програма, осъществявана от "Укроборонпром" и Украинския фонд за стартъпи съвместно с правителството в Киев.

През юли т. г. украинските 155-милиметрови гаубици "Богдана", използващи боеприпаси по стандарт на НАТО, дадоха принос за прогонването на руските сили от Змийския остров, напомни в материал за анонсираните далекобойни дронове на Украйна телевизия "ТСН".

Щом новите безпилотници с маса 75 кг ще поразяват цели на дистанция 1000 км, а разстоянието от Киев до Москва е близо 700 км, заплахата е сериозна. Киев не крие, че дроновете ще могат да стигнат Москва и да сторят там много злини. Например да доставят "мръсна ядрена бомба" - да разпръснат радиоактивни изотопи, предупреди на 18 октомври "Московский комсомолец".

Вестникът допуска, че Украйна наистина може да създаде такива апарати, доколкото в Киев още действа конструкторското бюро "Антонов", създало "няколко нелоши самолета вече след разпадането на СССР - Ан-140, Ан-148, Ан-178. А предприятието "Мотор Сич" произвежда обширна номенклатура авиационни двигатели, включително за крилати ракети и дронове. Но прави уговорка, че както сочат последните ракетни удари на Москва, Русия има възможност да възпрепятства работата на тези предприятия.

Плановете на Киев не бива да се подценяват, изтъква обаче руският военен експерт Алексей Леонков. Според него Украйна може да създаде тежък безпилотник на базата на съветския дрон Ту-141 "Стриж", каквито все още има в своите арсенали. Неотдавна един от тях по грешка прелетя почти през целите Балкани и падна близо до Загреб, столицата на Хърватия, припомня той.

"САЩ също няма да останат настрана, те ще помогнат с разузнавателни данни за изчисляване на маршрута до целта. Тъй че смешни неща . . . тук няма. Подценяването на противника се плаща прекалено скъпо", цитира вестникът коментар на аналитика в Телеграм.

Украйна разполага с цялата необходима техническа база за производство на ударни дронове, казва пред "Взгляд" руският наблюдател Вадим Козюлин, но по негови изчисления обсегът на новите оръжия вероятно ще е само 500 км.

Козюлин впрочем отбелязва "добрата инженерна школа", "големия потенциал" и опит на Украйна в производството на ракетна техника, "плюс (. . .) днешното финансиране и подкрепа от Запада. На тази вълна според мен те могат да поднесат изненади във въоръженията", добавя той.

"Украйна ще има нужда от технологична помощ и доставки на вносни компоненти, но в заявеното няма нищо нереалистично", допълва за "Взгляд" експертът Сергей Денисенцев.

Съобщенията на "Укроборонпром" за новия боен дрон са пропаганден ход. Нито един от големите проекти в тази сфера, за които Украйна съобщи през последните години, не бе реализиран, коментира в интервю за РИА Новости Денис Федутинов, специалист по безпилотната авиация.

Изявленията на концерна пред медиите може да са предизвикани или от стремеж към повдигане на бойния дух, или от желание да се подгрее интересът към тема, готвена за презентация с цел да се издейства финансирането й, заявява той.

Аналитикът обаче посочва, че сами по себе си заявените характеристики на новите дронове "не изглеждат фантастични, особено ако става дума за невъзвръщаеми апарати". Той допуска, че украинският отбранително-промишлен комплекс може да преоборудва купени в чужбина граждански безпилотници в дронове камикадзе, както е правено вече при атаки срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол и в други случаи.

Изявлението на "Укроборонпром" е лъжа. Украйна няма и в обозримо бъдеще няма да има никакви технологични възможности за производство на подобни сложни изделия като безпилотни летателни апарати. Киев не притежава нито съответните заводи, нито необходимите производствени вериги за осигуряване на различни компоненти - чипове и процесори, бордови компютри, системи за насочване, за управление, за навигация и др., твърди в материал от 18 октомври руският сайт "Точка зрения".

"Украйна изобщо няма вече никаква икономика и производство. Остатъците в момента се закриват поради недостиг на електроенергия", се казва в статията.

На този фон съобщението на "Укроборонпром" може би е "създаване на легенда", тоест знак, че Киев скоро ще получи далекобойни дронове от САЩ и другите страни в НАТО - Украйна може просто да ги "пребоядиса" и обяви за свои. Страните от НАТО и САЩ още не са доставяли на Украйна оръжия, способни да нанасят щети в дълбочина на руската територия. Русия неведнъж ги предупреди, че това ще означава много сериозни последици за тези страни - като пряко включване във война срещу Русия и на руска територия - дори ядрен удар по такива страни, изтъква "Точка зрения".

 


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 0
8
Коментара по темата
8.
възможно е
22.10.2022 04:22:50
0
1
и още как....
7.
Дернев
21.10.2022 06:17:36
10
8
Не знам дали е възможно, но е ясно, че Европа тъпо и упорито върви към гибел. Трябва ни антинатовско правителство да излезем от НАТО и извикаме в Брюксел вън НАТО от Европа. Някой трябва да разтърси брюкселските малоумници и измислени лидери на Германия и Франция. Трябва глас различен от хора пеещ на запад в глас с Щатите. Нашият европейски интерес го налага.
6.
4trerte
21.10.2022 05:00:48
11
7
пак мокри сънища сънуват щели да стрелят по Москва. хахаа
до вчера се молиха и просиха оръжие от нас(ние където нямаме нищо), днес се оказва че имали най-модерните оръжия и ще атакуват Москва :)))))))
от 3 месеца украинската армия, заедно с голяма частна армия финансирана от САЩ и ЕС, с американски оръжия и ракети, правят контраофанзива и са си "върнали" 3 ниви и 2 села :))))
5.
Мандулев
21.10.2022 03:23:00
5
6
И те вторста световна СССР на кой бяха съюзницислед1941 юни щото дотогава се целуваха по устите с нацистите погрешно наричани фашисти
4.
Димитър Мандулев
21.10.2022 01:20:14
11
10
Ако продължавате така ще ви се разплаче майката. Окончателно.
Който е бил съюзник на американците, бял ден не е видял.
Няма как да се победят руснаците. Особено, когато са подкрепени от Китай.
Няма как да стане. Европа и ние само ще плащаме сметки и ще живеем по- зле.
3.
Въй
20.10.2022 21:39:46
7
16
Няма нужда украински дронове да бомбят Москва, орките ще се избият взаимно.
2.
nov
20.10.2022 20:53:31
3
0
fas..isti ste vie nisti nemojete da napravite samo mrazite i ubivate.... za 2022 i v badeste ste izlisni i nenujni
1.
Кьосев
20.10.2022 20:50:02
9
3
Не е възможно!)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Нинова за обединение на лявото пространство Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори