×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дроникадзе атаката на Русия в Украйна


Дроникадзе атаката на Русия в Украйна
Това са дроновете-камикадзе, които Русия закупи от Иран
18 Октомври 2022, Вторник, 21:31 ч.
Автор: Флагман

Shahed 136, по номенклатурата му в руската армия „Геран-2“ е баражиращ ударен безпилотен летателен апарат, разработен и произведен в Иран

"Дроникадзе" - жаргонен неологизъм от последните дни за иранските ударни безпилотни летателни апарати – „ДРОНове камИКАДЗЕ, Shahed 136 - Б. ред.)

Ескалиралите на 17-и октомври и продължаващи понастоящем в дълбочина на територията на Украйна (особено в района на Киев) удари с ирански баражиращи боеприпаси се възприемат като „топ новина“ по света. Разрушенията и жертвите (макар и несъпоставими с ефекта от използването на класически ракетни системи) пораждат психологическо напрежение, с пряко въздействие върху военната обстановка в Украйна.

По-важно обаче е, че засиленото внимание за овладяването на заплахата от дронове-камикадзе води до пренасочване на усилията на и без това ограничените средства за противоракетна и противовъздушна отбрана на Украйна извън обсега на фронтовата полоса, пише Offnews.bg.

Shahed 136, по номенклатурата му в руската армия „Геран-2“ е баражиращ ударен безпилотен летателен апарат, разработен и произведен в Иран, за пръв път публично демонстриран през 2020 г. Той е в състояние да „патрулира“ продължително време във въздуха в района на целта в режим на „изчакване“ и да я атакува след получаването на команда от оператора или да изпълнява задачи автономно, по предварително заложен алгоритъм.

Данните за далекобойността на системата варират в зависят от използваната бойна част (но тя е не по-малко от 1000 км). За пускова установка се използва контейнер, който може да бъде маскиран като ремарке на товарен автомобил, да се превозва от железопътна платформа или от плавателен съд.

Според оценката на американски експерти от Института за изследване на войната: поразяващото фугасно въздействие на бойната част на дрона (до 50 килограма взривно вещество) е приравнено с ефекта от огневото въздействие на три стандартни артилерийски снаряда калибър 155 мм.

Сред преимуществата на тази система се посочват:

- Ниската цена (около 200 000 долара);

- Значителната автономност и продължителност на полета;

- Буталният, ниско оборотен двигател има ограничено топлинно излъчване, поради което зенитните системи с инфрачервено насочване не са достатъчно ефективни;

- Управлението на системата се основава на руската спътникова система за геопозициониране ГЛОНАС;

- Всички автентично руски безпилотни летателни апарати, използвани в Украйна, отстъпват значително по тактически характеристики и по бойни възможности на „Геран-2“:

Олексий Арестович, съветник при офиса на украинския президент:

„Иранските дронове са оръжие, с което Русия се опитва да промени „правилата на играта“. Заради тяхното количество – повече от 2000 броя, а не в резултат на техните бойни възможности.

Спешната задача е нашата противовъздушна отбрана да „бъде претоварена“. Да ни заставят да изразходваме нашите зенитни ракети, а след това да продължат безнаказано да нанасят ракетно-бомбени удари по нашите войски и по тила. С тази тактика, в съчетание с масата новомобилизирани запасняци, въоръжени с белоруско оръжие, Путин се надява да спре нашите войски.

Започва нов „рунд“ във войната и той може да бъде по-сложен от предишния, не само за фронта, но и за тила“.

Олексий Резников – министър на отбраната на Украйна:

„Бруталните руски атаки срещу гражданската инфраструктура водят до политически обрат в отношенията с нашите съюзници. На дневен ред е изграждането на интегрирана, тристепенна система за противовъздушна и противоракетна отбрана в Украйна. И в момента вече тече съгласуване на конкретиката. Решен е въпросът за доставката от Испания на зенитно-ракетните системи HAWK, а от Франция – на комплексите „Crotale“. Допълнително се обсъжда включването и на френските системи SAMP-T.“

В специално заявление съветникът в Офиса на президента на Украйна Михайло Подоляк призова „Русия да бъде изключена от Г-20“ заради терора с „дроникадзе“. Този призив ще окаже влияние върху атмосферата на планираната за 15-и ноември среща на високо равнище на Г-20. За което Русия има формална покана, но където е твърде вероятно да изпадне в демонстративна изолация, ако реши да участва.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел:

„Ако се докаже причастността на Иран в доставката за Русия на ударни безпилотни апарати, ЕС ще въведе нов пакет от санкции срещу Иран“.

Абас Галямов - руски политолог и публицист, през периода 2008 – 2010 година работил в екип, който подготвя официалните изявления на Путин:

„Путин се намира в стратегическа задънена улица. Въпреки, че с иранските дронове той получи допълнителен ресурс. От гледната точка на мнозинството на „ZZ патриотите“ в Русия, доставите именно на иранско въоръжение изглежда „дивотия“. Но те пропускат „китайската“ следа в производството на ракетни и на безпилотни системи в Иран. И фактът, че Иран активно изпитва практически такова въоръжение в Йемен, срещу Саудитска Арабия и в „прокси“ войната в Сирия.

Договаряйки се с Иран, Путин автоматично се сблъсква с интересите на Израел. Израел вече обяви, че снема формалното вето на доставките на специално имущество за Украйна. Защото Русия сътрудничи със „заклетия враг“ на Израел – Иран.

Веднага след като стана известно за закупуването от Русия на ирански дронове, Израел организира доставки, не пряко, а чрез Полша на свои системи за борба с дронове. А те са еталон в тази категория въоръжения. И са основа на „железния купол“, който защитава Израел от ирански ракетни обстрели и от атаки с дронове.

Именно това е „стратегическата задънена улица“ за Путин, защото ескалирайки за пореден път, той затъва все по-дълбоко без да е в състояние да предизвика обрат.“

Украинският политолог, политтехнолог и писател Михаил Шейтелман:

„Иран предоставя дронове и ракети само на две терористически организации – на Хизбула и на Руската федерация. Когато количествата дронове бъдат изчерпани, Иран е в състояние да предостави и „шахидски“ пояси за всеки мобилизиран руски военнослужещ. Наличностите са достатъчни.“

Терорът на „дроникадзе“ който ескалира в Украйна поставя с нова острота въпроса: „Къде сме ние (България) на осмия месец от войната?“

Еднозначният отговор е: „Там, където бяхме и по времето на Варшавския договор!“

Това засяга в огромна степен нашия президент - по конституция върховен главнокомандващ. Между впрочем, в предишната си „битност“ - боен летец-изтребител и командващ на ВВС. Но сега главен застъпник за съхраняването на „оперативната съвместимост“ на българската армия с въоръжените сили на Руската Федерация.


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
11
Коментара по темата
11.
АГАМЕМНОН
20.10.2022 13:42:25
0
0
Много коментар много нещо.Ние пък си нямаме даже и прашки ни читала да се отбраняваме,иначе знаем да коментираме другите.Иначе си купихме изтребители,само че на хартия.
10.
до 9
20.10.2022 02:52:35
0
0
целия свят САЩ, ЕС, НАТО са срещу руснаците и те влязоха и си анексираха това което искаха. това трябва да ти говори доста за "втората армия"
Това са фактите пич, всичко друго е ала бала и приказки от 1001 нощ
9.
Haha
19.10.2022 16:10:22
0
0
И кво излезе 2 рата най-добра армия в света... е 2 рата най-добра армия в Украйна. НАТО ще се бие до последния украйнски войник... срещу Иран, която пък ще се бие до последния руски. Дет вика един руски пенсионер:"Всичко върви по план. До 3 дни сме в Киев."
8.
Лоцман
19.10.2022 09:50:06
2
4
Абе тия дето се хвалиха с изстребители 5-то поколение и ни пускаха страховити анимации по тубата сега опряха да се молят на чалмите за примитивни сглобени на ръка "дронове". Смятай каква трагедия е в царството на лъжата....
7.
6
19.10.2022 09:37:52
4
4
Почнаха да внасят оръжие от Иран , правят мобилизации, обаче обясняват как печелят на бойното поле, и има идиоти дето им вярват.
6.
ИВО
19.10.2022 09:37:51
1
4
" AMAН , ЗАМАН , "БРАТЯ" МЮСЮЛМАНИ , ПОМАГАЙТЕ , ЧЕ ЪКРАИНЦИТЕ ни СВРЯХА М МИША ДУПКА ! БУНКЕРИТЕ НЕ ДОСТИГАТ ЗА ГЕНЕРАЛИТЕ НИ ! ВОЙСКАТА - ИЗМРЕ А ОСТАНАЛИТЕ ИЗБЕГАХА ! САМО вие " БРАТЯ " НИ ОСТАНАХТЕ ! АКО ТРЕБЕ И ВЯРАТА СИ СМЕНЯМ !" -О Т путъо-МАРОДЕРО !
5.
ROCK AND ROLL
19.10.2022 09:31:57
2
3
ДО ДОЛНИЯ П.ДАЛ : К"ВА РЪСИЯ ТЕ Е ПАТИЛА , И.ИОТ ? НЕЯ СКОРО НЯМА ДА Я ИМА НА КАРТАТА ! ТИЯ МАРОДЕРИ И КРАДЦИ , ЦЯЛ СВЯТ ГИ ОТРИЧА И ПЛЮЕ путъо - ПСИХОПАТА ! САМО ТАКИВА КАТО тебе , С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ ГИ ВЕЛИЧАЯТ ! СПОКО , И вашето ВРЕМЕ И Д В А !
4.
Аз
19.10.2022 07:26:33
5
9
Как съде сте - На .айната си! Купихме си хвърчила, платихме ги, ама новите ни приятели не ни ги дават. Не ни дават и оборотни, и ракети не получаваме ... та за това разчитаме на руски ракети да пазят АЕЦ-а и на София гъзеца. На руски самолети да пазят небето и на руски танкове и автомати. Зщото Русия ни е враг! Представяте ли си ако ни беше приятел?!
3.
Дернев
19.10.2022 01:00:18
13
11
Няма ли единна армия, трябва нов Варшавския договор. Така че сме на правилна позиция. Трябва само твърдо да я изявим със замразяване членството си в НАТО. НАТО вънот Европа.
2.
Асанчо
18.10.2022 23:30:19
13
20
Държавата, изстреляла първия човек в космоса, опря до дронове от Иран. Ега ти свлачището! :D
1.
Xaxaaxxaaxxaxaaxax
18.10.2022 22:04:25
5
31
Ние къде сме били,то армия не остана като ги гледам на парадите торби с лайна само,полицаите друсат,лекарите бизнесмени станаха а политиците от алчност ням кой ден ще повръщат,трябва рестарт на демокрацията и тя скоро ще дойде
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори