×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колко още ще управлява Румен Радев


10 Октомври 2022, Понеделник, 09:40 ч.
Автор: Флагман

Близо два месеца сега ще има развъртане на мандатите по конституционните правила, следват още два месеца за насрочване и провеждане на поредни предсрочни избори, а накрая още два месеца за нова парламентарна рулетка

Очертава се президентът Румен Радев да управлява поне още 6 месеца, прогнозираха пред Труд политически наблюдатели, коментирайки почти нулевата възможност да се състави кабинет в рамките на новия парламент. Те са единодушни, че причина е инатът на ПП, ДБ и БСП, както и реваншизмът им. Близо два месеца сега ще има развъртане на мандатите по конституционните правила, следват още два месеца за насрочване и провеждане на поредни предсрочни избори, а накрая още два месеца за нова парламентарна рулетка с политическите мандати, изчислиха времето конституционалисти. С думите си политиците доказаха, че са готови да дадат още половин година на Радев да управлява със служебен кабинет.

ГЕРБ трябва да организират процес на договаряне с ДПС и “Възраждане”, с които свалиха правителството на “Промяната”, категоричен беше съпредседателят на ПП Асен Василев. Той разгледа и хипотезата за втори мандат, който по конституция трябва да бъде връчен на тяхната формация и призна, че се съмнява в успеха “с ДБ и БСП нямаме достатъчно депутати”. Василев се обяви твърдо и срещу експертно правителство, като нарече технологията “мантия за скриване на нелицеприятна коалиция”.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов отново постави условие пред ГЕРБ за правосъдната реформа, независимо от многократните уверения, че ГЕРБ ще се съобразят с техните виждания в името на това да има редовно правителство.

Иван Ченчев от БСП повтори опорките на председателката Корнелия Нинова след изборите, а именно, че социалистите не искат “БСП да бъде уботребена и да бъде патерица на някого”. Червените обявиха, че с експертно правителство се размива отговорността, а на постовете се слагат “сламени хора”. Нито Борисов, нито депутати от ГЕРб обаче до момента са говорили за експертен кабинет.

“Риба се лови в мътна вода, не е случайна тази поговорка. Всеки ден виждаме вече какво се случва по улиците и това не е по вина на служебното правителство, просто винаги се случва така, когато не е ясно кой управлява, защото служебното правителсво е извънредно правителство. То не е правителство с по-дълга перспектива”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

“Трябва да имаме проевропейско и антикризисно управление. Ако не сме в състояние на това, означава да продължим да затъваме в кризата. Имаме самочувствие след година и половина мачкане, че хората са ни дали най-голямо доверие. Ние сме длъжни да опитаме. Заради това сме готови да подадем ръка на тези, които са ни хулили и стигматизирали”, каза още Биков. И предупреди, че нов предсрочен вот би изиграл ролята на капката, която да прелее чашата и да разпадне българската политическа система.

Нагласите на депутатите от парламентарно-представените партии са за поредни предсрочни избори и очакванията са за още по-голяма липса на диалог в 48-ото Народно събрание. На практика след първия пленарен звънец партиите ще използват трибуната на парламента за начало на предизборната си кампания и това ще блокира провеждането на каквито и да е преговори за съставяне на кабинет, категорични за народни представители с опит.

Наталия Киселова, доцент по конституционно право: Добре е да помислят какво означава още време да няма парламент

Ако насложим времената ще се окаже, че е възможно президентът още шест месеца да управлява чрез служебни правителства. Два месеца могат да въртят рулетката с мандатите, два месеца до нови предсрочни парламентарни избори, още два месеца да се направи опит за съставяне на правителство...

Добре е да се помисли какво означава да няма парламент още месеци наред.

По конституция срокове има след като бъде връчен мандат. Няма срокове за консултации, няма срокове преди първия проучвателен мандат, както и между първия и втория. Президентът показа през лятото, че може да доведе до два месеца процеса с връчване на мандатите и консултациите.

Според мен държавният глава би трябвало да проведе по-спокойни и по-бавни преговори, за да имат време политическите сили да осмислят дали искат нови избори.

Струва ми се обаче, че нито една партия няма желание да работи с другите.

Юрий Асланов: На негласуващия ще му кипне и ще стане беля

От това, което чуваме от основните играчи, а под основни политически играчи разбираме ГЕРБ и ПП, се създава подозрение за лицемерие. Като че ли и двете партии знаят, че правителство няма да се получи, но битката е за някакви интерпретации за това кой ще бъде по-виновен за това, че няма да се състави редовен кабинет.

При всяко едно положение коалиция между двете формации, което е единственият начин да се направи нещо по-стабилно, да не го наричаме принципно, защото няма да е такова, е между двете партии да се получи компромис. Не си представям как може да се направи коалиция, независимо от коя страна - от ГЕРБ или от ПП, с някого, който си дава вид, че всеки момент може да ти скочи отзад и да ти прегризе гърлото, образно казано.

Струва ми се, че начинът, по който се изговарят нещата все пак Борисов говори онова, което искат да чуят хората - диалог, компромис, консенсус, национално съгласие. Докато от другата страна се поставят старите опорни точки - “гневни сме, ще ги вкараме в затвора”.

Тъй като първият мандат се пада на Борисов, той вече каза, че е готов да направи този компромис, да се дръпне назад в името на мира. Лидерите на ПП си мислят, че са вкарали ГЕРБ в капан, но този капан им предстои на тях. Защото Борисов ще си го изиграе по “бойковски” - широко скроен, диалогичен и негативите няма да останат за него.

Но след това идва техния ред, ПП не могат да направят нищо, не могат да сглобят мнозинство и да се надяваме, че с третия мандат може да се свърши някаква работа. Има един поливалентен играч като Стефан Янев - нито ляво, нито дясно, нито русофилско, нито русофобско, като че ли формация, правена именно заради това - другите като се скарат, да се натамани.

Не мога да дам прогноза ще има или не редовно правителство, но ако партиите продължават по същия начин и се стигне до нови, предсрочни избори, се страхувам, че тези упражнения на гърба на избирателя ще му дойдат вповече, защото политиците забравиха за него. Търпението на политиците може и да не се е изчерпило, но търпението на хората ще се изчерпи. И тогава или партията “Не подкрепям никого” ще стане парламентарна политическа сила, или на негласуващия ще му кипне и ще вземе нещата в свои ръце и ще стане беля.


В категории: Политика


Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
4
Коментара по темата
4.
Е как колко?
10.10.2022 11:30:56
0
2
Естествено, че колкото бай Тошо, а може и повече!
3.
Chengdu J30
10.10.2022 11:29:03
0
2
кат му свърши керосина ше слезе
2.
Да, ама кой народ?
10.10.2022 10:18:01
2
9
Смотан, скъсан съветски дачник. Сега, когато се появи политическа воля да изпратим техника, то пък една техника, започна да бие тъпана, че влизаме във войната, че българското крайбрежие е цел за предупредителен ядрен удар. Негов съветник, вмирисано ченге, дрънка, че няма да прати синовете си на фронта. Чакай, бе, бакалъм... проверка на резерва и плановете не означава мобилизация. Ние не сме воюваща страна. Демек, с внушения и манипулации всяват паника и преднамерено изкривяват обществените нагласи, за да има тежест контрапозизията им. Тук имаме контраразузнаване и прокуратура! Задника на Тъпото окончателно изгря след едноличната му решение да провали декларацията за съгласие с приемането на Украйна в НАТО. Защо само той си знае, но Решетников е уцелил 10 с този фъфлещ пролетарий.
1.
Народът на Бг.
10.10.2022 09:55:53
12
5
Президентството и Президента Румен Радев
са Единствената работеща институция,
която мисли за Народа !
Всички останали работят за лична изгода!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море Той уверява, че българската армия не е статична и стои стабилно на югоизточния фланг на НАТО Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът
Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори