×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След разпореждане на кмета: Започва ремонтът на знаковата Хатева къща в Бургас


След разпореждане на кмета: Започва ремонтът на знаковата Хатева къща в Бургас
Дългогодишната сага с така известната “Хатева къща” е на път да бъде разрешена, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов
17 Октомври 2022, Понеделник, 16:25 ч.
Автор: Флагман.БГ

Собствениците на стари сгради в центъра ще се грижат за тяхното обновяване и обезопасяване

Писмата, които изпратихме до собствениците на стари къщи в центъра на града с предписания да предприемат действия по ремонт на фасадите, дават резултат. Вече стартираха отделни процедури и реални ремонтни дейности по укрепване и визуална промяна на сградите. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

Това лято градоначалникът издаде разпореждане за обследване на старите сгради в центъра на Бургас. Тези от тях, които са в критично състояние, ще бъдат ремонтирани с общински средства, които впоследствие ще бъдат изискуеми по съдебен път от собствениците. 

Дългогодишната сага с така известната “Хатева къща” е напът да бъде разрешена. Очаквам собствениците да внесат в Община Бургас одобрен от Министерството на културата проект и да започне възстановяването на тази знакова бургаска сграда, добавя кметът.

Хатевата къща

Още няколко собственици на стари къщи също са предприели действия по подобряване на фасадите, както и за тяхното обезопасяване, за което им благодаря, пише още в съобщението на Димитър Николов.

Напомням на всички останали, които не са изпълнили предписанията ни за ремонт на сградите си за своя сметка, че Община Бургас стартира процедура за тяхното възстановаване в централна градска част. Вложените общински средства ще бъдат изискуеми по съдебен път, предупреждава градоначалникът.

Ето и резултатите от предприетите ни действия дотук:

Община Бургас стартира процедура за жилищно-търговска сграда на пл. "Гаров" №18. На собствениците са дадени указания за укрепване и предприемане на мерки по обезопасяване на строежа с цел предотвратяване на инциденти.

За жилищно-търговска сграда на ул. "Иларион Макариополски"№2 / ул. "Граф Игнатиев"№7 са започнати строително-монтажти дейности по изпълнение на дадени предписания и указания.

За жилищна сграда на ул. "Богориди" № 54 са дадени указания за укрепване на недвижимата културна ценност, в т.ч. за предприемане на мерки по обезопасяване на строежа.

В Община Бургас постъпи информация и кореспонденция от собствениците на три строежа- ул. Славянска №45; "Гаров площад" и ул. „Богориди“. За единия е изявена готовност за предприемане на действия по дадените указания и предписания.

Към настоящия момент са налице 6 бр. строежи с изготвена строителна документация. Това са строежите с административни адреси: „Богориди“ 8, „Богориди“ 10, „Богориди“ 53, „Александровска“ 11, „Александровска“ 15-19 и „Александровска 79“.

Даден е срок за доброволно изпълнение до 15.11.2022 г. са следните сгради:

- „Александровска“ 11

- „Александровска“ 19

- „Александровска“ 79

След изтичане на указания срок за строежа на „Александровска“ 11, трябва да се предприемат принудителни действия. За останалите два строежа следва да се продължат и довършат производствата по реда на ЗКН.

От общо 223 сгради културни ценности в Бургас, 140 са в добро техническо състояние. Те са реставрирани и имат добър общ вид. След наши проверки и огледи на място, каквито Община Бургас осъществява регулярно, са констатирани 7 сгради в опасно състояние, с компрометирани фасади и конструкции. 40 сгради са с обрушени мазилки и повредени покривни конструкции. 36 сгради са в задоволително състояние, като имат само частични наранявания по фасадите.

Работата по тях трябва да продължи, а собствениците им могат да разчитат на пълно административно съдействие от страна на Община Бургас,


В категории: Бургас


14
Коментара по темата
14.
Бай....до 13
18.10.2022 17:34:20
2
0
Глупак!
13.
До 11 и 1
18.10.2022 02:24:31
3
4
то се вижда че си прост и нищо не разбираш та затова ще ти го обясня на твоя език. Това е все едно като си платил да дойде да ти пее някой от твоите любими мангали я Фики я Меди понеже си му платил да го караш цяла вечер да пее метъл музика или опера понеже е на твой "частен" купон и първо е на частен купон пък след това всичко останало ;) Аре пробвай се да видим какво ще стане
12.
Щом
17.10.2022 23:50:31
0
6
Щом си ремонтираха магазините отдолу и вземат наеми, така и фасадите
11.
Бай....до 6
17.10.2022 20:20:52
7
7
Слушай бе, киек, ако ще и сградата да е строена от Франк Лойд Райт, тя си има ЧАСТЕН собственик! Той е ДЛЪЖЕН да си я ремонтира! Държавата трябва да си ремонтира само нейната собственост като културна ценност, например Гарата, Старата поща и т.н. Никой нормален човек няма да се съгласи да спасява някаква грандоманска и кичозна архитектура хрумнала на някакъв идиот преди 120 години! Който си има брада, да си купи гребенче!
10.
Гъбата
17.10.2022 19:55:17
2
1
В тази къща за първи път правих любов с Джанго Зе и Гери Митова
9.
*********
17.10.2022 19:02:25
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
*********
17.10.2022 18:42:28
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
хе хе
17.10.2022 18:18:25
10
8
И какво е знаковото на Хатевата къща?
6.
До Врацата
17.10.2022 17:59:53
6
21
Абе, Враца, то е ясно, че не си от Бургас, ами от някое село от което не си излязъл, иначе щеше да знаеш, че архитектурата на един град е културна ценност. Най-малкото половината значими сгради са строени от Рикардо Тоскани, ама ти от къде да знаеш кои точно. Айде бягай във Враца и не занимавай бургазлии с присъствието си.
5.
Собственик на такава
17.10.2022 17:51:45
0
14
Предписанията на Общината за ЕДНО,а знаете ли НИНКН какво искат???
4.
Минувач-юрист
17.10.2022 17:30:43
3
22
Първо са частна собственост и после паметници на културата, а не обратно.
3.
Смях
17.10.2022 17:15:51
4
16
Тази къща се ремонтира от 1г. Каква заповед, какви 5 лева
2.
123456
17.10.2022 17:14:01
5
18
Blahodarenie na Nachalnika na grada umrq Hatev i mu zeha imota
1.
Ало Вараца?
17.10.2022 16:49:32
15
19
Хората чакат да паднат за да си построят нови кооперации. Каква стойност имат тия къщи? Кой културно или исторически значим човек е живял там? Няма смсиъл от пудрене на тия къщи, защото тия дървени скелети, с които са изградени са финиширали преди 20-30 години. Ако общината иска да прави някакъв туризъм с тях или трябва да ги купи или да ги наеме и тя да мисли начите за ползване, защото пак казвам за живеене не стават. В момента собствеиците имат имоти, които само им наосят разходи и нулеви ползи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Млади надежди от „Акро Джъмп“ завоюваха златните медали, със сребро пък се окичиха представители на „Черноморец“ и „Орел“ -Айтос Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Ето кои са ТОП 10-те града най-гъсто населени с паралии... 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" Петима са пострадали в пътния инцидент Легендарни футболисти блеснаха като тенис звезди в Бургас Легендарни футболисти блеснаха като тенис звезди в Бургас Георги Чиликов и голмайсторът на А група за всички времена Мартин Камбуров продължават напред в VS Sport Open 800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават 800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Не уточняват броя и състоянието на пострадалите. Районът е отцепен от полицейски екипи Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Кандидатите за народни представители от „БСП за България“ обсъдиха с бургазли въпроси за социалната политика и за по-добър живот Българската Анджелина Джоли покори Еверест Българската Анджелина Джоли покори Еверест . За 49-годишната бивша шефка на кабинета на спортния министър Красен Кралев това е първа експедиция в Хималаите Шоу на „Тройката“! Жечо Станков и доц. Ивайло Иванов учат младите бургазлии на народни хора Шоу на „Тройката“! Жечо Станков и доц. Ивайло Иванов учат младите бургазлии на народни хора Стотици бургазлии се хванаха на хората и си припомниха българските традиции
Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори