Финансист: Обедняваме, а цените се вдигат
Вървим към период на стагфлация, обясни Димитров
Икономическите последици от войната в Украйна вече се усеща от хората с покачването на цените на стоки и услуги.
Според финансовия експерт Пламен Димитров, високата инфлация, гарнирана с намаленото търсене, води към период на стагфлация, предава dnes.bg.
"Това е хем да се вдигат цените, хем обикновеният човек да получава по-малко пари. Малко вероятно е инфлацията да не достигне 20%, ще е между 15 и 20. През 2023 г. инфлацията у нас трябва да е под 10%.", обясни експертът пред Нова тв.
По думите му инфлацията е реакция на високото количество пари, които са се излели след COVID пандемията. "Краткият отговор на политиците, които гледат само няколко месеца напред, е да дадат пари на хората. Тогава обаче в средно и дългосрочен план е голям проблем. Когато държавата решава лесно проблемите на хората, това се връща като бумеранг след няколко месеца. Държавата трябва да създаде законова рамка за свободна работа на бизнеса с улеснения за износ и инвестиции", посочи той.
Според проучване средносрочните нагласи на бизнеса са негативни. "В света нагласите често изкривяват реалността, а така да спрат инвестиционни проекти. А това се отразява на всички по веригата", сподели Димитров.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
