×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първи спад в обема на продажби на имоти в страната, ето на какво се дължи и какви са последиците


Първи спад в обема на продажби на имоти в страната, ето на какво се дължи и какви са последиците
Анализ на данните от статистиката обясняват детайлно експерти от iBrokers
13 Октомври 2022, Четвъртък, 13:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Лихвените проценти за ипотечни кредите вероятно ще продължат да растат, но ако сега имате нужда от жилище, моментът за покупка е подходящ, разкриват брокери

Несигурността в икономиката, предизвикана от серията от проблеми по света, включително ковид и военните действия в Украйна, доведоха до първи спад на продажбите на имоти в България. Това сочат данни от Агенцията по вписвания, предоставени на Флагман от iBrokers и илюстрирани в графики. Средният спад за страната е в рамките на около 7%, но за по-големите градове той е по-висок. Така в Бургас той възлиза на около 14%, а в София – 15.2%. Статистиката е за третото тримесечие (юли-септември) през 2022 г. спрямо същия период през 2021 г.

На какво се дължи обаче този спад обясняват експерти от iBrokers, които още анализират данните.

„През последните 2 години пазарът не беше нормален заради пандемията и впоследствие заради конфликта Русия-Украйна. Сделките бяха много, но имаше малко продавачи на пазара. Така много купувачи се налагаше да се „състезават” и да „наддават” за един и същ имот. Сега се връщаме към нормалността и на това се дължи този спад – имаме по-малко сделки, а купувачите и продавачите ще имат време да вземат решение да предприемат действия в срок без да се притесняват”, разкри пред Флагман Николай Господинов, който се занимава с анализът на данните.

Общият спад в продажбите в третото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период през 2021 г. е 7.2%

Той допълни, че се очаква ръст в лихвените проценти за ипотечни кредити, което е нормално действие на банките в отговор на инфлацията. Спадът в продажбите се дължи още на това, че на пазара има очаквания, но никой не знае какви ще са те – дали цените ще скачат нагоре, или ще падат надолу, както и с колко точно ще се вдигнат лихвените проценти.

Такава е тенденцията по градове. Интересно е изключението в Несебър, където има ръст от над 20%

Интересно изключение от общата статистика за страната, която показва спад в продажбите, има обаче в Несебър. Там вместо да намалят, сделките се покачват и то с над 20%. Това също има своето обяснение: „В България влязоха огромен брой украински граждани, а има и натиск към руските продавачи във всичко посоки – без да навлизаме в политически терминологии. Това оказва влияние на пазара. Такова обаче оказва и работата от вкъщи, която се въведе масово заради пандемията и която сега вече е тенденция на пазара на труда. Така много хора, конкретно българи в случая, си закупиха ваканционни имоти, като използват апартаментите за второ жилище, в което да живеят по няколко месеца и да работят от там. Това обикновено са хора от големите градове и с добри финансови възможности”, коментира Господинов.

По отношение на сключените договори за ипотеки също очаквано се наблюдава спад. Този отлив се дължи основно на това, че цената на кредитите се оскъпява за хората. Така хората, които са били досега с нагласата да си закупят първи дом и да ползват по-голямо финансиране, най-вероятно ще отложат покупката на жилище.

Общо за страната сключените ипотеки през третото тримесечие на 2022 г. спадат с около 2.4% спрямо същия период м.г.

Спадът, който сега се наблюдава за третото тримесечие през 2022 г. спрямо същия период м.г., е рано обаче да се нарече дългосрочна тенденция, поне за България. „Ако се повтори тази статистика в рамките на 2-3 тримесечия тогава вече можем да говорим за траен спад. Но ако погледнем към други страни, например САЩ, виждаме, че там определено има такъв тренд – с около 15% спад в обема на продажбите. В този смисъл очакваме задържане на цените и безумните растежи в цените, които видяхме в последните години от порядъка на 20-25% годишно, приключиха. Пазарът се нормализира. Докато досега хората просто купуваха, защото бяха стресирани за парите си, сега покупките ще се осъществяват само при нужда”, обяснява експертът от iBrokers.

Такава е картината в страната - София е най-малко засегната от трусовете на пазара на недвижими имоти

Той е категоричен, че най-вероятно проблеми ще има с новото строителство, тъй като там се появява голямо недоверие в това дали инвеститорите ще имат нужните средства, за да довършат строежите навреме. Вероятно ще има и забавяне на проекти заради страхът, който се проявява у купувачите.

А всичко се свежда до едно изречение – купувачите да купуват и продавачите да продават в правилното време. Какво значи „правилното време”? Да сключват сделки само тогава, когато има крещяща нужда от това, а не да приемат пазара на недвижимите имоти като хазартна игра на спекула. „В дългосрочен план инвестицията в имот е правилно решение. Който и период да вземем в историята, покупката на жилище дава дивиденти при евентуална последваща продажба, чак след десетилетие, когато ръстът в цената е в порядъка на 80-90% нагоре. Всеки, инвестирал пари днес, може да е спокоен, че са на сигурно място в недвижимите имоти”, коментира още Николай Господинов.

 


В категории: Бизнес , Бургас


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
37
Коментара по темата
37.
Банкер в Лондон
14.10.2022 12:10:35
2
5
Само да кажа на всичко палячовци, коментиращи по-долу - лихвените проценти ще се качат, тъй като европейските банки вдигнаха основните си лихвени проценти, а в България това ще се случи до няколко месеца. Така че, сега е моментът за хората, които ще купуват с ипотека, да го направят. А тези, които не се нуждаят от допълнително финансиране, нека да изчакат, защотото ще има спад на цените ( има обратна корелация между лихвени проценти и цени на имоти). Не слушайте разни 'разбирачи', защото единствено може да направите погрешен ход!
36.
Скоро ще има бум
14.10.2022 10:06:12
1
2
В смисъл, че балонът ще се спука и цените ще се сринат.
Купуващите украинци бяха надежда за ръст на продажбите на имоти, но не се сбъдна, защото тези, които имат пари да си купят нещо отидоха да си купуват ... ама не в България, а още по-малко в Бургас.
Бургас е пълен с новопостроени блокове с непродадени апартаменти и магазини. За да намерите такъв не ви трябва брокер. И с вързани очи да ви пуснат ще попаднете на празен продаващ се имот за който отдавна няма купувачи.
А това, че лихвите в България не са се вдигнали - че кой с пари си слага парите в българска банка да го спукат от измислени такси? Българските банки са да превеждат на пенсионерите пенсиите там.
35.
Прав си братле
14.10.2022 09:08:42
0
0
Балона всеки момент ще гръмне а недай си Боже и някой ядрена бомба ...щото оня киро тъпото викаше "не дрънка на война " и след седмица се запаткаха два братски народа.
Та внимавайте ,че Бургас е на толкова стратегическо място ,че няма да има и спомен от него......
34.
Ричи
14.10.2022 08:29:34
0
1
Кога не е бил подходящ момента, особено за брокерите....
33.
Валентин
14.10.2022 07:55:37
0
2
Балона за жилищата е изграден от брокерите в България целта им е българина да спре да купува за да могат да строят жилища за квартиранти което е най изгодно с цената да бъде както сега астрономична не може едно жилище с истински 64 квм да струва 70 000.а измислено студио с нереални 48 от които истински 32 да бъде също 70 000 евро не лева а в малките градове изравняване на цена това вече мирише на Сорос и фирми за унищожението на България и българския народ.
32.
A
13.10.2022 23:29:51
3
3
Каква е идеята на това да се развиват 5 големи града и всички да се тъпчат там. Преди години населението е било равномерно защо не се развиват районите равномерно ,ще има жилища за всички на нормални цени.
31.
Abc
13.10.2022 23:27:56
0
8
Това с инвестицията в имоти е най-голямата глупост но за съжаление в бг хората не знаят в какво друго да инвестират , а цялото това нещо прави големите градове все по-застроени и тегави за живеене. Трябва да има някаква регулация едва ли има друга държава в ЕС с 6 милиона души и 15 милиона имоти .
30.
Брокер
13.10.2022 22:57:55
1
12
Глупости, единствената причина за спада на сделките, което наистина е така, е че продавачите изтрещяха тотално, искат за изкорубени двустайни панелки по 100 000евро, които няма кой идиот да им даде.
29.
До 28
13.10.2022 22:25:48
2
3
Ти или не си бил роден или не си разбрал какво е станало. Тези които имаха долари и марки си спасиха спестяванията а тези които имаха левове духнаха супата
28.
do 26
13.10.2022 22:15:34
0
3
nali tova beshe ideiata togava Kesha da se obesceni imashe pari v bankite i taka im gi vzemaha s inflacia 3000 leva za dolar i nakraia im dagoha tv ,boileri i pechki
27.
До 21
13.10.2022 20:53:26
0
1
Къде
26.
До строител
13.10.2022 20:40:45
0
4
97 обаче имаше много хора с кеш в usd или доиче марки. Те нямаха проблем докато имотите не се продаваха
25.
kecha v kirecha
13.10.2022 20:07:19
1
3
kupuvaiteeeeeee ve
24.
stroitel
13.10.2022 20:05:21
6
3
po golemite ot vas pomniat 1997 g dolar 3000 lv koito imashe stoka togava specheli koito kesh oshte spi s mokri karpi .prez 20-25 scenaria se povtaria
23.
kupuvach
13.10.2022 20:00:16
7
2
na kade da padne cenata osven nagore ,jeliazo 3 leva za kg,beton 170lv kubik,tuhla 5,80 boriata a ima oshte 30 articula koito sa neobhodimi za edna sgrada proekti nadir taksi i notarius.za boga gratia kupuvaite sega sled godina kato vlezem v evrozonata i obarnat leva v euro i sega moje da kupite edna panelka togava shte mojete da si kupite dve peralni samo.ai nazdrave
22.
Запознат
13.10.2022 17:43:41
11
7
Няма никакъв спад а пик, който е очевиден след началото на военните действия в Украйна. Интересно е, че освен украинци купуват и много българи и такива с цигански потекло предимно работещи в чужбина.
21.
Продавам
13.10.2022 17:31:38
4
5
Двустаен панелен 58К€, който го интересува да пише.
20.
Aznesam
13.10.2022 17:19:36
2
24
И да не свалят цените ще си ги държат копторчетата. Просто няма да има пазар. Следващото тримесечие ще има спад в сделките с 50 пр и така докато станат 0
19.
Оптимист
13.10.2022 17:05:52
2
25
Цялата делавера дето ганя си мисли е следната. Купих имот че на 1000 евро на зелено. Ще си го държа 4 5 години и после ще му искам 3000 евро на м2. Ще стана богат и ще купувам ниско а ще продавам на макс. Пеоблемът:много сте ганьовците дето си правите тая сметка. А винаги на тарикати кръчмар ите не им излиза сметката. Оня дето му давали 20к отгоре да го продаде, ако може. Ако успее и аз ще го призная за тарикат
18.
Разбирачи
13.10.2022 17:04:54
12
9
Страшни разбирачи има тук. Лихвените проценти все още не са се вдигнали. Другия ,който обяснява ,че няма наематели - най-вероятно изобщо няма апартамент ,който да даде под наем. Всички коментират на база това ,което са чули от някъде,а не от опит. Единственото вярно от всички коментари е ,че няма перспектива в града ,освен туризъм, през лятото. Тогава имотите дори не стигат.
17.
123
13.10.2022 16:55:07
7
12
И аз като всички мисля, че цените са безбожно високи спрямо заплатите в Бургас. Не мисля че лихвите ще свалят цените, по скоро ще се задържат на това ниво. Личен съвет към тези които се чудят какво да правят, ако сте под наем и мислите да живеете в Бургас не чакайте да паднат цените. Не използвайте брокер и сами може да се справите, така ще спестите парите които ще са необходими за данък и нотариус.
16.
Европеец
13.10.2022 16:54:56
2
18
Ама що си мислите че панелите да по лоши от новите тухли с завишена квадратура, намалени количества материал при строителство и без критерии покриващи някакви стандарти. А пък старите тухли да не би да не са мухлясали от течове и стари тръби и занемарени общи частни. Същата история като панелите нищо различно
15.
Мързеливецът от Бургас
13.10.2022 16:37:51
9
1
През тримесичее се пу да ка балона от началото на пандемията и цените не спират падат или обратното но за бога братя чакайте да паднат на главите ви обаче тия Панелки заварени с два изгнили електрода вече
14.
до 10
13.10.2022 15:49:07
2
12
A ти мислиш ли, чe умрялaтa ти двустaйнa сoц. пaнeлкa струвa рeaлнo 150 хил.лв в мoмeнтa? Тoвa, кoeтo си нaписaл съм гo чeл прeди 1-2 мeсeцa пaк тук в кoмeнтaр пoд другa стaтия, явно пак от теб. Имa eднa oсoбeнoст oбaчe oттoгaвa и тoвa e чe лихвитe пo зaeмитe сe вдигнaхa, a тoвa нямa кaк дa нe пoвлияe нa пaзaрa в нeгaтивнa пoсoкa. ПЪрвo тoвa oскъпявa прeкaлeнo и бeз тoвa нaдутитe цeни нa стaри пaнeлни жилищa и втoрo стaвa всe пo-труднo дa сe взeмe зaeм, oттaм и жeлaeщитe зa пoкупкa нa тaкъв тип жилищe щe нaмaлявaт, a тoвa щe влияe нeгaтивнo нa цeнaтa. Изглeждaш умнo мoмчe, живeeш в чужбинa, прeдпoлaгaм стoпляш кaквo ти нaписaх
13.
до 10
13.10.2022 15:46:34
2
19
А ти мислиш ли, че умрялата ти двустайна соц. панелка струва реално 150 хил.лв в момента? Това, котео си написал съм го чел преди 1-2 месеца пак тук в коментар под друга статия. Има една особеност обаче оттогава и това е че лихвите по заемите се вдигнаха, а това няма как да не повлияе на пазара в негативна посока. ПЪрво това оскъпява прекалено и без това надутите цени на стари панелни жилища и второ става все по-трудно да се вземе заем, оттам и желаещите за покупка на такъв тип жилище ще намаляват, а това ще влияе негативно на цената. Изглеждаш умно момче, живееш в чужбина, предполагам стопляш какво ти написах
12.
Prosecutor
13.10.2022 15:36:53
2
32
Брокери съветват да купувам е равносилно на Акула ме съветва да вляза в морето да плувам.
11.
До 10 кашкавал,малко ,сирене
13.10.2022 15:30:38
5
16
Бъркаш стоките и пазара. А недай си боже ,Европа да се запали ,току виж някоя високоточна ракета уцели твоя имот в Лазур , тогава няма да струва , колкото яйцата, млякото и сиренето . Имотите със сигурност ще задържат цените засега, а кредитите ще стават все по-скъпи. И твоя пост е под всяка статия относно имоти. Силно се съмнявам ,че е вярно това , което си написал.
10.
Ами
13.10.2022 15:16:36
21
12
Не зная как цените падат,сделките намаляли...дрън дрън...
Януари купих апартамент в Лазур за 62 К евра. Затворих го и се върнах в Англия. Сега същата фирма,която ми го продаде ми звъни и ми дава 75К евра да го купи....Като знам че си слагат поне 5 К за тях,направете си сметката как за 10 месеца апартамента поскъпна с 20 К евра....А как да бъде и иначе при тази инфлация. Сирене,кашкавал,хляб,олио и прочие, двойно от януари....Мислите ли,че апартаментите ще поевтинеят?
9.
Глупости
13.10.2022 15:14:52
1
29
ЗАКЪСАХА брокери за пари и за това
8.
Глупости
13.10.2022 15:13:37
1
13
Закуска брокери за пари и за това
7.
До 4
13.10.2022 14:53:52
4
28
Разбирам иронията, но хората не разбират. Цените в Бургас никога няма да стигнат цените на София, както цените в София никога няма да стигнат цените в Берлин и Париж. Имот в Бургас не взимайте и под дулото на оръжие. И да ви подаряват не взимайте. Само разправии с некоректни наематели, ток, вода, тец, вход , данък и т н и т.н разходи и разправии и накрая си на як минус
6.
Marinero
13.10.2022 14:52:53
1
30
Банкерите и строителните фирми са мутри от една и съща мафия. Не очаквайте да ви свалят цени, ще ви свалят кожата.
5.
Хахахахахаха
13.10.2022 14:47:17
4
40
"разкриват брокери" е най-манипулативното в цялата статия! Не го разкриват, защото мислят зза вас и парите ви! "Разкриват" го защото не ги кефи да загубят комисионите си! Не купувайте през измислени брокери! Наемете си адвокат! Идете при добър нотариус. Четете внимателно какви документи подписвате. Брокетите НЕ ви пестят пари! Точно обратно, ограбват ви! Рискът за тяхното невежство е изцяло ВАШ!
4.
броукер
13.10.2022 14:44:59
21
11
И гледай цените пак няма да паднат, а просто ще се увеличават по-бавно докато достигнат средноевропейски. След 5 години 50 кв в Меден Рудник ще са 200000 лева уахаха.
3.
Луда работа
13.10.2022 14:42:31
2
35
Дори и ако някой е милионер и не му пука, че купува имот в един от най-бедните и безперспективни градове в България, пак не си заслужава, защото няма никакъв живот тук. Пусти улици, умрял нощен живот и т.н. Години наред лъжат хората че било инвестиция да се купуват жилища в тоз умрял град и то на цени, които спокойно могат да се конкурират с европейски градове на бели държави
2.
Ванко
13.10.2022 13:36:31
3
40
Дано по-скоро лихвите стигнат нивата в САЩ - 6.7-7%,и тогава да видим какви ще са резултатите в БГ.Музикат ще спре -но за съжаление някой хора ще им се сложи да продължат да танцуват и най-вероятно тези хора ще разберат къде зимуват раците.
1.
Истината
13.10.2022 13:07:53
3
69
Имотът в Бургас е най -куцата инвестиция. Между нула и отрицателна доходност. Няма наематели, а ако случайно намериш наемател потрошава имота и те набутва със сметки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори