×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Хубавият хляб започва да мухлясва на третия ден, твърди експерт
  • Разбиха печатница за фалшиви банкноти в Шумен, създавани с хартия за дюнери
  • Ремонтират „Дунав мост” от румънска страна
  • Байдън обяви план за разширяване на достъпа до безплатни продукти за контрацепция
  • Директорът на НАСА е на посещение у нас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вдигат данък сгради с инфлацията


10 Октомври 2022, Понеделник, 14:00 ч.
Автор: Флагман

Според Силвия Георгиева сега е добре актуализация да се прави на всеки две или четири години. Но за да стане това е необходима промяна в Закона за местните данъци и такси

Данък сгради да бъде увеличен заради значителното поскъпване на имотите през последните години, настояват от Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Идеята е да бъде направена промяна в Приложение №2 от Закона за местните данъци и такси - “Норми за данъчна оценка на недвижимите имоти”, така че данъчните оценки на жилищата да бъдат по-близки до пазарните цени. В резултат при запазване на ставките на данък сгради във всяка една община, приходите от налога в местната хазна ще нараснат.

Трябва да се направят различни варианти за промяна на данъчната оценка на имотите, каза за “Труд” Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ. Един от възможните варианти е данъчните оценки на имотите да бъдат повишени с натрупаната инфлация през последните години, която изчислява Националният статистически институт, обясни тя. Друг вариант е данъчните оценки да бъдат повишени с ръста на цените на имотите. Трябва да се направи оценка за ефекта от една такава промяна, за да се избере конкретен вариант.

До 2007 г. данъчните оценки се актуализираха на всеки две години. Според Силвия Георгиева сега е добре актуализация да се прави на всеки две или четири години. Но за да стане това е необходима промяна в Закона за местните данъци и такси.

Действащите в момента данъчни оценки не са променяни повече от 10 години и не отговарят на пазарните цени на имотите. Идеята на общините е да бъде повишена не само данъчната оценка на къщите и апартаментите, а и на поземлените имоти и на производствените и административните сгради. Освен това общините предлагат в закона да бъде записано, че с данък сгради се облагат и “съоръжения на техническата инфраструктура, съдържащи характеристиките на сгради”, нанесени в кадастралната карта. Целта е да бъдат преодолени противоречивите тълкувания по отношение данъчното облагане на силозите, ВЕИ инсталациите и други подобни съоръжения, посочват от сдружението на общините.

Идеята на общините е по-високите данъчни оценки на жилищните и нежилищните имоти да влязат в сила от началото на 2024 г. Дотогава има време Министерството на финансите да разработи различни варианти и парламентът да избере най-подходящия от тях. Инфлацията за 10-годишен период от 2011 г. до 2021 г. е само 20 на сто. Но заедно с рекордното повишение на цените през настоящата година инфлацията за периода откакто не е правена промяна на данъчните оценки може да нарасне до близо 40%. Поскъпването на жилищата за този период е значително по-голямо. Затова според общините трябва да бъдат обсъдени различни варианти за промени на данъчните оценки.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Грешки при секса с нов партньор Грешки при секса с нов партньор 21/10/2024, Понеделник 22:00 3
Милиони жени ѝ завиждат
Милиони жени ѝ завиждат 21/10/2024, Понеделник 21:21 1
Флагман.БГ Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано 21/10/2024, Понеделник 20:04 2
Три години без Владимир Каролев
Три години без Владимир Каролев 21/10/2024, Понеделник 19:00 1
3
Коментара по темата
3.
А защо не го вдигат с увеличението на пенсиите
11.10.2022 13:49:30
0
2
Все пак като вдигат данъка той трябва да се плаща с нещо?
А от общините да са спокойни - скоро няма да се появят инвеститори, които да купуват имоти в България и цените ще се сринат. Балонът с цените на имотите ще се спука съвсем скоро. Тогава ще намалят ли данъците и таксите?!?
2.
мнение
10.10.2022 14:49:43
1
14
Война , инфлация , криза или най безумната човешка алчност.
Само , се чака нещо и хиените са готови. На пазара , обезумял
като хвърчаш балон , кога ли ще се спука.
Даже плачевно смешно , има спад на газ , петрол -цените не .
До кога .? Да има една нагласа за по висок данък , защо не . или защо да е .
Нормално е диапазона цена данъчна и пазарна да са близко , нормално е при инфлация % увеличение на данък , но защо покрай сухото ще плаща и мокрото.
Това , че човешката алчност , няма засищане започва от цените . Да , но ако имота е доста стар колко може да има увеличение , тук самите разменящи си имота
са в категория пат- неадекватност .Но , нали не мислим - няма проблем да сме в играта
а керавана си върви , всичко чудо за 3 дни .
1.
Kupuvac
10.10.2022 14:23:15
0
13
Купих си имота пазарно, малко под данъчната му оценка, безсмислени статии особено в надценения Бургас.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Грешки при секса с нов партньор Грешки при секса с нов партньор Вижте кои са те  За кого гласуват ромите За кого гласуват ромите По 50 лв. на човек и по две кебапчета - това можеш да го вкусиш и пипнеш Kакво мисли за бургаските мъже украинска инфлуенсъркa Kакво мисли за бургаските мъже украинска инфлуенсъркa Саша живее в Бургас, опитва се да говори български език, не й се получава, но пък дава оценка на нашите мъже Направете си портокалопита, ето как Направете си портокалопита, ето как Традиционен гръцки сладкиш Black Lives Matter смениха името на известна алкохолна марка, напомняло за робството Black Lives Matter смениха името на известна алкохолна марка, напомняло за робството Много от отлежалите и качествени ромове с такъв етикет сега са в ръцете на колекционери, които ще вдигнат рязко цените им България няма време за губене, сега е моментът да сложим край на този хаос! България няма време за губене, сега е моментът да сложим край на този хаос! В ГЕРБ СДС имаме ясна визия за развитието на общините в региона, проектите, които сме заложили, са свързани с инфраструктура, облагородяване и подобряване на живота във всяко населено място 90% от хората за застрашени сериозно, ако си бъркат в носа 90% от хората за застрашени сериозно, ако си бъркат в носа Според статистиките този вреден навик може да бъде опасен Проф. Гранитски и проф. Христов представят „Иронията на историята“ в бургаския театър Проф. Гранитски и проф. Христов представят „Иронията на историята“ в бургаския театър Събитието пред бургаската публика е с вход свободен Мария Бакалова хвърлила 7 бона за рокля, за да събере погледите в Лондон Мария Бакалова хвърлила 7 бона за рокля, за да събере погледите в Лондон Актрисата засенчи всички останали на премиера на филм Щракнаха белезниците на печатари на качествени левове, евро и долари Щракнаха белезниците на печатари на качествени левове, евро и долари Вижте как изглеждат метне банкнотите 
Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Той е част от групата през периода 1978-1981 г. Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи "Чуй ме с жест" – картини, които говорят в сърцето на Бургас Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Певецът крещял и искал да бъде разпознат Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Юлия Навалная ще се кандидатира за държавен глава  Внучката на медиен магнат стана истинска дама Внучката на медиен магнат стана истинска дама Шарлот Фройд заряза мъжа си наркоман и размъкнатите дрехи Почина Фетуллах Гюлен - най-големият враг на Ердоган Почина Фетуллах Гюлен - най-големият враг на Ердоган Издъхнал е на 83-годишна възраст Хелоуинско парти за четириноги преобрази Ню Йорк Хелоуинско парти за четириноги преобрази Ню Йорк Четириногите бяха със специални костюми - на приказни герои Шок за Брюксел! Молдовците казаха „не“ на ЕС, а Мая Санду се оправдава за провала с руска намеса Шок за Брюксел! Молдовците казаха „не“ на ЕС, а Мая Санду се оправдава за провала с руска намеса Референдумът бил опорочен с купени над 300 000 гласа от Москва, твърди президентът Скорпионът да не взема прибързани решения, а Телецът да не се усмихва насила! Скорпионът да не взема прибързани решения, а Телецът да не се усмихва насила! Хороскоп за деня – 21 октомври 2024, понеделник  Почина българската кино легенда Почина българската кино легенда Радослав Спасов почина на 81-годишна възраст, а тъжната вест събощиха от кино "Одеон"
Бойко Борисов Бойко Борисов Въпросът е да победим така, че да направим правителство Виц на деня Виц на деня - Аз спя с мъжа ми три пъти седмично.
- А аз 1 път.
- Но ти нямаш мъж!
- Мислех, че за твоя говорим...
Виц на деня Виц на деня Пешо кара колата. Жена му все мърмори:
- По-бавно!
Тъщата опонира:
- По-бързо!
Накрая Пешо губи търпение:
- Край! Стига! Кой кара колата?! Ти или майката ти?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако внуците ви се скарат не за апартамента, а за казана за ракия, не си живял напразно!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори