×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Войната в Украйна се пренесе и в света на криптовалутите


Войната в Украйна се пренесе и в света на криптовалутите
Ключови думи: украйна, криптовалути
07 Октомври 2022, Петък, 18:41 ч.
Автор: Флагман.бг

Според изследване на TRM Labs проруски групи активно набират средства в криптосвета, за да подкрепят паравоенни формирования и операции

В началото на войната в Украйна киберпространството беше залято с призиви за набиране на средства в помощ на бежанците, а и на останалите в страната да воюват срещу руските нашественици. Започна набиране на дарения, включително и в криптовалути. С напредването на времето тези призиви се разредиха, а сега вече изглежда, че тенденцията е напът да се обърне.

Според изследване на TRM Labs, компания за оценка на цифрови активи и управление на риска, проруски групи активно набират средства в криптосвета, за да подкрепят паравоенни формирования и операции, действащи в Украйна, както и да заобикалят наложените на Русия западни санкции, съобщава изданието CNBC, цитирано от БТА.

В проучването се твърди, че от началото на войната до края на септември тези групи са успели да наберат около 400 000 долара под формата на криптовалута. Въпросните групи ползват криптирани комуникации през Telegram, за да дадат възможност на желаещите да изпращат средства, които се ползват за финансиране на паравоенни структури, действащи на територията на Украйна, както и за обучението и тренирането им близо да границите на страната.

TRM Labs идентифицира една от тези групи като Task Force Rusich. Тя е вече санкционирана от американското министерство на финансите и е описана като "неонацистка паравоенна група, участваща в бойни действия в Украйна, паралелно с руската армия". В своя канал в Telegram тази група набира криптовалута за закупуване на различни продукти с бойна употреба, включително термовизионно оборудване и средства за комуникация, посочва TRM Labs.

Друга група, създадена през 2014 г., за да подкрепя руските операции в Украйна, носи названието Новоруски координационен център. По данни на TRM Labs той е набрал най-малко 21 000 долара под формата на криптовалута, най-вече биткойни, с цел закупуването на бойни дронове.

Когато Русия беше ударена от финансовите санкции на Запада заради инвазията й в Украйна, се появиха опасения, че Москва може да използва криптосвета, за да набира средства за операциите си. Според експерти в криптосистемата няма достатъчно средства за тази цел.

Кремъл обаче има амбицията да реши този проблем. Министерството на финансите на Русия планира да позволи на всички икономически сектори в страната да приемат биткойни и каквато и да е друга криптовалута за международните си търговски операции, съобщи ТАСС. Така от една страна биха били набрани средства, а от друга биха били заобиколени западните санкции.

По думите на Иван Чебесков, директор на отдела за финансова политика в министерството, "ние ще разрешим международни плащания в криптовалута на всички бизнеси без ограничения".

Но докато министерството възнамерява да предложи достъп до криптовалутите без ограничения, Руската централна банка е на малко по-различна позиция. "Централната банка подкрепя създаването на пълноценна инфраструктура за циркулацията на цифрови валути в Русия", посочва Чебесков.

С други думи, докато министерството е за подход към регулацията на цифровите активи на местно ниво, централната банка се стреми към по-широк набор от регулаторни действия. Според Чебесков планът на министерството има за цел най-вече да защити интересите на гражданите, но и същевременно да контролира "кога дигиталните валути се използват законно и кога не".

Миналия месец централната банка и министерството на финансите се обединиха около проектозакон, създаващ регулаторна рамка за приемане на цифрови активи при плащания. До съгласието се стигна, след като преди време президентът Владимир Путин изрази опасения, че страната може да изпусне възможностите, които дава криптовалутната система.

Централната банка планира да започне да тества дигитална рубла от април 2023 г. А през 2024 г. трябва да стане възможен обменът на цифрови рубли срещу чужда валута и отваряне на дигитални портфейли на неруски граждани.

Паравоенните групи засега са далече от тези проблеми. Те движат пари в малки обеми, достатъчни им, за да задоволяват част от нуждите си. Според Ари Редборд от TRM Labs за целта те използват борси за криптовалута, които често не спазват правилата за борба с пране на пари и други подобни регулации, и през тях се сдобиват с истински пари.

TRM Labs са използвали комбинация от публично достъпни адреси, а и са правили кръстосани проверки през други сайтове и онлайн дейности, за да идентифицират свързаните с Русия групи. Компанията обаче не се наема да твърди със сигурност, че те са пряко свързани с руското правителство или по един или друг начин са подкрепяни от Кремъл.

В опит да затвори и това кранче ЕС се готви да затегне допълнително регулациите за криптовалутен обмен с участието на руснаци, съобщават от CoinDesk. Според предложението досегашната възможност за инвестиране в размер до 10 000 евро, въведена през април, ще бъде отменена. А това означава, че руснаците повече няма да могат да държат нито стотинка в европейски крипто портфейли.

Вероятно начини за заобикалянето и на тази забрана ще бъдат открити, но едно е сигурно - войната в Украйна все по-трайно се настанява в света на крипотвалутите и тепърва ще се разгаря с пълна сила.

Източник: Profit.bg


В категории: Войната в Украйна


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори