×
Световно първенство 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Работодатели: Сивата икономика у нас намалява до 21.60%
  • Сръбската армия провежда учение с бойни дронове
  • Фалшив "жандармерист" задигна 1000 лева от баба
  • Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е бил отровен с тежки метали в затвора и рискува да умре, ако не получи подходящо лечение
  • Kитaй cъздaдe хиперзвуков caмoлeт със скорост 9 пъти пo-виcoĸa oт тaзи нa звyĸa
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ДПС в нова война с МВР заради списъците за гласуване с подвижни урни


ДПС в нова война с МВР заради списъците за гласуване с подвижни урни
Кметове на ДПС са активирани да изпращат писма до ЦИК, за да питат как да реагират, от МВР имат съмнения за организиране на контролиран вот
28 Септември 2022, Сряда, 14:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Съмнения, че в тях се вкарват хора без двигателни проблеми, пораждат конфликта, в който е въвлечена и ЦИК

ДПС, изглежда, влиза в битка и със сегашното ръководство на МВР във връзка с подвижните секции за гласуване. Във вторник в Централната избирателна комисия бе разгледан казус от община Борино.

От общината, управлявана от кмет на ДПС, поискали от ЦИК указания как да бъде отговорено на писмо от Районното управление на МВР в Девин. То изисквало предоставяне на поименен списък или регистър на лицата, подали заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия за изборите на 2 октомври.

Докладчикът Красимир Ципов – квота на ГЕРБ, обясни, че ЦИК няма правомощие да дава указания на общински администрации. Той предложи да бъде изпратен отговор в този смисъл на община Борино. Това обаче предизвика остра реакция от страна на представителите на ДПС в ЦИК Севинч Солакова и Ерхан Чаушев.

Солакова, която е и секретар на Централната избирателна комисия, обяви: „С оглед на това, че в писмото на Областна дирекция на МВР не се сочи никакво основание, поради което се изисква този списък, аз предлагам да напишем, че няма основание въз основа на така представеното копие от писмото на Областна дирекция на МВР да се предостави списъка на лицата, включени в избирателния списък за гласуване с подвижна избирателна кутия.“

Севинч Солакова добави: „Аз ще си направя труда да изчета писмото, защото е много важно да се чуе как се правят проверки и как органи, които нямат компетентност в случая, изисквайки документи, се намесват в изборния процес. Не знам дали да не предложа да изпратим това писмо до омбудсмана на Република България, тъй като вчера прочетохме едно писмо на орган, загрижен за гаранциите, които държавата създава за лица от уязвими групи. Лицата с увреждания са точно такава уязвима група и не може ние да си позволим мълчаливо да поощряваме полицията да се занимава с лицата с увреждания. Категорично възразявам Централната избирателна комисия да не изрази категоричното си становище, че така посоченото писмо не дава основание за предоставяне на списъците във връзка с предстоящите парламентарни избори. Създаване на организация за гласуване с подвижна избирателна кутия не е основание за предоставяне на избирателния списък.“

Солакова обясни, че не било вярно, че не е работа на ЦИК да се занимава с това. Централният изборен орган трябвало да е гарант, че всички граждани ще могат да упражнят избирателните си права, и той не можел да стои безучастен.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов – квота на „Демократична България“, също взе думата и отговори на Солакова: „Аз съм напълно съгласен с това, че трябва да съществуват някакви екстраординерни причини, за да иска полицията подобна информация, но все пак това писмо е от кмета към ЦИК, не е от полицията. Полицията го е адресирала към кмета. Кметът няма никаква нужда от указания от ЦИК, за да отговори и да откаже това искане по съображенията, които Вие изтъкнахте. Ако те се обръщат към ЦИК, естествено, че би трябвало да реагираме така, както предлагате.“

Ерхан Чаушев също поиска да се изкаже: „Смятам, че кметът съвсем резонно се обръща на ЦИК.“

Чаушев изрази недоволство от мотивировката на писмото, което било от Областна дирекция на МВР-Смолян.

„Организацията е изцяло в компетенциите на кмета тук в случая и изборните органи. Организацията по отношение на подвижните избирателни секции, които гласуват хора с увреждания, не е част от компетенциите на МВР. Не знам кога МВР се занимава с организация на изборите така, както е записано тук в този текст по отношение на тази организация! Какво правим? Натиск ли ще оказваме, ще ходим да ви събираме по улиците, да гледаме и да правят гимнастики, както едно време имаше и предните избори. Да проверяваме дали тоа мое да става или не може да става, да им влизаме в къщите ли? Какво правим тук? Така че не е работа на МВР без производство тук каквото и да е било да се занимава с организация на подвижните избирателни комисии, поне видно от този текст! Така че кметът съвсем резонно пита: в крайна сметка кой се занимава с организацията на гласуването с подвижни избирателни комисии! Или пак ще плашим хората“, обяви Чаушев с повелителен тон.

Последва обаче гласуване, с което бе прието предложението на докладчика Ципов.

11 бяха „за“, а 2 „против“ - Солакова и Чаушев.

Първата взе думата и се обоснова: „Гласувах „против“, защото това писмо е доказателство, че Централната избирателна комисия или не осъзнава, или съвсем съзнателно се отказва от основната си мисия. Жалко за органа, който не си дава сметка, че неговото становище е много важно в случая. Не само за кмета на общината, не само за органа, който е сезирал кмета на общината, но и за всички, за всички български граждани, където и да се намират по света. Централната избирателна комисия е точно за това призвана – да изпълнява предвидени в Конституцията функции. Жалко за такъв отказ от изпълнение на функции.“

Ерхан Чаушев също изкоментира, че силови органи отново се намесвали в изборния процес, който бил компетентност на общините и изборните органи.

Спорът продължи с изказване на Росица Матева – зам.-председател на ЦИК. Тя изрази недоумение защо гласувалите „против“ не са предложили да бъде сезиран министърът на вътрешните работи. Матева обясни, че ЦИК е отговорила по аналогичен начин след подобно запитване на друг кмет.

Севинч Солакова обаче отвърна, че това изобщо не било вярно. Тя припомни, че и кметът на Бяла им написал подобно писмо, той обаче се позовал на „образувано предварително производство за извършване на проверка“. Докато при казуса с Борино нямало такова позоваване, следователно разликата била „огромна“.

По информация на „Флагман“ от ДПС са активирали и други свое кметове да изпращат писма до ЦИК във връзка с конфликта с МВР за подвижните изборни урни. Целта е оказване на натиск към органите на реда, за да не се правят проверки на списъците на хората, поискали да гласуват с такива урни от вкъщи.

От МВР имат съмнения, че в тези списъци се вкарват хора, които нямат двигателни проблеми. Целта била въпросните избиратели да гласуват с хартиени бюлетини вместо с машини, с които контролираният вот е затруднен.

ДПС имаха подобен конфликт с МВР и по времето на министър Бойко Рашков миналата година.
Флагман.БГ Рецепта за гол шаран с ориз и орехи на фурна Рецепта за гол шаран с ориз и орехи на фурна 05/12/2022, Понеделник 21:00 0
7 неща, които помагат при безсъние
7 неща, които помагат при безсъние 05/12/2022, Понеделник 20:40 0
Флагман.БГ Камелия предрече смъртта на поп фолка Камелия предрече смъртта на поп фолка 05/12/2022, Понеделник 20:00 4
4
Коментара по темата
4.
Путин
28.09.2022 18:23:43
2
6
ДПС е руска партия, те управляват всички измами и кражби от изстрадалия ни народ !
3.
Ало Вараца?
28.09.2022 14:36:20
8
9
В България реално туърци няма. Това са хора с турски корени от миналото, а паспорта си е България.
2.
Ahmed
28.09.2022 14:27:07
2
26
Много турци като мене вече не гласуват за крадеца Доган и компания. Нека всички които са гласували за дпс да си помислят преди да си пуснат бюлетината.
1.
Ха
28.09.2022 14:07:11
2
17
Е,как,на Дпс мъртвите души трябва да изплуват за тия избори
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Каква е разликата между романтичното и сексуално привличане Каква е разликата между романтичното и сексуално привличане Романтичното привличане обикновено е силно Защо се впускаме в токсични връзки Защо се впускаме в токсични връзки Какво в ума и историята ни ни кара да влизаме и да оставаме дълго време във връзки, които са унищожителни за нас? 3 зодии трябва внимателно да планират бюджета си за декември 2022 г. 3 зодии трябва внимателно да планират бюджета си за декември 2022 г. Радвам се, че ще съм един от признатите фаропазачи, любовта ни с Бургас е взаимна Радвам се, че ще съм един от признатите фаропазачи, любовта ни с Бургас е взаимна Не зная дали обезценяваме думите, но съм сигурен, че ги научихме да не казват това, което означават Рецепта за гол шаран с ориз и орехи на фурна Рецепта за гол шаран с ориз и орехи на фурна Ето този шаран пригответе за Никулден - буквално се топи в устата 7 неща, които помагат при безсъние 7 неща, които помагат при безсъние Фурмите са страхотна храна за похапване преди сън, защото са много богати на натурални релаксанти Какво прави Дани Петканов в Киргизстан Какво прави Дани Петканов в Киргизстан След раздялата с Богданска Дани се превърна в една истинска фитнес машина, придоби дълго чаканите мускули Камелия предрече смъртта на поп фолка Камелия предрече смъртта на поп фолка „Слуша се само по нощни заведения, няма турнета, концерти, лъскави корици на списания с попфолк звезди“, констатира неостаряващата певица Как американското посолство лиши от световна титла шампиона Петър Борисов Как американското посолство лиши от световна титла шампиона Петър Борисов Два месеца дипломатите се гаврят с атлета, спряха го от участие в първенството в Орландо Кое е гаджето на актьора Филип Буков Кое е гаджето на актьора Филип Буков Той е в Барселона, но не е ясно с кого 
Най-големите прахосници сред зодиите Най-големите прахосници сред зодиите Три зодии са сред най-големите прахосници Кои са известните личности, починали през 2022 година Кои са известните личности, починали през 2022 година Сред починалите през 2022 г. политически фигури са Михаил Горбачов (91 г.) и кралица Елизабет Втора (96 г.) Kатастрофа между трамвай и автобус в Истанбул, 19 пострадали Kатастрофа между трамвай и автобус в Истанбул, 19 пострадали Четирима от ранените са в тежко състояние Две 15-годишни българки са изчезнали в Германия, полицията ги издирва Две 15-годишни българки са изчезнали в Германия, полицията ги издирва Двете момичета са били в семейния апартамент в стария град на Мюнхен, около 22 часа в четвъртък вечерта, сутринта вече ги нямало Софи Маринова духна на шопинг в Дубай Софи Маринова духна на шопинг в Дубай Певицата вършее из молове и забележителности Дъщерите на Пеле разясниха какво се случва с Краля на футбола Дъщерите на Пеле разясниха какво се случва с Краля на футбола Лекарите на Пеле от клиниката „Алберт Айнщайн“ в Сао Пауло отрекоха информацията и обявиха, че футболната легенда добре отговаря на наложеното му лечение Мощни взривове в Кривой Рог, Зеленски зове украинците да проявят издръжливост тази зима Мощни взривове в Кривой Рог, Зеленски зове украинците да проявят издръжливост тази зима Руснаците обстрелват Запорожието с ракети Тежкото детство – причината Марая Кери да обожава Коледа като възрастна Тежкото детство – причината Марая Кери да обожава Коледа като възрастна Певицата се стреми да направи празника незабравим Най-богатият човек в Азия - индиецът, напуснал училище едва на 16 г. Най-богатият човек в Азия - индиецът, напуснал училище едва на 16 г. Гаутам Адани е най-големият частен магнат в енергетиката Онкоболен шотландец забрави родния си език и проговори на френски Онкоболен шотландец забрави родния си език и проговори на френски Това се е случило по време на болка
Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Кандидатурата на неврохирург не е достатъчно добра за кризисен премиер Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм! - Най-доброто лекарство е да се потопите изцяло в работата си. - Но докторе, аз бъркам бетон! Виц на деня Виц на деня Съдията пита свидетел: - Знаете ли колко ще ви дадат за неверни показания? - Да, обещаха ми едно BMW. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена, която цени себе си твърде ниско, подбива цената на всички жени
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори