×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не пипайте помощта за бизнеса и социалния пакет, постигнати благодарение на БСП


Не пипайте помощта за бизнеса и социалния пакет, постигнати благодарение на БСП
Трябва да се направи програма, която да осигурява баланс между индустрия и услуги, категоричен е водачът на листата на БСП за България за Буртаска област
28 Септември 2022, Сряда, 14:31 ч.
Автор: Флагман

Бургас трябва да реши как ще се развива - като Созопол и Несебър, или ще търси баланс между индустрия и услуги, каза Петър Кънев

Инж. Петър Кънев бе председател на комисията по икономическа политика в 43-ото и 44-ото НС, депутат 7 мандата от “БСП за България”, вицепрезидент на ПАЧИС. Председател на Съюз на печатарската индустрия в България

-Инж. Кънев, за четвърти път сме в кампания, как се отразява това на избирателите, особено на фона на високите сметки и цените на храните? Какво ви казват хората, с които се срещате?

- Хората вече не вярват, че партиите са способни да преодолеят различията си (в рамките на своите виждания и идеологии) и да съставят правителство. Надявам се здравият разум да надделее. Особено в тази ситуация, когато освен кризата с газа, високите цени и задаващата се зима, имаме и променена ситуация в Украйна.

- Оптимист ли сте, че ще има правителство, след като партиите показват такава непоносимост една към друга?

- Не бих искал да коментирам варианти преди да се види разпределението на силите след 2 октомври, но в предишния кабинет БСП направи максимумът, който можа, за да изпълни програмата и ангажиментите си. По оценка и на нашите симпатизанти, и на нашите опоненти, БСП стоеше най-стабилно в тази четворна коалиция като капацитет за управление и експертиза. И би било полезно за България БСП да участва в следващ кабинет.

- Освен непрекъснатите срещи с граждани, вие сте и представител на бизнеса. Какво е най-спешното, което трябва да се направи за подпомагане на икономиката и хората?

- Като бивш шеф на икономическата комисия и участник във всички дебати по тези теми в парламента, първо бих посъветвал служебният кабинет да не пипа помощта за бизнеса в областта на енергетиката. Знаете, че в последния момент ние успяхме да постигнем цена за производителите на електроенергия от 250 лева, която, както всички специалисти твърдят, е достатъчна да покрива не само разходите им, но и възпроизводството им. Понеже чувам сигнали от някои от служебните министри за преразглеждане, им казвам: Не го правете, ще блокирате икономиката. И второ, намерете начин за блокиране цените на природния газ, което се коментира вече сериозно и в Европа.

Инфлацията до голяма степен е привнесена, но немалка част идва и от нашите проблеми в енергетиката. БСП постигна много със социалния пакет никога не сме имали 22 милиарда. Което се дължи основно на БСП, Корнелия Нинова и Георги Гьоков, макар че някои от нашите предишни коалиционни партньори си го присвояват с клипчета и реклами. Но сега трябва да има по-сериозно внимание и помощ за нашето производство.

- Какво може още да се направи?

- БСП изведе основните задачи за първите 100 дни работа на кабинета: таван на някои цени; изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества; училища, болници и общини да се върнат на регулирания пазар на енергия, а не да бъдат на този на промишлените предприятия; да се увеличи минималната работна заплата на половината от средната, както ни препоръчва и Европа; въвеждането на безплатни лекарства за деца до 14 г.; да се приеме определението за енергийно бедни; преизчисляване на пенсиите и увеличаване на вдовишката добавка. Така че - много неща могат да се направят, стига да има разбиране в едно бъдещо управление.

- Кои са основните проблеми на Бургас днес?

- Проблемите са много и изключително сериозни. Градът трябва да се определи в каква посока ще върви. Имам наблюдения от доста области и това е най-деиндустриализираният град у нас след 10.ХI.1989 г. В момента Бургас се развива по-скоро като Созопол и Несебър. Това ли е бъдещето на града - като център за услуги и курортни дейности?! Трябва да се направи програма, която да осигурява баланс между индустрия и услуги. Проблеми са и обезлюдяването на Странджа, магистрала “Черно море”, мигрантският натиск от Турция. Бургас има още един много голям проблем, който е проблем и на България, свързан с рафинерията “Лукойл”. Забраната за внос на руски петрол от края на 2023 г. коренно променя работата на рафинерията. И независимо дали следващото правителство ще е редовно или служебно, това е една от първите задачи, с които трябва да се заеме.




Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
България Всички новини
Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна народният представител от ПП-ДБ Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори