×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ДПС в нова война с МВР заради списъците за гласуване с подвижни урни


ДПС в нова война с МВР заради списъците за гласуване с подвижни урни
Кметове на ДПС са активирани да изпращат писма до ЦИК, за да питат как да реагират, от МВР имат съмнения за организиране на контролиран вот
28 Септември 2022, Сряда, 14:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Съмнения, че в тях се вкарват хора без двигателни проблеми, пораждат конфликта, в който е въвлечена и ЦИК

ДПС, изглежда, влиза в битка и със сегашното ръководство на МВР във връзка с подвижните секции за гласуване. Във вторник в Централната избирателна комисия бе разгледан казус от община Борино.

От общината, управлявана от кмет на ДПС, поискали от ЦИК указания как да бъде отговорено на писмо от Районното управление на МВР в Девин. То изисквало предоставяне на поименен списък или регистър на лицата, подали заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия за изборите на 2 октомври.

Докладчикът Красимир Ципов – квота на ГЕРБ, обясни, че ЦИК няма правомощие да дава указания на общински администрации. Той предложи да бъде изпратен отговор в този смисъл на община Борино. Това обаче предизвика остра реакция от страна на представителите на ДПС в ЦИК Севинч Солакова и Ерхан Чаушев.

Солакова, която е и секретар на Централната избирателна комисия, обяви: „С оглед на това, че в писмото на Областна дирекция на МВР не се сочи никакво основание, поради което се изисква този списък, аз предлагам да напишем, че няма основание въз основа на така представеното копие от писмото на Областна дирекция на МВР да се предостави списъка на лицата, включени в избирателния списък за гласуване с подвижна избирателна кутия.“

Севинч Солакова добави: „Аз ще си направя труда да изчета писмото, защото е много важно да се чуе как се правят проверки и как органи, които нямат компетентност в случая, изисквайки документи, се намесват в изборния процес. Не знам дали да не предложа да изпратим това писмо до омбудсмана на Република България, тъй като вчера прочетохме едно писмо на орган, загрижен за гаранциите, които държавата създава за лица от уязвими групи. Лицата с увреждания са точно такава уязвима група и не може ние да си позволим мълчаливо да поощряваме полицията да се занимава с лицата с увреждания. Категорично възразявам Централната избирателна комисия да не изрази категоричното си становище, че така посоченото писмо не дава основание за предоставяне на списъците във връзка с предстоящите парламентарни избори. Създаване на организация за гласуване с подвижна избирателна кутия не е основание за предоставяне на избирателния списък.“

Солакова обясни, че не било вярно, че не е работа на ЦИК да се занимава с това. Централният изборен орган трябвало да е гарант, че всички граждани ще могат да упражнят избирателните си права, и той не можел да стои безучастен.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов – квота на „Демократична България“, също взе думата и отговори на Солакова: „Аз съм напълно съгласен с това, че трябва да съществуват някакви екстраординерни причини, за да иска полицията подобна информация, но все пак това писмо е от кмета към ЦИК, не е от полицията. Полицията го е адресирала към кмета. Кметът няма никаква нужда от указания от ЦИК, за да отговори и да откаже това искане по съображенията, които Вие изтъкнахте. Ако те се обръщат към ЦИК, естествено, че би трябвало да реагираме така, както предлагате.“

Ерхан Чаушев също поиска да се изкаже: „Смятам, че кметът съвсем резонно се обръща на ЦИК.“

Чаушев изрази недоволство от мотивировката на писмото, което било от Областна дирекция на МВР-Смолян.

„Организацията е изцяло в компетенциите на кмета тук в случая и изборните органи. Организацията по отношение на подвижните избирателни секции, които гласуват хора с увреждания, не е част от компетенциите на МВР. Не знам кога МВР се занимава с организация на изборите така, както е записано тук в този текст по отношение на тази организация! Какво правим? Натиск ли ще оказваме, ще ходим да ви събираме по улиците, да гледаме и да правят гимнастики, както едно време имаше и предните избори. Да проверяваме дали тоа мое да става или не може да става, да им влизаме в къщите ли? Какво правим тук? Така че не е работа на МВР без производство тук каквото и да е било да се занимава с организация на подвижните избирателни комисии, поне видно от този текст! Така че кметът съвсем резонно пита: в крайна сметка кой се занимава с организацията на гласуването с подвижни избирателни комисии! Или пак ще плашим хората“, обяви Чаушев с повелителен тон.

Последва обаче гласуване, с което бе прието предложението на докладчика Ципов.

11 бяха „за“, а 2 „против“ - Солакова и Чаушев.

Първата взе думата и се обоснова: „Гласувах „против“, защото това писмо е доказателство, че Централната избирателна комисия или не осъзнава, или съвсем съзнателно се отказва от основната си мисия. Жалко за органа, който не си дава сметка, че неговото становище е много важно в случая. Не само за кмета на общината, не само за органа, който е сезирал кмета на общината, но и за всички, за всички български граждани, където и да се намират по света. Централната избирателна комисия е точно за това призвана – да изпълнява предвидени в Конституцията функции. Жалко за такъв отказ от изпълнение на функции.“

Ерхан Чаушев също изкоментира, че силови органи отново се намесвали в изборния процес, който бил компетентност на общините и изборните органи.

Спорът продължи с изказване на Росица Матева – зам.-председател на ЦИК. Тя изрази недоумение защо гласувалите „против“ не са предложили да бъде сезиран министърът на вътрешните работи. Матева обясни, че ЦИК е отговорила по аналогичен начин след подобно запитване на друг кмет.

Севинч Солакова обаче отвърна, че това изобщо не било вярно. Тя припомни, че и кметът на Бяла им написал подобно писмо, той обаче се позовал на „образувано предварително производство за извършване на проверка“. Докато при казуса с Борино нямало такова позоваване, следователно разликата била „огромна“.

По информация на „Флагман“ от ДПС са активирали и други свое кметове да изпращат писма до ЦИК във връзка с конфликта с МВР за подвижните изборни урни. Целта е оказване на натиск към органите на реда, за да не се правят проверки на списъците на хората, поискали да гласуват с такива урни от вкъщи.

От МВР имат съмнения, че в тези списъци се вкарват хора, които нямат двигателни проблеми. Целта била въпросните избиратели да гласуват с хартиени бюлетини вместо с машини, с които контролираният вот е затруднен.

ДПС имаха подобен конфликт с МВР и по времето на министър Бойко Рашков миналата година.




4
Коментара по темата
4.
Путин
28.09.2022 18:23:43
2
6
ДПС е руска партия, те управляват всички измами и кражби от изстрадалия ни народ !
3.
Ало Вараца?
28.09.2022 14:36:20
8
9
В България реално туърци няма. Това са хора с турски корени от миналото, а паспорта си е България.
2.
Ahmed
28.09.2022 14:27:07
2
26
Много турци като мене вече не гласуват за крадеца Доган и компания. Нека всички които са гласували за дпс да си помислят преди да си пуснат бюлетината.
1.
Ха
28.09.2022 14:07:11
2
17
Е,как,на Дпс мъртвите души трябва да изплуват за тия избори
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пепи Еврото навремето бил шеф на Гешев – наказал го с командировка в Перник Пепи Еврото навремето бил шеф на Гешев – наказал го с командировка в Перник Причината за санкцията - "не подписах едно обвинение" Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Кирчо Делев остава в ареста  Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Атаката на Иран разпали страхове, че войната в Газа ще причини регионален хаос Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Присъдата му ще бъде намалена с 1/3 заради реда на протичане на съдебното производство  Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Не може новодомците да са по-привилегировани от нас, живущите в домовете си от 25 и повече години, казва гражданин с инициали Г.А. Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Комплекс от десетки еднофамилни жилищни сгради ще се появи съвсем скоро на това място  Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Чернокосата участничка в любовното шоу имала корави връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката на документите се бави Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Броят на спипаните ментета удари 17-годишен рекорд Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори